You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αυτοματοποίηση κατασχέσεων για τα χρέη προς την εφορία

Αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιβολής ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το υπόλοιπο του 2021, αλλά και για ολόκληρο το 2022. Προβλέπει, επίσης, τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και λοιπών φορολογουμένων που διέπραξαν απάτη, προκειμένου να λάβουν παράνομα οικονομικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, θα αξιοποιηθούν δεδομένα από συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ενώ συγχρόνως θα διενεργηθούν νέου τύπου «έξυπνοι» έλεγχοι για τον εντοπισμό κυκλωμάτων που εκδίδουν πλαστές αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, καθώς και για τον εντοπισμό φορολογουμένων που κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους ενώ τα έχουν δηλώσει «σε ακινησία».


Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τις οφειλές σε εφορία

Τρεις σημαντικές ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους, που έχουν αφήσει χρέη απλήρωτα μέσα στην πανδημία «άνοιξαν» και βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όχι μόνον εκείνους που επλήγησαν από τον κορονοϊό, αλλά και αυτούς που δεν συγκαταλέγονται στους πληγέντες, αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, παρά το γεγονός ότι είχαν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων.

Επίσης με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή δίνεται παράταση κατά ένα μήνα, δηλαδή έως και τις 29 Οκτωβρίου, για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, που χάθηκαν μέσα την πανδημία. Η σχετική προθεσμία είχε εκπνεύσει στις 30 Σεπτεμβρίου. Και για τις τρεις περιπτώσεις οι πλατφόρμες στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν είναι ανοικτές.

-Περίπου 823.000 φορολογουμένους, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτοί θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε σε 36 δόσεις (τρία χρόνια) άτοκα ή σε 72 δόσεις (6 χρόνια) με επιτόκιο 2,5%. Και στις δύο περιπτώσεις η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

-Δεύτερη ευκαιρία να εξοφλήσουν παλαιές οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις έχουν οι μη πληττόμενοι από την πανδημία οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2019 στην πάγια ρύθμιση, αλλά στη συνέχεια την έχασαν. Βασική προϋπόθεση είναι να είχαν ενταχθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2019 στην πάγια ρύθμιση και εν συνεχεία να την έχασαν.

-Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις 100 και 120 δόσεις θα έχουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι που τις έχασαν μέσα στην πανδημία. Όσες δόσεις έχουν χαθεί θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου εξόφλησης της οφειλής, ενώ όσοι επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι σήμερα τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανένταξης, υπό την βασική προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν πληγεί από την πανδημία στο «myBusinessSupport».


Εφορία- Ειδοποιητήρια για αδήλωτα αναδρομικά και εισοδήματα

Tην  “πόρτα” ετοιμάζεται να χτυπήσει η εφορία σε συνταξιούχους και φορολογούμενους για αδήλωτα αναδρομικά, εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.α. Συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους θα σταλούν ειδοποιητήρια για αδήλωτα αναδρομικά σε συνταξιούχους.

Πρόκειται για αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισέπραξαν το 2015, αφορούσαν στα παλαιότερα έτη και εντοπίστηκαν να μην τα έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση. Τα σχετικά «ραβασάκια» θα φθάσουν σύντομα με τους εν λόγω φορολογουμένους να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να επιβαρυνθούν με τους φόρους που αναλογούν και να αποφύγουν τα πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων.


Freedom Pass Data: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα δωρεάν 50 Giga στα κινητά

«Δώρο» 50 Giga σε Data στο κινητό τους μέσω του Freedom Pass Data, θα πάρουν από το κράτος όσοι έφηβοι από 15 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος της χρονιάς.

Η ειδική πλατφόρμα ανοίγει σήμερα και την αίτηση θα πρέπει να την κάνει εκείνος που έχει την επιμέλεια του εμβολιασμένου εφήβου. Ο ίδιος είναι που θα επιλέξει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για λογαριασμό του οποίου θα ενεργοποιηθούν τα Data. H υποβολή των αιτήσεων αρχίζει σήμερα με τη σχετική προθεσμία να λήγει στο τέλος του χρόνου. Το αίτημα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ.


Προκαταβολή σύνταξης: Έρχεται διπλή πληρωμή στο τέλος Οκτωβρίου

Το χρώμα του χρήματος θα δουν προς το τέλος του μήνα χιλιάδες που δικαιούνται προκαταβολή σύνταξης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει διπλή πληρωμή που θα καλύπτει όσους υπέβαλαν αίτηση από τις 21 Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι προωθείται η πληρωμή όχι μόνο των προκαταβολών του Αυγούστου, αλλά και του Σεπτεμβρίου.

Πρακτικά λοιπόν, ένας συνταξιούχος που δικαιούται προκαταβολή ύψους 360 ευρώ και αιτήθηκε οριστικά στο τέλος καλοκαιριού θα δει να πιστώνεται στον λογαριασμό του διπλή δόση προκαταβολής, δηλαδή 720 ευρώ.

-«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022. Αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, εξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ – που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν – τα στερούμαστε από κάτι άλλο».