You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Η ακρίβεια αύξησε τις οφειλές στην εφορία – Πάνω από 4,45 δισ. οι απλήρωτοι φόροι στο 7μηνο

Η έκρηξη της ακρίβειας που σαρώνει τα εισοδήματα έφερε αύξηση στις οφειλές στην εφορία, αφού το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 4,45 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα «φρέσκα» χρέη διογκώθηκαν τον Ιούλιο, έναν μήνα με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, κατά 334 εκατ. ευρώ, στα 4,459 δισ. ευρώ, από 4,125 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Τον Ιούνιο τα φορολογικά χρέη είχαν «φουσκώσει» κατά 352 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2022.


Πάνω από 700 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις

Περισσότερες από 700 καταγγελίες για πλαστές και παραποιημένες αποδείξεις αναφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ μέσα από την εφαρμογή «appodixi», που λειτουργεί από χθες μέσω των κινητών τηλεφώνων. Σε λιγότερες από 24 ώρες υποβλήθηκαν 399 ανώνυμες καταγγελίες και 327 επώνυμες. Το οικονομικό κίνητρο για όσους εντοπίσουν πλαστή απόδειξη φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς σε λιγότερες από 24 ώρες υποβλήθηκαν 399 ανώνυμες καταγγελίες και 327 επώνυμες. Όλες οι καταγγελίες αξιολογούνται ελέγχονται από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για αποδείξεις που εκδόθηκαν από πειραγμένες ταμειακές μηχανές ή εάν υφίσταται κάποιο άλλο πρόβλημα.


Τα σενάρια αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνηση για το εύρος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η/1/2023, για 1,2 εκατομμύριο μη μισθωτούς, η οποία προκαλείται από τον υψηλό πληθωρισμό. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες του 2022, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα υπερβεί το 8%, ποσοστό που είναι υψηλό και θα προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί η αύξηση των εισφορών και αντί της αναπροσαρμογής τους κατά το 100% της μεταβολής του πληθωρισμού, το ποσοστό να διαμορφωθεί χαμηλότερα.


Γιατί η Ελλάδα δεν πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση

Στους παράγοντες που διαμορφώνουν την αξιολόγηση της Ελλάδας και που ουσιαστικά εμπόδισαν την αναβάθμισή της την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται ο οίκος Moody’s, ενώ υπογραμμίζει τον δημοσιονομικό κίνδυνο που μπορεί να επιφέρουν οι εκλογές του επόμενου έτους και προειδοποιεί για την ανάγκη συνέχισης της συνετής πολιτικής. Η Moody’s δίνει την πιο αυστηρή βαθμολογία στη χώρα μας, διατηρώντας από τον Νοέμβριο του 2020 την αξιολόγηση στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, έναντι δυο με βάση την αξιολόγηση της Fitch και μόλις ένα σύμφωνα με τις ετυμηγορίες των S& P και DBRS. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει αρκετές πιστωτικές δυνάμεις αλλά και προκλήσεις.


Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με δύο βασικές προσθήκες, την επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Παράλληλα βέβαια, θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις, όπως τη 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί και αναζητηθεί αρμοδίως, την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης, την κατάργηση της εισφοράς 1% που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, χωρίς αυτή να είναι ανταποδοτική, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών ετών στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.