Οικονομικά νέα

Τέλος χρόνου για ραντεβού στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για διασύνδεση    POS-ταμειακών μηχανών

Σήμερα, 1η Απριλίου, εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι τεχνικοί εγκατάστασης και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ το ραντεβού τους για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.Ήδη η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, είτε έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των συστημάτων τους είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού με τον τεχνικό εγκατάστασης εντός του Απριλίου.

Μέχρι σήμερα το βράδυ θα πρέπει η επιχείρηση που είναι υπόχρεη διασύνδεσης να έρθει σε επικοινωνία με την επιχείρηση που έχει προμηθευτεί την ταμειακή μηχανή για να:

  • οριστεί ραντεβού εντός του Απριλίου, για την αναβάθμιση της και τη διασύνδεση της με το/τα POS, ή
  • να δηλωθεί ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP).

Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31.5.2024 ή για τις 30.6.2024 (με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31.5.2024).

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν προβεί σε κάποια από τις παραπάνω ενέργειες, αντιμετωπίζει την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ή 20.000 ευρώ, ανάλογα με το λογιστικό σύστημα (απλογραφικό ή διπλογραφικό) που είναι υπόχρεες να διαθέτουν.

Από σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στα 830 ευρώ μεικτά ανέρχεται από σήμερα ο κατώτατος μισθός για περίπου 600.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών αυξάνεται στα 705,96 ευρώ.Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάλογη αύξηση τυγχάνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες) που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που έχουν τη σχετική προϋπηρεσία, ενώ «φουσκώνουν» αντίστοιχα και τα ποσά σε 13 μεγάλες κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων.

Οι τριετίες

  • Με μία τριετία ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση.
  • Με δύο τριετίες ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ. 
  • Με τρείς τριετίες ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την αύξηση του κατώτατου και των επιδομάτων στην Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ

Υπενθυμιστικό μήνυμα οφειλών στην ψηφιακή πύλη myAADE για περίπου 300.000 πολίτες

Περίπου 300.000 πολίτες κι επιχειρήσεις έλαβαν υπενθυμιστικό μήνυμα στη θυρίδα τους στην ψηφιακή πύλη myAADE, καθώς δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή/και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ή/και δεν είχαν πληρώσει τις μηνιαίες οφειλές τους, εντός ή εκτός ρυθμίσεων.Από αυτούς, όσοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή myAADEapp στο κινητό τους, έλαβαν ειδοποίηση για το υπενθυμιστικό μήνυμα από την εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι για τις πληρωμές οφειλών στην ΑΑΔΕ η σχετική προθεσμία έχει μετατεθεί για αύριο, Τρίτη, 2 Απριλίου, λόγω της τραπεζικής αργίας για το Πάσχα των καθολικών.

Σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας,ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Νέο τοπίο στις διαδικασίες για τους φορολογικούς ελέγχους καθιερώνει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Με το νομοσχέδιο εισάγεται ο ενδιάμεσος προσδιορισμός του φόρου για επιχειρήσεις κυρίως εποχικές οι όποιες λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται από την αγορά χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Μεταξύ άλλων με τις διατάξεις:  

-Αποσαφηνίζονται οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου.

-Θεσπίζεται ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου που γίνεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

-Επεκτείνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος τέλεσης φοροδιαφυγής λόγω της συμπεριφοράς του φορολογουμένου στο παρελθόν ή επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

-Ορίζεται σε ορίζεται σε ένα έτος η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου και μπορεί να παραταθεί άπαξ κατά 6 μήνες. Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου.