You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Διεύρυνση των επιχειρήσεων που θέτουν σε αναστολή εργαζόμενους – Όριο το 25%

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού τον μήνα Ιανουάριο ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. 

Τα μέτρα προβλέπουν την επέκταση σε επιπλέον κλάδους των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ενίσχυση (με ποσά έως 400.000 ευρώ) επιχειρήσεων κλάδων που πλήττονται σημαντικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την αναστολή της καταβολής της δόσης Ιανουαρίου ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις που επλήγησαν σοβαρά από τα περιοριστικά μέτρα.​

  1. Επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.
  2. Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  3. Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή

Όλα τα μέτρα και οι νέοι ΚΑΔ στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ


Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες μη μισθωτούς: Όλες οι ασφαλιστικές οφειλές από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουνίου αποπληρώνονται σε 72 δόσεις

Ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές 16 μηνών μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση οφειλών των 72 δόσεων χιλιάδες μη μισθωτοί. H υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 και το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 50 ευρώ.

Οι οφειλές θα πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς στο τέλος Ιανουαρίου ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Στο στόχαστρο θα τεθούν οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου δύνανται να υπαχθούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.


Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαίου  

Την τήρηση της προβλεπόμενης από νομοθεσία διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και σε συνάρτηση με τα δεδομένα στην οικονομία επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανακοινώνοντας ότι η αύξησή του θα εφαρμοστεί δυο μήνες νωρίτερα, δηλαδή την 1η Μαίου κι όχι την 1η Ιουλίου όπως αναμένετο.

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 2% που ήδη έχουν δει οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου του 2022. Δεν μπορώ να προσδιορίσω. Αλλά μπορώ να σας πω ότι θα δούμε με σιγουριά μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ με μία επιπλέον αύξηση της τάξης του 6%, πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2023, η οποία όμως θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις που θα τρέξουν μέχρι την άνοιξη. Επί τάπητος έχει τεθεί μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% σε δυο δόσεις χρονικά, η πρώτη τον Μάϊο του 2022 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2023.


Πότε ξεκινάει ο τρίτος κύκλος πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων

Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ξεκινά ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων με επιπλέον 1.200 συμμετέχοντες, με στόχο να ενταχθούν άμεσα στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως ήδη 333 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απονομής συντάξεων, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των μονίμων εισηγητών του e-ΕΦΚΑ που εκδίδουν συντάξεις.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, δίνεται η δυνατότητα εκ νέου εξέτασης σε περισσότερους από 2.000 λογιστές και δικηγόρους, που για διάφορους λόγους δεν πιστοποιήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.


Έπεται ισχυρότερη πληθωριστική «καταιγίδα»

Για ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για κορύφωση του φαινομένου εντός του 1ου εξαμήνου του 2022. 

Από τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και την επισημοποίηση της πρόβλεψης ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 5% (ανακοινώθηκε ότι διαμορφώθηκε για τον Δεκέμβριο στο 5,1%) είναι εμφανές ότι οι πιέσεις που προκαλούνται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα ενέργειας αρχίζουν να διαχέονται σε όλο το καλάθι της νοικοκυράς. Ιδίως στα προϊόντα διατροφής, τα οποία έχουν αυξημένη βαρύτητα αφενός στον οικογενειακό προϋπολογισμό και αφετέρου στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».


ΑΑΔΕ: «Σκανάρισμα» όλων των κινήσεων κεφαλαίου

Τόκους καταθέσεων, repos, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τόκους εταιρικών ομολογιών εισηγμένων σε τόπο διαπραγμάτευσης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερίσματα, ποσά που έχουν κατατεθεί για ιδιωτική ασφάλιση, σε ιδιωτικά νοσοκομεία, σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά και δάνεια «σκανάρει» ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, στο πλαίσιο των ενεργειών για περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Τελική προθεσμία μάλιστα για να στείλουν οι φορείς όλα τα στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου, αντί της 15ης Ιανουαρίου, ώστε να έχουν συγκεντρωθεί και όλα τα στοιχεία στις φορολογικές αρχές έως το τέλος του επόμενου μήνα και έτσι να υλοποιηθεί και το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την ορθή προσυμπλήρωση των δεδομένων στις φορολογικές δηλώσεις και την υποβολή τους φέτος νωρίτερα από τον Μάρτιο, προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο σε περισσότερες -έως και 10- δόσεις.


Σταϊκούρας: Δεν μπορεί να μειωθεί αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι κατ’ αρχάς δεν υπήρξε διαφωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης. 

«Όντως το εξετάσαμε σε όλα τα προϊόντα» είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος και το τρίτο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 13 δισ. ευρώ) στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η ΕΚΤ αναμένεται να μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική και από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, σημείωσε, «μέσα Ιανουαρίου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεκτατική πολιτική και να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό. Όμως, όλα είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».


ΙΟΒΕ: Σημαντική αύξηση κατά 4,9% στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον Οκτώβριο

Άνοδο κατά 4,9% στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον Οκτώβριο του 2021, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και κατά 6,6% στο οκτάμηνο, καταγράφει ανάλυση του ΙΟΒΕ, γεγονός που σηματοδοτεί θετική εξέλιξη στον κλάδο.

Η υψηλότερη άνοδος του όγκου εξαγωγών σημειώνεται στις οργανικές χημικές ουσίες (28,3%) και τα χημικά ορυκτά (26,3%). Επίσης σημαντική άνοδος σημειώνεται και σε σίδηρο και χάλυβα (12,4%), τα πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (10%), καθώς και το αλουμίνιο (9,8%).


Στου πληθωρισμού την πόρτα

Επιστροφή στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011 για τον πληθωρισμό το Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον τελευταίο μήνα του 2021 σκαρφάλωσε στο 5,1% από 4,8% το Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2011 που ο πληθωρισμός στη χώρα μας σπάει το φράγμα του 5%. Τότε είχε διαμορφωθεί στο 5,2%. Οι τσέπες των καταναλωτών αδειάζουν λόγω των εξόδων στον τομέα της στέγασης ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στο καλάθι της νοικοκυράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον ακόμα 2 με 3 μήνες κι γι’ αυτό στην κυβέρνηση σχεδιάζεται ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης των εισοδημάτων ως ανάχωμα στην συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.


Εφαρμογή timologio

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου πρέπει όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να έχουν προσαρμοστεί στη χρήση της εφαρμογής timologio και στην έκδοση και λήψη ηλεκτρονικών παραστατικών καθώς, αμέσως μετά, κάθε παράβαση θα επισύρει αυστηρό πρόστιμο. 

Το νέο καθεστώς έκδοσης των τιμολογίων έχει ήδη γίνει υποχρεωτικό από την 1η Ιανουαρίου 2022 για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, όμως η προσαρμογή τόσο για τους λογιστές, όσο και για τους εμπόρους, αρτοποιούς, γιατρούς, επιχειρηματίες της εστίασης, ηλεκτρολόγους, κλωστοϋφαντουργούς, μηχανικούς, ξενοδόχους, βιοτέχνες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, συμβούλους επιχειρήσεων κ.ά., κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι μέχρι σήμερα.