You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

ΑΑΔΕ: Προειδοποίηση για προσπάθεια εξαπάτησης φορολογούμενων

Προειδοποιητικά μηνύματα απέστειλε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα email χιλιάδων επιχειρήσεων που εκδίδουν αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Με τα μηνύματα αυτά, η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους να της αποστείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεων που έχουν εκδώσει, διότι από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου όσες δεν το έχουν πράξει θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα και «λουκέτα» για 2 έως και 10 μέρες.


Φορολογικές υποχρεώσεις που αποπληρώνονται σήμερα

Δύο είναι οι σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στην πλειοψηφία των πολιτών και πρέπει να καταβληθούν σήμερα, για την αποφυγή τόκων υπερημερίας: πρόκειται για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό. Η 5η δόση πληρώνεται έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, η 6η έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, η 7η έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και η 8η και τελευταία δόση έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

Επίσης, σήμερα καταβάλλεται και η 6η δόση (από τις συνολικά 10) του ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ το φόρο. Το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου φόρου ακινήτων που βεβαιώθηκε φέτος, ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν με την πρώτη δόση.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές των εκκαθαριστικών τους, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 9 έως και 24 δόσεις– στο πλαίσιο της «πάγιας ρύθμισης» οφειλών προς το Δημόσιο- υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο των 240 ευρώ, καθώς η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ. Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού.


Σε εφαρμογή μπαίνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Πλέγμα ελέγχων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών θέτει σε τροχιά εφαρμογής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δρομολογεί για το επόμενο έτος 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους και 900 έρευνες φοροδιαφυγής, ενώ σταδιακά από τους επόμενους μήνες ενεργοποιούνται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για προσυμπληρωμένες δηλώσεις, από ΦΠΑ έως και φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Επόμενος σταθμός της ΑΑΔΕ το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.


ΦΠΑ: Σε εφαρμογή μπαίνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Αλλάζει το φορολογικό τοπίο για περισσότερους από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Πλέον τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA καθιστούν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης.

O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΑΑΔΕ Ρένος Καραστάθης αποκάλυψε στο 2ο Law Forum Taxation ότι άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ ενώ θα ακολουθήσουν η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και το ψηφιακό δελτίο αποστολής.


Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση για νέα μέτρα παρά τον πληθωρισμό

Τα πρώτα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Eurostat, με τα σύννεφα να πυκνώνουν όλο και περισσότερο πάνω από τα ευρωπαϊκά κράτη, που βλέπουν μήνα με τον μήνα τις πληθωριστικές πιέσεις να γίνονται όλο και εντονότερες. Μια πρώτη εικόνα ήδη έχουν πάρει χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που είδαν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου να αυξάνεται περαιτέρω, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για συγκράτηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανησυχίες για την πορεία των τιμών στα σιτηρά μετά και την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την πρωτοβουλία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.


ΕΦΚΑ: 26.000 εκκρεμείς συντάξεις τον Σεπτέμβριο

Στις 26.000 υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, οι αιτήσεις για απονομή κύριων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, από 31.000 που ήταν έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Αύγουστο. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όμως, εμφανίζουν άλλες 16.000 αιτήσεις που επίσης βρίσκονται σε εκκρεμότητα αν και θεωρούνται ως «ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους».

Ως τέτοιοι είναι τυχόν οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και απουσία ιατρικών γνωματεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα παραμένουν «ανοιχτές» μέχρι να τακτοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται, ανά περίπτωση. Άρα, για τον μήνα Σεπτέμβριο οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 42.000, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι περίπου 27.000 διεθνείς συντάξεις.


Στα 411 ευρώ η εθνική σύνταξη το 2023

Άνοδος της εθνικής σύνταξης στα 411 ευρώ (από 384 που είναι σήμερα) θα προκύψει λόγω της αύξησης κατά τουλάχιστον 7% που θα δοθεί στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις θα δοθούν τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη, όμως υπάρχει κίνδυνος μειωμένων αυξήσεων, ειδικά για όσους θα συνταξιοδοτούνται από το νέο έτος και μετά, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ανταποδοτικής σύνταξής τους.

Οι εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης είναι ότι σαφώς και θα υπάρξουν μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με το 7% που θα δοθεί στην ανταποδοτική σύνταξη όλων των «εν ενεργεία» συνταξιούχων.


Φάρμακο για την αύξηση των ρυθμίσεων στα κόκκινα δάνεια αναζητούν στην κυβέρνηση

Έντονη δείχνει να παραμένει η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης και ειδικά του οικονομικού επιτελείου, αναφορικά τόσο με την πορεία της πιστωτικής επέκτασης στην πραγματική οικονομία, όσο επίσης και από την πορεία ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί η πίεση, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό βέβαια, τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τους services ώστε να αυξήσουν την ένταση των ρυθμίσεων δανείων.


Πότε πληρώνονται επιταγή ακρίβειας και συντάξεις

Από την Τρίτη 20 έως την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταβάλει τις αυξήσεις συντάξεων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιταγή ακρίβειας. Θα ακολουθήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2023 (με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου) η καταβολή της οριζόντιας αύξησης στις συντάξεις από 7% έως 8%.

Όσον αφορά στην επιταγή ακρίβειας, πρόκειται για έκτακτο επίδομα το οποίο σχεδιάζεται να δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι δικαιούχοι να βοηθηθούν οικονομικά ενόψει των εορτών.

Την επιταγή αυτή θα λάβουν:

-1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ.

-Περίπου 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι.

-172.000 άτομα με αναπηρία.

-1,5 εκατ. πολίτες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα παιδιού.

-250.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.