You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Λήγει η προθεσμία για την Επιστρεπτέα- Πώς θα πρέπει να γίνει η αποπληρωμή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (1 έως και 7).

Το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας θα αναζητηθεί αυτεπαγγέλτως, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Οι επαγγελματίες θα μάθουν και τα ποσά από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που έλαβαν τα οποία θα κληθούν να …επιστρέψουν στο κράτος.

Μέχρι όμως τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών –δηλαδή μέχρι τις 16 του μήνα- η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχουν λάβει αλλά και το συνολικό ποσό που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος, από τους επτά γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στις επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7 το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Για τους επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις υπάρχει «κούρεμα» κατά 30% της οφειλής, για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ απαλλάσσονται από το 50% της επιστροφής όσοι είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν τρεις δυνατότητες για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και συγκεκριμένα:

-Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2027.

-Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών.

-Να επιλέξουν αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων (το οποίο φτάνει στο 50% για όσους είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020}, με μια «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις, να αποπληρώσουν τις φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.


«Ελλάδα 2.0»: Σήμερα το πράσινο φως από το Ecofin

Ειδική σημασία έχει για την Ελλάδα η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) καθώς το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα με τα 12 Σχέδια που θα εγκριθούν. Μετά και τη θετική απόφαση του Συμβουλίου, θα ακολουθήσει μια διαδικασία υπογραφής των νομικών κειμένων με την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή προκειμένου τα κείμενα να πάνε κατόπιν στη Βουλή προς ψήφιση.

Αμέσως μετά, πιθανότατα έως τα τέλη Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην εκταμίευση της προκαταβολής ύψους περίπου 4 δις. ευρώ. Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται εντός του μήνα.


Διατηρείται ο φόρος ιδιόχρησης

Η κυβέρνηση διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητη την ισχύουσα νομοθεσία για τη φορολογία του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιόχρηση επαγγελματικής στέγης. Το  αποτέλεσμα είναι χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έμειναν κλειστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα εντός του 2020 ή υπολειτούργησαν με σημαντικά μειωμένο τζίρο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, να καλούνται να πληρώσουν φέτος υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και του λιανεμπορίου, των οποίων οι τζίροι συρρικνώθηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα να καταγράψουν ζημιές αντί για καθαρά κέρδη το 2020.


ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά επίλυση εκκρεμοτήτων για τις αποζημιώσεις του 2020 στις φορολογικές δηλώσεις

«Η μείωση ενοικίων σε πολλές κατηγορίες μισθώσεων ακινήτων κατά το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, δημιούργησε πάμπολλες διενέξεις και εκκρεμότητες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών αλλά και του κράτους, και εν τέλει πλήρη αβεβαιότητα ως προς τα ποσά ενοικίων που πρέπει να δηλωθούν από τους εκμισθωτές των ακινήτων αυτών στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος έτους 2020, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε να ακολουθήσει απρόσκοπτα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2020», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στους αρμόδιους υπουργούς και Αρχές.


Αναδρομικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τις 13/05/16

Τον Σεπτέμβριο θα πάρουν τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όσοι ήταν ήδη συνταξιούχοι (προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα) πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016. Οι συνταξιοδοτηθέντες μετά τον Μάιο του 2016 θα πάρουν τα αναδρομικά στις 27 Ιουλίου.


Αναδρομικά: Πότε πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Το χρώμα του χρήματος θα δουν τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, καθώς στο καλεντάρι πληρωμών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προβλέπεται μπαράζ πληρωμών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μαζί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων του Αυγούστου για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/05/16. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 50 ευρώ αύξηση.

-Στις 26 Ιουλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις μισθωτών, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

-Στις 27 Ιουλίου 2021 θα καταβληθούν οι συντάξεις μισθωτών, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 28 Ιουλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-Στις 29 Ιουλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔEΗ.