You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Μάχη με την παραγραφή δίνει η εφορία

Την παραγραφή στο τέλος του έτους χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, συγκεντρωτικών καταστάσεων και φορολογίας ακινήτων τρέχουν να προλάβουν στην ΑΑΔΕ, αποστέλλοντας χιλιάδες ραβασάκια σε φορολογούμενους.

Η ΑΑΔΕ έχει στείλει τις λίστες με τις υποθέσεις στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα με εντολή να τρέξουν τις διαδικασίες ελέγχου των υποθέσεων και να στείλουν τα «ραβασάκια» με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογουμένους εντός του Δεκεμβρίου. Οι ελεγκτές δίνουν μάχη με τον χρόνο για ελέγξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις πριν αυτές διαγραφούν οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας.


Ξεκινάει αύριο το «καλάθι του νοικοκυριού»

Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το καλάθι του νοικοκυριού που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του υπουργείου, το «καλάθι» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το χτύπημα της ακρίβειας σε έναν κομβικό τομέα, όπως είναι αυτός των τροφίμων και των βασικών ειδών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.


myProperty- Ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς

Διευρύνεται με νέες εφαρμογές η λειτουργία του myProperty της ΑΑΔΕ για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβολαιογράφων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, προαιρετικά από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές:


Στα μέσα Δεκεμβρίου η πρόωρη αποπληρωμή χρέους 2,7 δισ. ευρώ

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν αποπληρωθεί, πρόωρα τα 2,7 δισ. ευρώ δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης που είχε δοθεί στη χώρα στην αρχή των μνημονίων.

Μαζί με την αποπληρωμή προγραμματισμένης δόσης σχεδόν 670 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρέος θα «ελαφρύνει» κατά σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο, παρά την κρίση και τις αυξημένες ανάγκες για ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, περιορισμένες παραμένουν οι προσδοκίες για νέες εκδοτικές κινήσεις φέτος.


Βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν «ανεβάζουν» στοιχεία των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ 

Πρόστιμα και “λουκέτα” σε επιχειρήσεις που ξεχνούν να δηλώσουν τις αποδείξεις που κόβουν, επιβάλει από σήμερα η εφορία. Η ΑΑΔΕ έχει μετατρέψει σε “κρυφούς ράμπο” της εφορίας τους ίδιους τους πολίτες, τους οποίους έχει ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Με τη νέα εφαρμογή “Appodixi”, την οποία έχουν “κατεβάσει” περισσότεροι από 50.000 πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν η απόδειξη που παίρνουν στα χέρια τους μετά από μια συναλλαγή με μια επιχείρηση, είναι νόμιμη ή “μαϊμού”.


Σταϊκούρας: Στο 10% θα «κλείσει» ο πληθωρισμός το 2022

Πρόβλεψη για πληθωρισμό εφέτος που θα τείνει στο 10% θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός, ενώ και το επόμενο έτος θα παραμείνει υψηλός, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και σχολιάζοντας την εκτίμηση της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού «δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» και επανέλαβε ότι απαιτούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,1% το γ’ τρίμηνο

Θετικός ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης και στο γ΄ τρίμηνο, αν και σημαντικά χαμηλότερος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία δεν είναι πλήρη και είναι πιθανό να αναθεωρηθούν.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ τόσο της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση έναντι αυξήσεων 0,8% και 0,7%, αντίστοιχα στο β’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2021), το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,1% στην Ευρωζώνη και 2,4% στην ΕΕ έναντι αύξηση 4,3% και στις δύο ζώνες στο β’ τρίμηνο.


«Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια έως 150.00 ευρώ προς τους νέους

Όριο 150.000 ευρώ στο ύψος του στεγαστικού δανείου και πλαφόν 200.000 ευρώ στην αξία του ακινήτου θέτει το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους «Σπίτι μου» που θα αρχίσει να υλοποιείται το πρώτο τρίμηνο του 2023. Με 11 ερωτήσεις – απαντήσεις το υπουργείο εργασίας και η ΔΥΠΑ δίνουν διευκρινήσεις για τα δάνεια, την κοινωνική αντιπαροχή και τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανέγερση κατοικιών. 


Πληθωρισμός: Μείωση στο 9,8% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Στο 9,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση από 12,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,7% που είναι νέο ιστορικό ρεκόρ από 9,9% τον Σεπτέμβριο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα μειώθηκαν 1% έναντι αύξησης 3% τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του πληθωρισμού με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Νοεμβρίου. Για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 12% με βάση τον δείκτη αυτό.