You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ποιοι θα λάβουν διπλά επιδόματα θέρμανσης

Τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να δηλώνουν στην εφορία ότι παραχωρούν δωρεάν τμήμα των κατοικιών τους στα ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα τους με τα οποία συνοικούν προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Η δυνατότητα αυτή ανοίγει «παράθυρο» για χορήγηση περισσότερων του ενός επιδομάτων θέρμανσης σε κάθε νοικοκυριό με ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα, τα οποία συνοικούν με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 της υπ’ αριθμόν Α1041/2019 απόφασης του κ. Πιτσιλή, για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, «το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.), ολόκληρης ή τμήματος αυτής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, το οποίο απαλλάσσεται από τον φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν αναγράφεται στη δήλωση».


Ταμείο Ανάκαμψης: Προς κατάθεση το αίτημα για τα 1,7δισ.

Την προσεχή Παρασκευή σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που σχετίζεται μόνο με επιδοτήσεις. Και τα 25 ορόσημα που συνδέονται με την εκταμίευση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, έχουν υλοποιηθεί. Η  Ελλάδα αναμένει συνολικά πόρους 30,5 δισ. για την περίοδο 2021-2026, εκ των οποίων 18,1 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,4 δισ. σε δάνεια.


Πρωτόγνωρες καταστάσεις στις… αντλίες των πρατηρίων καυσίμων

Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς είναι ότι η τιμή της αμόλυβδης δεν ακολουθεί στην πτώση τις διεθνείς τιμές με την ίδια ταχύτητα που το κάνει στην άνοδο, κάτι όμως… σύνηθες για την Ελλάδα. Στις 8 Ιουνίου η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent ξεπέρασε τα 120 $/βαρέλι και σήμερα βρίσκεται στα 84 $, «βουτιά» της τάξεως του 30%. Την ίδια περίοδο η αμόλυβδη έπεσε μόλις 18%.

Την ίδια στιγμή, το diesel κίνησης, το διάστημα από τις 9 Ιουνίου έως και 26 Σεπτεμβρίου οπότε και οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν κατά 30% η τιμή του diesel έπεσε από 1,96 ευρώ μόλις στα 1,82 €/lt. Μια μείωση δηλαδή της τιμής του της τάξης του 7%.


Χρ. Σταϊκούρας στο Naftemporiki TV: Μέτρα 13 δισ. ευρώ έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

Για τις σοβαρές προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση μίλησε στο Naftemporiki TV ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ήδη έχουν ληφθεί μέτρα 13 δισ. ευρώ έναντι της ενεργειακής κρίσης, ενώ επιπλέον στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών με μόνιμες παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο.

Αναφερόμενος στα μακροοικονομικά μεγέθη, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 9% φέτος και στο 3% την επόμενη χρονιά. Στο δημοσιονομικό πεδίο αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, ενώ είναι ρεαλιστικός ο στόχος για επιστροφή στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.


Πίστωση ποσού €31,6 εκατ. σε 866.181 δικαιούχους του Power Pass

Πιστώθηκε την Τρίτη ποσό συνολικού ύψους 31,6 εκατ. ευρώ σε 866.181 δικαιούχους του Power Pass, δηλαδή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Στη συγκεκριμένη πίστωση περιλαμβάνονται, επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022, κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων.


Μεγαλύτερες δόσεις για όσους χρωστούν σε ΕΦΚΑ και Εφορία

Ακριβότερα θα κληθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες οφειλέτες ακόμη και πριν από το τέλος του έτους, λόγω της συνεχούς αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε σημαντική αύξηση του επιτοκίου του ευρώ, κατά 1,25% σε λίγους μόνο μήνες, πολιτική που σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες αυξάνοντας δραστικά το κόστος του χρήματος. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό επηρεάζει σημαντικά και το επιτόκιο αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα της πάγιας ρύθμισης οφειλών 12 ή 24 δόσεων και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε έως 48 δόσεις και το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή κυμαίνεται σε 4,95% για έως 12 δόσεις και περίπου 6,5% για έως 24 δόσεις.


Πώς επιτυγχάνεται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Τη δυνατότητα απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος παρέχει η κυβέρνηση σε 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες εφόσον αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Η απαλλαγή ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως, που αυξάνουν τον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες σε ετήσια βάση.