You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

ΑΑΔΕ: Απειλή φυλάκισης για τους μεγάλους οφειλέτες

Αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές φυλάκισης, τουλάχιστον ενός έτους, μπορούν να βρεθούν οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη και καθυστερούν να τα εξοφλήσουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες. Πρώτοι στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν φυσικά οι οφειλέτες με χρέη άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή δεν μεριμνούν ή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους αυτά σε δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποινές φυλάκισης μπορεί να υπερβούν και τα τρία έτη αν το συνολικό ποσό των απλήρωτων οφειλών ξεπεράσει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.


Επιστροφές φόρου και οφειλές

Mε οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμψηφιστεί τις επόμενες ημέρες η επιστροφή φόρου που δικαιούνται περισσότεροι από 10.000 φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να τους αποστείλει αυτή την εβδομάδα email με τα οποία θα τους ενημερώνει για τον συμψηφισμό που θα πραγματοποιηθεί με την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, καθώς έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση που έχει πραγματοποιηθεί στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, σχεδόν τρεις στους τέσσερις με πιστωτικό εκκαθαριστικό έλαβαν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, κατά τις τρεις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως σήμερα.


Έρχονται ειδοποιητήρια για τις 120 δόσεις

Μέσα στην εβδομάδα θα αποσταλούν και τα «ραβασάκια» στους περίπου 200.000 οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταστεί εφικτή επανένταξη, είναι οι εξής:

  • πρώτον η υποβολή αίτησης στις πλατφόρμες να γίνει έως το τέλος Ιουλίου, και
  • δεύτερον ο φορολογούμενος να καταβάλλει δύο μηνιαίες δόσεις, την τρέχουσα και άλλη μία.

ΑΑΔΕ- Την Παρασκευή η επιστροφή φόρου χωρίς συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ

Άμεση είναι πλέον η επιστροφή φόρου από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους φορολογούμενους που λαμβάνουν πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο:

  • για όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν έως και την προσεχή Τετάρτη 26 Απριλίου και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει είναι πιστωτικό, τότε η επιστροφή φόρου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ.
  • για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Άλμα τζίρου για καταλύματα-εστίαση

«Άλμα» 22,9% κατέγραψε αθροιστικά ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, αντανακλώντας αφενός την «ανάσα» που δίνουν τους δύο κλάδους οι ενισχυμένες τουριστικές ροές, αφετέρου την επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον φετινό Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στα 233.928.755 ευρώ, από 190.382.865 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022.


Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους «κρύβουν» αποδείξεις

Βαριές «καμπάνες» που αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ περιμένουν όσους επαγγελματίες «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές τους και «σβήνουν» τα αρχεία. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν στην Γλυφάδα επιτήδειους επιχειρηματίες να εκδίδουν αρχικά κανονικά αποδείξεις και κατόπιν να τις ακυρώνουν προκειμένου να κρύψουν από την εφορία τα πραγματικά τους έσοδα! Με σχετική εγκύκλιο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει πως θα επιβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα.


Τα κρίσιμα πορίσματα για την ελληνική οικονομία αμέσως μετά τις κάλπες

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μία σειρά εκθέσεων που αφορούν στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας αλλά και το πακέτο των εκθέσεων της Κομισιόν στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 24 Μαΐου.


Παράλληλη ασφάλιση: Αναδρομικά έως 30.000 ευρώ

Από αύριο Τρίτη μαζί με τις πληρωμές των συντάξεων μηνός Μαΐου αναμένεται να καταβάλει ο ΕΦΚΑ αναδρομικά 6 ετών έως 30.000 ευρώ σε δικαιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Η πληρωμή αφορά σε όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουνίου του 2022. Πρόκειται  για την καταβολή της δεύτερης σύνταξης κυρίως σε συμβολαιογράφους, σε γιατρούς  και σε δικηγόρους.