You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Νέα μέτρα στήριξης στο τραπέζι – Στην πρώτη γραμμή επιδοτήσεις σε diesel και θέρμανση

Πρόσθετα μέτρα στήριξης έως 500 εκατομμύρια ευρώ εφόσον κριθεί επιβεβλημένο λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων αλλά και την ενεργειακή κρίση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση. Προτεραιότητα θα δοθεί στην επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του οποίου καταγράφει ανοδική πορεία από την 1η Οκτωβρίου, καθώς εκτός από την επιβάρυνση στους οδηγούς μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η επέκταση της επιδότησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, που η υφιστάμενη ισχύς του εκτείνεται έως το τέλος του έτους.


Πετρέλαιο θέρμανσης- Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός για την επιδότησή του – Το ύψος και η διάρκεια ισχύος

Διυλιστήρια και εισαγωγείς καυσίμων είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης η οποία ανέρχεται σε 25 λεπτά το λίτρο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Η επιδότηση καταβάλλεται στους δικαιούχους ανά μήνα, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την διάθεση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων. Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,20 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους για το διάστημα 14 Οκτωβρίου έως και την 31 Δεκεμβρίου 2022.


Κέρδη 2 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι τράπεζες από την άνοδο των επιτοκίων

Σε δύο δισ. ευρώ υπολογίζουν τα κέρδη τους οι τράπεζες σε ετήσια βάση από την άνοδο των επιτοκίων παρά τα έξοδα που αυτή θα προάγει και που συνοψίζονται στην ενίσχυση των αποδόσεων των καταθέσεων και σε ενδεχόμενα νέα κόκκινα δάνεια.

Στο επίκεντρο των σχεδιασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν τα επιτόκια ενόψει και της νέας αύξησης που εκτιμάται ν’ ανακοινωθεί από την ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Οι εκτιμήσεις λένε πως το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κινηθεί στο 1,5% από 0,75%  στην παρούσα φάση.

Πάνω σε αυτό το μοντέλο και στις επόμενες αυξήσεις που θα οδηγήσουν ως τον Μάρτιο το βασικό επιτόκιο ακόμη και στο επίπεδο του 2,50% (2% ως το τέλος του έτους και πιθανότατα 2,5% το Μάρτιο του 23), οι τράπεζες δουλεύουν τα επόμενα σενάριά τους.


AAΔΕ: Προσοχή σε email περί δήθεν επιστροφής φόρου

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κακόβουλο μήνυμα με στόχο την εξαπάτηση των παραληπτών. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Παρακαλούμε για την άμεση προσοχή σας σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποστέλλεται και αναγράφει ότι “η Εφορία υπολόγισε την φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου. Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων».


Βιομηχανία: Επιμένουν ανοδικά οι τιμές εισαγωγών

Νέο «άλμα» κατέγραψαν οι τιμές εισαγωγών στην εγχώρια βιομηχανία τον Αύγουστο, εξέλιξη που προμηνύει αύξηση του κόστους παραγωγής εν μέσω του συνεχιζόμενου πληθωριστικού κύματος που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 32% τον φετινό Αύγουστο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021, με τους δείκτες της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού να οδηγούν την «κούρσα» των αυξήσεων.


gov.gr: Ρεκόρ σε εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, γνήσιο υπογραφής τον Σεπτέμβριο

Ρεκόρ καταγράφηκε στον αριθμό των εξουσιοδοτήσεων, των υπεύθυνων δηλώσεων και των βεβαιώσεων του γνησίου της υπογραφής που εκδόθηκαν μέσω gov.gr τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη «χτύπησε κόκκινο» τον Σεπτέμβριο 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι συνολικές επισκέψεις στο gov.gr έφτασαν τις 382.441.700 σημειώνοντας αύξηση κατά 12.236.990, ενώ τα έγγραφα ή οι δηλώσεις που έχουν εκδοθεί/υποβληθεί ηλεκτρονικά ήταν στις 220.073.415 ανεβασμένες κατά 5.622.740 το μήνα Σεπτέμβριο.


«Σκάνερ» στους οφειλέτες του Δημοσίου

Ανεβάζει ταχύτητα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για ξεκαθάρισμα των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, προκειμένου να καθαρίσει τη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου και να στραφεί αποκλειστικά σε οφειλέτες που μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των 112 δισ. ευρώ, που ήταν με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο επτάμηνο, ποσοστό 23,2% αυτού, που αντιστοιχεί σε 26,1 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου, να ανέρχεται την 1η Αυγούστου στα 86,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.