You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Πώς θα γίνει ανταλλαγή δώρων με την… εφορία

Ένα πλούσιο πακέτο φοροελαφρύνσεων, αλλά και ενισχύσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φέρνει το 2022, που ωστόσο κρύβει και φουσκωμένους , σε σχέση με φέτος, φόρους.

Ο κατάλογος πάντως των ελαφρύνσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για συγκεκριμένους κλάδους, καθώς και επέκταση ίου κουρέματος των ασφαλιστικών εισφορών.

Μπορεί το νέο έτος να φέρνει μέτρα στήριξης άνω των 2,5 δισ. ευρώ, όμως από την άλλη πλευρά θα αναζητά αυξημένους κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ φόρους, αφού οι εισπράξεις αναμένεται να ανέλθουν σε 50,055 δισ. ευρώ έναντι 46,558 δισ. ευρώ το 2021. Επισημαίνεται ότι το 52% των φορολογικών εσόδων αποτελούν ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, το 30% φόρος εισοδήματος και τα υπόλοιπα διάφορες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και φόρο στην παραγωγή.

Οι ευνοϊκές παρεμβάσεις για το 2022 είναι οι εξής:

1. Επεκτείνεται έως το τέλος του 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, συνολικού κόστους 1,65 δισ. ευρώ.

2. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 211 εκατ. ευρώ.

3. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από 24% σε 13% έτος τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ.

4. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ.

5. Από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συμψηφίζονται οφειλές συνολικού ύψους 458 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 215 εκατ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή και 243 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

6. Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 νέες θέσεις μέχρι εξαντλήσεως τους. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 186 εκατ. ευρώ.

7. Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2022 ανέρχεται σε 183 εκατ. ευρώ.


Νωρίτερα φέτος οι φορολογικές δηλώσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή νωρίτερα από κάθε άλλη φορά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς η σχετική διαδικασία ήδη ξεκίνησε. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε παραμονή του νέου έτους, καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων, αλλά και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2021.


Περαιτέρω μείωση ποσού επιστρεπτέας προκαταβολής

Η πορεία και η ένταση της υγειονομικής κρίσης έχει θέσει σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο το οποίο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και δηλώνει έτοιμο να παρέμβει όποτε χρειαστεί για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει είναι η περαιτέρω μείωση των 3 με 3,5 δισ.  ευρώ που πρέπει να επιστραφεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αυτό που φαίνεται ότι δεν εξετάζεται, με τα έως τώρα δεδομένα, είναι το αίτημα των φορέων της αγοράς να μην επιστραφεί καθόλου η όποια ενίσχυση έχουν λάβει μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν τις αρχές της Άνοιξης καθώς, όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%, έχουν περιθώριο να το κάνουν έως το τέλος Μαρτίου.


«Ποδαρικό» με αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα κάνει ο νέος χρόνος

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε –και ακολουθεί και μια νέα αύξηση στα μέσα του 2022- ενώ διατηρούνται και αυτή τη χρονιά οι μειώσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι μισθωτοί θα συνεχίσουν να παίρνουν περισσότερα χρήματα στο χέρι σε σχέση με το 2020 όταν και εφαρμόστηκε το «ψαλίδι» στις εισφορές. Έτσι, κάποιοι θα δουν αυξήσεις που ξεπερνούν και τα 384 ευρώ!


Σε άνοδο η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο

Σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα δείχνει η έρευνα PMI® της IHS Markit για τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 59.0 μονάδες τον Δεκέμβριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 58.8 μονάδες του Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η συνολική αύξηση ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, λόγω της βραδύτερης μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών και της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των επιπέδων απασχόλησης.


Αλλαγές στους κωδικούς του Taxisnet

Ανατροπές έρχονται τη νέα χρονιά στην διαδικασία εισόδου κάθε φορολογούμενου στο Taxisnet. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι πολίτες συνηθίζουν να χορηγούν τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis –τους οποίους αποκτούν από την Εφορία – στους λογιστές τους.

Έτσι, εκείνοι μπορούν να υποβάλλουν για λογαριασμό των πελατών τους, τη φορολογική τους δήλωση, να τους τυπώνουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και άλλα. Μόνον που η συγκεκριμένη διαδικασία είναι λάθος και ίσως και επικίνδυνη.

Η πρόσβαση στο Taxis εξετάζεται να αυστηροποιηθεί εντός του 2022, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτός που αποκτά πρόσβαση ή κάνει χρήση των κωδικών είναι και ο πραγματικός κάτοχος των κωδικών.


Ποδαρικό με περικοπές

Δυσάρεστες εκπλήξεις, με περικοπές -άμεσες αλλά και έμμεσες- στις συντάξεις, έκρυβε τελικά η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και του Πάνου Τσακλόγλου που εκδόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς και ισχύει από την υπογραφή της και εφεξής.

Πρόκειται για εγκύκλιο που έρχεται να ερμηνεύσει διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και ορίζει ότι από την έναρξη του νέου έτους και εφεξής, κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει μία εθνική σύνταξη, όχι μόνο στη σώρευση συντάξεων εξ ιδίου δικαιώματος αλλά και εφόσον ο δικαιούχος λαμβάνει και σύνταξη χηρείας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο συνταξιούχος που λαμβάνει και σύνταξη χηρείας, κατά την πρώτη τριετία θα εισπράττει το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης, εφόσον από τη δική του σύνταξη, λαμβάνει εθνική σύνταξη.

Αντίστοιχα και μετά το πέρας της τριετίας, η σύνταξη χηρείας του θα υπολογίζεται στο 35%, μόνο όμως του ανταποδοτικού σκέλους. Στην πράξη, και σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος δύο ή και περισσότερων συντάξεων, ακόμη κι αν κάποιες από αυτές είναι χηρείας, το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί πλέον να ξεπερνά τα 384 ευρώ. Το ποσό αυτό που αντιστοιχεί σε μία πλήρη εθνική σύνταξη θα προέρχεται είτε από ένα δικαίωμα, είτε από το άθροισμα διαφορετικών δικαιωμάτων.