Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Φορολογικές δηλώσεις- Αναλυτικός οδηγός για τη συμπλήρωση Ε1 και Ε2

Η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε και ήδη εκατοντάδες φορολογούμενοι έχουν σημαντικό λόγο για να σπεύσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση τους. Αρκετοί μισθωτοί οι οποίοι φέτος αναμένουν επιστροφή φόρου λόγω χαμηλότερων εισοδημάτων το 2020 και δυνατότητα είσπραξης επιδομάτων που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος.

Αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών καθώς θα πρέπει να σπεύσουν να συμπληρώσουν το Ε3 το οποίο θα αποτελέσει το «εισιτήριο» για κάλυψη μέρους ή του συνόλου των φετινών φορολογικών. Με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ανεξάρτητη αρχή εξέδωσε οδηγό με ερωταπαντήσεις για την υποβολή του Ε1. Ολόκληρος ο οδηγός στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ


Πλατφόρμα για πάγιες δαπάνες

Σήμερα, Παρασκευή 28 Μαΐου ή την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, ένα πρόγραμμα που περιμένουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για να καλύψουν τμήμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εξόδων τους.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη φάση υπολογίζεται έως τις 17 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να έχει γίνει η φορολογική δήλωση αυτών των πολιτών, ώστε από τον Ιούλιο να γίνουν οι συμψηφισμοί με φετινές φορολογικές υποχρεώσεις τους.


Το ταμείο ανάκαμψης & ανθεκτικότητας εξασφάλισε πράσινο φως από τα 27 κράτη μέλη

Τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας ενέκριναν χθες Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόγραμμα ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία επικύρωσης του για πολλούς ιστορικού εγχειρήματος.


ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 14,8% αυξήθηκε ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο του 2021

Αύξηση 14,8% σημείωσαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας) στο σύνολο της οικονομίας το α’ τρίμηνο εφέτος, και ανήλθαν σε 26.441 σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2020 που είχαν ανέλθει σε 23.033.

Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων του 2018, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων καταγράφηκε στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (61,6%) και στον τομέα Κατασκευές (39,8%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (30,5%) και στον τομέα Μεταποίηση (14,5%).


Το θεσμικό πλαίσιο για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό του Ν. 4738/2020

Από 1.6.2021 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός του ν. 4738/2020, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας βιώσιμων επιχειρήσεων.


Ο ΟΑΕΔ αναβαθμίζει τη συνεργασία του με τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων

Αναβαθμίζεται, ενισχύεται και επανεκκινείται η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ. Η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων δημιουργήθηκε το 2014 (ως Μονάδα Μεγάλων Επιχειρήσεων), όμως το τελευταίο διάστημα έχει διευρυνθεί το στελεχιακό δυναμικό της και αναπτύσσονται καινούρια εργαλεία για την προσέγγιση και εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων της χώρας με προσωπικό άνω των 50 ατόμων.