Οικονομικά νέα

Σαρωτικοί έλεγχοι των ελεγκτών της εφορίας,από σήμερα,για τα POS

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινούν από σήμερα οι ελεγκτές της εφορίας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι επαγγελματίες από 35 κλάδους που είναι υποχρεωμένοι να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες έχουν συμμορφωθεί. Tαξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, θέατρα, κινηματογράφοι, μεσιτικά γραφεία και σειρά ακόμα επαγγελματικών κλάδων θα βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού, εφόσον δεν διαθέτουν μηχάνημα πληρωμής POS για να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Σε αυτή την περίπτωση, είτε εφόσον δεν έχουν εγκαταστήσει POS, είτε δεν κάνουν αποδεκτή την κάρτα θα επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 1.500 ευρώ.

Αντιμέτωπες με πρόστιμα από 10.000 ευρώ – 20.000 ευρώ , οι 10.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί ή δεν έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τη διασύνδεση ταμειακής με POS εντός του Απριλίου

Aντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων 10.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ ανάλογα με τα βιβλία που τηρούν είναι περίπου 10.000 επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός του Απριλίου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναλαμβάνει δράση και θα προχωρήσει σε επικοινωνία με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Βασικός στόχος είναι οι διαπιστώσει αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

255.000 επιχειρήσεις,έχουν ολοκληρώσει ή έχουν προγραμματίσει τη διασύνδεση ταμειακής- POS μέσα στον Απρίλιο

Πάνω από 255.000 είναι οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης.

Οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat.

Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 3,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο.

H νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα οφείλεται στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες επιταχύνθηκαν στο 3,9% από 3,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ επιτάχυνση στο 2,1% από 1,7% σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1%, λιγότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο (-2,8%), ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού συνέχισαν να επιβραδύνονται.

Μέχρι τις 7 Απριλίου,τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ 

Μέχρι τις 7 Απριλίου αναμένεται να λάβουν τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ  οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό αφορά περισσότερους από 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας ύψους 800 δισ. ευρώ και οι οποίοι θα πρέπει να επισκεφτούν την εφαρμογή   «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet προκειμένου να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής με το συνολικό ποσό του Φόρου και τις μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν.Σημειώνεται δε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αποπληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ  χωρίς έκπτωση είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.