You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αποπληρωμή Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ως «μάννα εξ’ ουρανού» φαντάζει για σχεδόν 700.000 επαγγελματίες η νέα παράταση στην αποπληρωμή που αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, δεδομένων των συνθηκών στην αγορά. Και αυτό επειδή δεν θα χρειαστεί ούτε τον τρέχοντα μήνα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να χάσουν «κομμάτι» της απαραίτητης ρευστότητας

Mε την έκδοση σχετικών αποφάσεων η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετατίθεται για την 29η Ιουλίου 2022.

Παράλληλα, παρατείνεται αναλόγως και η προθεσμία για την εναλλακτική δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, έως και την 29η Ιουλίου 2022.

Επιπλέον, αυξάνονται οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης από εξήντα (60) σε ενενήντα έξι (96) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι άτοκες.


ΑΑΔΕ: “Στη φόρα” οι μεγαλοοφειλέτες Εφορίας και ΕΦΚΑ

Ειδοποιητήρια σε μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) στέλνει η ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν έως τις 21 Ιουνίου 2022 τα χρέη τους για τα έτη 2020, 2021 και 2022.

Εάν οι παραπάνω δεν ρυθμίσουν τα χρέη, τότε η Αρχή θα δημοσιεύσει τις νέες λίστες για όσους χρωστούν σε εφορίες, τελωνεία και ΕΦΚΑ. Δηλαδή για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.


Πληθωρισμός

Μήνα με τον μήνα ο πληθωρισμός ανεβαίνει όλο και υψηλότερα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει αποκλιμάκωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι τιμές στα καύσιμα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους για την κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να παραβλέπει και τις σημαντικές αυξήσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής.

Τα πρώτα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το Μάιο στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 10,7%, προμηνύοντας ότι ο εθνικός δείκτης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 9 Ιουνίου, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και το 11,5% για το μήνα Μάιο.

Στα σενάρια που εξετάζονται για την ανακούφιση των πολιτών περιλαμβάνονται η μείωση της τιμής της βενζίνης στην αντλία όπως και η συνέχιση του fuel Pass. Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση και τον Ιούνιο της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κατά 15 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο, χωρίς τον ΦΠΑ.

Στα τρόφιμα, και πιο συγκεκριμένα το ψωμί, με βάση πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά η τιμή του έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 20% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με την κυβέρνηση να εξετάζει την μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί.


Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Διαθέσιμη σε κινητό και τάμπλετ η εφαρμογή myErgani

Διαθέσιμη πλέον σε κινητό και τάμπλετ είναι η εφαρμογή myErgani, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την άμεση πρόσβαση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο εργασιακό ιστορικό τους.

H εφαρμογή είναι διαθέσιμη για android και iOS συσκευές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω αυτής ο κάθε εργαζόμενος έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις  εργασιακές σχέσεις με τους εργοδότες όπου έχει απασχοληθεί, καθώς και στα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε σχέσης, όπως έχουν καταγραφεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών. Παράλληλα, μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και τον αφορούν, μέσω προωθητικών ειδοποιήσεων (push notifications). Η είσοδος στην υπηρεσία προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet.