You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή- Αντίστροφη μέτρηση για την προσκόμιση δικαιολογητικών

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι υπόχρεες επιχειρήσεις να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport”  για τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυτό πρέπει κάνουν έως τις 31 Μαΐου του 2023 όσων ο φάκελος είναι ελλιπής.

Όσες δεν προβούν σε αυτήν την ενέργεια μέχρι την παραπάνω ημερομηνία αλλά και όσες δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης, θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ και με το τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου έως τις 30 Ιουνίου 2023.


Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,4% και πληθωρισμό 4,2% τo 2023

Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πληθωρισμό 4,2% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2023 με την έκθεσή της για τις εαρινές προβλέψεις. Όπως αναφέρει η έκθεση, η οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται από την ανθεκτική αγορά εργασίας και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 2,4% το 2024 λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Για το συνολικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,6% του 2024 από 2,3% πέρυσι, κάτι που είναι συνεπές με πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το επόμενο έτος. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του τάση, υποχωρώντας στο 160,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 154,4% το 2024 από 171,3% πέρυσι.


Δώρο στην ανάπτυξη από την βουτιά του φυσικού αερίου

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου είναι το κλειδί που ανοίγει τον δρόμο για να τρέξει με υψηλότερες ταχύτητες η ελληνική οικονομία, καθώς η μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι με βάση τις παραδοχές που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 και τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, προκύπτει μία εξοικονόμηση πάνω από 4 δισ. ευρώ που προστίθεται απευθείας στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% κρίνεται μετριοπαθής και, εκτός απρόβλεπτων συνθηκών, θα αναθεωρηθεί πάνω από το 3%.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, από το 2024 και μετά με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον «κόφτη» στις πρωτογενείς δαπάνες, ελαχιστοποιούν τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική.


Συνολικά 590.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν σε 28 μήνες

Κάθε μέρα εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ κατά μέσο όρο 1.100 συντάξεις. Κατά τον Απρίλιο εκδόθηκαν 18.100 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, 7.150 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων και 10.800 αποφάσεις εφάπαξ παροχών. Συνολικά, τον περασμένο μήνα έκλεισαν 36.050 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες. Αναλυτικά, από τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή μέσα σε 28 μήνες, έχουν εκδοθεί 590.000 κύριες συντάξεις.


Χατζηδάκης: Τι θα γίνει με τις τριετίες και τους μισθούς – Τόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις το 2024

Αυξήσεις συντάξεων 4% για το 2024, επίδομα μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά και περαιτέρω μείωση της ανεργίας ώστε να πέσει σύντομα κάτω από 10% και να ξεπαγώσουν οι τριετίες για τους μισθούς των εργαζομένων προαναγγέλλει, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει το εισόδημα των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των ανέργων εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου.


Οδηγίες προς φορολογουμένους- Πώς να δηλώσετε αναδρομικά εισοδήματα

Οδηγίες προς φορολογουμένους για το πώς θα δηλώσουν τυχόν αναδρομικά που εισέπραξαν την περασμένη χρονιά, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η εφορία φροντίζει να ενημερώσει τόσο συνταξιούχους, όσο και μισθωτούς για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφύγουν πιθανά πρόστιμα. Προσοχή χρειάζεται για το πώς θα καταγραφούν αναδρομικά ποσά από συντάξεις, εισοδήματα από δικαστική απόφαση, αλλά και το εξωτερικό.

Στη δήλωση θα πρέπει να «περάσουν» όλες οι αναδρομικές αποδοχές μισθών, συντάξεων, καθώς και ποσών που προέκυψαν από δικαστικές αποφάσεις, όπως και τόκων οι οποίοι αναλογούν στα καθυστερούμενα ποσά. Οι οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΕΡΓΑΝΗ- Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αδειών εργαζομένων

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αδειών εργαζομένων από τους εργοδότες στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πληροφοριακό Σύστημα ” ΕΡΓΑΝΗ” «λόγω του μεγάλου όγκου εργασιών που εξυπηρετούνται από τα λογιστικά γραφεία της χώρας αυτό το διάστημα και προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που συνδέονται με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών στο Πληροφοριακό Σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ:

1. Δίνεται παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας άδειες για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο έτους 2023 έως και 31/5/2023.

2. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε11 «ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΤΗΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ» έως και 31/5/2023 ».