You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αυξημένα 4,8 δισ. τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο 2022

Αυξημένα κατά 4,819 δισ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου, εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 4,221 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 10,081 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10,150 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 52 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,960 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.


Σε δυο δόσεις η αύξηση στις συντάξεις το 2023 – Νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη δόση πιθανότατα με τις συντάξεις Φεβρουαρίου

Στην ταχύτερη καταβολή των αυξήσεων σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων πάνω από 7% με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, κι όχι με την τελική αποτίμηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού για το 2023 που θα δημοσιευτεί το Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα ορίζει  κατ’ εκτίμηση το ποσοστό της αύξησης δηλαδή κατά 7% και ότι με την τελική έκδοση των στοιχείων θα δοθεί πρόσθετη αύξηση στους συνταξιούχους.


Τα τρία αγκάθια στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων

Τρία προβλήματα προς επίλυση αντιμετωπίζουν οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και πιο συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

α. Δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», ενώ το σχήμα λήγει τον τρέχοντα μήνα.

β. Τα τελικά υπόλοιπα των τιτλοποιήσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων η δυσκολία του υπουργείου να υπογράψει τις νέες εγγυήσεις, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχε ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την απαίτηση της Eurostat να περάσουν οι εγγυήσεις στο χρέος.

γ. Την ίδια στιγμή οι ανακτήσεις τίθενται εκτός στόχων, ενώ οι servicers αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πλειστηριασμούς.


Οικοδομικά υλικά: Συνεχίζουν ανηφορικά οι τιμές

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές των οικοδομικών υλικών, εκτινάσσοντας το κατασκευαστικό κόστος και εγείροντας εμπόδια για την οικοδομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών αυξήθηκε κατά 12,4% τον φετινό Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021, με τις τιμές του ρεύματος να σέρνουν τον χορό των ανατιμήσεων (+30,4%). Σημειώνεται ότι αύξηση καταγράφηκε και σε μηνιαία βάση, με τον γενικό δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022 να καταγράφει άνοδο 0,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του 2021.


Εφορία: Στο μικροσκόπιο από εμβάσματα έως και κέρδη από τυχερά παιχνίδια

«Φύλλο και φτερό» κάνουν παλιές και νέες υποθέσεις ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βάζοντας στο μικροσκόπιο εμβάσματα, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων, υψηλές καταθέσεις ως και κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Προτεραιότητα σε αυτό το «μπαράζ» ελέγχων από την εφορία έχουν πάρει υποθέσεις που σε δύο μήνες από τώρα παραγράφονται: Η ΑΑΔΕ, όπως και έχει, «σκανάρει» φορολογικές υποθέσεις για την προτεραιοποίησή τους βάσει παραβατικότητας και εισπραξιμότητας.

Η επιλογή ήδη ξεκίνησε και γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, προκειμένου να συλλεγούν στοιχεία από κάθε φορέα, οργανισμό ή τράπεζα, που μπορούν να ολοκληρώσουν τον «φάκελο» του ελεγχόμενου και να αποκαλύψουν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση.


Φορολογικές δηλώσεις

Ρεκόρ εκπρόθεσμων, αρχικών ή τροποποιητικών, φορολογικών δηλώσεων είχαμε φέτος, καθώς χιλιάδες ήταν οι φορολογούμενοι που είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους, είτε την υπέβαλαν με παραλείψεις που εκ των υστέρων διόρθωσαν. Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις 31 Αυγούστου, είχαν υποβληθεί 6,408 εκατ. δηλώσεις και από τότε μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί επιπροσθέτως περίπου 70.000 δηλώσεις.

Όσοι βέβαια φορολογούμενοι υπέβαλαν εκ των υστέρων τη δήλωσή τους, είτε αρχική είτε τροποποιητική, πέρα από τον τυχόν πρόσθετο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τα ισχύοντα πρόστιμα των 100,250 ή 500 ευρώ, ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.


Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Την κωδικοποίηση και επικαιροποίηση των προστίμων και κυρώσεων που επιβάλλονται σήμερα για φορολογικές παραβάσεις επιχειρεί να θέσει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που κατατίθεται το προσεχές διάστημα στη Βουλή. Έπειτα από δέκα χρόνια από τη θεσμοθέτηση και αφού στο διάστημα αυτό ψηφίσθηκαν δεκάδες διατάξεις με νέα πρόστιμα, η κυβέρνηση προχωράει στο συμμάζεμα της νομοθεσίας προκειμένου οι ελεγκτές αλλά και οι ελεγχόμενοι να γνωρίζουν επακριβώς τις ποινές για κάθε παράβαση.

Με τον κώδικα καθορίζονται τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που αφορούν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης, παραβάσεις σχετικές με τον ΦΠΑ, τους παρακρατούμενους φόρους, την παρεμπόδιση ελέγχου, την υπόθαλψη και τη συνέργεια σε οικονομικά εγκλήματα.