Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Υποβολή αιτήσεων σε νέο πτωχευτικό νόμο

Σε λειτουργία έχει τεθεί ο νέος πτωχευτικός νόμος και αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για ρύθμιση οφειλών ή για πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία. Οι βασικές καινοτομίες του νέου θεσμικού πλαισίου είναι:

α)Οι πιστωτές θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση του οφειλέτη και να προτείνουν λύσεις πριν από την αξίωση κάθε απαίτησης. Πρόκειται για το πρώτο και καθοριστικό βήμα (έγκαιρη προειδοποίηση και ενημέρωση).

β)Η ρύθμιση χρεών γίνεται για το σύνολο των οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος οφειλέτης να ρυθμίσει μόνο χρέη προς δάνεια ή προς εφορία. Προβλέπονται ρυθμίσεις έως 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, δήμοι, κά) και έως 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες. Για την πρώτη κατοικία, η δόση επιδοτείται κατά 50 από το Δημόσιο. Στη ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνεται “κούρεμα”.

γ)Όσοι δανειολήπτες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αποτύχουν να ρυθμίσουν το χρέος τους, τότε οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποκτήσουν τη μόνιμη κατοικία (με έξοδα δικά τους) για 12 έτη και να τη μισθώσουν στον πρώην ιδιοκτήτη-δανειολήπτη.

δ)Η αποτυχία ρύθμισης χρέους οδηγεί σε πτώχευση με ρευστοποίηση περιουσίας.

ε) Η διαδικασία για ρύθμιση ή πτώχευση σημαίνει αυτόματα άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου (Ελλάδα και εξωτερικό).Αν υπάρξει δόλος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σε οποιαδήποτε φάση ή ακόμα και μετά την ολοκλήρωση (πχ ρύθμιση ή πτώχευση) η μέχρι τότε διαδικασία ακυρώνεται και ακολουθείται η νομοθεσία για αστικά και ποινικά αδικήματα.

στ) Δημιουργείται Μητρώο Φερεγγυότητας Οφειλετών, ώστε να παρακολουθείται η συνέπεια των ρυθμίσεων ή των αποφάσεων και να καλλιεργείται κουλτούρα πληρωμών.

Η αρμόδια υπηρεσία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας έχει εκπονήσει

Οδηγό για το Νέο Πτωχευτικό με Χρήσιμες Ερωτήσεις – Απαντήσεις και

Οδηγό για την ένταξη των επιχειρήσεων στο Νέο Πτωχευτικό, οι οποίοι είναι ανηρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ https://acsmi.gr/%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%bf%ce%b9/.


Πάγιες δαπάνες – Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Με γοργούς ρυθμούς κινούνται οι επιχειρήσεις καθώς ήδη ένα 24ωρο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» περισσότερες από 13.000 είχαν υποβάλλει την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 50.000 επιχειρήσεις αναμένεται να μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος.

Όσον αφορά στην προθεσμία για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης της διαδικασίας, η οποία λήγει στις 17 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι τον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει ο συμψηφισμός με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.


Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παράταση προθεσμίας έως 4 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων

Περιθώριο έως τις 4 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόγραμμα αφορά την παροχή ενισχύσεων από 1.000 έως 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο με εξαίρεση τον κλάδο της εστίασης.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχαν καταβληθεί 78 εκατ. ευρώ σε 72.675 δικαιούχους, δηλαδή περισσότεροι από 8 στους 10 αιτούντες είχαν δει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το ποσό που δικαιούνταν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κ.α.


Μειωμένα ενοίκια

Κλείνει ο κύκλος των μηδενικών και μειωμένων ενοικίων τον Ιούνιο με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικό με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο».

Ως εκ τούτου, για τον Ιούνιο δεν θα καταβάλουν ενοίκιο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικό μέτρα. Παράλληλα, μειωμένο ενοίκιο θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας.