You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα πάγωμα επιτοκίου

Σήμερα, το αργότερο αύριο οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες σε ότι αφορά στο πάγωμα των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια των ενήμερων δανειοληπτών. Πρόκειται για δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου τα οποία αφορούν 500.000 δανειολήπτες. Σε αυτούς δεν ανήκουν οι δανειολήπτες των μη συστημικών τραπεζών οι οποίες δεν έχουν προς το παρόν ενταχθεί στο πρόγραμμα αλλά θεωρείται απολύτως βέβαιο πως θα ενταχθούν.

Ακολουθούν  λεπτομέρειες του προγράμματος το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 2 Μαΐου του 2023 και θα λήξει στις 2 Μαΐου του 2024 για τους δανειολήπτες αυτούς. Το πρόγραμμα διασφαλίζει πάγωμα των δόσεων για το προαναφερόμενο διάστημα και αποτελεί μια επιβράβευση προς τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικού και μόνον δανείου.

Ποιους δανειολήπτες αφορά

Όλα τα στεγαστικά δάνεια που είναι ενήμερα τη στιγμή που θα ξεκινήσει η λειτουργία του προγράμματος (τέλος Απριλίου) και τα οποία φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο σε οποιοδήποτε νόμισμα (ευρώ ή ελβετικό φράγκο) εντάσσονται στο πρόγραμμα του παγώματος των δόσεων.


120 και 72 δόσεις- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Ανοικτή είναι από την Παρασκευή 7 Απριλίου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία μπορούν να καταθέτουν αίτηση όσοι έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις χρεών των 72 έως 120 δόσεις μέσα στην περίοδο της κρίσης ή δημιούργησαν μέσα στην ίδια περίοδο νέες οφειλές, παραμένοντας, ωστόσο, ήταν συνεπείς στις παλαιές τους υποχρεώσεις.

Για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία η αναβίωση γίνεται εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης, σε:

  • ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή
  • ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020.

Πρόκειται ουσιαστικά, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, για την επιβράβευση εκείνων που κράτησαν ζωντανές τις ρυθμίσεις μέσα στην ενεργειακή κρίση ή για την παροχή μίας δεύτερης ευκαιρίας προκειμένου να βάλουν τις υποχρεώσεις τους σε ρότα για εκείνους που τις έχασαν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.


Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι βγαίνουν διπλά κερδισμένοι από τις αποφάσεις των τραπεζών

Διπλά κερδισμένοι στη μάχη απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων είναι όσοι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης του επιτοκίου στις δόσεις των δανείων τους και σε εκείνο που αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες, εντός της μεγάλης εβδομάδας, για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόσφατα εκτίμησε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις από τις τράπεζες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της εβδομάδας. Προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα έχει διάρκεια, καθώς, όπως είπε, είναι προς όφελος όλων για να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.


Ειδικό λογισμικό ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Την ανάπτυξη και τη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικού «συναγερμού», που θα ειδοποιεί έγκαιρα τους οφειλέτες της εφορίας για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών, σχεδιάζει η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δράσεων που προγραμματίζει να υλοποιήσει το τρέχον έτος. Η λειτουργία του συστήματος αυτού περιλαμβάνεται στις προγραμματισμένες δράσεις της ΑΑΔΕ για το έτος 2023, οι οποίες περιγράφονται στο νέο επιχειρησιακό της σχέδιο.


Έρχονται τα νέα στοιχεία Ελλήνων με περιουσία στο εξωτερικό

«Φρέσκα» στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, επενδυτικά προϊόντα κι άλλα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό θα λάβει η ΑΑΔΕ μέσω της νέας λίστας χωρών που θα δώσουν «αυτοματοποιημένα» στοιχεία για την περιουσία των Ελλήνων.

Τα στοιχεία δεν αφορούν απλούς κωδικούς λογαριασμών αλλά λογαριασμούς με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης. Οι πληροφορίες που θα δοθούν  και θα ανταλλάσσονται δεν αφορούν μόνο κάθε σχετικό εισόδημα (τόκοι, μερίσματα και παρόμοια είδη εισοδήματος) αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών καθώς και τα έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.


Τι προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Την προσκόμιση δικαιολογητικών εγγράφων, τα οποία επιβεβαιώνουν τα αναγραφόμενα στους κωδικούς των φορολογικών εντύπων ή αποδεικνύουν ότι οι φορολογούμενοι είναι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών, μπορεί να ζητήσει η εφορία. Τα δικαιολογητικά σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει είτε να αποσταλθούν είτε να προσκομιστούν στην οικεία ΔΟΥ σε συγκεκριμένες προθεσμίες, με τη μικρότερη να είναι εντός 15 ημερών.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, οι φορολογούμενοι ειδοποιούνται μέσω μηνύματος να επισυνάψουν εντός της πλατφόρμας της υποβολής της δήλωσης ή να προσκομίσουν ή να αποστείλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE και τους λοιπούς τρόπους που προβλέπονται, τα δικαιολογητικά εντός 15 ημερών.


Για πρώτη φορά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ξεπέρασαν τις αναλήψεις με μετρητά

Εφαλτήριο για την ευρύτερη εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα αποτέλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (Απρίλιος 2023) σχετικής έρευνας του ΙΟΒΕ  για την  εξέλιξη των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2022, η συνολική αξία εγχώριων συναλλαγών με ελληνικές κάρτες ξεπέρασε την αξία αναλήψεων μετρητών για πρώτη φορά το 2022, φτάνοντας στο 50,5%.

Τόσο με όσο και χωρίς φυσική παρουσία, στο σύνολο της οικονομίας και σε επιμέρους κλάδους αναδεικνύεται ότι σε σημαντικό βαθμό οι αλλαγές στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των καταναλωτών που παρατηρήθηκαν κατά την πανδημία έχουν μόνιμο χαρακτήρα.


ΕΝΦΙΑ 2023: Μετά το Πάσχα τα εκκαθαριστικά

Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα σταλούν αμέσως μετά το Πάσχα σε περισσότερους από 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Μεθαύριο, άλλωστε, εκπνέει και η προθεσμία που δόθηκε για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9, η οποία έληγε στις 31 Μαρτίου, ούτως ώστε να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες οποιαδήποτε μεταβολή επήλθε στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φετινά εκκαθαριστικά που θα λάβουν τέλος Απριλίου οι υπόχρεοι και θα μπορούν να εξοφληθούν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αναμένεται να είναι τριών ταχυτήτων .