Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ενεργοποίηση πλατφόρμας εξωδικαστικού

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών των φυσικών προσώπων και των μικρών επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ταμεία έως 240 δόσεις και έως 420 δόσεις για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά προβλέπεται και κούρεμα κεφαλαίου, εφόσον αυτό αποφασίσει ο συμβιβασμός μεταξύ των μερών. Οι ρυθμίσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση υπαλλήλου, χωρίς κόστος και γραφειοκρατία με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή.

Εκτός προστασίας θα βρεθούν από σήμερα δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες με δάνειο πρώτης κατοικίας, αφού ο νέος πτωχευτικός νόμος που τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή προστατεύει μόνο τα δάνεια των ευάλωτων που «κοκκίνισαν» εν μέσω πανδημίας. Προϋπόθεση για να απέχουν εθελοντικά οι τράπεζες από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης είναι να εισπράττουν από το Δημόσιο επίδομα στέγασης, μια πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών.


Διαφωνίες για το εργασιακό νομοσχέδιο

Το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στις τάξεις των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών. Το καθεστώς της τηλεργασίας αυστηροποιείται, οι άδειες επί πληρωμή αυξάνονται και μπαίνει επιτέλους σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα ωράρια και οι υπερωρίες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, έρχονται σημαντικές ανατροπές σε ωράριο και υπερωρίες που προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός καθώς οι διατάξεις σχετικά με τις υπερωρίες, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το καθεστώς των απολύσεων και τις αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων τους βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.   

Στην άλλη πλευρά, σε αυτή των εργοδοτών, υπάρχουν αντιδράσεις για μια σειρά διατάξεων που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μια από τις διατάξεις που προκαλεί πονοκέφαλο στους εργοδότες, όπως επισήμανε και το ΒΕΑ, είναι η εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατών με αυτές των υπαλλήλων. Προβληματισμός εκ μέρους των εργοδοτών υπάρχει και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ακόμη αντιδρούν και στη θεσμοθέτηση νέων αδειών με αποδοχές για τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο θεσμικό, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται άδεια 14 ημερών στον πατέρα νεογέννητου, άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς επίσης και άδεια πέντε ημερών φροντιστή σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή. Παράλληλα, προβλέπει άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών και ορίζει άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών.


Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 2021

Αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 1.100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2020 έλαβαν τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Στα ποσά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ για τα  έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.


Τι ισχύει για αναστολές, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τηλεργασία τον Ιούνιο

Με συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων που μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους συνεχίζεται και τον Ιούνιο το μέτρο. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας, εκτός του μέτρου τίθενται όλοι οι ΚΑΔ του λιανεμπορίου, αλλά και του λιανικού εμπορίου διαφόρων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης.

Παράλληλα, ενεργοποιούνται δυο ακόμη αλλαγές. Η πρώτη αφορά τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στον οποίο εντάσσονται πλέον όσοι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης έως τις 31 Μαρτίου 2021 και η δεύτερη αφορά την υποχρεωτική τηλεργασία, η οποία περιορίζεται στο 20% και πρέπει να δηλωθούν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουνίου.