You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Power Pass: Σήμερα πιστώνονται τα ποσά για τον Ιούνιο

Σήμερα θα γίνουν οι πληρωμές για το Power Pass Ιουνίου. Τα χρήματα αφορούν στην επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν τον μήνα Ιούνιο.

Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας. Τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί για εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά έναν μήνα.


Χ. Σταϊκούρας: «Ρεαλιστικά αισιόδοξος» ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα

«Ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα μπορεί -και θα τα καταφέρει- να μεταβεί σε ένα περιβάλλον υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι οι κρίσεις τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην εισαγωγική ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Mετέφερε δε, τα επικαιροποιημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί εφέτος στα περίπου 210 δισ. ευρώ και στα 220 δισ. ευρώ το 2023, αυξανόμενο εφέτος κατά 5,3% και λίγο πάνω από 2% το επόμενο έτος. Σε συνδυασμό, είπε, με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.


Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιο πίνακα προσωπικού

Η απογραφική διαδικασία ξεκινά από το ερχόμενο Σάββατο και σηματοδοτεί το πέρασμα στη δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Οι επιχειρήσεις, στους κλάδους των τραπεζών & των σούπερ-μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, υποχρεούνται μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλλουν τον ετήσιο πίνακα προσωπικού, στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις, για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.


Τράπεζες: Η ατζέντα της κρίσιμης αξιολόγησης από τους θεσμούς

Ιδιωτικό χρέος, εξυγίανση ισολογισμών, χρηματοδότηση της οικονομίας με επίκεντρο την αξιοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης, έκδοση ομολόγων στο πλαίσιο των ΜREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), αλλά και εξάρτηση του ενεργητικού των τραπεζών από τα κρατικά ομόλογα θα αποτελέσουν το βασικό «μενού» των συζητήσεων που θα έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Στην πρώτη αξιολόγηση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο από τις 5-10 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των θεσμών θα εξετάσουν το βαθμό ετοιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση που συνεχώς συμπιέζει εισοδήματα.


ATTICA Bank: Συνεχίζεται το «παζάρι»

Συνεχίζεται το «παζάρι» μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ellington για το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA Bank και τη διάρθρωση των ποσοστών τους, καθώς ούτε το Σαββατοκύριακο κατάφεραν να έλθουν σε συμφωνία διαψεύδοντας τους (συγκρατημένα) αισιόδοξους. Το αν υπήρξε και σε ποιο βαθμό πρόοδος στις συζητήσεις δεν είναι σαφές, το βέβαιο πάντως είναι ότι η ATTICA Bank ανακοινώνει αποτελέσματα 6μήνου την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα το οικονομικό ημερολόγιο 2022.


Λιγότερα δικαιολογητικά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Απόφαση ΕΦΚΑ

Τη μείωση των δικαιολογητικών που θα πρέπει να υποβάλλονται από όσους συμμετέχουν σε διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη που εμπεριέχουν και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει απόφαση του ΕΦΚΑ.

Με στόχο να υπάρξει εναρμόνιση με το υπουργείο Οικονομικών, καταργούνται:

Η υποχρέωση αναφοράς της οικονομικής κατάστασης, των λόγων της οικονομικής αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησης του οφειλέτη, της δήλωσης για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, που έγινε εντός των τελευταίων πέντε ετών πριν από την υποβολή της αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό κ.λπ.
Αναλυτικά η εγκύκλιος 32 -23/09/2022 – ΚΕΑΟ