You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την στήριξη επιχειρήσεων

Τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της Όμικρον, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Στα τέλη της εβδομάδας αναμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις που υπάρχουν μετρώντας το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου για να λάβουμε τις αποφάσεις. Στον κλάδο της εστίασης οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Δεκέμβριο κατέγραψαν αύξηση 33%» ανέφερε επίσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Όπως είπε οι ΚΑΔ που εξετάζει η κυβέρνηση αφορούν τη νυχτερινή διασκέδαση, τον πολιτισμό και την εστίαση, γιατί και εκεί παρατηρείται μία μεικτή κατάσταση.


Μεγάλο “μπέρδεμα” με τους ΚΑΔ που πρέπει να στηριχθούν

Υπό εξέταση τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ έως και τις 17 Ιανουαρίου, με την Κυβέρνηση να αναμένει την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί είναι φυσικά αν θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους ή αν θα περιοριστούν τα μέτρα. Σήμερα τα μέτρα που είναι σε ισχύ αφορούν σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα οποία λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο, δεν είναι σαφής ο διαχωρισμός στο ποιοι ΚΑΔ τελικά έχουν δικαίωμα στην κρατική στήριξη και ποιοι όχι.


Διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις

Έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση όσα ζευγάρια επιθυμούν ένα φορολογικό διαζύγιο, να υποβάλλουν δηλ. χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Μια διαδικασία που «κρύβει» πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές, αλλά και μειονεκτήματα. Εντός της προθεσμίας πάντως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν μέσω της ΑΑΔΕ στην φορολογική αρχή την πρόθεσή τους να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το φορολογικό έτος 2021.

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο http://www.aade.gr, στον σύνδεσμο www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς του TAXIS.


Επιδότηση παγίων δαπανών: «Διαγραφή» φόρων & εισφορών έως 30 Ιουνίου

Η δυνατότητα συμψηφισμού φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος Ιουνίου 2022 με τα «κουπόνια» που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν εντός του 2021 αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχει «επιστρατεύσει» η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει μικρή ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Με αυτόν τον τρόπο όσοι δεν κατάφεραν το προηγούμενο έτος, και δεν ήταν λίγοι, να αξιοποιήσουν τα «κουπόνια» που έλαβαν, μπορούν πλέον να το κάνουν για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έρχονται εντός των πρώτων μηνών του έτους.

Η ενίσχυση που έχουν λάβει εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις των ετών 2021 και 2022, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022.


«Καρότο και μαστίγιο» στην έκθεση του ΤΧΣ για τις τράπεζες

Αναφορές με «καρότο και μαστίγιο» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορικά με την πανευρωπαϊκή άσκηση stress test, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που έδειξε στην άσκηση του 2021 -σε σύγκριση με τις προηγούμενες ασκήσεις-, αλλά ταυτόχρονα σημαίνοντας καμπανάκι για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών εν όψει της άσκησης stress test του 2023. Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εμφανίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην Πανευρωπαϊκή Άσκηση Stress Test 2021 σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ασκήσεις, των 2018 και 2015.

Αυτό σημειώνεται στο πρώτο δελτίο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τίτλο «Αποτελέσματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Καταστάσεων Κρίσης (Stress Test) 2021».


Eurostat: Στο 13,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Τη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη- πίσω από την Ισπανία- διατήρησε η Ελλάδα τον Νοέμβριο καταγράφοντας ποσοστό 13, 4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας σημείωσε ελαφρώς αύξηση από το 13,3% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Σεπτέμβριο. Απέχει, ωστόσο, αρκετά από το 16,2% στο οποίο βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2020.


Αναγνώριση πλασματικών ετών

Έως και επτά χρόνια νωρίτερα από το κανονικό όριο ηλικίας μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, όσον αφορά στη χρήση των πλασματικών ετών, δεν υπάρχει κάποια θεσμοθετημένη αλλαγή για φέτος.

Με την εγκύκλιο διαπιστώνεται ότι από 18/7/2018 δεν υφίσταται πλέον διαφοροποίηση μεταξύ των ασφαλισμένων του e ΕΦΚΑ ως προς τον χρόνο υποβολής αιτήσεως αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης και των συνεπειών αυτής και, έκτοτε, είναι δυνατή η θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μικρότερο ηλικιακό όριο με την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.


Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022

Από τις 25 έως και τις 28 Ιανουαρίου προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ να καταβάλει τις συντάξεις (κυρίες και επικουρικές) για τον μήνα Φεβρουάριο. Αυτές είναι οι αρχικές ημερομηνίες που έχουν επιλεχθεί από τον Φορέα. Η διαδικασία για άλλη μια φορά πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο συνωστισμός στα ATM των τραπεζών, εν μέσω πανδημίας.