You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Με βαριά πρόστιμα και διώξεις όσοι έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια τεράστιας αξίας

Με βαριά πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν και τις 20.000 ευρώ, αλλά και ποινικές διώξεις, κινδυνεύουν και οι συναυτουργοί που κρύβονται πίσω από την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων τα οποία φέρονται ότι εκδόθηκαν από οποιασδήποτε μορφής εικονική επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο ή οποιασδήποτε μορφής νομικό πρόσωπο, οι πάσης φύσεως φορολογικές επιβαρύνσεις και κυρώσεις νομίμως επιβάλλονται παράλληλα τόσο σε βάρος του πραγματικού υπόχρεου που υποκρύπτεται όσο και σε βάρος εκείνου που εικονικά φέρεται ότι ασκεί την επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται και σε σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. Θ3643/ 24.5.2022) της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ως συνέργεια νοείται η οποιαδήποτε παροχή συνδρομής τρίτου προσώπου προς τον φορολογούμενο, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης παράβασης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αλλά όχι μετά την τέλεση αυτής.


Προειδοποίηση ΕΦΚΑ: Στο φως τα ονόματα 25.000 μεγαλοοφειλετών αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους

Προειδοποιητικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ θα λάβουν μεταξύ 3 και 6 Ιουνίου περίπου 25.000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ, με το οποίο θα καλούνται εντός 15 ημερών να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν το χρέος τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΑΦΜ και το όνομά τους θα δημοσιοποιηθούν. Αυτό ξεκαθαρίζει με έγγραφο του το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, σε συνέχεια εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι από κοινού δημοσιευθείσες από το 2017 καταστάσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς το ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ δημοσιοποιούνται εκ νέου επικαιροποιημένες την 30ή Ιουνίου 2022.


Μείωση εισφορών για επικουρική ασφάλιση

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μειώνονται από σήμερα Τετάρτη 1 η Ιουνίου 2022 οι εισφορές προς τα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΕΠ, ΤΕΚΑ) αυξάνοντας έστω και λίγο το διαθέσιμο εισόδημα περίπου δύο εκατομμυρίων μισθωτών αλλά και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και μειώνοντας αντίστοιχα το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, από σήμερα οι εισφορές για επικούρηση θα μειωθούν στο 3% για τους εργοδότες και στο 3% για τους εργαζομένους από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά. Ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς.


Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο

Σε νέα ιστορικά υψηλά πάνω από 11,2 % αναμένεται να διαμορφωθεί ο εθνικός πληθωρισμός τον Μάιο, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat για εναρμονισμένο πληθωρισμό 10,7%, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βιώνουν μια πρωτοφανή συρρίκνωση των προϋπολογισμών τους.

Οι πρόδρομοι δείκτες αλλά και οι προβολές του οικονομικού επιτελείου δείχνουν νέα άνοδο, πάνω από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις που προσδιόριζαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 5,6%. Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ενσωματωθεί ένα σενάριο με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 7,6%, γεγονός που συνδέεται με την αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών.


Φοροεπιδρομή: Πάνω από 32,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός στα νοικοκυριά μέχρι τέλος του χρόνου

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, εκτός από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, καλούνται να εξοφλήσουν έναν ακόμη «φουσκωμένο» λογαριασμό στην εφορία, που ανέρχεται συνολικά για το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου στο ποσό των 32,672 δισ. ευρώ, για άμεσους και έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ).

Ο «Γολγοθάς» των φόρων ξεκίνησε ήδη με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που έχει αναρτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους λογαριασμούς 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων και προσδοκά να εισπράξει συνολικά 2,254 δισ. ευρώ.

Η συνέχεια φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους φορολογουμένους, καθώς έπεται η πληρωμή:

-Των επιστρεπτέων προκαταβολών, από τα τέλη Ιουλίου, είτε εφάπαξ είτε σε 96 δόσεις. Επισημαίνεται ότι περίπου 700.000 επιχειρήσεις καλούνται να εξοφλήσουν συνολικό ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ.

-Του φόρου εισοδήματος, επίσης από τα τέλη Ιουλίου, είτε εφάπαξ είτε σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που θα τους καταλογιστεί κάνοντας χρήση της «πάγιας» ρύθμισης. Επισημαίνεται ότι ο επιπλέον φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.


