Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά 

Με αλλαγές και διορθώσεις, που δεν διαφοροποιούν όμως τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, αναμένεται να κατατεθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Αλλαγές θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες, στις ρυθμίσεις που αφορούν στην καταγγελία σύμβασης εργασίας, με αιχμή τη διάταξη που έδινε το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης στον εργαζόμενο με έως και τέσσερις μήνες καθυστέρηση, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη. Να σημειωθεί ότι σήμερα, ένας εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση κατά την απόλυση. Παράλληλα, θα διαγραφεί η διάταξη που προβλέπει μείωση της αποζημίωσης κατά 10%, επίσης χωρίς η απόλυση να καθίσταται άκυρη.

Αναμένεται να προστεθεί διάταξη που θα περιορίζει τη δυνατότητα επαναπροκήρυξης μιας απεργίας, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια σωματεία, όταν αυτή κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από τα αρμόδια δικαστήρια.


Προβλήματα στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί που έσπευσαν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν τεθεί το περασμένο έτος σε καθεστώς αναστολής εργασίας εισπράττοντας το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν τις κρατικές αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, αλλά και δικαιούχοι αρκετών ακόμα έκτακτων ενισχύσεων από το κράτος, περίμεναν να δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα πεδία παραμένουν κενά, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η υποβολή των δηλώσεων. Οι αρμόδιοι φορείς των Υπουργείων Εργασίας και Πολιτισμού δεν έχουν στείλει ακόμα τα στοιχεία των δικαιούχων που έλαβαν κατά τη διάρκεια του 2020 τις κρατικές αποζημιώσεις λόγω του COVID, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να αναμένει εδώ και ημέρες τα δεδομένα, προκειμένου στη συνέχεια να εμφανιστούν ως προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα θα έχει λυθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


Δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Δάνεια ύψους από 25.000 έως και 1,5 εκατ. ευρώ τα οποία κατά τα δύο πρώτα χρόνια είναι άτοκα, μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα για να ολοκληρώσουν ένα επενδυτικό σχέδιο. Τα δάνεια αυτά χορηγούνται από 10 εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που συνεργάζονται με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού εργαλείου ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και αποτελείται από πόρους της ΕΑΤ κατά 40% και από τις συνεργαζόμενες τράπεζες κατά 60%. Η συμμετοχή της ΕΑΤ με ποσοστό 40% είναι αυτή που εξασφαλίζει ότι τα δάνεια είναι άτοκα για τα δύο πρώτα χρόνια.

Επιλέξιμες για να υποβάλουν στη συγκεκριμένη δράση είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων, που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια.


Εξωδικαστικός: 4.000 αιτήσεις σε δύο μέρες

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και δημόσιους φορείς. Τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας (άνοιξε την 1η Ιουνίου), την επισκέφθηκαν 6.500 ενδιαφερόμενοι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως 4.000 από αυτούς έκαναν το πρώτο βήμα, αποδεχόμενοι την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη προς το Δημόσιο έως και σε 240 δόσεις και στις τράπεζες σε έως και 420 δόσεις. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και διαγραφή μέρους του χρέους. Σημειώνεται ότι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών ανοίγει πρώτη φορά για φυσικά πρόσωπα, ενώ για πρώτη φορά επίσης μπορούν να ρυθμιστούν και ενήμερες οφειλές.


Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων

Λήγει σήμερα Παρασκευή, 4 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για τη χορήγηση της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο ή ένα διάστημα λόγω της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι την αποζημίωση αυτή θα την λάβουν, μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις όπως τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κλπ.


ΕΛΣΤΑΤ: Περιορίστηκε η ετήσια ύφεση στο 2,3% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο

Περιορίστηκε η ύφεση το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2020 καθώς διαμορφώθηκε στο 2,3%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2021 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.