You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τι κρίνει το καλάθι της ΔΕΘ

Μπορεί τα έσοδα του Ιουλίου να κατέγραψαν σημαντική υπέρβαση κατά 5,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, δίνοντας ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οι αβεβαιότητες που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση δεν διευκολύνουν το οικονομικό επιτελείο στον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Αν και ο κουμπαράς για τις παρεμβάσεις ενίσχυσης συνταξιούχων και ευάλωτων πολιτών φαίνεται να αβγατίζει από την ανταπόκριση των πολιτών στην πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέας προκαταβολής), αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος γεμίζει τα κρατικά ταμεία λόγω των εσόδων από τον ΦΠΑ, το ράλι στις τιμές της ενέργειας και οι απειλές της Gazprom ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί έως και κατά 60% τον χειμώνα, προσεγγίζοντας το… αστρονομικό επίπεδο των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φαίνεται ότι αυξάνουν την ανάγκη για μεγαλύτερες επιδοτήσεις ρεύματος. Πολύ πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί τον Αύγουστο.


MyProperty: Ψηφιακά και η δήλωση φόρου κληρονομιάς

Ψηφιακά θα πραγματοποιούνται από τις επόμενες μέρες και οι κληρονομιές. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε στους συμβολαιογράφους το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, το οποίο σε πρώτη φάση προβλέπεται να ενεργοποιηθεί για τις αρχικές δηλώσεις.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αρχικές δηλώσεις κληρονομιάς ακινήτων, χρηματικών ποσών ή και αυτοκινήτων, θέτοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, με τις συνεχείς επισκέψεις στην εφορία.


Φοιτητική στέγη: Αυξήσεις έως 26%

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί το «μείζον» θέμα, κυρίως για οικογένειες που έχουν να σπουδάσουν παιδιά σε διαφορετική πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους. Ειδικά στις περιοχές, που έχουν έδρα τα πανεπιστήμια ή είναι όμορες, τα μισθώματα είναι απλησίαστα για τον προϋπολογισμό ενός μέσου νοικοκυριού. Οι αυξήσεις σε σχέση με το 2021, φθάνουν στο 26%, ενώ μόλις μία στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα.


Φορολογική ενημερότητα: Κουρεύεται η παρακράτηση για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές

Αλλαγές στη χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην εφορία προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Ειδικότερα, για τους συνεπείς οφειλέτες μειώνονται τα ποσά που θα παρακρατεί η εφορία επί των χρημάτων που εισπράττουν οι φορολογούμενοι για περιοδικές απαιτήσεις. Η απόφαση προβλέπει ότι το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.


Υψηλές πτήσεις για τα έσοδα το επτάμηνο

Εντυπωσιακή́ υπέρβαση κατά́ 17,8% έναντι του στόχου σημείωσαν τα έσοδα του κρατικού́ προϋπολογισμού́ κατά́ το πρώτο επτάμηνο του έτους καθώς ανήλθαν σε 36.846 δισ. ευρώ́, αυξημένα κατά́ 5.556 δισ. ευρώ. Για τον Ιούλιο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού́ προϋπολογισμού́ ανήλθε στα 7.438 δισ. ευρώ́, αυξημένο κατά́ 2.718 δις ευρώ́ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού́ προϋπολογισμού́, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού́ προϋπολογισμού́ ανήλθε σε 33.697 δις ευρώ́, παρουσιάζοντας αύξηση κατά́ 4.797 εκατ. ευρώ́ ή 16,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί́ στην εισηγητική́ έκθεση του Προϋπολογισμού́ 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.


ΑΑΔΕ: Σχέδιο επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών

Σχέδιο για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών του Δημοσίου καθώς και όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους ή τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το σχέδιο ουσιαστικά απευθύνεται στους φορολογουμένους που είτε είναι οφειλέτες και αποπληρώνουν κανονικά τα χρέη τους στο Δημόσιο (ανεξάρτητα εάν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα) είτε αποπληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει μείωση της παρακράτησης για όσους χρωστούν στην εφορία και πρόκειται να εισπράξουν χρήματα και χρειάζονται φορολογική ενημερότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνέπεια στη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί.


Δεύτερη ευκαιρία για εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών

Τη δυνατότητα να επιλύσουν τις διαφορές τους με την εφορία υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια  και οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αναπληρωτή Θεόδωρου Σκυλακάκη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρατείνονται οι προθεσμίες αιτήσεων για εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών.


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 32,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία φέτος τον Ιούνιο

Περαιτέρω μεγάλη αύξηση, της τάξης του 32,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, έναντι αύξησης 20,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.


Χρέη προς τον ΕΦΚΑ: Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες παραγραφής

Μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες την προηγούμενη δεκαετία θα παραγραφούν, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για την προσαρμογή του πλαισίου διαχείρισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκε ως μέγιστος χρόνος παραγραφής τους η δεκαετία, αντί της εικοσαετίας που προβλέπει η νομοθεσία.

Η παραγραφή των χρεών δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού η παραγραφή των χρεών τους σημαίνει αυτομάτως και παραγραφή του χρόνου ασφάλισης.

Δηλαδή, αν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ άνω της δεκαετίας, εφόσον παραγραφούν χάνει και τα έτη ασφάλισης που αφορούν οι παραγεγραμμένες εισφορές.


Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στο 92% η υποβολή τους

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι δείχνουν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, αφού το 92% έχει υποβάλλει δήλωσή φορολογίας εισοδήματος.

Με βάση στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 65% όσων έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, δηλαδή οι 13 στους 20 φορολογούμενους δεν πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. 

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί 5.857.523 φορολογικές δηλώσεις Ε1, ενώ πέρυσι μέχρι την λήξη της προθεσμίας, δηλαδή στις 16 Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 6.386.268 δηλώσεις.