Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Φορολογικές δηλώσεις- Ανοίγει το Taxisnet τις επόμενες ώρες

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει το σύστημα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, “εκτός από την πολιτική απόφαση, εξαρτάται και από τα συστήματα της ΑΑΔΕ, αλλά όλα δείχνουν πως θα είναι έτοιμα όλα για να ανοίξει η πλατφόρμα”.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι εγκύκλιοι για τις φοροαπαλλαγές ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια λόγω του lockdown και της πανδημίας και για ότι αφορά την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών (σημ: συλλογή αποδείξεων) από τους πολίτες.

-Ο φόρος εισοδήματος

Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 αναμένεται να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να γίνεται μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

-Ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

-Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και για όσους μειώνεται το “πέναλτι” αν δεν συγκεντρώσουν το προβλεπόμενο όριο ( 30% επί του εισοδήματός τους).


Ενοίκια: Ποιοι θα πληρώνουν ολόκληρο μίσθωμα τον Μάϊο

Η επιστροφή στην κανονικότητα «ψαλιδίζει» και τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, με τους επιχειρηματίες σε πρώτη φάση να πρέπει να μάθουν να ζουν πληρώνοντας… ολόκληρο το ενοίκιό τους, μεταξύ πολλών άλλων υποχρεώσεων. Η λίστα των μειωμένων ενοικίων για τον Μάϊο σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με τους εκμισθωτές να πρέπει πλέον να τα βρουν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς η στήριξη από το κράτος με τη μορφή μειωμένων ενοικίων τελειώνει για χιλιάδες από αυτούς.

Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου, οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο όμως ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Εκτός από το λιανεμπόριο, τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μάϊο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης η οποία «έστρωσε τραπέζι» στις 3 Μαΐου, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.

Κούρεμα ενοικίου 40%: Ισχύει μόνο για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Ποιοι πληρώνουν ολόκληρο το ενοίκιο: Τον Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά έως και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.


Τελευταία μέρα προθεσμίας για την υποβολή των αναστολών Μαΐου

Μέχρι και σήμερα μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις- εργοδότες στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη τις δηλώσεις για τους εργαζόμενους που έθεσαν σε καθεστώς αναστολής για το μήνα Μάιο.

Οι δηλώσεις αναστολής, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, μπορούν να αφορούν είτε σε όλο τον μήνα Μάιο, είτε μέρος αυτού.

Οι επιχειρήσεις πρέπει:

– να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018,

– να ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020

– να μην έχουν ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020