Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών 

Παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και εκμισθωτών ακινήτων, οι οποίες λήγουν μέσα στο μήνα Μάιο. Αυτό προβλέπουν τέσσερις νέες Υπουργικές Αποφάσεις, που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ειδικότερα οι προθεσμίες στην ειδική σελίδα του ΒΕΑ για τα έκτακτα μέτρα  


Εν αναμονή στοχευμένων παρεμβάσεων από Υπ. Οικονομικών

Στοχευμένες, κλαδικές, φορολογικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη όχι μόνο την επίδρασή τους στα δημοσιονομικά δεδομένα του 2020, αλλά και την επίπτωσή τους στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021, θα ανακοινώσει έγκαιρα η κυβέρνηση. Αυτό προαναγγέλλει, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος. 

Για το πρόγραμμα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αποκαλύπτει, ότι έως την αναστολή, λόγω της πανδημίας, έχει παραδοθεί περίπου το 90% του έργου από τους ιδιώτες εκτιμητές και η ανάλυσή του πραγματοποιείται από ειδική Επιτροπή Ελέγχου, που θα αποφανθεί συνολικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 


Από σήμερα ξεκινά η καταβολή των ποσών επιστρεπτέας προκαταβολής

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις οι οποίες συμπλήρωσαν χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “ myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ την Αίτηση Χορήγησης, επέλεξαν το τελικό ποσό και αποδέχθηκαν τους όρους αποπληρωμής του. Συγκεκριμένα χθες οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες 9.221 αιτήσεις ενώ ο αριθμός των επισκέψεων στην πλατφόρμα ξεπέρασε τις 105.000. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 15 Μαίου. 


Το νέο τοπίο στην μισθωτή απασχόληση

Νέο τοπίο διαμορφώνεται τον Μάιο στη μισθωτή απασχόληση, καθώς επανεκκινεί σταδιακά η οικονομία. Ένα τμήμα από τους περίπου 800.000 απασχολούμενους με εξαρτημένη εργασία που μπήκαν σε αναστολή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα παραμείνει σε αναστολή έως και 31 Μαΐου. Ένα άλλο τμήμα, θα επιστρέψει σε ενεργή απασχόληση και στο μισθολόγιο του εργοδότη του. 

Όσοι επιστρέφουν με οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεών τους, μπορούν να μπαίνουν στο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», δηλαδή στη νέα εκ περιτροπής απασχόλησης, που επιτρέπει εργασία κατ’ ελάχιστον δύο εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, με ανάλογες επιπτώσεις και στον δικαιούμενο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους εργαζόμενους που περνούν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής), προβλέπεται να εφαρμοστεί πρόγραμμα αναπλήρωσης της απώλειας μισθού, χρηματοδοτούμενο κατά κύριο λόγο από το ειδικό κοινοτικό ταμείο SURE.


Νέα θητεία για τον Γ. Στουρνάρα προτείνει η Κυβέρνηση

Την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προτείνει η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στο «τιμόνι» της ΤτΕ από τον Ιούνιο του 2014.


Σε αναμονή 4,5 – 5,5 δις μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 

Τουλάχιστον 4,5 με 5,5 δισ. ευρώ αναμένει η Ελλάδα μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και την παροχή δανείων για ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δύο «εργαλεία» τα οποία θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους από τον Ιούνιο και μετά, αλλά και τις επιχειρήσεις με παροχή ρευστότητας. Θέματα. τα οποία θα κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα την Παρασκευή 15 Μαΐου.