You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αύξηση 0,9% στο λιανεμπόριο τροφίμων το α’ εξάμηνο

Αύξηση 0,9% παρουσίασε η αξία των συνολικών πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σ.σ. καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών και του discount καναλιού) το πρώτο εξάμηνο του 2022 (στοιχεία YTD έως 19 Ιουνίου 2022), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την NielsenIQ, η ανάπτυξη προέρχεται αποκλειστικά από αυξημένες τιμές, καθώς η ζήτηση παρουσιάζει αρνητική τάση για το σύνολο των μεγάλων κατηγοριών, όπως τις κωδικοποιεί η εταιρεία.

Οι επιμέρους κατηγορίες εμφανίζουν εντελώς διαφορετικές δυναμικές. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κατηγορίες του ελαιολάδου, του συσκευασμένου τυριού, αλλά και των αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +22,7%, +9,6% & +9,1% αντίστοιχα.


ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Ιουνίου για μη μισθωτούς

Αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιουνίου 2022 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022.


Αυξήθηκε σημαντικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο

Στα 10,1 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΤτΕ, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.


Παράταση έως 30 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις

Παρατείνεται, για έναν ακόμη μήνα, έως τις 30 Αυγούστου 2022, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες (σ.σ 20 Ιουλίου 2022) είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης.


Αλλάζει η μεθοδολογία των stress tests για τις τράπεζες

Με αλλαγές στην μεθοδολογία τους θα διεξαχθούν τα stress tests των τραπεζών  όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Stress tests τα οποία θα διενεργηθούν το 2023 με στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου του 2022 προανήγγειλε η EBA. Τα αποτελέσματά τους θα γνωστοποιηθούν στο τέλος του Ιουνίου του ερχόμενου έτους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε το νέο προσχέδιο της μεθοδολογίας, των υποδειγμάτων και της καθοδήγησης των τεστ ακραίων καταστάσεων, τα οποία προάγουν σημαντικές αλλαγές από τα προηγούμενα.


Εκρηκτική άνοδος στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάιο

Κατακόρυφη άνοδο κατέγραψαν οι τουριστικές αφίξεις τον Μάιο, ενώ εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν και τα τουριστικά έσοδο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μία ιδιαίτερα θετική σεζόν στον κλάδο – «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, τον Μάιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 672,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 536,4% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 92,4% και το 90,3% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.


Πονοκέφαλος για την «Αριάδνη»: Αναζητούνται εναλλακτικές για 13,9 δισ. οφειλές

H αλλαγή, επί τα χείρω, του οικονομικού κλίματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ήταν καθοριστικής σημασίας για τον διαγωνισμό πώλησης του μεγάλου και δύσκολου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων «Αριάδνη», μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής οφειλής 13,9 δισ. ευρώ.

Οι δύο δεσμευτικές προσφορές -από το σχήμα Fortress – Bain – DK και από την Εllington-  που έλαβε η PQH, o Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής, κρίθηκαν απαράδεκτες ως προς το τίμημα και ως προς τις αιρέσεις που έθεταν οι επενδυτές με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Το τίμημα που προσέφεραν οι επενδυτές ήταν χαμηλότερο από τα 730 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα.