Οικονομικά νέα

Έρχεται νέα ευκαιρία από την εφορία για τους οφειλέτες που ήταν ενταγμένοι σε ρύθμιση,αλλά την έχασαν

Μια ακόμη ευκαιρία ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία έχουν όσοι είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση αλλά την έχασαν. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι οφειλέτες μπορούν να επανενταχθούν σε ρύθμιση (24 48, 72, 100, 120 δόσεων) υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Μαΐου θα καταβάλουν το εκπρόθεσμο ποσό, όποιο κι αν είναι αυτό. Επίσης, χαλαρώνουν οι κανόνες απένταξης από ρύθμιση είτε επειδή ο οφειλέτης δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα δήλωση εισοδήματος ή ΦΠΑ είτε επειδή δημιούργησε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Νέα διαδικασία μείωσης προστίμων και προσαυξήσεων εισάγει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών

Μια νέα διαδικασία μείωσης προστίμων και προσαυξήσεων εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον οι φορολογούμενοι αποδέχονται την κύρια οφειλή που προσδιορίζει η εφορία. Η μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνεται η αποδοχή της οφειλής, μπορεί να φθάνει από 20% έως και 80%. Με τη διάταξη του άρθρου 75 του σχεδίου νόμου προτείνεται η εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, η οποία θα προσφέρει μείωση προστίμων για όσους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο και τον φόρο που προσδιορίζει η εφορία.

Πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιουλίου 2024 στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο

Την πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιουλίου του 2024 στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως εξηγεί, απόφαση αυτή, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ελήφθη λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Πλέον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

Σήμερα,Τρίτη 2 Απριλίου ,λήγει η προθεσμία πληρωμής για οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ

Τις φορολογικές υποχρεώσεις τους θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι σήμερα  Τρίτη 2 Απριλίου αρκετοί φορολογούμενοι προς τον e-ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ.Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, μέχρι σήμερα,  Τρίτη, 2 Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν:

  • οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές  του Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024,
  • οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές  εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024,
  • οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. Ο.Γ.Α.,
  • οι ασφαλιστικές εισφορές προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κ.λπ με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024

και οι δόσεις τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024.

Μέχρι  σήμερα, Τρίτη,2 Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν  οι βεβαιωμένες οφειλές  στη Φορολογική Διοίκηση και των δόσεων ρυθμίσεων που λήγουν στις ορισθείσες ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών (29 Μαρτίου 2024 και 1η Απριλίου 2024 – Καθολικό Πάσχα).

Θετικός ο απολογισμός από την απογραφή των εργαζόμενων συνταξιούχων

Άκρως θετικές οι πρώτες εντυπώσεις από τον νόμο με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταγραφή των συνταξιούχων που εργάζονται, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου μήνα εφαρμογής καταγράφηκαν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα 56.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ήτοι 22.000 περισσότεροι από όσους γνώριζε το πληροφοριακό σύστημα, καθώς πολλοί παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι έσπευσαν να εγγραφούν. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι η πλατφόρμα θα κλείσει στο τέλος Ιουνίου, προκύπτει ότι πολλοί συνταξιούχοι που εργάζονταν με μαύρα μέχρι πρότινος απέκτησαν κίνητρο να δηλώσουν τώρα την εργασία τους, ενώ όσοι κλείνουν 5- 7 χρόνια επιπλέον ασφάλισης ήδη σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις για επανυπολογισμό της σύνταξής τους με την προσθήκη των έξτρα ενσήμων.

Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο το ιδιωτικό χρέος

Πονοκέφαλο εξακολουθεί να προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το ιδιωτικό χρέος παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν δείξει φορολογική συμμόρφωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η οφειλή τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός αυτών που χρωστούν στην εφορία ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που οφείλουν λίγα στην εφορία.

Με βάση τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), στο τέλος Ιανουαρίου μόλις το 0,2% των οφειλετών συγκέντρωνε το 77% του συνολικού ληξιπρόθεσμου ποσού που ανέρχεται συνολικά στα 106,9 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 90,8% των οφειλετών χρωστά έως 10.000 ευρώ με το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.

Αν και το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών μειώθηκε κατά 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, φτάνοντας στα 107 δισ. ευρώ, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη διαγραφή χρεών του ΟΣΕ ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ το 2023.