Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ λόγω νέων αντικειμενικών αξιών

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Η υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα (από τις 18 Μαΐου) και πλέον βρίσκονται στο εθνικό τυπογραφείο προκειμένου να εκτυπωθεί το ΦΕΚ και οι χάρτες που συνοδεύουν τις νέες τιμές ζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις σε περίπου σε 6.000- 7.000 περιοχές και μειώσεις ή πάγωμα των τιμών σε περίπου 3.000 με 4.000 περιοχές. Παράλληλα, εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 3.000 περιοχές που μέχρι σήμερα υποφορολογούνται. Από την ένταξη των περιοχών αυτών θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το οικονομικό επιτελείο με στόχο να εξουδετερωθούν οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από την αύξηση των τιμών ζώνης, ενώ σε άλλες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις κατά 8% μεσοσταθμικά.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».  Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. 


Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού- Παράταση προθεσμίας έως 4 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων

Προθεσμία έως τις 4 Ιουνίου θα έχουν χιλιάδες επαγγελματίες προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support για να εισπράξουν ποσά που ξεκινούν από 500 έως 4.000 ευρώ. Μέσω της «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» -χρηματοδοτικό σχήμα διάδοχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής-θα καταβληθούν χρήματα σε πρώτη φάση στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον μήνα Απρίλιο και στη συνέχεια σε επόμενο κύκλο σε εκείνους παρέμειναν κλειστοί και κατά τον μήνα Μάιο.

Η λεγόμενη «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» σε αυτή την φάση που «τρέχει» πιάνει εκείνους που έμειναν με κατεβασμένα ρολά έπειτα από κρατική εντολή μέσα στον Απρίλιο, ακόμη και για λίγες ημέρες. Αποζημιώσεις θα δίδονται και στην περίπτωση που κάποιοι πήραν την έγκριση να λειτουργήσουν για τον μισό Απρίλιο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση θα δίδεται στο 50% και θα κυμαίνεται από τα 500 έως τα 2000 ευρώ.


Κλειστές οι στρόφιγγες δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρόλο που η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες δανεισμού των ελληνικών ΜΜΕ είναι από τις χειρότερες στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι ΜΜΕ απορρίπτεται, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ε.Ε είναι μόλις 8%.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από την ΕΚΤ επιδοτούμενη ρευστότητα περίπου 44,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14 δισ. ευρώ.


Έμμεση πίστωση χρόνου από Κομισιόν για πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας

Καλό βαθμό δίνει με την έκθεσή της η Κομισιόν στη χώρα μας, σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, που τέθηκε σε ισχύ από χθες 1η Ιουνίου, ενώ έμμεσα επιτρέπει προς την κυβέρνηση, ότι οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών μπορούν να παραταθούν χωρίς την κοινοτική πίεση έως τον Μάρτιο του 2022. Παρότι η έκθεση γράφτηκε κάποιες ημέρες πριν, η ΕΕ επισημαίνει ότι με εξαίρεση τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναγοράς Κατοικίας στον οποίο θα ενταχθούν οι πρώτες κατοικίες των ευάλωτων δανειοληπτών που θα εκπλειστηριασθούν, η εφαρμογή του νέου πλαισίου «βρίσκεται σε καλό δρόμο».