Δίχτυ ασφαλείας με σταθερό επιτόκιο για 500.000 στεγαστικά δάνεια
Να παγώσουν το χρόνο σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια θα επιχειρήσουν οι τράπεζες οι οποίες πρότειναν στο Υπουργείο Οικονομικών να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις που θα διενεργηθούν στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και επομένως και στο Euribor μετά την 31η Μαρτίου μειώνοντας αντιστοίχως το spread και διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά για ένα έτος στο επίπεδο του Μαρτίου του 2023.
Το μέτρο θα αφορά μόνον ενήμερους δανειολήπτες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι σχετικά περιορισμένος καθώς η τάση πλέον στην Ευρώπη είναι λελογισμένη αύξηση επιτοκίων.
Το μέτρο «σταθεροποίησης» των κυμαινόμενων επιτοκίων για 12 μήνες αφορά το σύνολο των στεγαστικών δανείων είτε αφορούν κύρια, είτε δευτερεύουσα κατοικία και ενδεχομένως και των επισκευαστικών που χορηγήθηκαν κατά κόρον στο παρελθόν ως συμπληρωματικά των στεγαστικών,
Μάλιστα, θα ενταχθούν και οι συνεπείς ευάλωτοι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης τους καθώς «παγώνει» το επιτόκιό τους και άρα θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση άρα και η επιδότηση. Σημειώνεται ότι το «πάγωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου θα αφορά μόνο στα στεγαστικά και όχι τα επιχειρηματικά με προσημείωση πρώτη κατοικία.
Επιστροφή ΦΠΑ εντός 90 ημερών
Τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ και σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει 179.000 ελέγχους και 15.000 διασταυρώσεις, ενώ αναβαθμίζεται και το επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της διακίνησης καυσίμων στα βυτιοφόρο φορτηγά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης και των καυσίμων που διακινούνται με πλοία. Από τους ελέγχους και τους φόρους υπολογίζεται να εισπραχθούν συνολικά 59,059 δισ. ευρώ.
Eurostat: Το 26% των νέων στην Ελλάδα αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας
Το 26% των νέων στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας, με τη χώρα μας να καταγράφει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό, πίσω από τη Δανία, σύμφωνα με στοιχεία του 2021 που δημοσιεύει η Eurostat. Την τρίτη θέση κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά στις σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις που υπέστησαν οι νέοι το ίδιο έτος.
Αναλυτικά, με σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις βρίσκεται αντιμέτωπο το 6% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό των νέων που υπέστησαν σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2021 καταγράφηκε στη Ρουμανία (23,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (18,7%) και η Ελλάδα (14,2%).
Διαγραφή υποθέσεων φόρων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών
Διαγραφή φόρων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, φέρνει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ουσιαστικά «σφραγίζει» τις προβλέψεις του πρόσφατου νόμου 5036/2023, μέσω του οποίου απαλείφεται, επιπλέον, η περίπτωση χορήγησης πιστοποιητικού για τη βεβαίωση από τη Δ.Ο.Υ. ότι το Δημόσιο εξέπεσε του δικαιώματός του για την επιβολή φόρου λόγω παραγραφής. «Παγώνει» ακόμη οποιοσδήποτε έλεγχος πήγε να αρχίσει γι’ αυτές τις υποθέσεις.
Πάνω από 172.000 οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί ήδη στο ΤΕΚΑ
Περισσότεροι από 172.000 νέες και νέοι έχουν εγγραφεί ήδη στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), υπερβαίνοντας σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις. Η συντριπτική πλειονότητα μπήκε πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι εργοδότες που έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ έχουν ξεπεράσει τις 77.000, ενώ τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι της τάξης των 37 εκατ. ευρώ.
H ΑΑΔΕ στοχοποιεί τζίρο 3,3 δισ. ευρώ από μισθώσεις Airbnb
Στη φορολόγηση τζίρου που ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρώ μόνο από τις μισθώσεις Airbnb στοχεύει φέτος η ΑΑΔΕ μέσω της δήλωσης των εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία, πρώτα στο έντυπο Ε2 και αυτόματα στο Ε1. Φέτος ειδικά το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ είναι ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς το 2022 καταγράφηκαν αυξημένες πληρότητες έως και 100%.