You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα καύσιμα

Στο τραπέζι βρίσκονται η τρίμηνη παράταση του fuel Pass για περισσότερους δικαιούχους, η μείωση του ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα και η επιδότηση καυσίμων για την ακτοπλοΐα.

Στην κυβέρνηση δεν στέκονται μόνο στην αύξηση της τιμής της βενζίνης ή του πετρελαίου κίνησης για τους οδηγούς, αλλά βλέπουν πως οι αυξήσεις των καυσίμων συμπαρασύρουν και τις τιμές των μεταφορικών και των ακτοπλοϊκών σε μια περίοδο που ο τουρισμός φαίνεται πως θα σπάσει ρεκόρ.

Όσον αφορά στο fuel Pass, η εισήγηση είναι είτε να παρέχεται για ένα ακόμα τρίμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, είτε να έχει ισχύ ανά μήνα ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.


Πιο κοντά η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο μετά το νέο κύμα ανατιμήσεων στο ράφι, που αναμένεται έως το τέλος Ιουλίου. Οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν διαχυθεί σε μεγάλο βαθμό στις τιμές προϊόντων και βασικών αγαθών που βρίσκονται στο ράφι, καθώς και η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για την πορεία του πληθωρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αποφάσεις για νέα δέσμη παρεμβάσεων -με αιχμή την ακρίβεια στο τρόφιμα- προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  • Κερδίζει έδαφος το σενάριο για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 6% για δύο-τρία βασικά προϊόντα κατανάλωσης, όπως το ψωμί, το κρέας και το γάλα ή τα ζυμαρικά.
  • Εξετάζεται η χορήγηση μιας έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Έκπτωση 100% σε δαπάνες ΜμΕ για την πράσινη μετάβαση

Νέα φορολογικά κίνητρα, για δαπάνες που στοχεύουν στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση, θεσπίζονται με τη μορφή αυξημένης έκπτωσης 100%. Η σχετική διάταξη, που αφορά δαπάνες που πραγματοποιούνται και πάγια που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη 2023,2024 και 2025, περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα, οι δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιρουμένων όσων δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας κατά τον χρόνο της πραγματοποίησης τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 100%.


Αδειάζει η κλεψύδρα για τις φορολογικές δηλώσεις

Νέοι κωδικοί στο βασικό έντυπο Ε1, ολική επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και της υποχρέωσης κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και ανατροπές στα ανείσπρακτα ενοίκια, συνθέτουν το φετινό τοπίο στις δηλώσεις, όπου και θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Η προθεσμία για τις φορο-δηλώσεις λήγει στις 30 Ιουνίου και όσοι σπεύσουν να τις καταθέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνειδητοποιήσουν πως φέτος έχουν προκύψει … αρκετές «παγίδες». Όπως για παράδειγμα, τα ανείσπρακτα ενοίκια, για τα οποία δεν ισχύουν αυτή την χρονιά οι διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας και των σκληρών lockdown.


Χατζηδάκης: Τέλος οι εκκρεμείς συντάξεις το καλοκαίρι

Στην απόδοση περίπου 63.000 ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έως το τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του μήνα θα αποδοθούν 1.666 αιτήσεις του 2019 και 13.040 του 2020, ενώ κατά την διάρκεια του Ιουλίου θα ολοκληρωθούν και οι 48.250 αιτήσεις του 2021.

Η απόδοση των κύριων συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων αναδρομικών προς τους ασφαλισμένους αναμένεται να απασχολήσει και την συνάντηση με τους δανειστές κατά την διάρκεια της αξιολόγησης στο τέλος του καλοκαιριού.


ΑΑΔΕ: Ριζικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Στην πλήρη αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με απόφαση του διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή. Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται η λειτουργία έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων που θα έχουν αρμοδιότητες διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία σε φορολογουμένους που κατοικούν ή εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 27 Ιουνίου 2022 με 820 υπαλλήλους.