You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Χρ. Σταϊκούρας: Σχέδιο παρεμβάσεων έως το τέλος του έτους-Προτεραιότητα σε ενέργεια

Τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 αναμένεται να καλύπτει το σχέδιο παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στην κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πλέγμα των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν θα είναι για όλη τη χρονιά, ενώ δεν απέκλεισε ανακοινώσεις για μέτρα που θα ενεργοποιηθούν εντός του Μαΐου.

Αναφορικά με το πώς θα καλυφθεί το κόστος του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση κυρίως του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα είναι συνδυαστική από τον κρατικό προϋπολογισμό κα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.


Fuel Pass

Συνεχίζεται καθημερινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων κίνησης (Fuel Pass).  Ήδη από τις 30 Απριλίου μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι οι δικαιούχοι, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους. Η ενίσχυση αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι είναι πάνω από 3 εκατομμύρια, ενώ το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.


«Κέρδος» έξι μηνών για τους εμπόρους με επιδοτούμενα e-shop

«Κέρδος» έξι μήνες ακόμη για να διαμορφώσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα e-shop θα έχουν όλοι οι έμποροι που επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος e-Λιανικό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει ανάσες στους επαγγελματίες που σε λίγες μέρες από τώρα θα έχαναν ποσά Κρατικών ενισχύσεων που άγγιζαν ακόμη και τα 5.000 ευρώ.

Βάσει, λοιπόν, σχετικής τροποποίησης από το υπουργείο Ανάπτυξης παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων μέσω του e-Λιανικό στους δώδεκα (12) μήνες, από τους έξι (6) μήνες που ίσχυε, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης. Έτσι, οι έμποροι που ενισχύθηκαν θα πάρουν… τον χρόνο τους ώστε να ολοκληρώσουν την κατασκευή ή την αναβάθμιση e-shop, χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός του προγράμματος.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της Πρόσκλησης το αίτημα επαλήθευσης – πιστοποίησης θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο εντός μηνός από την ημερομηνία λήξης της δωδεκάμηνης διάρκειας του έργου.


To επίδομα ανεργίας συνδέεται με την αναζήτηση εργασίας

«Επίδομα… εργασίας» αντί για ανεργίας θα τεθεί σε εφαρμογή από τους προσεχείς μήνες, πιθανότατα έως τον Ιούλιο. Από τα μέσα της χρονιάς και μετά κάθε άνεργος, εφόσον βρίσκει δουλειά, θα λαμβάνει μαζί με τον μισθό του και το μισό επίδομα ανεργίας από το Κράτος, ως «μπόνους». Αντίθετα, θα χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα οι άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας! Πλέον υιοθετείται ένα νέο μοντέλο στήριξης των ανέργων από το Κράτος, το οποίο προωθεί την επανένταξή του στην αγορά εργασίας.


Ρύθμιση οφειλών έως το τέλος Μαϊου-Μετά χάνεται η ασφαλιστική ενημερότητα

Περιθώριο έως το τέλος του μήνα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και κατά συνέπεια χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη κατά τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους ότι δεν ισχύουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά τα πρώτα δύο χρόνια εμφάνισης του κορονοϊού και πλέον το περιθώριο για κάλυψη των οφειλών ή και ρύθμιση με 12 δόσεις λήγει, στις 31 Μαΐου. Επίσης, κάλυψη θα έχουν και όσοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές.


Προσαυξήσεις και αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους

Από το τέλος Μαΐου θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά και αναδρομικά οι προσαυξήσεις που δικαιούνται περίπου 60.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση. Οι συνταξιούχοι αυτοί, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016, παίρνουν τη μία κύρια σύνταξη, στην οποία όμως δικαιούνται προσαύξηση από τις διπλές εισφορές που κατέβαλλαν για κάποια χρόνια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν είχε υπολογίσει το ποσό της προσαύξησης.


Εφορία: Έρχονται μαζεμένα τα ραβασάκια

Την… πόρτα των φορολογούμενων θα ξεκινήσει να χτυπά η εφορία από το τέλος Μαΐου, σημαίνοντας την έναρξη της ετήσιας πληρωμής των μεγάλων φόρων προς το κράτος. Πρόκειται για έναν φορολογικό «Γολγοθά» που θα πρέπει να ανέβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν μαζευτεί στο δεύτερο μισό του έτους και ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

Παρά τις μειώσεις σε συντελεστές και φόρους, η φετινή χρονιά θεωρείται ακόμα πιο «βαριά», καθώς οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού που «ροκανίζει» τους μισθούς, «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν ακόμα και ένα μηνιαίο μισθό, ανατιμήσεις σε τρόφιμα και τιμές καυσίμων πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.