You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Σε εξέλιξη η 13η αξιολόγηση

Στους ρυθμούς της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κινείται από σήμερα η οικονομία, την στιγμή που η έκρηξη της υγειονομικής και ενεργειακή κρίσης, απαιτούν νέα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό.

Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στις αντοχές του προϋπολογισμού με βάση και τα μέτρα στήριξης που προωθούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, αλλά και σε μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των συντάξεων που εκκρεμούν.


Πώς θα λειτουργεί το Eispraxis της ΑΑΔΕ

Στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των οφειλετών του Δημοσίου προχωρά από φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς με την ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος Eispraxis θα «σκανάρει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και θα προχωρά άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, μέσω μάλιστα νέων «έξυπνων» ελεγκτικών μεθόδων, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικότερα, με το Eispraxis ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ).

Το επόμενο βήμα θα είναι όπως για κάθε οφειλή δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).

Βασικός στόχος είναι φυσικά ο περιορισμός στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ από την οποία η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο περίπου 5,3 δισ. ευρώ.


Νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων

Πριν τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα όποια πρόσθετα μέτρα στήριξης σε κλάδους που πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας. Κι αυτό γιατί είναι η περίοδος που οι επιχειρήσεις θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στις πρώτες υποχρεώσεις της χρονιάς όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2021, τυχόν δόσεις του δανείου κ.α.

Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα βασίζονται στα στοιχεία που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο με βάση την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις απώλειες που έχουν υποστεί τομείς όπως η διασκέδαση, η εστίαση και πιθανόν κι άλλοι κλάδοι.


Ρεκόρ για τον πληθωρισμό

Το «σπάσιμο» του φράγματος του 5% όσον αφορά στον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο, ο εναρμονισμένος δείκτης έκλεισε στο 4% και ο εθνικός διαμορφώθηκε στο 4,8%. H Eurostat ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα κατέρριψε νέο ρεκόρ δεκαετίας στο επίπεδο του 4,4%, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις 13 Ιανουαρίου -τότε προγραμματίζεται η ανακοίνωση του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή- και στον εθνικό πληθωρισμό.


«Φωτιά» πήραν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς

Μόνο γι’ αυτή την εβδομάδα που έρχεται, προγραμματίζεται να βγουν «στο σφυρί» ακίνητα κάθε είδους, οικόπεδα, κατοικίες, χώροι στάθμευσης, βιομηχανικοί χώροι ακόμη και ξενοδοχεία.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, τα οποία αν συνιστούν την κύρια κατοικία ενός «ευάλωτου» νοικοκυριού μπαίνει «φρένο» στη διαδικασία εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει τις απαραίτητες βεβαιώσεις. Αυτή την εβδομάδα οι πλειστηριασμοί φτάνουν τους 1.125!


«Ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι λογαριασμοί ενέργειας

Με τις έως τώρα ενδείξεις στο ρεύμα οι αυξήσεις είναι τουλάχιστον 165%, ενώ «φουσκωμένοι» το λιγότερο 300% σε σχέση με πέρυσι είναι και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου. Περιορισμένη η κάλυψη από το κράτος μέσω των επιδοτήσεων, ενώ «τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών αναμένουν οι πάροχοι, που έχουν στα «σκαριά» μια σειρά από ρυθμίσεις για τους καταναλωτές.


Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του ΤΕΚΑ

Μέσω και της ιστοσελίδας του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) teka.gov.gr, που είναι από σήμερα στον «αέρα», μπορούν πλέον να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το νέο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Το ΤΕΚΑ ξεκίνησε να λειτουργεί από 1/1/2022 και σε αυτό ασφαλίζονται πλέον οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση. Επίσης, από 1/1/2023, όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.


Γεωργιάδης – Έρχονται στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Εξαιρετικά στοχευμένα και λελογισμένα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν πάνω από το μέσο όρο λόγω της Όμικρον, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, υπάρχουν κλάδοι με μείωση τζίρου πάνω από 50% που θα στηριχθούν και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «δεν πάμε σε ένα νέο γενικό μπαράζ στήριξης» καθώς το 2022 είναι ένα έτος που πρέπει να «μαζευτεί» το έλλειμμα άρα και η διαχείριση των οικονομικών να είναι σωστή.