Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ιδιωτικό χρέος: συζήτηση στην ΕΕ για τον κίνδυνο αύξησης των πτωχεύσεων λόγω Covid-19

Μια νέα ασύμμετρη απειλή λόγω των συνεπειών της πανδημίας έχουν να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης το επόμενο χρονικό διάστημα, στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα. Την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους και τον κίνδυνο αύξησης του αριθμού των πτωχεύσεων, πέρα από το κανονικό, με αποτέλεσμα απολύσεις εργαζομένων, αύξηση της ανεργίας αλλά και μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την πιθανότητα τα κράτη-μέλη να βρεθούν αντιμέτωπα με αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας και το κατά πόσο τα υπάρχοντα πλαίσια μπορούν να διαχειριστούν την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.


Αναστολή συμβάσεων: Η διαδικασία για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα από σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων για το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα από 11/2 έως 28/2.

Το υπουργείο Εργασίας δίνει χρονικό περιθώριο τέσσερα 24ωρα έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων που ισχύουν από σήμερα, πρώτη ημέρα του νέου σκληρού lockdown. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας δηλαδή υποβάλλονται από σήμερα έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

-Μια δήλωση – «ορθή επανάληψη» ως πληττόμενες ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.

-Μια δήλωση ως κλειστές για το διάστημα από 11/2 έως 28/2 (υποβολή έως και 14/2).


Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων – Τροποποιήσεις

Αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των εργαζομένων από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και μετά προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως διευκρίνισε η Γενική Γραμματέας Άννα Στρατινάκη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή ή σε τηλεργασία δεν θα τους δίνεται βεβαίωση μετακίνησης από τον εργοδότη. Από την Κυριακή το βράδυ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα τροποποιηθεί η βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων και οι εργοδότες πλέον  θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι ο εργαζόμενος δεν βρίσκεται σε αναστολή ή σε τηλεργασία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προχωράει, μέσω της Διαλειτουργικότητας των συστημάτων, στον έλεγχο διαδικτυακά των εργαζομένων που κυκλοφορούν. Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο κυκλοφορίας θα μπορεί να εντοπιστεί εάν ο εργαζόμενος εργάζεται ή όχι, κι αν έχει δηλωθεί σε αναστολή ή σε τηλεργασία.

Πρόκειται για  νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση των μέτρων από τους εργοδότες αλλά και για να περιοριστεί η μετακίνηση όσων είναι σε αναστολή ή σε τηλεργασία. Όπως υπογράμμισε η κα Στρατινάκη, σκοπός του μέτρου αυτού είναι η αποσυμφόρηση και η μη επίδειξη χαρτιών εργασίας για εκείνους που βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία.


Εκκαθάριση εισφορών Μη Μισθωτών

Οδηγίες για την καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης Μη Μισθωτών ασφαλισμένων ετών 2017, 2018 και 2019 σε πέντε  μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί  μέχρι την 31.3.2021 δίνει γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα με το νέο Γενικό Έγγραφο 51994/Σ.16503/2021 παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις για την ενιαία ενημέρωση ασφαλισμένων και Περιφερειακών Υπηρεσιών. Στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης περιλαμβάνονται η εκκαθάριση έτους 2019 και οι τροποποιητικές εκκαθαρίσεις ετών 2017, 2018 των οποίων η προθεσμία καταβολής πρώτης δόσης έληγε 30.11.2020. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 31.3.2021. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.


Αναστολές συμβάσεων και πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” στη… μάχη κατά της ανεργίας

Δύο σημαντικά όπλα διατηρεί ενεργά το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μην εκτοξευτεί η ανεργία. Αναστολές συμβάσεων και πρόγραμμα «ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» παραμένουν στην πρώτη γραμμή, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και φυσικά να μην χαθούν ακόμη περισσότερες.

Σε ό,τι αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή να γίνει στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους ΚΑΔ που περνάνε από τους πληττόμενους στους κλειστούς, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο. Είναι πλέον σαφές ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με τα χιλιάδες υποχρεωτικά λουκέτα σε λιανεμπόριο και εστίαση, διατηρεί ακόμα ζωντανό το μέτρο των αναστολών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ισχύει η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού.

Κανονικά συνεχίζεται και ο μηχανισμός “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καθώς έλαβε ακόμη μια παράταση, αυτή τη φορά έως τις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες το πρόγραμμα θα μείνει στην πρώτη γραμμή των μέτρων για αρκετό διάστημα. Κι αυτό, γιατί αργά ή γρήγορα, το εργαλείο των αναστολών θα απενεργοποιηθεί.


Σε νέες δραματικές περιπέτειες μπαίνουν αγορά και οικονομία

Με το λιανεμπόριο να λειτουργεί σε ποσοστό 17% -αυτό διαθέτει e-shop- και την εστίαση να παραμένει σε σκληρό lockdown, η αγορά βάζει σε νέες περιπέτειες την οικονομία, που καλείται να αντλήσει ρευστότητα σε στενά δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Αττική (και τα νησιά του Αργοσαρωνικού) διακόπτεται σε πολλούς τομείς και μπαίνει σε αυστηρούς περιορισμούς σε άλλους και καθώς τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας αυστηροποιούνται στις «κόκκινες περιοχές», οι επιπτώσεις στο σύνολο του τζίρου της αγοράς μετά το επίμαχο διάστημα του 3ου lockdown, μέχρι 28.2.2021, θα είναι σημαντικές – πόσο μάλλον αν υπάρξει παράταση των περιορισμών.


ΕΕ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% φέτος και 5% το 2022

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% φέτος και 5% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις χειμερινές προβλέψεις. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να στηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, λόγω του σταδιακού εκ νέου ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της υποστηρικτικής για την οικονομία δημοσιονομικής πολιτικής.


Ύφεση: Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει το πρώτο τρίμηνο του 2021

 Ύφεση ρεκόρ θα πρέπει να αναμένεται πλέον για το πρώτο 3μηνο του 2021, μετά την απόφαση για ολικό lockdown στην Αττική, περιοχή που αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι οι δύο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν περισσότερο από κάθε τι άλλο το ΑΕΠ, ο τουρισμός και η κατανάλωση δέχονται συνεχή πλήγματα και είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αναστρέψουν την τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή και να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019.


Αναδρομικά: Διογκώνεται το κύμα προσφυγών από τους συνταξιούχους

Νέο κύμα δικαστικών προσφυγών για τα αναδρομικά στα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, τα οποία αφορούν 1,3 εκατ. συνταξιούχους, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το δίμηνο Απριλίου Μαΐου. Οι προσφεύγοντες έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν δεδομένου ότι κυβέρνηση δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου. Δηλαδή, καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορά στο σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων και τις επικουρικές συντάξεις.