You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Η ακρίβεια τρομάζει κυβέρνηση και νοικοκυριά

Φωτιά στην κυβέρνηση ανάβει το εκρηκτικό κοκτέιλ της ακρίβειας και του πληθωρισμού και αναζητεί τρόπους να τιθασεύσει το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, το οποίο αναμένεται δριμύτερο από τις 15 Ιανουαρίου και μετά. Παρά το γεγονός ότι αρχικά οι εκτιμήσεις για την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις έκαναν λόγο για παροδικό χαρακτήρα, η κατάσταση αποκλιμακώνεται.

Οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου και δη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δείχνουν να μην μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους κυρίως από την ενεργειακή επιβάρυνση, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία έχει αρχίσει και γίνεται έντονα αισθητή.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης διακινούνται σενάρια για προσωρινές μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υπερμειωμένο 6%.


Αδ. Γεωργιάδης: Δύσκολη άσκηση η μείωση ΦΠΑ

«Φρένο» στα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα  έβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του επί του θέματος απάντησε πως δεν μίλησε για ειλημμένη απόφαση. «Δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση. Είπα ότι εξετάζεται το σενάριο, άλλο εξετάζεται, άλλο θα γίνει» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.


Ξεκινά το Ταμείο Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων

Την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, συνολικού δυνητικού προϋπολογισμού δανείων 62,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB.

Κάθε επιχείρηση-δικαιούχος, έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τραπεζικού δανείου, στις δύο συνεργαζόμενες τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς και Optima Bank) ύψους από 25.000 ευρώ έως 900.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών είτε σε κεφάλαιο κίνησης είτε για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων παρέχει εγγύηση σε ποσοστό 80% επί του ύψους του δανείου.


«Πάγος» για τώρα σε σχέδια μείωσης ΦΠΑ      

Σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σχετικά με το εάν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, όπως ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Ant1 πως είναι ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως είναι «ένα πολύ δύσκολο θέμα».


ΑΑΔΕ: Νέες προθεσμίες δηλώσεων Covid για υπεκμισθώσεις ακινήτων

Με σκοπό την επιτάχυνση καταβολής των δηλώσεων Covid που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή:

-Από την 21η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την 10η Ιανουαρίου 2022, οι εκμισθωτές ακινήτων των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Covid» ή/ και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

-Από την 11η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση Covid» για τους παραπάνω μήνες.


Συντάξεις χηρείας – αναπηρίας: Παγώνουν οι μειώσεις

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δρομολογούνται παρεμβάσεις σε όλες τις «διπλές» συντάξεις (π.χ. χηρείας, αναπηρίας), οδεύει προς «άτυπο πάγωμα» ή προς εσωτερική τροποποίηση. Η εφαρμογή της, έτσι κι αλλιώς, θα αναφέρεται στην περίοδο από την 1η.1.2022 και μετά, όπως έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.

Όμως, επειδή η εγκύκλιος περιγράφει τη «σωρευτική» χρήση μιας εθνικής σύνταξης, από την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), δηλαδή από 13-5-16, μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική ερμηνεία και άρα να προκαλέσει μέχρι και περικοπές τέτοιων συντάξεων, που έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους, έως και πεντέμισι χρόνια νωρίτερα.