Πληθωρισμός Μαΐου: Νέα εκτίναξη στο 10,7% στην Ελλάδα

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη με τις τιμές σε ενέργεια και κατ’ επέκταση σε αγαθά και υπηρεσίες να παραμένουν πρωταγωνιστές της ανόδου. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,7% όταν στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,5% τον Απρίλιο και 7,4% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το μήνα Μάιο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά στο 10,7% από 9,4% και 8% τον Μάρτιο, ανεβαίνοντας στην 5η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία (20,1%), τη Λιθουανία (18,5%), τη Λετονία (16,4%) και την Ολλανδία με πληθωρισμό στο 10,2%.


“ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Αναλυτικά οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων-Ανοίγει το σύστημα από σήμερα

Ανοίγει σήμερα 1η Ιουνίου 2022 το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για υποβολή δηλώσεων στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Α. Για τον μήνα Μάιο 2022 – Β’ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Για τον μήνα Μάιο 2022 – Β΄ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ», από 1/6/2022 έως 10/6/2022.

Β. Για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο 2022 – Α’ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (νέα προθεσμία)

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» από επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2022, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει B΄ Φάση για τον αντίστοιχο μήνα, να το κάνουν από 1/6/2022 έως 4/6/2022.

Γ. Για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο 2022 – Β’ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (νέα προθεσμία)

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ», για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2022από 5/6/2022 έως 10/6/2022


Έρευνα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-Απώλεια αγοραστικής δύναμης εργαζομένων από 9,9% έως 28%

H απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εργαζομένων από 9,9% για τους αμειβόμενους με τον μέσο μισθό έως 28% για τους μερικώς απασχολούμενους, στοιχείο που ανέδειξε η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, σημείωσε εφιαλτική αύξηση τον Απρίλιο του 2022 εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών.

Η ανοδική πορεία  των τιμών αφορά κατά κύριο λόγο τις δαπάνες των νοικοκυριών για στέγαση και για μεταφορές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες για ηλεκτρισμό, θέρμανση και βενζίνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι δαπάνες για στέγαση εμφανίζουν ραγδαία ανοδική τάση αγγίζοντας τον Μάρτιο του 2022 το 30% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, όταν τον Φεβρουάριο η αντίστοιχη ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 25,4%. Τον Απρίλιο η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη ξεπερνώντας το 35%.


Πόσο θα εκτοξευτεί η τιμή των καυσίμων μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο 

Η μείωση κατά τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να εκτοξεύσει κι άλλο τις τιμές των καυσίμων στη Γηραιά ήπειρο, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο πρώτος της πελάτης.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέχονται από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας), καταναλώνει εφέτος, κατά μέσο όρο, 13,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως ή το 13,6% της παγκόσμιας ζήτησης-κυρίως στον τομέα των μεταφορών. Όσον αφορά τη ρωσική προμήθεια, το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 12,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 12,8% της παγκόσμιας προσφοράς.


Επίδομα παιδιού 2022

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της τρίτης δόσης για το 2022, άνοιξε χθες εκ νέου για την υποβολή των αιτήσεων η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.


Πώς ασφαλίζεται η απασχόληση σε ψηφιακές πλατφόρμες

Τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου με τηλεργασία και ψηφιακών πλατφορμών με παρόχους υπηρεσιών, και κατά συνέπεια τον διαφορετικό τρόπο ασφάλισης ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Για τους εργαζομένους σε πλατφόρμα τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό της εργασίας ως εξαρτημένης αποτελούν η προσωπική εργασία, n διευθυντική εξουσία του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο, η απασχόληση για λογαριασμό και προς όφελος άλλου προσώπου, καθώς και η οικονομική εξάρτηση του εργαζομένου από τον εργοδότη. Για την τηλεργασία ο νόμος ορίζει ρητώς ότι αφορά εξαρτημένη σχέση εργασίας, καθώς και ότι ο χαρακτηρισμός της απασχόλησης (πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής) δεν αλλοιώνεται από τον συγκεκριμένο τρόπο που εκτελείται, αλλά προκύπτει από τη σύμβαση εργασίας.