Διορθώσεις ΕΝΦΙΑ
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να διορθώσουν οι φορολογούμενοι τυχόν λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, μέσω υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων του Ε9 και να γλιτώσουν από επιπλέον φόρους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Τα συχνότερα λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι ο όροφος που βρίσκεται το ακίνητο, η επιφάνειά του, η παλαιότητα, τα εμπράγματα δικαιώματα ψιλή κυριότητα, επικαρπία, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και η δήλωση των κενών ημιτελών κτισμάτων.
Ελάχιστοι οφειλέτες στις ρυθμίσεις οφειλών
Περιορισμένη είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των οφειλετών της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τα χρέη μέχρι και το 2019 και των 36 ή 72 δόσεων για τα κορονοχρέη, καθώς επίσης και για ρύθμιση σε 36 ή 72 δόσεις των οφειλών που άφησαν απλήρωτες λόγω της ενεργειακής κρίσης. Τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. δείχνουν ότι, μέχρι σήμερα, μόλις 10.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις.
Όσον αφορά στην αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας, από τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. προκύπτει ότι 7.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί και το ρυθμιζόμενο ποσό φθάνει στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση μέχρι 31 Ιουλίου 2023.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον Ε.Φ.Κ.Α. με τους οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση για επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας να μην ξεπερνούν τις 9.000. Την ίδια ώρα στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχουν ενταχθεί 3.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ.
Γιάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά
Καμπανάκι για προεκλογικές εξαγγελίες με σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο χτυπά με συνέντευξή του στην «Η» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. Αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο», επισημαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης 11 ημέρες πριν τις εκλογές, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Ημερησία».
Ο Διοικητής της ΤτΕ συνιστά προσοχή. «Έχουμε ακόμα το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Δεν έχουμε πάρει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Δεν έχουμε πετύχει ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα – κυκλικά διορθωμένο – 2% του ΑΕΠ που απαιτείται για να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «απέχουμε ακόμα από το άριστο, τόσο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων».
Εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις 1,9 δισ. περιμένει τώρα η ΕΓΔΙΧ το επόμενο 5μηνο
Ξεπέρασαν τις 8,4 χιλιάδες τα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myEGDIXlive που λειτουργεί εδώ και σχεδόν πέντε μήνες και υποστηρίζει οφειλέτες και εξουσιοδοτημένους συμβούλους για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, από 12.12.2022 έως 30.4.2023, πραγματοποιήθηκαν 8.470 κρατήσεις στην ψηφιακή υπηρεσία κρατήσεων myEGDIXlive με μέσο όρο κρατήσεων σε μηνιαία βάση τα 2.075 ραντεβού, με τις εν λόγω κρατήσεις να ακολουθούν αυξητική πορεία μήνα με τον μήνα. Η συντριπτική πλειονότητα, 91% αφορά εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου (7.736 ραντεβού) και στις υπόλοιπες περιπτώσεις (9%) η υποστήριξη έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.