Πανελλαδική αποχή των Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων στις 17 Ιουνίου και προσφυγή στο ΣτΕ κατά των τεκμηρίων φορολόγησης
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ για τη διαδικασία αμφισβήτησης της φορολόγησης βάσει τεκμαρτού εισοδήματος θα καταθέσουν στις 17 Ιουνίου οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες με την συμμετοχή και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Χαρακτηρίζουν μάλιστα εκφοβιστική την απόφαση της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας όσων αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων, ενώ τονίζουν ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα πέραν της φορολογίας εισοδήματος.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρωναποφάσισε να προτείνει στα μέλη της Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους την 17.6.2024,ημέρα κατάθεσης της προαναφερόμενης αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκέντρωση – εκδήλωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Τα Χριστούγεννα του 2024, τουλάχιστον 1,2 εκατ. μισθωτοί θα είναι υποχρεωμένοι να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς βάσει του χρονοδιαγράμματος την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το μέτρο υποχρεωτικά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον τουρισμό και στον επισιτισμό, με υποχρεωτική εφαρμογή στο τέλος του έτους.
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ισχύει ήδη για τράπεζες, σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security) και ΔΕΚΟ μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού).
Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το Μάιο,σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ
To οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 111 μονάδες από 108,8 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που διενεργεί το ΙΟΒΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H βελτίωση προέρχεται από τους επιχειρηματικούς τομείς, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί. Έτσι, σε τομεακό επίπεδο σημειώνεται σημαντική βελτίωση κυρίως στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο και ηπιότερη στην Βιομηχανία, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώνεται επιδείνωση, με εξαίρεση τον τομέα του Τουρισμού όπου οι προσδοκίες είναι πολύ αισιόδοξες.
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023
Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά σε «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023».Με την Απόφαση εξειδικεύονται: το πεδίο εφαρμογής (πληγείσες περιοχές) της ρύθμισης, οι δικαιούχοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών, από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Παράλληλα, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης.