You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ταμείο Ανάκαμψης: Έως την Τετάρτη το ελληνικό αίτημα για καταβολή της πρώτης δόσης 4,1 δισ. ευρώ

Έως σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το αίτημα για καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4,1 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων και 1,21 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων).

Το τελευταίο βήμα πριν την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με την υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα σχετικά αιτήματα έχουν υποβληθεί από την Γαλλία και την Ισπανία, με τη δεύτερη μάλιστα να λαμβάνει χθες την πρώτη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.


Διαγραφή χρεών από την εφορία

Σε διαγραφές χρεών χιλιάδων πολιτών προχωρά η Εφορία. Μάλιστα, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο με την οποία καθορίζει σε ποιους θα πρέπει να «σβηστούν» χρέη και για ποιο λόγο!

Μέσω της συγκεκριμένης εγκυκλίου δίνονται οδηγίες στους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής ώστε να διαγράψουν άμεσα οφειλές των φορολογουμένων, ενώ προσδιορίζονται και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρχουν για να «σβήσουν» χρέη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, λοιπόν, με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής, δίνει οδηγίες σε όλες τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά στη διαγραφή συγκεκριμένων χρεών. Καθορίζονται έτσι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο υπόχρεος ώστε να προχωρήσει η διαγραφή των οφειλών του.


Σταϊκούρας: Θα σταθούμε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι δίδυμες κρίσεις, υγειονομική και ενεργειακή, επιβάλλουν στην πολιτεία να σταθεί δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Εξήγησε ωστόσο ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα έρθουν, αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.


Επίδομα θέρμανσης: Νέος γύρος πληρωμών σε παλαιούς και νέους δικαιούχους

Ένας ακόμα κύκλος πληρωμής σε όσους δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Αυτή τη φορά και οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει αίτηση εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί και έχουν καταθέσει τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται οι παλαιοί δικαιούχοι να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το υπόλοιπο ποσό που τους αναλογεί, με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για το επίδομα θέρμανσης της φετινής χειμερινής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη περισσότεροι από 385.000 περσινοί δικαιούχοι έλαβαν στις 10 Δεκεμβρίου ποσό ίσο με το επίδομα που είχαν εισπράξει πέρυσι.


Τράπεζες: Ένεση 1,5 δις. για δάνεια σε επιχειρήσεις

Ποσό ύψους 1,57 δισ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα προς έξι ελληνικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με έξι ελληνικές τράπεζες με το ποσό που θα εκταμιευθεί άμεσα να ανέρχεται σε 970 εκατ. ευρώ. Τις έξι συμφωνίες υπέγραψαν, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και εκπρόσωποι των εξής πιστωτικών ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.


ΓΣΕΕ: Κατώτερες των προσδοκιών οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό

Κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζομένων χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, τονίζοντας πως «η επέλαση της ακρίβειας στα νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση μόλις 13 ευρώ».

«Μπορεί όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις να προβλέπουν περαιτέρω ανατιμήσεις προϊόντων αμέσως μετά τις γιορτές, κατά μέσο όρο στο 20% σε αρκετά βασικά είδη διατροφής, αλλά και ευρύτερης ακόμη κατανάλωσης, και που όμως σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%… Όμως, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίζουν όλες τις παραπάνω ανατιμήσεις, που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που έχουν σημειωθεί σε διάφορα βασικά αγαθά/προϊόντα από την αρχή του 2021, με ποσοστιαία αύξηση μόλις 2% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή 13 ευρώ μεικτά τον μήνα» αναφέρει συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ.


ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Άνοιξε και πάλι σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2021, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού έτους 2021, με καταληκτική ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Διευκρινίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη από σήμερα για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2021 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.


Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως 28/2 για την πληρωμή

Παράταση δύο μηνών δόθηκε στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022. Συγκεκριμένα με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, θα παραταθεί η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.


«Δημοσκόπηση» της ΑΑΔΕ για την αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου

Δημόσια έρευνα γνώμης με σκοπό την αξιολόγηση και αναμόρφωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για την έκδοση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας αρχίζει η ΑΑΔΕ.

Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή επιχείρηση, βρίσκει από τις 27/12/2021 στον σύνδεσμο www.aade.gr/afe ερωτηματολόγιο, όπου μπορεί, ανώνυμα και με απόλυτη τήρηση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, να καταγράψει τις εμπειρίες, τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις του για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου της φορολογικής ενημερότητας. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο για τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμικούς φορείς.

Η έρευνα αυτή θα διαρκέσει έως την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022.


Συντάξεις: Από σήμερα η πίστωση αναδρομικών σε περίπου 25.000 συνταξιούχους

Περισσότεροι από 25.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά έως και 26 μηνών μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Η πίστωση των χρημάτων θα ξεκινήσει από σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί έως αύριο, 30 Δεκεμβρίου.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσε την εκκαθάριση 75.000 περιπτώσεων, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 συνταξιούχοι θα δικαιούνται την λήψη αναδρομικών. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασφαλισμένων, ο επανυπολογισμός και η πληρωμή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Συνολικά από τις 215.000 περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μόλις το 20%, περίπου 43.000, θα δικαιούται την επιστροφή ποσών κατά μέσω όρο κοντά στα 200 ευρώ, για έως και 25 μήνες.


Επιχειρηματίες εστίασης προς Πρωθυπουργό: Οι νέοι περιορισμοί χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή

«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου» τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (ίσως και από αύριο, μετά τις σημερινές δηλώσεις στην ΕΡΤ του Υπουργού Υγείας), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.