Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ψηφίζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό σε Βουλή και Ευρωβουλή

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για τη θέσπιση, το περιεχόμενο και τη διαδικασία έκδοσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19. Η Ελλάδα, ήδη από την 1η Ιουνίου, μαζί με άλλα έξι κράτη μέλη της ΕΕ θα ανήκει στην πρώτη ομάδα χωρών που εφαρμόζει πιλοτικά τη χρήση του συστήματος.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν, ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του σήμερα στην Ολομέλεια.


Σκυλακάκης: Τέλος στα μειωμένα ενοίκια

Την εκτίμηση ότι δεν θα λάβουν έως τέλος του μήνα την αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Μάϊου οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ΑΝΤ1. Όπως είπε “είναι δύσκολο να πληρώσουμε του προηγούμενου μήνα τα ενοίκια. Tου προ-προηγούμενου μήνα συνήθως πληρώνουμε και με προκαταβολή. Πρέπει να γίνουν οι σχετικές δηλώσεις το οποίο πάντα καθυστερεί “.


Ακίνητα: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Αυξάνονται οι τιμές ζώνης στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες πλέον εξισώνονται σε σημαντικό βαθμό με τις εμπορικές τιμές. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρ. Τριαντόπουλος, με βάση την ΤτΕ, η αύξηση του δείκτη για την Αθήνα διαμορφώνεται στο 22,3% για την περίοδο 2017 2020. Πρόκειται για ρυθμό μεταβολής που κινείται στα ίδια επίπεδα με την εικόνα που προκύπτει για την Αττική μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αφού ο μέσος όρος της μεταβολής των τιμών των ζωνών σε σχέση με τις προηγούμενες διαμορφώνεται στο 23%.


Ληξιπρόθεσμα χρέη τον Απρίλιο

Στο ποσό των 109,085 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο τον Απρίλιο έναντι 109,077 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το πλήθος των οφειλετών τον Απρίλιο μειώθηκε στους 3.937.848 έναντι 3.991.846 τον Μάρτιο ( -1,35%).

Το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 2,561 δισ. ευρώ έναντι 2,430 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ενώ μόνο τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 222 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.


Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας 

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας όπως τονίστηκε κατά την συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι το σύστημα παρακολούθησης του χρόνου εργασίας στην ψηφιακή εποχή και αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και την αμοιβή τυχόν υπερωριών σύμφωνα με τους κανόνες.

Η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.


Περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ

«Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. Όπως είπε, «το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν».


Μειώθηκαν κατά 42,87% οι αναστολές συμβάσεων

Λιγότεροι κατά 270.158 ή 42,87% θα είναι οι εργαζόμενοι που θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο. Ακριβέστερα, έχει προγραμματιστεί την τρέχουσα εβδομάδα να πληρωθούν όλοι όσοι κατά τον συγκεκριμένο μήνα τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για 202.741 εργαζόμενους, όταν έναν μήνα πριν, τον Απρίλιο, ήταν 472.899 οι δικαιούχοι, δηλαδή αισθητά περισσότεροι!


Αναστολές Ιουνίου: Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις από σήμερα, Δευτέρα 07.06 έως την Παρασκευή 11.06

Από χθες, Δευτέρα 7/6/2021 και έως την Παρασκευή 11/6/2021, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμο για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούνιο 2021. Όπως αναφέρεται εντός της παραπάνω προθεσμίας δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1/6/2021 έως και 11/6/2021.

Από 12/6/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/6/2021 έως και 11/6/2021.


ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλη αύξηση κατά 70,7% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Απρίλιο

Μεγάλη αύξηση κατά 70,7% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Απρίλιο φέτος, καθώς η αύξηση στην αξία των εισαγωγών υπερκέρασε τη σημαντική άνοδο της αξίας των εξαγωγών.


Μειώθηκαν στις 134.288 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη

Συνεχίζεται η μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς τα αιτήματα σε αναμονή για την απονομή κύριας σύνταξης περιορίστηκαν στις 134.288 στο τέλος Μαρτίου.

Ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων βαίνει συνεχώς μειούμενος, τόσο σε σχέση με τον Φεβρουάριο που ήταν 141.821 καταγράφοντας μείωση 5,4% όσο και με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, που οι εκκρεμότητες για τις κύριες συντάξεις ήταν της τάξης των 147.203. Η μείωση που συντελέστηκε τον φετινό Μάρτιο προέκυψε παρά την αυξητική τάση που καταγράφηκε κατά το ίδιο διάστημα στην υποβολή νέων αιτήσεων.