You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στα ύψη οι εισπράξεις ΦΠΑ

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα έσοδα του Δημοσίου στο πρώτο τετράμηνο του έτους συνεπεία της ακρίβειας, ενώ την ίδια στιγμή διαφαίνεται πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου 2022, προκύπτει αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 755 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Μάλιστα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ είναι αυξημένες κατά 1,37 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021. Ωστόσο, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα εμφανίζουν υστέρηση έναντι του στόχου, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μείωση της κατανάλωσης.


Επιδότηση στα καύσιμα

Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσονται οι υψηλές τιμές των καυσίμων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για τα συναρμόδια οικονομικά επιτελεία, που λόγω δημοσιονομικής στενότητας δυσκολεύονται να βρουν μέτρα στήριξης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί απεγνωσμένα μέτρα παρέμβασης για τη συγκράτηση των τιμών, πράγμα ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο εφόσον έχει αποκλειστεί οποιοδήποτε μέτρο με δημοσιονομική επίπτωση.

Στο τραπέζι φαίνεται να είναι η παροχή fuel pass στα νησιά και μόνο για τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά, μέτρο που εξετάζεται συνδυαστικά με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους.


Επίδομα ρεύματος: Περισσότεροι τελικά οι δικαιούχοι

Μέσα σε 15 ημέρες, από τη στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την είσπραξη του επιδόματος ρεύματος ύψους έως 600 ευρώ, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου. 

Η ενίσχυση θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, με βάση τον αριθμό IBAN, που θα δηλώσει στην πλατφόρμα. Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισαγάγει τις χρεώσεις, καθότι αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας. Το σημαντικό είναι να έχει δηλωθεί στο Ε1 η πρώτη κατοικία. Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση την ιδιοκτησία ή τη συνιδιοκτησία.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση παρέχεται με στόχο την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022

Από το κείμενο της τροπολογίας προκύπτει ότι δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο όσοι έχουν δηλώσει για το φορολογικό έτος 2020 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, αλλά ακόμη και φυσικά πρόσωπα των οποίων το οικογενειακό εισόδημα υπερέβη τα 70.000 ευρώ το 2020. Κι αυτό διότι θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 το οποίο προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι φόροι που αναλογούν.

Συνεπώς, δικαίωμα να λάβουν την επιδότηση θα έχουν ακόμη και φορολογούμενοι με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 73.000 ευρώ περίπου.


Παράταση της προθεσμίας για διαβίβαση δεδομένων στο myDATA

Την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Η διαβίβαση των στοιχείων θα πραγματοποιείται έως τις 15 Ιουνίου 2022, αντί της 27ης Μαΐου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.

Την παράταση ζητούσε  με επιστολή του προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και οι λογιστές – φοροτεχνικοί στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.


Σταϊκούρας: Στόχος η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023

Στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023, είπε χθες στα Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο αλλεπάλληλων επισημάνσεων της Κομισιόν, στο πλαίσιο της 14ης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας τη Δευτέρα, αλλά και των ανοιξιάτικων προβλέψεων την περασμένη εβδομάδα, περί διατήρησης του μέτρου μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι η επέκταση του μέτρου και στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου.


ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία γίνεται σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος εταιρειών είχε μειωθεί σε 22% το 2021 έναντι του 28% που ίσχυε το 2019. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ελλάδα επιβάλλει ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή όχι και επιπλέον του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων», υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ.


Ποιοι υποβάλλουν το έντυπο Ε2

Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν το έντυπο Ε2 είναι όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γαιών-γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση. Και καθώς η προθεσμία για την υποβολή των φορο-δηλώσεων «τρέχει» οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν το έντυπο.