You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

ΦΠΑ: Έρχονται επιστροφές-εξπρές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Επιστροφές-εξπρές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε κομβικά έργα στον τομέα της φορολογίας που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα δημιουργήσει τη νέα ψηφιακή εφορία. Με το νέο σύστημα συναλλαγών θα περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και τα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στις επιστροφές ΦΠΑ.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνονται μέσω e-mail όταν η υπόθεσή τους προωθείται για επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επιστροφές ΦΠΑ συμβάλλει και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA μέσω των οποίων οι φορολογικές αρχές έχουν πλήρη εικόνα για τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.


Καύσιμα: Ανεξέλεγκτο ράλι τιμών

Εκτός ελέγχου οι τιμές στα καύσιμα, «τρέχουν» με «σπασμένα φρένα» με τις αυξήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. «Καπέλο» ακόμη 5 λεπτών μάλιστα, υπολογίζεται πως θα μπει στην βενζίνη τις επόμενες 24 ώρες, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Οι ανατιμήσεις, πάντως, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, καθώς το τελευταίο διάστημα υπολογίζεται πως οι τιμές των καυσίμων «τσιμπάνε» 2 με 3 λεπτά κάθε μέρα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται σε νέα ιστορικά υψηλά στα 2,298 ευρώ το λίτρο, έχοντας τσιμπήσει 9 λεπτά από την Δευτέρα 23 Μαΐου που ήταν στα 2,205 ευρώ.

Ας υποθέσουμε, ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα. Στα τέλη Φεβρουαρίου εάν επρόκειτο να το γεμίσει θα έπρεπε να δώσει 75 ευρώ, σήμερα για το ίδιο γέμισμα του ρεζερβουάρ πληρώνει 92 ευρώ! Δηλαδή μέσα σε ένα τρίμηνο χρειάζεται να δίνει 17 ευρώ περισσότερα σε .. κάθε γέμισμα! Με άλλα λόγια αν κάποιος «φουλάρει» δύο φορές τον μήνα πληρώνει 34 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Άρα, για ολόκληρο τον χρόνο μόνον από το τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων ο οδηγός χάνει 408 ευρώ!!!!


Έρχεται το δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων

Ενός κακού -της εκτόξευσης του πληθωρισμού στο 10,7% τον Μάιο, κάτι που σημαίνει άνοδος ακόμη και κοντά στο 12% για τον δείκτη τιμών καταναλωτή- μύρια έπονται. Ο κίνδυνος να προκληθεί ένα δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων είναι πλέον υπαρκτός. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται, η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης δοκιμάζει καθημερινά νέα υψηλά επίπεδα τιμών, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και γύρος διεκδικήσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να γίνουν αυξήσεις στα ενοίκια.

Στο συνολικό «κάδρο» μπαίνουν πλέον και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από χθες αναμένεται να εγείρουν αξιώσεις για αυξήσεις και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που βλέπουν το κύμα ακρίβειας να κρατάει σε χρόνο και να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Ήδη εκτιμάται ότι η πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό της τάξεως του 5%-6% μέχρι το τέλος του χρόνου θα διαψευστεί.


Τέλος οι επισκέψεις των φορολογούμενων στις εφορίες και για ζητήματα κληρονομιάς ακινήτων

Μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μέσω της πλατφόρμας, όπως συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές, σύντομα και οι κληρονομιές, θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογουμένου στις ΔΟΥ.


Αύξηση εσόδων λόγω ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 45% για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων έφερε ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Από την πρώτη εκκαθάριση των εσόδων του Μαΐου προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών πλήρωσε εφάπαξ το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογούσε.

Τη στιγμή δηλαδή που το οικονομικό επιτελείο περίμενε να εισπράξει περίπου 250 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγουμένου μήνα από την πρώτη δόση, το ποσό ήταν σημαντικό υψηλότερο, κάτι που αφενός οδηγεί στο γενικό συμπέρασμα ότι η μείωση των φόρων βοηθάει τους φορολογουμένους να πληρώνουν όχι μόνο εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους αλλά και εφάπαξ, αφετέρου σε μια σημαντική συγκυρία αυξάνονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.


Fuel Pass – Επιδότηση καυσίμων: Κλείνει στις 10 Ιουνίου η πλατφόρμα

Στις 10 Ιουνίου θα κλείσει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass.) Το fuel pass/ ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ. Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000  ευρώ.