Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Έως 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Περιθώριο έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχουν οι δικαιούχοι του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBussinessSupport». Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, δυνατότητα να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη έχουν και οι εταιρίες χωρίς ταμειακή μηχανή, όμως με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην απόφαση.

Αίτηση θα μπορούν να κάνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, υπάρχει δυνατότητα να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος εφόσον:

-Έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020 σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία που περιγράφεται στην απόφαση (τουρισμός, εστίαση, εμπόριο κλπ) ή αν στην ίδια κατηγορία ανήκει ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας αλλά τα ακαθάριστα έσοδά του κατά την 20.03.2020 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020.

-Έχουν την έδρα τους στο Δήμο Μεσαπείων και στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Αρτάκης και Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

-Δικαίωμα έχουν και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.


Πώς θα πάρουν έκπτωση φόρου για «κουρεμένα» ενοίκια οι ιδιοκτήτες

Στην υποβολή της δήλωσης COVID για όσους έχουν απώλειες εισοδημάτων από τη μείωση των ενοικίων, προκειμένου να τους δοθεί η έκπτωση φόρου 30% από το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η «δήλωση COVID» υποβάλλεται από τους εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40%, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19, ώστε να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.


Στο Eurogroup η δημοσιονομική ευελιξία – Οι προσδοκίες της Αθήνας

Η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Βερολίνο, με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική ευελιξία και το 2021, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν το 2022.

Η επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων από το 2022 δίνει την απαιτούμενη ευελιξία στην Αθήνα, προκειμένου να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας και να προχωρήσει έστω και παροδικά σε μειώσεις φόρων.


ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Αύγουστο

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 4.342 θέσεις εργασίας καταγράφηκε το μήνα Αύγουστο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 160.583, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.241. Από τις 156.241 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.365 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.876 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.


ΕΛΣΤΑΤ: στο 18,3% η ανεργία τον Ιούνιο

Στο 18,3% ανήλθε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας φέτος τον Ιούνιο κάνοντας αισθητές στην οικονομία τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown- έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 17,1% τον Ιούνιο του 2019 και του διορθωμένου προς τα άνω 17,3% τον Μάιο του 2020.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στους 836.637, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στις ηλικίες 15-24 (39,3% από 34,4% τον ίδιο μήνα του 2019). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 27.091 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (αύξηση 3,3%) και κατά 58.146 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 (αύξηση 7,5%).


Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε και τον Αύγουστο εφέτος ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, από μείωση 1,8% τον Ιούλιο εφέτος και έναντι μείωσης 0,2% τον Αύγουστο 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου ανατιμήσεις καταγράφηκαν μόνον στο νωπό πλήρες γάλα (2,3%) και στα καινούργια αυτοκίνητα (1,9%). Αντίθετα, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (11,9%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (6,3%), Δημητριακά για πρωινό (5,8%), Πουλερικά (2,4%), Γιαούρτι (2%), Λαχανικά νωπά (1,7%), Ελαιόλαδο (1,4%), άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,2%), Φαρμακευτικά προϊόντα (1%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).