You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επέκταση των αναστολών συμβάσεων

Με επέκταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας και σε άλλους ΚΑΔ θα συνοδεύσει η κυβέρνηση την απόφαση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων (κλείσιμο στις 12, απαγόρευση μουσικής), μετά τη σχετική εισήγηση χθες της επιτροπής των ειδικών. 

Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί και στην εστίαση, αλλά με περιορισμό εφαρμογής σε ποσοστό έως 25% των εργαζομένων, συμφωνά με πληροφορίες από πηγή του οικονομικού επιτελείου. Επίσης θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι, όπως τα γυμναστήρια και ο πολιτισμός, ενώ θα συμπεριληφθούν και ΚΑΔ που τυπικά δεν ανήκουν στη νυχτερινή δια σκέδαση, αλλά επί της ουσίας συνδέονται με αυτή. Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.


Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση εντός του 2022

Η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία για τη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, ώστε η αναπροσαρμογή να φανεί είτε στη μισθοδοσία είτε του Μαΐου του Ιουνίου. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ώστε να καταγραφούν οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ επί της ουσίας, δηλαδή επί του ποσοστού της αύξησης, η συζήτηση θα ανοίξει αφού αποτυπωθεί και το τελικό ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021, κάτι που τοποθετείται χρονικά μέσα στον Φεβρουάριο.


Ενημερωτικά βίντεο για ηλεκτρονικά βιβλία

Η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι ακόμα σύνθετη για αρκετές επαγγελματικές ομάδες. Η φορολογική διοίκηση προχώρησε στη δημιουργία 15 ενημερωτικών βίντεο για τη χρήση της εφαρμογής timologio, στο κανάλι της στο youtube. 

Σε αυτά τα video, στέλεχος της ΑΑΔΕ παρουσιάζει σε επαγγελματίες της αγοράς πώς λειτουργεί η εφαρμογή timologio βήμα βήμα και απαντά στα ερωτήματά τους, δίνοντας κατευθύνσεις και οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, μέσω της πλατφόρμας myData.


“Σκανάρισμα” όλων των κινήσεων κεφαλαίων θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ

Τόκους καταθέσεων, repos, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τόκους εταιρικών ομολογιών εισηγμένων σε τόπο διαπραγμάτευσης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερίσματα, ποσά που έχουν κατατεθεί για ιδιωτική ασφάλιση, σε ιδιωτικά νοσοκομεία, σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά και δάνεια σκανάρει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, στο πλαίσιο των ενεργειών για περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Τελική προθεσμία μάλιστα για να στείλουν οι φορείς όλα τα στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου, αντί της 15ης Ιανουαρίου, προκειμένου να έχουν συγκεντρωθεί και όλα τα στοιχεία στις φορολογικές αρχές έως το τέλος του επόμενου μήνα και έτσι να υλοποιηθεί και το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την ορθή προσυμπλήρωση των δεδομένων στις φορολογικές δηλώσεις κα την υποβολή τους φέτος νωρίτερα από τον Μάρτιο, προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο σε περισσότερες έως και 10 δόσεις.


Ανατροπές στη φορολοταρία και τον τρόπο διεξαγωγής της

 Τέλος στα 1.000αρικα όπως αυτά μοιράζονταν έως τώρα σε 1.000 τυχερούς, καθώς έρχονται «πλούσιες» μηνιαίες κληρώσεις με κέρδη που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ. Μάλιστα, στις εορταστικές περιόδους σχεδιάζεται και μια «σούπερ» κλήρωση που θα μοιράζει έως 100.000 ευρώ! Όποιος κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές θα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες στα έπαθλα, ενώ ο νικητής θα ενημερώνεται πλέον ο ίδιος προσωπικά.


Θα μετατεθεί η αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας;

Δεύτερες σκέψεις για το διάστημα που θα παραμείνει ενεργή η ρύθμιση οφειλών από 36 έως 72 δόσεις κάνει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοιχτό το παράθυρο για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης αποπληρωμής των λεγόμενων «κορονοχρεών» που κανονικά θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούνται στο τέλος του μήνα.

Με τα έως τώρα δεδομένα οι οφειλές που «πάγωσαν» την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 31 Ιανουαρίου.