You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στα 2,3 εκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των πολιτών που θα επωφεληθούν από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο σε ασθενείς οικονομικά ομάδες, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας το μέτρο που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός.

Για τους δικαιούχους του επιδόματος ο κ. Χατζηδάκης είπε:

  • «Μιλάμε για 1,5 δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό εδώ είναι 125 εκατ. και οι δικαιούχοι είναι περίπου 800.000.
  • Μιλάμε για το 50% της μηνιαίας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο προϋπολογισμός είναι 24 εκατ. και οι ωφελούμενοι είναι 210.000 συμπολίτες μας.
  • Μιλάμε επίσης για μία στήριξη των αναπήρων για τα επιδόματα που δίνονται μέσω του ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ. Ο προϋπολογισμός είναι 45 εκατ. οι ωφελούμενοι 225.00 και η ενίσχυση είναι 200 ευρώ.
  • Επίσης μιλάμε για μία πρόσθετη στήριξη των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν προσωπική διαφορά αλλά είναι ελάχιστη, κάτω από 10 ευρώ. Η ενίσχυση αφορά δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχους και για ανασφάλιστους υπερήλικες. Εδώ θα έχουμε μία ενίσχυση 150 ευρώ.
  • Μιλάμε για κόστος στον προϋπολογισμό της τάξης των 158 εκατ. και για ωφελούμενους 1.055.000».

Επίδομα αλληλεγγύης θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η καλή πορεία της οικονομίας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.

Όσοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ

Συγκεκριμένα είπε πως θα αυξηθεί το επίδομα κατά 150 ευρώ. Μία οικογένεια που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα λάβουν 350 ευρώ. Τα άτομα με αναπηρία, περίπου δηλαδή 225.000 ΑμεΑ που λαμβάνουν επιδόματα.

Όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ. Επίσης, επιταγή ακρίβειας θα λάβουν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Για την καθημερινότητα και τις συγκοινωνίες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πραγματικό πρόβλημα το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, μας απασχολεί δεν έχει εύκολες λύσεις υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός δρόμων.


Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του φορολογικού νομοσχεδίου σε δημόσια

διαβούλευση το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην αλλαγή του άρθρου 29 η οποία θα φανεί στο τελικό κείμενο που ορίζει έκπτωση έως 3.200 ευρώ τον

χρόνο για ανακαινίσεις ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω διάταξη δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου το κόστος θα μπορούσε να φθάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί.


Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτοξεύθηκε στα 6,084 δισ. ευρώ το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,746 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 με αποτέλεσμα η υπέρβαση εσόδων να περιορίζεται σε 300 εκατ. ευρώ στο 10μηνο. α φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 50,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,921 δισ. ευρώ ή κατά 8,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.


«Κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως προσωρινό «αντίδοτο» στο σοκ που θα υποστούν από το νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». «Ψαλίδι» πέφτει και στο Τέλος Επιτηδεύματος, ενώ γίνεται ξεκάθαρο τι ισχύει όταν παράλληλα υπάρχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή αγροτική δραστηριότητα. Όπως προαναφέρθηκε, το ν/σ εμπεριέχει μεταβατικά διάταξη με την οποία οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν για τα φετινά (2023) εισοδήματα με το τεκμήριο, θα πληρώσουν το 2024 μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου.


Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτοξεύθηκε στα 6,084 δισ. ευρώ το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,746 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 με αποτέλεσμα η υπέρβαση εσόδων να περιορίζεται σε 300 εκατ. ευρώ στο 10μηνο. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 50,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,921 δισ. ευρώ ή κατά 8,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.


«Φρένο» στις συζητήσεις που προκάλεσαν οι αναφορές του Π. Τσακλόγλου για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης βάζει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, αποκρούοντας παράλληλα τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «κρυφής ατζέντας». «Την Κυριακή, ευρισκόμενος σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, σε ερώτηση, εάν προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ανέφερε ότι δεν τίθεται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν υφίσταται τέτοια αύξηση, αλλά αυτό θα επανεξεταστεί με τα νέα δεδομένα το 2027…».


Εξομοίωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και ομαδικών ασφαλιστηρίων μόνον όμως όσον αφορά στο φορολογικό́ καθεστώς και το πλαφόν στο ύψος των εισφορών που θα μπορούν να καταβάλλουν ετησίως οι ενδιαφερόμενοι προβλέπει το τελικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται εκτός απροόπτου να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας.

Έπειτα από́ συνεχείς διαπραγματεύσεις και συζητήσεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως οριστικοποίησε τις προωθούμενες αλλαγές στον θεσμό́ των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με άξονες την εφαρμογή νέων φορολογικών συντελεστών στις παροχές των TEA την ανάληψη της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ηλικιακών όρων και προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης ή εφάπαξ από τα συγκεκριμένα

Ταμεία.


Στην αναβάθμιση της νέας ψηφιακής εφαρμογής για τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας προχωρούν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στόχος είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων με την απλοποίηση των διαδικασιών.


Ριζικές αλλαγές έρχονται στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Καθιερώνονται τέσσερις νέοι τύποι λογαριασμών ρεύματος που, σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον, έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν τις χρεώσεις που τους επιβάλλονται και έτσι να επιλέξουν πάροχο στα «μέτρα» τους. Στην πράξη βέβαια η επιλογή δεν θα είναι τόσο εύκολη, λόγω της πολυσύνθετης «φύσης» του ευρωπαϊκού συστήματος αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.


Την αποχή από τα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων.