You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

«Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% δεν υπακούει σε καμία λογική» λένε μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από 1η Ιανουαρίου 2023, «δεν υπακούει σε καμία λογική», σύμφωνα με τους φορείς που εκπροσωπούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες, οι οποίοι  με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι φορείς: Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η αύξηση επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις».


ΔΝΤ για Ελλάδα: Αντιστέκεται η οικονομία

Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ευρωπαϊκή η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και οι αυξήσεις των επιτοκίων, «βλέπει» το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που δόθηκε σήμερα  στη δημοσιότητα. Για την Ελλάδα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη χρονιά. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα ποσοστά θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις για το 2023, χωρίς όμως να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.


ΙΟΒΕ- Ανεβάζει στο 2,4% τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,4% φέτος, σημειώνει το ΙΟΒΕ, αναβαθμίζοντας αισθητά την εκτίμησή του σε σχέση με τον Ιανουάριο, που προέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης 1,4%. Στο βασικό σενάριο το Ινστιτούτο βλέπει τις επενδύσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξάνονται, προσφέροντας έτσι στήριγμα στην ανάπτυξη, ενώ αναμένει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,3% και της ανεργίας στο 11%.


Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων: Πάνω από 73.000 ιδιοκτήτες «ξέχασαν» να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ

Πάνω από 73.000 διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπίστηκαν το 2022 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία εισοδήματα ύψους 102 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων και συναφείς τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα στοιχεία για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι εν λόγω φορολογούμενοι έφθασαν στην ΑΑΔΕ από τις ψηφιακές πλατφόρμες, μέσω των οποίων διενεργούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με τα δεδομένα για τα εισοδήματα που οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις και εντοπίστηκαν οι παραβάσεις.


Ξεκινούν οι αιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών εμμίσθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών του 2019 και του 2020, από 23.000 έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς. Πρόκειται για ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν λανθασμένα από τον e ΕΦΚΑ. Η σχετική πλατφόρμα στον e ΕΦΚΑ άνοιξε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet και δήλωση του ΑΜΚΑ. Οι αιτήσεις θα διασταυρώνονται με τα αποτελέσματα από τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργοδοτών τους και τα ποσά θα επιστρέφονται σταδιακά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.


Πλαφόν στα δάνεια

Με την ίδια φιλοσοφία της προστασίας από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, αλλά με διαφορετική «φόρμουλα» από αυτή των τραπεζών θα προχωρήσουν οι εταιρείες διαχείρισης σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και είναι ενήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι servicers στο πλαίσιο της Ένωσής τους, αποφασίστηκε ότι κάθε διαχειριστής θα διαμορφώσει τους δικούς του ειδικούς όρους (όπως συνέβη και με τις τράπεζες) σε συνεννόηση με τους επενδυτές – ιδιοκτήτες των χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, στα βασικά σημεία θα υπάρχει ευθυγράμμιση, δηλαδή, 12 μήνες «πάγωμα» του επιτοκίου, που θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη το επιτόκιο βάσης στις 31/3/2023.


Συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση: Πότε πληρώνεται το πρώτο πακέτο των αναδρομικών

Στο τέλος Απριλίου μαζί με τις συντάξεις του Μαΐου θα καταβληθούν σε πάνω από 1.000 δικαιούχους οι μηνιαίες προσαυξήσεις που απορρέουν από την παράλληλη ασφάλιση. Μαζί με τις προσαυξήσεις θα πιστώνονται και τα αναδρομικά, σε κάθε πληρωμή των συνολικά 50.000 συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση.

Ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε το σχετικό λογισμικό και, αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι τέθηκε σε αυτοματοποιημένη διαδικασία η απονομή των οφειλόμενων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού. Στόχος είναι να υπολογίζονται και να εκδίδονται 4.000 συντάξεις το μήνα.