You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Έρχεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ- Αποπληρωμή από τον Μάιο

Με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να πρέπει να καταβληθεί έως και το τέλος Μαΐου, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου στο taxisnet. Αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μάθουν τα ακριβή ποσά ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να αποπληρώσουν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Υπολογίζεται πως οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν φέτος ειδοποίηση με μειωμένο ΕΝΦΙΑ παρά τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να υιοθετηθούν «κόφτες».


Η ώρα για τον πληθωρισμό Απριλίου

Τα νέα από τη Εurostat για το ύψος του πληθωρισμού του Απριλίου αναμένει σήμερα η Αθήνα την ώρα που ήδη τα πρώτα μηνύματα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο ευχάριστα δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η αρμόδια στατιστική αρχή της Γερμανίας ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 7,4% από 7,3% το Μάρτιο, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1981. Αλλά και στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με τον Μάρτιο (8,2%).

Στην Ελλάδα τον Απρίλιο, είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές σε ενεργειακά προϊόντα και τρόφιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, οπότε μένει να φανεί αν τελικά ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή που θα ανακοινώσει η Eurostat, είναι υψηλότερος από το 8% που κατέγραψε το Μάρτιο και κατά πόσο.


Αλλαγή ΔΟΥ με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα

Με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα, αλλάζουν ΔΟΥ οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις σε πάνω από 50 περιοχές της χώρας. Η αλλαγή θα γίνει αυτόματα  με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα από τις 6 Μαΐου έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι αλλαγές αφορούν στις ΔΟΥ στο νομό Αττικής είναι οι εξής: Α’ , Δ’ , ΙΒ’ , ΙΓ’ και ΙΖ’ Αθηνών, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χολαργού, Ψυχικού, Ελευσίνας.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ο ανακαθορισμός της κατά τόπον αρμοδιότητας των ανωτέρω ΔΟΥ θα γίνει σε 2 φάσεις:

α) από την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 για τους φορολογούμενους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) που θα αποκτήσουν ΑΦΜ και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών, ενώ

β) η μεταγραφή όλων των άλλων φορολογουμένων, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, στη νέα ΔΟΥ, θα πραγματοποιηθεί αυτομάτως “κεντρικά” από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2022.


Ρεκόρ αιτήσεων για 25.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Άνευ προηγουμένου ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την κάλυψη 25.000 θέσεων εργασίας κοινωφελούς απασχόλησης, καθώς έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση 136.285 ενδιαφερόμενοι άνεργοι, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο αποτελούν παραδοσιακά πόλο έλξης. Οι απολαβές μέσω του νέου προγράμματος θα είναι αυξημένες από την 1η Μαΐου λόγω της αύξησης κατά 7,5% του κατώτατου μισθού από 663 ευρώ στα 713 ευρώ.

Σήμερα στις δυο το μεσημέρι στις 14:00 ολοκληρώνεται η διαδικασία των ενστάσεων για τη δράση και η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.oaed.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).


Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου

Αύξηση εσόδων στα Ταμεία κατά 147 εκατ. ευρώ ετησίως θα φέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 663 στα 713 ευρώ και του ημερομισθίου από 29.62 στα 31,85 ευρώ από την 1η Μαΐου. Ταυτόχρονα, από την αύξηση μιας σειράς επιδομάτων και βοηθημάτων με πρώτο το επίδομα ανεργίας που καταβάλλονται ως αναλογία του κατώτατου μισθού θα προκύψει αύξηση δαπανών για τον ΟΑΕΔ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, που εκτιμάται στα 104 εκατ. ευρώ ετησίως.