You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Fuel Pass 2- Η νέα “δομή” για Ιούλιο – Σεπτέμβριο – Έρχεται “φουσκωμένο” με ποσό ακόμη και κοντά στα 70 ευρώ

«Κλειδώνει» την επόμενη εβδομάδα το fuel pass 2 σε συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών. Σκεπτικισμός για το εάν θα υιοθετηθεί εκ νέου το «μπόνους» των 5 ευρώ για όσους «αποθηκεύσουν» την επιδότηση στα καύσιμα σε άυλη κάρτα. Και αυτό γιατί στον πρώτο κύκλο του fuel pass αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν να εξαργυρώσουν το ποσό που εισέπραξαν, αφού το κινητό τους δεν εξυπηρετούσε την τεχνολογία NFC, δηλαδή ανέπαφες συναλλαγές.

Το ποσό που θα δοθεί θα είναι αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο και δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 70 ευρώ! Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο η ενίσχυση για τα καύσιμα να είναι κλιμακωτή, δηλαδή να είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερη για τα πιο υψηλά.

Οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να πετούν στα… ψηλά, καθώς η τιμή της αμόλυβδης  βρισκόταν στα 2,416 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο! Το fuel pass 2 θα «καλύψει» το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο.


Υπέρβαση εσόδων 1,1 δισ. τον Μάιο λόγω ΕΝΦΙΑ

Τον δρόμο για την οριστικοποίηση των αποφάσεων που αφορούν στην ενίσχυση των πολιτών λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών στα καύσιμα ανοίγει η ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων τον Μάιο.

«Η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ ανήλθαν σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 690 εκατ. ευρώ να αφορούν στην εφάπαξ εξόφληση του συγκεκριμένου φόρου.


Power Pass: Ανάλογα με τον ΑΦΜ η αίτηση για την επιδότηση ρεύματος

Με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, από την ερχόμενη Παρασκευή 17 του μήνα, αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για την αναδρομική αποζημίωση «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος ή αλλιώς για το Power Pass. Δικαιούχοι είναι όλοι όσοι έχουν «καθαρό» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως το τέλος του μήνα.

Αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας αρχίζει ο υπολογισμός των ποσών που θα πρέπει να καταβληθούν σε καθέναν από τους δικαιούχους χωριστά, ώστε έως και περίπου τις 15 Ιουλίου να έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς τους από το Κράτος τα χρήματα που θα κυμαίνονται από 18 έως και 600 ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet.


ΑΑΔΕ- myDATA: Παράταση προθεσμίας για διαβίβαση δεδομένων

Παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA, έως τις 30 Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποδέχθηκε σχετικά αιτήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της ΠΟΦΕΕ.


Eurogroup-Σήμερα το πράσινο φως για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Στο Λουξεμβούργο, όπου και τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασιστεί το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ένα ακόμα ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όσον αφορά στην οικονομική επιτήρηση.


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,5% η ανεργία τον Απρίλιο

Στο 12,5% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο του 2022, έναντι 17,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 12,6% του Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, άνεργα τον Απρίλιο ήταν 587.595 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 182.482 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 (-23,7%) και κατά 11.707 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 (-2,0%).


Κ. Μητσοτάκης: Μείωση εισφορών και επιτάχυνση δικαιοσύνης οι προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.  Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών.


Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων, εξετάζει το ΥΠΑΝ, όπως αποκάλυψε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γεωργιάδης προαναγγέλλει την «άφιξη» δύο μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας και εμφανίζεται βέβαιος ότι το τρέχον έτος το συνολικό ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων θα ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ. Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η λογική θα επικρατήσει», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «αν η Τουρκία αμφισβητήσει ένα εκατοστό εθνικού εδάφους, θα έχουμε σύγκρουση».