You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Έως τις αρχές Απριλίου θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανένταξης στις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ όσοι απώλεσαν ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων, αλλά απαιτείται προσοχή στις ημερομηνίες γένεσης των χρεών ή απώλειας των ρυθμίσεων. Πριν από την αναβίωση των πολύμηνων ρυθμίσεων χρεών, η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12/24 σε 24/48 και η λήψη αναγκαστικών μέτρων βελτίωσαν αισθητά τις εισπράξεις οφειλών από τον ΕΦΚΑ, οι οποίες μέσα στο πρώτο δίμηνο ξεπέρασαν τα 250 εκατ. ευρώ.


Πρόταση για ενιαία ρύθμιση παλαιών και νέων οφειλών από ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΦΕΕ

Μία ενιαία ρύθμιση, η οποία θα είναι είτε 96 είτε 100 ή 120 δόσεων, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι οφειλές των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων, παλαιές και νέες, προτείνουν από κοινού η ΓΣΕΒΕΕ και η ΠΟΦΕΕ.

Σε παρέμβασή τους στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία κατέθεσαν από κοινού, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) επεσήμαναν ότι οι ρυθμίσεις οφειλών που ανακοινώθηκαν δεν θα συμβάλουν στη μείωση των χρεών των οφειλετών, καθώς αποκλείονται πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες με τα κριτήρια που προβλέπονται.


Ακίνητα- Προθεσμία 10 ημερών για νέα ή διορθωτική δήλωση Ε9

Δέκα ημέρες προθεσμία έχουν  χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να υποβάλουν νέα ή διορθωτική δήλωση Ε9, εφόσον υπήρξαν μεταβολές το 2022 καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει το  σχετικό περιθώριο. Οι νέες υποβολές ή οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει μετά τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επαναϋπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα αποσταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Τα στοιχεία των ακινήτων, όπως  θα οριστικοποιηθούν την 31η Μαρτίου θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2023 ενώ τα εκκαθαριστικά  του φόρου θα εκδοθούν μέσα στον Απρίλιο και η πληρωμή του θα ξεκινήσει από τον προσεχή Μάιο  και θα ολοκληρωθεί σε έως 10 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024.


Οι προθεσμίες αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών για τη διασύνδεση με POS

Οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας), καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ορίζεται η 31.07.2023.


Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Στο επίπεδο του 2%- 2,5% τοποθετούνται πλέον οι προβλέψεις κυβέρνησης, αλλά και Τράπεζας της Ελλάδος και οικονομικών αναλυτών, για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, έναντι 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει πλέον το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό 2,2%, όπως θα προκύπτει από την έκθεση του διοικητή στις 9 Απριλίου, έναντι πρόβλεψης για 1,5% τον Δεκέμβριο του 2022 στην ενδιάμεση έκθεση του.


Άδωνις Γεωργιάδης: Μείωσε τις τιμές το καλάθι του νοικοκυριού

Μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 12,55% κατέγραψαν οι τιμές των κωδικών που περιέχονται στο καλάθι του νοικοκυριού κατά τις 15 πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και συγκεκριμένα από τις 2 Νοεμβρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου.

Το συμπέρασμα αυτό, προκύπτει από έρευνα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του κυπριακού  πανεπιστημίου Phillips University, η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως αναφέρθηκε από τον καθηγητή Νίκο Ηρειώτη,  στο διάστημα αυτό, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ,  οι μειώσεις του καλαθιού κινήθηκαν από 3,34% έως και 22,18%.


Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου

Για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 25ης Μαρτίου ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ). Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.