You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Fuel Pass 2: Νέα «παρτίδα» πληρωμών της επιδότησης καυσίμων σήμερα 10/8

Σήμερα, Τετάρτη 10 Αυγούστου αναμένεται να λάβουν την επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass 2) οι δικαιούχοι. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες από αιτούντες, οι οποίοι απορούσαν για το πότε θα λάβουν τα χρήματα, δεδομένου ότι στο Fuel Pass 1, τα χρήματα πιστώνονταν μέσα σε 2-3 ημέρες. Επιπλέον στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβληθεί περίπου 1.550.000 αιτήσεις για κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και 580.000 αιτήσεις για τις άυλες κάρτες.

Από αυτές, έχουν ήδη πληρωθεί οι 330.000 δικαιούχοι – εκ των οποίων οι 220.000 με κατάθεση σε λογαριασμό και οι 110.000 σε άυλες κάρτες, οι οποίες δίνουν και ένα μπόνους, επιπλέον 15 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων στο vouchers.gov.gr για το Fuel Pass 2 συνεχίζεται ενώ η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την 1η Σεπτεμβρίου.


Τι μπλοκάρει γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων

Χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία που επιθυμούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια τα οποία τους βάζουν οι ισχύουσες διατάξεις για τη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας.

Οι διατάξεις αυτές «μπλοκάρουν» τις συγκεκριμένες μεταβιβάσεις ακόμη κι αν οι φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε δόσεις και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή τους. Ουσιαστικά, για τους χιλιάδες αυτούς φορολογούμενους η ευνοϊκή διάταξη για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των παροχών και των δωρεών προς τα παιδιά ή άλλους στενούς συγγενείς από τα 150.000 στα 800.000 ευρώ, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021, είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί.


Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για οφειλές – Point system για νέα δάνεια και ρυθμίσεις

Έρχεται ο κρατικός «Τειρεσίας» που θα καταγράφει για κάθε πολίτη και επιχείρηση τις οφειλές που έχουν σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες, τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους, θα παρακολουθεί την οικονομική συμπεριφορά τους και θα βαθμολογεί την πιστοληπτική συμπεριφορά τους. Ένα Point system για νέα δάνεια και ρυθμίσεις.

Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης ενώ την ίδια ώρα συστήνεται στην ΤτΕ ένα Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε δανείου που χορηγείται.

Ο διπλός «Τειρεσίας» που συστήνεται για τα χρέη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προβλέπεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και στοχεύει στη δημιουργία μιας τεράστιας δεξαμενής πληροφόρησης και χαρτογράφησης των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.


Ειδικός ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών μετά τα «μπερδέματα» με τον ΑΦΜ

Ειδικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους διαχειριστές πολυκατοικιών και κτιρίων δημιουργεί η ΑΑΔΕ, με απόφαση του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, προκειμένου να αποτραπούν οι συνέπειες που διαπιστώθηκε ότι προκαλεί το υφιστάμενο καθεστώς, λόγω της διασύνδεσης του ΑΦΜ της πολυκατοικίας με τον ΑΦΜ και τον ΚΑΔ του διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν περιπτώσεις διαχειριστών που εμφανίζονταν ως έχοντες επαγγελματική δραστηριότητα και ως οφείλοντες ασφαλιστικές εισφορές λόγω των καθηκόντων τους ως διαχειριστές της πολυκατοικίας τους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η απόφαση «μετατρέπει αυτόματα στο ορθό τις λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ και ενημερώνει κατόχους με πιθανώς λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ που δεν εντοπίζονται από το σύστημα να προβούν σε διορθώσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας “Τα αιτήματά μου”».


Χρηματικές γονικές παροχές με… λίγα κλικ 

Πιο εύκολες και χωρίς επισκέψεις στην εφορία γίνονται οι άτυπες γονικές παροχές– δωρεές χρηματικών ποσών, δηλ. τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους ή οι παππούδες στα εγγόνια τους για να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να σβήσει άλλη μια εστία γραφειοκρατίας στο μέτωπο των μεταβιβάσεων κινητών περιουσιακών στοιχείων δρομολογώντας την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας MyProperty.

Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το tablet με… λίγα κλικ.

Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις ΔΟΥ, ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.


e- ΕΦΚΑ: Έρχονται ειδοποιητήρια για 50.000 ασφαλισμένους

Έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα θα ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των στοιχείων για 250.000 μισθωτούς που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας δελτίο παροχής υπηρεσιών, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην ανάρτηση των χρεωστικών ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπολογίζεται ότι για περίπου 50.000 θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία θα αποπληρωθούν σε δόσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών, κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ, θα γίνει σε πολλές δόσεις, φτάνοντας ακόμη και τις 12.


Συντάξεις: Διαδικασία fast track για έκδοση 94.000 επικουρικών

Διαδικασία fast track ενεργοποιείται και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πρέπει να εκδίδονται εντός τριών μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Σήμερα σε 125.000 ανέρχονται οι συσσωρευμένες αιτήσεις, από τις οποίες οι 94.000 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλ. η αναμονή τους έχει ξεπεράσει τους 3 μήνες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ, στόχος είναι η αποκλιμάκωση του στοκ κατά 30% έως το τέλος του έτους και η συνολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων το πρώτο εξάμηνο του 2023.


Σταϊκούρας: Δεδομένη η αύξηση συντάξεων το 2023

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Μιλώντας στο «Mega», ο υπουργός ανέφερε ότι «θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τις πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δεδομένου ότι δημιουργείται και τρίτος δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε δε ότι όλα τα επιπλέον μέτρα έχουν ποσοτικοποιηθεί, αλλά ποια θα εφαρμοστούν θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τις προτεραιότητες που θα τεθούν.