You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Έρχεται η εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για έλεγχο αποδείξεων

Τη δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους, για τον έλεγχο των αποδείξεων, θα έχουν εντός της εβδομάδας οι πολίτες. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταθέσει ακόμη τη διάταξη που θα προβλέπει την επιβράβευση των πολιτών, με ποσά που θα φθάνουν έως τις 2.000 στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η απόδειξη είναι πλαστή. Η εφαρμογή, όπως προαναφέρθηκε, είναι για κινητά τηλέφωνα και όπως τονίζουν από την ΑΑΔΕ παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.


Σήμερα οι ανακοινώσεις των τιμολογίων ρεύματος για τον Οκτώβριο

Χαμηλότερες θα είναι -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οι τιμές που θα δώσουν για τον Οκτώβριο οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τις χρεώσεις του τρέχοντος μήνα. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια ρεύματος και ένα 24ωρο μετά θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων, βάσει του οποίου το Κράτος θα καλύψει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Οι τιμές ανά κιλοβατώρα όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, αναμένονται να κυμανθούν από τα 0,599 με 0,680 ευρώ. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα καθώς διαμορφώνονταν από 0,679 και έφταναν ως και το 1.13 ευρώ η κιλοβατώρα.


Γονικές παροχές χρηματικών ποσών

Μόνο όσοι φορολογούμενοι δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία είναι οι ωφελούμενοι από τη διάταξη για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των παροχών και των δωρεών ακινήτων προς τα παιδιά ή άλλους στενούς συγγενείς. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 150.000 στα 800.000 ευρώ, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Μόνο αυτοί λοιπόν μπορούν, με τις νέες ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν από 1.10.2021, να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά τους ή σε άλλους στενούς συγγενείς τους και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρυνθούν με φόρους. Αντιθέτως, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και ανεξόφλητες οφειλές προς την εφορία αδυνατούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων.


«Άλμα» 39% στον τζίρο της εγχώριας βιομηχανίας τον Ιούλιο

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο τζίρος στην εγχώρια βιομηχανία τον περασμένο Ιούλιο, αντανακλώντας την πλήρη επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία, αλλά και την εκτίναξη των τιμών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του φετινού Ιουλίου παρουσίασε αύξηση 38,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, έναντι αύξησης 25,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.


Μίνι ασφαλιστικό

Το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και οι ίδιες οι παρεμβάσεις στον κλάδο της Επαγγελματικής Ασφάλισης μετέφεραν χρονικά την αντίστοιχη πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, οι συσκέψεις είναι διαρκείς και οι βασικές παράμετροι της μεταρρύθμισης έχουν ήδη τεθεί:

  • Φορολογία
  • Πολυσυμμετοχικά τμήματα
  • Εποπτικός μηχανισμός

Ως προς το τελευταίο, παραμένει η Τράπεζα της Ελλάδος ως η πιθανότερη λύση. Μόνο που θα πρέπει να γίνουν και οι όποιες προσθήκες κατάλληλων στελεχών έτσι ώστε να στηριχθεί ακόμα περισσότερα ο εποπτικός της ρόλος. Σε κάθε περίπτωση, έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ικανοποιήσει με την αποτελεσματικότητά του και γι’ αυτό θα αλλάξει.