You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Υποχρεωτικές κοινές αγορές 13,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου

Υποχρεωτική…αλληλεγγύη σε χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού (ακόμα και αν δεν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες σε ισχύ). Περισσότερα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο. Νέος δείκτης τιμολόγησης του LNG  και εργαλεία για τον περιορισμό τη μεταβλητότητας των τιμών φυσικού αερίου στις αγορές παραγώγων.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του τέταρτου κατά σειρά πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που παρουσίασε χθες στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο η Ευρώπη να μπορεί να προμηθευτεί και να αποθηκεύσει αρκετό αέριο για τον χειμώνα του 2023, που  ίσως αποδειχθεί δυσκολότερος από τον φετινό.


ΕΚΤ: Προς νέο άλμα των επιτοκίων κατά 75 μ.β. στις 27 Οκτωβρίου

Σε νέα, μεγάλη, αύξηση των επιτοκίων  κατά 75 μ.β. θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, σε ακόμη μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή 60 και πλέον οικονομολόγων.

Όπως συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει εκτοξευθεί λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας αλλά και στο ντόμινο των αυξήσεων σε τρόφιμα, που έχει προκληθεί από τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΚΤ στοχεύει να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2,0%, ωστόσο τον περασμένο μήνα είχε σκαρφαλώσει στο 10,0%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, αναλυτές εκτιμούν ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ανώτατο όριο του 9,6% αυτό το τρίμηνο, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις, πριν πέσει σταδιακά και επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα στα τέλη του 2024.


Προϋπολογισμός 2023: Τα 5 κορυφαία στοιχήματα που συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ

Πέντε μεγάλα στοιχήματα πρέπει να κερδίσει ο προϋπολογισμός του 2023, που προμηνύεται ως η δυσκολότερη χρονιά για όλη την Ευρώπη με την πρόσθετη ιδιαιτερότητα για την χώρα μας ότι πρόκειται για μια προεκλογική χρονιά. Ενεργειακή κρίση, γεωπολιτική αστάθεια, απειλή ύφεσης στην Ευρώπη και εκλογές συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ που καθιστά αβέβαιες τις μακροοικονομικές προβλέψεις.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με το TTF στα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο για το 2023. Εάν οι τιμές παραμείνουν σε αυτό το ύψος, θα υπάρξει μία μεγάλη δημοσιονομικά ανάσα για τον προϋπολογισμό. Δεν θα χρησιμοποιηθεί το 1 δισ. ευρώ, το ενεργειακό αποθεματικό και θα υπάρξουν έξτρα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών.


Το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξήσεων στις συντάξεις

Πριν από τα Χριστούγεννα, με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2023, θα ξεκινήσει η καταβολή των αυξήσεων στους συνταξιούχους. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς και η καταβολή της τέταρτης δόσης του νόμου Βρούτση θα φανούν στην πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2023 η οποία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα το διάστημα 20 με 23 Δεκεμβρίου 2022 (όπως έγινε και πέρυσι). Ειδικότερα, χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξημένες τις συντάξεις Ιανουαρίου 2023 λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.


Δημόσιο: Τελευταία ευκαιρία για πρόωρη συνταξιοδότηση

Την τελευταία ευκαιρία για πρόωρη συνταξιοδότηση πριν συμπληρώσουν τα 62 έτη έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρούν τα κριτήρια έως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με ρύθμιση του μίνι ασφαλιστικού, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2012, δηλαδή συμπληρώνουν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα με τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονταν γι’ αυτές τις κατηγορίες το 2021.


Επιταγή ακρίβειας: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για τα 250 ευρώ στους συνταξιούχους

Την κατάλληλη ημερομηνία για την καταβολή της επιταγής ακρίβειας αναζητά η Κυβέρνηση, καθώς οι δικαιούχοι δεν ανήκουν όλοι σε έναν Οργανισμό. Κάποιοι όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι ανήκουν στον ΕΦΚΑ και άλλοι, όπως οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανήκουν στον ΟΠΕΚΑ.

Εκείνο που έχει κλειδώσει πάντως είναι η πρόθεση να δοθεί η επιταγή των 250 ευρώ, πριν από την καταβολή των συντάξεων. Έτσι, η επιταγή ακριβείας των 250 ευρώ θα καταβληθεί σε 1.194.806 συνταξιούχους το διάστημα 15 με 20 Δεκεμβρίου 2022 και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2023 που θα καταβληθούν το διάστημα 20 με 23 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως όλα δείχνουν το μοντέλο θα είναι ίδιο με το περσινό και συντάξεις Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα πάρουν την διπλή δόση και οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Περίπου 225.000 είναι οι δικαιούχοι.


Τέλος επιτηδεύματος- Ποιοι γλιτώνουν έως 1.000 ευρώ το 2023

Ελαφρύτερος έως 1.000 ευρώ θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός του 2023 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, καθώς και για άλλες 14 κατηγορίες επαγγελματιών. Από τον φορολογικό τους χάρτη έχει σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μία απόδειξη, αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.