You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στήριξη σε διπλό «μέτωπο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Ανοιχτό παράθυρο» από την κυβέρνηση σε νέες διευκολύνσεις και στήριξη προς νοικοκυριά και επαγγελματίες. Διπλό το μέτωπο των επερχόμενων παρεμβάσεων, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε στενό κλοιό τόσο από τα υψηλά ενεργειακά κόστη και το «τσουνάμι» ακρίβειας, όσο και από τις επιπτώσεις του νέου «κύματος» πανδημίας και των συνεπακόλουθων περιοριστικών μέτρων.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που προωθούνται είναι ο «πάγος» στην αποπληρωμή των κεφαλαίων υπό την μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τα οποία έλαβαν οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας.

Για τις επιχειρήσεις λοιπόν που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβληθεί είτε στα τέλη Μαρτίου ή τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή η εξόφληση των ποσών να ξεκινήσει δύο ή πέντε μήνες μετά την καθορισμένη αυτή την στιγμή ημερομηνία.


Διάθεση επιδόματος θέρμανσης

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνεται και άλλο, όμως αυτή η εξέλιξη έχει και αντίκτυπο στην ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων. Αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε η πλατφόρμα myΘέρμανση να ανοίξει αύριο κιόλας, το πιο πιθανό πλέον είναι να ενεργοποιηθεί είτε την ερχόμενη Παρασκευή ή την Δευτέρα 15 του μήνα. Αυτή η μικρή καθυστέρηση έναντι του αρχικού πλάνου δεν μοιάζει να επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος.


Ανάσα για επαγγελματίες η παραγραφή οφειλών προς ΕΦΚΑ στη 10ετία

Ανάσα για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να δώσει η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κατεβάζει τον πήχη της παραγραφής ανείσπρακτων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ στη 10ετία.

Αναλυτικά, το ΣτΕ έκρινε πλέον αμετάκλητα ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που έθετε ως γενικό κανόνα την 20ετή αξίωση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και τη μετέπειτα παραγραφή τους, είναι αντισυνταγματική.


Εικονικά τιμολόγια 430 εκατ. ευρώ εντόπισε η εφορία

Εταιρείες κατασκευαστικών έργων, κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και catering βρίσκονται στη μακρά λίστα φοροδιαφυγής που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ. Όλες οι επιχειρήσεις που πιάστηκαν στα δίχτυα της εφορίας εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών στοιχείων των οποίων η συνολική αξία φθάνει στα 430 εκατ. ευρώ. Μόνο μία επιχείρηση εξέδωσε και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 89 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018 2019, ενώ άλλη εταιρεία έλαβε εικονικά τιμολόγια 56,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι με τα νέα ηλεκτρονικά βιβλία που έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου να μπει ένα τέλος στην έκδοση και λήψη εικονικών στοιχείων και στη φοροδιαφυγή.


Πινακίδες ΙΧ

Εν αναμονή της ανάρτησης των νέων τελών κυκλοφορίας, όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους μπορούν να το κάνουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myCAR. Οι κάτοχοι των οχημάτων, όπως και πέρυσι, δεν χρειάζεται να πάνε στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας τους. Αρκούν μερικά κλικ για να το θέσουν σε καθεστώς ακινησίας. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, θα χρειαστεί να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.


Τράπεζες – Servicers: Το σχέδιο «γέφυρα» για την Α κατοικία

Με παραδείγματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει σε διμερές επίπεδο οι τράπεζες και κατά κύριο λόγο οι servicers καλούν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους να επιδιώξουν ρύθμιση, η οποία, εφόσον τηρηθεί, προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» της οφειλής τους προς την τράπεζα.

Ήδη, οι τράπεζες και οι servicers στους οποίους έχει περάσει τεράστιος όγκος κόκκινων δανείων -στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά- από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, έχουν ρυθμίσει 563.823 δάνεια, συνολικού ύψους 32,02 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,65 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 13,65 δις ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια.


Επιχειρήσεις: Προς 6μηνη παράταση στην αποπληρωμή των κορονοχρεών

Το ενδεχόμενο να παραταθεί η αποπληρωμή των λεγόμενων κορονοχρεών για ορισμένους κλάδους (λιανεμπόριο, εστίαση κ.ά.) που πλήττονται από την πανδημία θα εξετάσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα διημείφθησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους εκπροσώπους των φορέων ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μετάθεσης της περιόδου έναρξης πληρωμών σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας κατά έξι μήνες.

Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών και των χρεών που δημιούργησε η πανδημία, αντί να ξεκινήσει 1η Ιανουαρίου 2022 να μετατεθεί για την 1η Ιουλίου 2022. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ωστόσο απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των οφειλών των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις της χώρας.