Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Εφορία: Έρχεται νέα ρύθμιση για παλιές και νέες οφειλές – Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Προ των πυλών βρίσκεται η νέα ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία, δίνοντας “ανάσα” σε χιλιάδες νοικοκυριά. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνει δύο βασικά σενάρια για την εξόφληση των οφειλών των φορολογουμένων: 

Πρώτο σενάριο, η τμηματική πληρωμή φόρων σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις. Το σενάριο αυτό, αφορά στη ρύθμιση εξόφλησης σε 8 έως 10 δόσεις των οφειλών των φορολογουμένων που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν κατά τη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ για τις παλαιές οφειλές, θα ισχύσει η πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Δεύτερο σενάριο, η αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, όπου σε αυτή θα μπορούν να υπαχθούν, εκτός από τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τη κρίση της πανδημίας, και παλαιές οφειλές.


Χρ. Σταϊκούρας: Έρχονται ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία

Θα έχουμε μία βαθύτατη ύφεση, αλλά θα είναι παροδική επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μέσα στον Μάιο, θα ανακοινωθούν τόσο οι αποφάσεις για την στήριξη της εστίασης και του εποχιακού τουρισμού όσο και εκείνες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια. Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων  σε αναστολή, αλλά δεν θα υπάρξει αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος. 

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τα περί πρόβλεψης για ύφεση 10% έως 13,2% φέτος στο δυσμενές σενάριο, σημειώνοντας πάντως, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως με τα μέτρα που λαμβάνει, μπορεί να την περιορίσει στο 5% έως 8%. Όπως εξήγησε, ένας μήνας επιπλέον lockdown είναι περίπου 2,5 με 3 μονάδες του ΑΕΠ ειδικά για την Ελλάδα, που έχει τέτοια εξάρτηση από τον τουρισμό.


Καταβολή ειδικής αποζημίωσης 800 ευρώ 

Σήμερα ξεκινούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι τρεις τελευταίες πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης, σε ειδικές κατηγορίες και περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν λάβει ακόμη ενίσχυση από το ξέσπασμα της πανδημίας. Με την πραγματοποίηση των πληρωμών αυτών ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των μέτρων και καταβάλλονται για τελευταία φορά τα 800 ευρώ που καθιερώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ως ειδική ενίσχυση για τους εργαζόμενους σε αναστολή. 
Σήμερα Τετάρτη 13 Μαΐου και αύριο Πέμπτη 14 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η πρώτη πληρωμή για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, οι αιτήσεις των οποίων ξεκίνησαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr την περασμένη Δευτέρα 11 Μαΐου και συνεχίζονται έως και την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου.
Αύριο Πέμπτη 14 Μαΐου και μεθαύριο Παρασκευή 15 Μαΐου, αναμένεται να πληρωθούν οι ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ακολουθεί η επόμενη πληρωμή των ειδικών κατηγοριών. 


e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών 2019

Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019 των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοτελώς απασχολουμένων και των αγροτών, για φορολογική χρήση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ασφαλισμένος, μετά την είσοδό του στο site του φορέα – www.efka.gov.gr – θα ακολουθήσει τη διαδρομή «βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση» —> «βεβαιώσεις e-ΕΦΚΑ».


Επιστρεπτέα προκαταβολή: 55,5 εκατ. ευρώ σε 8.652 δικαιούχους

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8.652 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ποσό συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι το ελάχιστο ποσόν ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι, σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, ξεκινά από τις 2.000 ευρώ και φθάνει, κατ’ ανώτατο όριο, τις 350.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και τις 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.