You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Power Pass- Ποιοι μένουν εκτός της ενίσχυσης

«Βροχή» οι αιτήσεις για το Power Pass. Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2 ήδη τις υποβάλλουν ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνουν και εκείνοι με λήγοντα στο 3. Έσπασε το “φράγμα” των 230.000 αιτήσεων η αναδρομική επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ (Power Pass).

Μέρα με την ημέρα θα «ανοίγει» η διαδικασία για όλους τους ΑΦΜ και έως τις 30 του μήνα -οπότε λήγει και η προθεσμία- όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν κάνει την αίτησή τους. Από την στιγμή που η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρωθεί, τότε μέσα στο α’ 10ημερο του Ιουλίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους και τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα στην υποβολή της αίτησης και δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση

  • Η επιδότηση αφορά μόνο στους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής και συνεπώς όσοι έχουν σταθερά τιμολόγια δεν επιδοτούνται.
  • Δεν επιδοτούνται όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ
  • Όσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
  • Οι λογαριασμοί ρεύματος που δεν αφορούν σε παροχή οικιακής χρήσης, με άλλα λόγια δεν επιδοτείται το ρεύμα στα επαγγελματικά ακίνητα.
  • Δεν λαμβάνουν την ενίσχυση δευτερεύουσες κατοικίες.
  • Δεν μπορεί να γίνει αίτηση και να εισπραχθεί αποζημίωση για τους κοινόχρηστους λογαριασμούς.
  • Οι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Ιουνίου ακόμα και εάν αυτοί αφορούσαν το διάστημα (1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022)
  • Όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» με ενίσχυση έως 710 ευρώ

Ξεκινάει αύριο 21 Ιουνίου το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Τα ποσά της επιδότησης για την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών αγγίζουν ακόμη και τα 710 ευρώ, καθώς «πριμοδοτείται» το 50% του κόστους της αγοράς. Σχεδόν δύο εβδομάδες θα έχουν στη διάθεση όλοι οι πολίτες για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση θα κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ και κάθε νοικοκυριό μπορεί να  αντικαταστήσει έως και 3 ηλεκτρικές  συσκευές( ψυγείο, καταψύκτη  ή κλιματιστικό)   με νέα ενεργειακής κλάσης πολύ πιο αποδοτικής.

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι είναι ότι δεν θα πάρουν χρήματα στο χέρι, αλλά… εκπτώσεις στο κατάστημα. Επιδοτούνται έως 3 συσκευές εκ των οποίων μέχρι 2 μπορούν να είναι κλιματιστικά. Συνεπώς, εφόσον το ανώτατο πλαφόν επιδότησης είναι 572,58 ευρώ και ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ 24%, το υψηλότερο ποσό voucher φτάνει έως τα 710 ευρώ.


Νέα επιταγή κατά της ακρίβειας εν όψει

«Επιταγή ακρίβειας», εκτός από το νέο τρίμηνο fuel pass που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος και την επιδότηση ρεύματος που ήδη «τρέχει», σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το fuel pass 2 θα αφορά και τη βενζίνη και το diesel, ενώ υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο να δοθεί στους δικαιούχους με διαφορετική κλιμάκωση, δηλαδή περισσότερα χρήματα για τους ευάλωτους και λιγότερα σε υψηλότερα εισοδήματα, με το ποσό της επιδότησης να φτάνει και τα 70 ευρώ. Η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικό χώρο 250 έως 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι η ενίσχυση από 30 – 50 ευρώ που ήταν στην πρώτη φάση θα ανέλθει σίγουρα στη δεύτερη στα 40 – 60 ευρώ, ενώ τα 70 ευρώ εξετάζονται ως ενίσχυση σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας.

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) θα αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει για την επιδότηση ρεύματος, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.


Το σχέδιο για να εκκαθαριστούν 67.000 συντάξεις έως το τέλος Αυγούστου

Στην απόδοση περίπου 67.000 ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2019 έως και σήμερα αναμένεται να προχωρήσει ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έως το τέλος του καλοκαιριού, αποπληρώνοντας στους συνταξιούχους 175 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση των κύριων συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων αναδρομικών προς τους ασφαλισμένους με τη νέα μέθοδο των «συντάξεων εμπιστοσύνης» αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης, καθώς είναι το βασικότερο προαπαιτούμενο σε εκκρεμότητα για να λάβει η χώρα την τελευταία δόση, ύψους 748 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


Αεροδρόμια: Στο 86% του 2019 η επιβατική κίνηση στο α΄ 5μηνο 2022

Στα 14 εκατομμύρια έφθασε ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια το πεντάμηνο Ιανουαρίου/Μαΐου του 2022, άνοδος 377,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όπου είχαν διακινηθεί 2,9 εκατ. επιβάτες. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΥΠΑ, στο α΄ πεντάμηνο του 2022 οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν σε 139.861, από τις οποίες 68.352 ήταν εσωτερικού και 71.509 εξωτερικού, άνοδος 115,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 64.823 πτήσεις.


Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο

Καθώς κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βλέπουν ότι 11 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κινείται με ρυθμούς «χελώνας».. θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο έτοιμο ώστε και οι φορολογούμενοι και οι λογιστές να εξυπηρετηθούν, αλλά και το Δημόσιο να μην καθυστερήσει στην είσπραξη των πρόσθετων φόρων που θα τονώσουν τις εισπράξεις του προϋπολογισμού εν όψει και των νέων πακέτων στήριξης που ετοιμάζονται για νοικοκυριά και καταναλωτές.

Η «χαλαρή» ανταπόκριση των φορολογουμένων εξάλλου πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία που έχει αναρτήσει n Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο site της, με βάση τα οποία μέχρι και χθες ούτε καν το 50% των υπόχρεων δεν είχαν καταθέσει τις δηλώσεις τους, αφού είχαν υποβληθεί 3.072.860 φορολογικές δηλώσεις, από το σύνολο των περίπου 6,5 εκατ. που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.


Ποιες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ παραγράφονται

Διαγραφή οφειλής αναμένεται να καρπωθούν δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, που έχουν δημιουργήσει χρέη προς το ΚΕΑΟ, τα οποία υπερβαίνουν τη δεκαετία, δηλαδή έχουν χρονολογική αφετηρία πριν από το 2012. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διάταξη νόμου που πρέπει να ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να προσδιορίσει με ακρίβεια ποια θα είναι τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που θα παραγράφονται εφεξής σε βάθος δεκαετίας. Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αλλάζει άρδην το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί, καθώς έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16, άρθρο 95), που έθετε ως όριο τα 20 έτη για την παραγραφή του χρέους.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η παραγραφή θα πραγματοποιείται στη δεκαετία, συνεπώς πρέπει να αποσαφηνιστούν οι δικαιούχοι, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, καθώς το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 43,2 δισ. ευρώ. Οι οφειλές πριν από το 2012 μπορεί να φτάνουν έως τα 20 δισ. ευρώ.