Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ρύθμιση δανείων με κρατική εγγύηση έως το 2012

Μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν δικαίωμα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια με κρατική εγγύηση, έως το 2012. Η ρύθμιση αφορά επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, καθώς και δάνεια από καταπτώσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) και λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν σταματήσει να καταβάλουν τις δόσεις του δανείου τους.

Όσα δάνεια είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου του 2019, θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση έως και 120 δόσεων.


Επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για την λήψη του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 150.000 επιστήμονες, προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Το επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Φεβρουάριο, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανοίξει η πλατφόρμα έως το τέλος του μήνα. Δυο βασικά κριτήρια θα περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τη λήψη του επιδόματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα:

-Θα τεθεί πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα του 2020.

-Θα απαιτηθεί απόδειξη για μείωση του τζίρου, ενδεχομένως κατά 20%, για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.


Ενοίκιο Μαρτίου σε κλειστές επιχειρήσεις

Το ενδεχόμενο να μην καταβάλουν ενοίκιο ούτε τον Μάρτιο όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Στην ουσία το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο επέκτασης του μέτρου για τα ενοίκια, με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του μισθώματος για τις κλειστές επιχειρήσεις και αποζημίωση 80% στους ιδιοκτήτες.

Αν προχωρήσει αυτή η σκέψη, τότε στο μέτρο θα συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και του τουρισμού.


Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα θέρμανσης. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με το 692.000 νοικοκυριά να υποβάλλουν αίτηση.

Από εκείνη τη στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αναλάβει την εκκαθάριση των αιτήσεων, προκειμένου στη συνέχεια να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος.


Στο υπουργείο Εργασίας ο Μητσοτάκης για εργασιακά και ασφαλιστικό

Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεπερνούν τις 300.000, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά και η επικείμενη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της συνάντησής του με τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη σήμερα το μεσημέρι.


Παπαθανάσης: Σήμερα θα προτείνουμε να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

“Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα προτείνει σήμερα να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και οι λαχειοπώλες” όπως προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων”, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο OPEN. Όπως είπε σχετικά με το άνοιγμα των κλάδων της οικονομίας, “σήμερα θα προτείνουμε τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που είναι περίπου 3.500 πρακτορεία με 13.000 εργαζόμενους και τους λαχειοπώλες. Σαφώς αυτό θα μπει στο μοντέλο της επιτροπής”.