You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις στο έντυπο Ε9 και να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ έχουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο απ’ όσο τους αναλογούσε εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά ο φορολογούμενος θα κληθεί να υποβάλει δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.).


ΤτΕ: Αυξήθηκαν 9,7% οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα το α΄ τρίμηνο

Μεγάλη αύξηση κατά 8,6% κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά 9,7% στην Αθήνα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία εκτιμάται ότι στο α’ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 8,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Για το 2021, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,4% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 4,5% το 2020.


Fuel pass και τον Ιούλιο

Λίγες ημέρες υπομονή φαίνεται ότι θα χρειαστούν να κάνουν οι πολίτες καθώς την επόμενη  εβδομάδα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης απέναντι στην συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα.

Όπως φαίνεται η ικανοποιητική πορεία των εσόδων το Μάιο (οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα), δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη στο μέτωπο των καυσίμων την ώρα που η τιμή της βενζίνης σπάει όλα τα κοντέρ.

Σε σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα πάνω από 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ καθότι πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό.


Η τιμή της βενζίνης «τραβάει» την ανηφόρα

Ολοταχώς προς τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο οδεύει η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, ως συνέπεια της συνεχούς ανόδου των διεθνών τιμών και της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 13 Ιουνίου η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 2,408 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο στις Κυκλάδες η μέση τιμή ήταν 20 λεπτά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, ανήλθε στα 2,608, ενώ η αντίστοιχη στα Δωδεκάνησα ήταν 2,529 ευρώ το λίτρο.

Παρά την επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο, το «φράγμα» των δύο ευρώ έσπασε και το πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του οποίου κατά την ίδια ημερομηνία ανήλθε στα 2,035 ευρώ ανά λίτρο. Αναφορικά με το υγραέριο, η πανελλαδική του μέση τιμή ανήλθε στο 1,114 ευρώ ανά λίτρο.


Νέο σχέδιο επιτάχυνσης για τις… fast track συντάξεις

Ακόμη πιο ευέλικτο γίνεται το πλαίσιο έκδοσης των fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης, καθώς το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να παρακαμφθούν επιμέρους εμπόδια και να επιτευχθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης έως το τέλος Αυγούστου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να εκδίδουν συντάξεις με ό,τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα σε δημόσια έγγραφα.

Έτσι, οι φάκελοι θα εξετάζονται με ό,τι στοιχεία υπάρχουν, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στον ασφαλιστικό χρόνο, αλλά και κάθε στοιχείο για τη θεμελίωση του δικαιώματος, όπως οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, η ασφαλιστέα ιδιότητα ή η προσωπική κατάσταση του αιτούντος. Αν και η διαδικασία έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών έχουν αποστείλει σειρά με ερωτήματα προς την κεντρική υπηρεσία του φορέα, καθώς επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό, ενώ απαιτούνται και μια σειρά από εγκύκλιοι, στο υπουργείο Εργασίας σπεύδουν να διευκολύνουν τη γρήγορη έκδοση των συντάξεων, έστω κι αν στη συνέχεια απαιτηθεί έλεγχος και διόρθωση των πιθανών λαθών.