Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιταγές: Προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου για τη δήλωση

Από σήμερα έως και τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι επαγγελματίες που έχουν μεταχρονολογημένες επιταγές στα χέρια τους να τις δηλώσουν στις τράπεζες: Ανάλογα με την ημερομηνία που αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εξασφαλίζουν αναστολή είτε 75 είτε 45 ημερών.

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 8 ημέρες, δηλαδή έως και την ερχόμενη Δευτέρα: Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Μετά την παρέλευση της ως καταληκτικής ημερομηνίας, όμως, δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση και άρα όσοι έχουν αυτές τις επιταγές δεν θα «κερδίσουν» την αναστολή.


Επιστρεπτέα προκαταβολή 6- Αιτήσεις

Έως την ερχόμενη Δευτέρα θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μόλις 8 ημέρες προθεσμία έχουν οι επαγγελματίες για να εξασφαλίσουν ενισχύσεις που αρχίζουν από τα 500 ευρώ και φτάνουν έως και τα 50.000 ευρώ. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε επιχείρηση.

Στον 6ο κύκλο, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όμως ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά. Καθώς η ενίσχυση αφορά σε έναν μήνα (Ιανουάριος 2021), το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.


Προϋπολογισμός: “Τρύπα” 295 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο

Έλλειμμα ύψους 1.561 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2021 έναντι στόχου για έλλειμμα 1.091 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού και ελλείμματος 768 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020,όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης επισημαίνεται ότι, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1.473 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.031 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 495 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.


Η τροπολογία για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης 384 ευρώ

Σήμερα κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη τροπολογία για τη χορήγηση προ προσωρινής σύνταξης, ύψους έως 384 ευρώ, σε όσους καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ασφαλισμένοι που δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ξεπερνούν σήμερα τις 160.000 αιτήσεις. Καθώς, όμως, προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν σήμερα περίπου 40.000 άτομα, γίνεται αντιληπτό ότι οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προ βλήματα διαβίωσης.


ΕΦΚΑ: Βουτιά 28,5% στα έσοδα από εισπράξεις μισθωτών του ιδιωτικού τομέα

Το συνεχιζόμενο lockdown, οι αναστολές συμβάσεων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και ο πάγος που βάζουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στην αγορά εργασίας οδήγησαν για άλλο έναν μήνα τα έσοδα του ασφαλιστικού γίγαντα σε πτωτική πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο τα έσοδα από τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο μεγάλος αιμοδότης του ασφαλιστικού συστήματος, σημείωσαν πτώση 28,5%, καθώς μειώθηκαν κατά 244 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020. Πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν εισπραχθεί 855 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος εισπράχθηκαν μόλις 611 εκατομμύρια. Τα έσοδα θα μετρηθούν με ακρίβεια στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς οι εισφορές από το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλονται παγίως έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.