You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Οι επιδοτήσεις Οκτωβρίου για ρεύμα και φυσικό αέριο

Νέα μέτρα στήριξης στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Από 1η Οκτωβρίου υιοθετείται η κλιμακωτή επιδότηση

  • Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
  • Για την δεύτερη και τρίτη κλίμακα, προβλέπεται επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα που βρίσκονται στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης. 

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 1001 κιλοβατώρες, απορροφάται το 70% της αύξησης με επιδότηση 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης κατά 15%. 
  • Για ευάλωτα νοικοκυριά (κοινωνικό τιμολόγιο), απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVa αλλά και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες (καταναλωτές χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης) η επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είναι κοντά στα 60 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο. 


Τι προβλέπεται για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Σε ό, τι αφορά τα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των νοικοκυριών και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας» η κυβέρνηση εισάγει ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Σταϊκούρας για επίδομα θέρμανσης: Πιθανή η επέκταση στο 2023

«Πιθανόν να χρειαστεί η επέκταση στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και μετά την 31η Δεκεμβρίου», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν δύο απρόβλεπτοι παράγοντες: η τιμή του φυσικού αερίου και ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει. «Θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, που ανέρχεται σε 0,25 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, μέχρι τέλος του έτους, ανάλογα με τις εξελίξεις και τους διαθέσιμος πόρους, υπάρχει η ευχέρεια να επεκταθεί και στο 2023», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, απάντησε πως «δεν έχει πει κάτι ο πρωθυπουργός και σας θυμίζω ότι έχει πέσει σημαντικά η τιμή των καυσίμων».


Εισφορά αλληλεγγύης- Με τροπολογία η κατάργησή της από το 2023

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου. Παράλληλα με άλλη τροπολογία στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι από 15.10 έως 31.12.2022 «επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο».

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καταργείται το άρθρο 43Α του ν.4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021.

Για 2,5 μήνες αρχικά, με δυνατότητα παράτασης ή και αναπροσαρμογής του ποσού, θα διαρκέσει η έκπτωση 20 λεπτών το λίτρο (ή 23-25 λεπτών μαζί με τον ΦΠΑ) για το πετρέλαιο θέρμανσης.


Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως την Παρασκευή η υποβολή των δικαιολογητικών

Εκπνέει την Παρασκευή 23 του μηνός η προθεσμία για όσους έχουν λάβει ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προκειμένου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, και να καταφέρουν να μην επιστρέψουν μέρος της ενίσχυσης που εισέπραξαν αλλά και να εξασφαλίσουν την προβλεπόμενη έκπτωση.


ΔΥΠΑ: Τα στοιχεία για την ανεργία τον Αύγουστο

Τα στατιστικά στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία τον Αύγουστο δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά,  ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ υποχώρησε κατά 5,23% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.