You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αύριο η καταβολή του νέου αυξημένου κατώτατου

Αύριο Τρίτη 31 του μήνα θα πρέπει να καταβληθούν από τους εργοδότες τα αυξημένα ποσά που αφορούν στον νέο κατώτατο μισθό στα 713 ευρώ και ημερομίσθιο 31,85 ευρώ. Η αύξηση αφορά και σε εκείνους που έχουν «κατοχυρώσει» τριετίες από το 2012. Το ποσό «φουσκώνει» και άλλο για τους εργαζομένους, οι οποίοι παίρνουν και επίδομα γάμου. Αν ένας εργοδότης δεν «περάσει» την αναπροσαρμογή στους υπαλλήλους όπως οφείλει, θα εντοπιστεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα κινηθεί αυτεπάγγελτη διαδικασία.


Χωρίς περίθαλψη περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για περισσότερους από 300.000 μη μισθωτούς, οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς θα καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά έως αύριο, 31 Μαΐου.

Ειδικότερα, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες καλούνται είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο ΚΕΑΟ σε 12 δόσεις είτε να πληρώσουν τις εισφορές υγείας τους για να έχουν παροχές υγείας πέραν των νοσοκομείων.

Από την 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όσοι μη μισθωτοί:

– δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ,

– έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το ΚΕΑΟ,

– έχουν οφειλές, αλλά έχουν καταβάλει εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Συνολικά, από τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι περίπου 750.000 μη μισθωτοί ήταν αυτοί που δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω των 72 δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων στις αρχές Μαρτίου, κάτι που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να θεσμοθετήσει μόνο για φέτος τη δυνατότητα πληρωμής μόνο των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές του κλάδου υγείας.


Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις από το 2023

Αυξήσεις στις συντάξεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2023 καθώς «ξεπαγώνει» η αναπροσαρμογή τους, η οποία είχε ανασταλεί από την περίοδο του πρώτου Μνημονίου. Οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 5% με 6%. Παράλληλα, από τη νέα χρονιά σχεδιάζεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση στις αποδοχές και των συνταξιούχων.

Οι αυξήσεις αφορούν στο σύνολο των συντάξεων. Ολόκληρη αύξηση θα υπάρξει με μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, ενώ θα ισχύσει συμψηφισμός της αύξησης με ύπαρξη προσωπικής διαφοράς.


Στο τέλος του 2023 το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Σε 18 μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα έκδοσης κοινού πιστοποιητικού ενημερότητας για οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Το νέου τύπου έγγραφο, που θα αποκαλείται πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, θα υποκαταστήσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και θα τεθεί σε εφαρμογή την 31η Δεκεμβρίου 2023, όπως προβλέπει ο νόμος 4934/2022, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 22 του νόμου παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.


Σε εφαρμογή τίθεται από 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η αρχή θα γίνει από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II θα είναι η βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας και στις άλλες επιχειρήσεις.

Με την εφαρμογή της, το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές.


Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχονται τα ειδοποιητήρια

Ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή του λογαριασμού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μετά την έκδοση των δύο πρώτων υπουργικών αποφάσεων για τους κύκλους 3 και 4 που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στον ατομικό λογαριασμό των δικαιούχων στο myaade.gr, θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν για κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή, για να κερδίσουν επιπλέον κούρεμα 15%, ή θα αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 96 άτοκες δόσεις.