Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Άνοιξαν τα πολυκαταστήματα

Ανοιχτά μπορούν να είναι τα πολυκαταστήματα, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σχετικά, τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν με ενιαίο ΑΦΜ (υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου) και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων, μπορούν να λειτουργούν.

Οι επιχειρήσεις αυτές επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Συνεπώς, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ορθώς λειτούργησε προχθές το πολυκατάστημα Notos και το πρόστιμο των 8.000 ευρώ που επιβλήθηκε, εφόσον κατατεθεί ένσταση, θα ακυρωθεί.


Πάνω από 2,2 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Συγκεκριμένα, ανέρχονται σε 2,296 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι έχουν παγώσει οι αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (δεν βρίσκονται οι προμηθευτές). Τα χρέη δημόσιων φορέων και εφορίας αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 365 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες.


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 33,2% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Φεβρουάριο

Μείωση 33,2% καταγράφηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Φεβρουάριο εφέτος, καθώς σημειώθηκε αύξηση της αξίας των εξαγωγών (8,5%) σε συνδυασμό με μείωση εκείνης των εισαγωγών (7,8%).


Επιδότηση μίσθωσης

Την εκκαθάριση 570.000 δηλώσεων ιδιοκτητών για την περίοδο Μαρτίου Δεκεμβρίου 2020, που αφορούν κατά κύριο λόγο μισθώσεις με περισσότερους του ενός εκμισθωτές, οι οποίοι έχουν υποβάλει όλοι δήλωση για το ίδιο ακίνητο, καθώς και μισθώσεις με ελλείψεις στα προσδιοριστικά στοιχεία των ακινήτων, τρέχει n φορολογική διοίκηση με στόχο στο τέλος της εβδομάδας να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται και n διπλή πληρωμή για τα μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Απριλίου.


Αλλαγές στα φορολογικά

Έξι σημαντικές, έκτακτες παρεμβάσεις στη νομοθεσία για τη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την εκκαθάριση των φετινών  φορολογικών δηλώσεων για όσους φορολογουμένους κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστησαν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόστηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης, το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, τον τρόπο χορήγησης φοροαπαλλαγής σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν ενοίκια, το τέλος επιτηδεύματος και τον τρόπο εξόφλησης των φόρων των φετινών εκκαθαριστικών της εφορίας.

Σε ό,τι αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, η πιθανότερη λύση για όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού είναι να ισχύσει μείωση του κατά τόσα δωδέκατα όσα και οι μήνες αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργιάς τους εντός του 2020. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος να είναι κλιμακούμενη σε ποσοστό ανάλογο του ποσοστού μείωσης του τζίρου κάθε επιχείρησης και να φθάνει ακόμη και στο 100%. Για το μέτρο των e αποδείξεων, τα σενάρια είναι πολλά και μεταξύ άλλων προβλέπουν απαλλαγή των πληττόμενων από το πέναλτι φόρου 22% εάν δεν κάλυψαν το ποσοστό που υποχρεούνταν και μείωση του ορίου για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων.


Κομιστές αξιογράφων: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μέχρι 09.04

Τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή στην ΑΑΔΕ για τους κομιστές αξιογράφων και την υποβολή αίτησης για παράταση οφειλών ΦΠΑ. Η υποβολή αιτήσεων ισχύει έως 09/4/2021.


Οι ημερομηνίες για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ι.  Για τον μήνα ΑΠΡΙΛΙΟ 2021– Α΄ ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ

ΑΠΟ 6/4/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 30/4/2021

Επισημαίνεται ότι ο προβλεπόμενος έλεγχος για την πλήρωση των οικονομικών κριτηρίων από την ΑΑΔΕ, τα οποία θα καθοριστούν στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση,  θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση αυτής.

Επίσης,  είναι δυνατή η διαδικασία των ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό – Α’ ΦΑΣΗ καθ’ όλη τη διάρκεια της προθεσμίας, από 6/4/2021 έως και 30/4/2021.

ΙΙ.  Για τον μήνα ΜΑΡΤΙΟ 2021– Β΄ ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τον μήνα Μάρτιο 2021, από τις 6/4/2021 έως και τις 12/4/2021.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ

ΑΠΟ 6/4/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 12/4/2021