You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ένας στους τέσσερις αυτοαπασχολούμενους στην Ελλάδα, μπροστά στον κίνδυνο φτώχειας

Τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζει σχεδόν το ένα τέταρτο των αυτοαπασχολούμενων πολιτών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων άνω των 18 ετών επιδεινώθηκε από το 2020 ως το 2021, καθώς το ποσοστό όσων εξ’ αυτών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από 22,3% το 2020 σε 23,6% το 2021. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη Eurostat, από το 2020 έως το 2021, τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκαν για τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς κατά 1,6, 0,6 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Σε εθνικό επίπεδο, το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κατέγραψαν η Ρουμανία (70,8%), η Πορτογαλία (32,4%), η Εσθονία (32,2%), η Ισπανία (30%), η Πολωνία (28%) και η Ελλάδα (27%). Ειδικότερα, στην Ελλάδα η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων επιδεινώθηκε από το 2020 ως το 2021, καθώς το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων που διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας αυξήθηκε πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες.


Appodixi: Βροχή οι καταγγελίες

Πάνω από 2.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις έγιναν την πρώτη ημέρα ενεργοποίησης της εφαρμογής Appodixi, με την οποία οι φορολογούμενοι πλέον θα μπορούν να ελέγχουν με απλές και γρήγορες κινήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο αν η απόδειξη λιανικής που έλαβαν από μία επιχείρηση είναι γνήσια ή πλαστή. Από τις καταγγελίες μόνο οι 850 ήταν επώνυμες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε κάθε απόδειξη.


Ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία

Πάνω από 740.000 φορολογούμενοι άνοιξαν… λογαριασμούς με την εφορία μόνο μέσα σε έναν χρόνο και διαθέτουν ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή από την περίοδο που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διογκωθούν οι απλήρωτοι φόροι, αλλά και ο αριθμός των φορολογούμενων που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου, δηλαδή προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η εν λόγω αύξηση διαπιστώνεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, ενώ πηγάζει πρωτίστως από τις δύο χαμηλότερες κατηγορίες, δηλαδή αυτές που περιλαμβάνουν ποσά μέχρι 500 ευρώ.


Επιστρεπτέα- Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν το 100% του ποσού και με τόκους

Μέχρι και σήμερα το βράδυ θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος και αποτελούν από τους βασικούς όρους λήψης της κρατικής ενίσχυσης. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία για την υποβολή τους έως και σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι έχουν «ξεχάσει» αυτή τη διορία, να κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% των επιστρεπτέων προκαταβολών και μάλιστα η καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνει εφάπαξ και όχι σε δόσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα έκπτωσης. Επίσης, η επιστροφή ολόκληρου του ποσού θα συνοδεύεται και με τόκο, καθώς θα θεωρηθεί πως η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δεν τήρησε τους όρους χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης.


ΤΕΚΑ: Έρχονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μη καταβολή εισφορών

Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα βρεθούν με την έλευση της νέας χρονιάς οι εργοδότες που δεν θα καταβάλουν τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης των περίπου 130.000 εγγεγραμμένων ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ταυτόχρονα με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 και οι μισθωτοί που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από την Πρωτοχρονιά του 2022 θα μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την αποταμίευση των εισφορών τους στον ατομικό τους κουμπαρά. Την άνοιξη 2023 θα είναι διαθέσιμο και το mobile app myTEKA.


ΓΠΚΒ: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα – Ρεαλιστική πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,3% το 2022

Εφικτό θεωρεί τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να είναι ακόμα μικρότερο. Όπως τονίζει στην έκθεσή του για το β΄ τρίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στις διαταραχές του ενεργειακού κόστους και του πολέμου στην Ουκρανία και όλα δείχνουν πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2022 θα ξεπεράσει τις συγκρατημένες προβλέψεις των αρχών του έτους, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Γραφείου Προϋπολογισμού. Παράλληλα, θεωρεί αρκετά ρεαλιστική την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 5,3%.


Πλεόνασμα 734 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ στο 2ο τρίμηνο

Η επανέναρξη των πληρωμών όσον αφορά στις εισφορές κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών, η ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τα δύο χρόνια μιας αδιανόητης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, έφεραν σημαντικό πλεόνασμα, της τάξεως των 734 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μάλιστα βελτιωμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, που είχε προκύψει έλλειμμα της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ.