You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στις 20 κάθε μήνα τα ειδοποιητήρια των εισφορών

Στις 20 κάθε μήνα θα αναρτώνται εφεξής τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών από τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους προκειμένου να παρέχεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 10 ημερών, για την εμπρόθεσμη καταβολή τους, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Σε περίπτωση, άλλωστε, ενεργού ρύθμισης, τα ειδοποιητήρια είναι δύο, ενώ εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος έχει ενταχθεί ή ενταχθεί έως το τέλος Ιουλίου σε κάποια από τις αναβιώσασες ρυθμίσεις, τότε τα ειδοποιητήρια ενδέχεται να είναι ακόμη και τρία.


Αποπληρωμή ΕΝΦΙΑ

Στην ψηφιακή πύλη myAADE αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί και φέτος σε 10 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τα τέλη Μαΐου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Όσοι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν εντός του περασμένου τριημέρου τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους θα έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την πάγια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν το φόρο αυτό σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 10 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και μέχρι 24 κατ’ ανώτατο όριο. Η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει για ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ υψηλότερα των 300 ευρώ, καθώς η πάγια ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ. Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες μία ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.


Επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,3% προβλέπει για το 2023 το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 2026 που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν. Αν και για το τρέχον έτος προκύπτει δημοσιονομικός χώρος περίπου 900 εκατ. που αφήνει περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις μετά τις εκλογές, για τα επόμενα χρόνια τα περιθώρια στενεύουν. Για το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 2,1% του ΑΕΠ, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026. Σε αυτές τις προβλέψεις έχουν συνυπολογισθεί οι αυξήσεις συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο, αλλά όχι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στην περίπτωση που η Κομισιόν ζητήσει για το 2025 πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% 2,3%, τότε θα πρέπει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Αύξηση των καταθέσεων τον Μάρτιο

Θετικό πρόσημο είχαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Μάρτιο, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση κατά 2,318 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 1,456 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται σε 4,5% από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων τον φετινό Μάρτιο ήταν θετική κατά 2,979 δισ., έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,09 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2023.


Στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο- «Ασταμάτητα» τα τρόφιμα

Mε τα τρόφιμα να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και την ενέργεια να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο στην Ελλάδα υποχώρησε περαιτέρω στο 4,5% από 5,4% τον Μάρτιο, 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, μετά το Λουξεμβούργο με 2,7%, το Βέλγιο με 3,3% και Ισπανία – Κύπρο  με ποσοστό 3,8%. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην ευρωζώνη, ο τιμάριθμος κατέγραψε οριακή άνοδο στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο.


ΕΝΦΙΑ: Πώς θα διορθώσετε τυχόν λάθη στο εκκαθαριστικό

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 έχουν όσοι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν ότι με βάση τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ χρεώθηκαν με ποσό υψηλότερο. Πρώτα όμως θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9. Αν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διόρθωση ή διορθώσεις για τα ακίνητα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2023.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση ή μείωση του οφειλόμενου φόρου έως το ποσό των 300 ευρώ. Αν από τις αλλαγές προκύπτει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου η οποία ξεπερνά τα 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί ηλεκτρονικά από την αρμόδια ΔΟΥ  προκειμένου να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση.


Οι άμυνες του ασφαλιστικού κόντρα στις δημογραφικές εξελίξεις

Εξασφαλισμένη θεωρείται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, παρά τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, που οδήγησαν σε αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο συνταξιοδοτικό σύστημα, με αιχμή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και τον νόμο Κατρούγκαλου εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα ακόμη και σε ένα πλαίσιο δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, με δραματική μείωση του πληθυσμού της χώρας και την αύξηση των ηλικιωμένων.