Οικονομικά νέα

Ακινητοποιημένα την Τετάρτη 17 Απριλίου Μετρό και Ηλεκτρικός

Ακινητοποιημένα την Τετάρτη 17 Απριλίου θα είναι Μετρό και Ηλεκτρικός καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσες προσλήψεις και συμβάσεις εργασίας και μετέχουν στην απεργία ενάντια «στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το οποίο και καλεί τα μέλη του στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Aπεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ σήμερα 16 Απριλίου από τις 5 το πρωί έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου 2024

Προπομπός της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου είναι η απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σήμερα. Σήμερα 16 Απριλίου από τις 5 το πρωί έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου 2024, θα σιγήσουν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site λόγω της προκήρυξης 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ.

Αιχμή της απεργίας είναι οι πενιχρές αποδοχές των εργαζόμενων , που δεν επαρκούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες, την αυξανόμενη ακρίβεια, η οποία εξαφανίζει τα εισοδήματα των οικογενειών.

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ανακοινώνει προκαταβολικά ότι η προθεσμία θα παραταθεί μέσα στον Ιούλιο. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την ημέρα έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων. Εάν δηλαδή ανοίξει στις 22 Απριλίου, τότε η προθεσμία για την υποβολή τους θα είναι έως 22 Ιουλίου.

Όσοι από τους φορολογούμενους θα πρέπει να πληρώσουν φόρο, θα μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τότε παρέχεται έκπτωση 3% και πέραν της 31ης Ιουλίου.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι το τέλος Απριλίου

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς διασύνδεση επιχειρήσεων με το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει τα συστήματα του, είτε πρόκειται να το πράξει μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους τεχνικούς εγκατάστασης.Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Σημειώνεται δε πως καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μέτρα για τη γήρανση του πληθυσμού και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέδειξε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. 

Ουσιαστικά, ο διοικητής της ΤτΕ, επιμένει στην τακτική να δυσκολέψει και άλλο η έξοδος προς τη συνταξιοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας. Παράλληλα, όσοι συνεχίσουν να εργάζονται, προσφέρουν ασφαλιστικές εισφορές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν το επιβαρύνουν με δαπάνες για εφάπαξ και μηνιαίες συντάξεις.

Αύριο η εκδίκαση των προσφυγών συνταξιούχων κατά των περικοπών σε δώρα κι επιδόματα συντάξεων κατά το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016

Ξεκινάει αύριο Τετάρτη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η εκδίκαση των προσφυγών συνταξιούχων κατά των περικοπών σε δώρα και επιδόματα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Η δίκη έχει προγραμματιστεί σε ανώτατο βαθμό μετά τις διαφορετικές αποφάσεις που έλαβαν ο Άρειος Πάγος και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Η πλήρης απόδοση των αναδρομικών έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος , καθώς φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τέλος επιτηδεύματος από φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονται πάνω από δύο ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης προ- βλέπει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

Την καταβολή τέλους επιτηδεύματος από φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονται πάνω από δύο ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης προ- βλέπει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Σε σχετική διάταξη αναφέρεται ότι κάθε ακίνητο που διατίθεται ως κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να λειτουργεί ως φορολογικό υποκατάστημα, που ασφαλώς υπόκειται και αυτό σε τέλος επιτηδεύματος και άλλα διαχειριστικά κόστη (π.χ. τήρησης έδρας κτλ. ). Με τον τρόπο αυτό, αντί να πληρώνει η εκάστοτε εταιρεία διαχείρισης εφάπαξ το σχετικό κόστος, πλέον θα καλείται να το πληρώνει και για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, κάτι που πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις.

Σε λειτουργλια από εχθές,η ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ για το Ε9

Τέθηκε χθες εκ νέου σε λειτουργία στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2024.Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι διέπραξαν λάθη ή υπέπεσαν σε παραλείψεις όταν είχαν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους στα έντυπα 19 και εξαιτίας αυτών των λαθών ή των παραλείψεων έλαβαν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ «φουσκωμένα» με άδικες χρεώσεις επιπλέον φόρου για το 2024, μπορούν, μέσω της εφαρμογής αυτής, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

300.000 πολίτες, έχουν « κατεβάσει» στα κινητά τους την εφαρμογή appodixi

Οι 300.000 πολίτες, που έχουν « κατεβάσει» στα κινητά τους την εφαρμογή appodixi, μέσω της οποίας ελέγχεται η γνησιότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, αποδεικνύονται δραστήριοι αρωγοί του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 , που ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής, έχουν υποβληθεί 163.610 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις , εκ των οποίων οι 74.202 είναι επώνυμες και οι 89.408 ανώνυμες . Επίσης , στην πλατφόρμα « καταγγελίες πολιτών » από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα έχουν υποβληθεί 11.788 καταγγελίες για φοροδιαφυγή και για κάποιες από αυτές, που θεωρούνται σημαντικές, έχουν αρχίσει έλεγχοι.