Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τι ισχύει για τα ενοίκια του Μαΐου

Συνεχίζεται και για τον μήνα Μάιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, άμεσα ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.


Στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Ανάκαμψης

Αργά χθες το βράδυ εστάλη στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα το καταθέσει στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μεταξύ των 27 κρατών-μελών που καταθέτει το τελικό της σχέδιο στην Κομισιόν. Σήμερα αναμένεται να ακολουθήσουν τα Σχέδια Ανάκαμψης της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολύ πιθανό της Ισπανίας και της Ιταλίας.


Ποιοι έχουν δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Τη δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 δίνει η Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός της τεθείσας προθεσμίας (19η Απριλίου 2021), αλλά δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός της ίδιας προθεσμίας.

Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.


Παράταση αποπληρωμής ρυθμίσεων

Στην τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα που καταβάλλεται η τελευταία δόση της ρύθμισης μεταφέρεται η πληρωμή της δόσης του Απριλίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου,  παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Απριλίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα για τις επιχειρήσεις που έχουν ενεργό, ΚΑΔ στις 20-3-2020 από τους αναγραφόμενους στο σχετικό πίνακα, ή ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-3-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας.


Προκαταβολή σύνταξης σε πάνω από 2.000 οφειλέτες με παρέμβαση Χατζηδάκη

Περισσότεροι από 2.000 συνταξιούχοι που είχαν οφειλές και μέχρι σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν δικαιούταν σύνταξη αναμένεται να λάβουν σήμερα την προκαταβολή της σύνταξης που θα καταβληθεί για πρώτη φορά από τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προχώρησαν στην απαιτούμενη διασταύρωση των στοιχείων με αποτέλεσμα 2.000 ασφαλισμένοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν την σύνταξή τους με την αναπροσαρμογή του ύψους των οφειλών να αποκτήσουν εισόδημα. Η πίστωση των χρημάτων και των αναδρομικών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης θα πιστωθούν από τον e-ΕΦΚΑ σήμερα το απόγευμα.

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με επιστολή τόσο στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, όσο και στον προκάτοχο του είχε ζητήσει την εφαρμογή του ορίου των 20.000 ευρώ για το σύνολο της οφειλής, προκειμένου να επανεξετασθούν οι αιτήσεις χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν ήδη απορριφθεί, λόγω διαχωρισμού του ποσού σε κύρια οφειλή έως 14.202 ευρώ και το υπόλοιπο σε τόκους.


Καταβολή δώρου Πάσχα

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και της αναλογίας του δώρου από το κράτος για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις απασχόλησης έχουν τεθεί σε αναστολή για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και το τέλος Μαρτίου.

Αναλυτικότερα η αποπληρωμή του δώρου Πάσχα θα σπάσει σε τρία τμήματα. Ο εργοδότης θα πληρώσει το τμήμα που του αναλογεί για την περίοδο της ενεργής απασχόλησης, με βάση τον ονομαστικό μισθό και το κράτος θα πληρώσει με βάση τα 534 ευρώ για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του 2021, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι στην εστίαση, θα λάβουν Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος σε δυο δόσεις. Η πρώτη δόση που αντιστοιχεί στα 3/4 του Δώρου θα καταβληθεί εγκαίρως, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ η δεύτερη δόση, που αντιστοιχεί στο 1/4 θα καταβληθεί μετά το Πάσχα και έως 31 Μάη.


Παπαθανάσης: Κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις για την εστίαση 

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στις μετακινήσεις παρουσίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι η εστίαση θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Μαΐου χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις. Έκανε, επίσης, σαφές ότι «δεν χρειάζεται η αποστολή SMS για την εστίαση» και εξήγησε, αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 ότι, «23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν», καλώντας τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους ώστε, στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους.