You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Η Ελλάδα έχει «ταμείο» 40 δισ. ευρώ

Το «ταμείο» του ελληνικού δημοσίου έχει αυτή τη στιγμή υπόλοιπο 40 δισ. ευρώ. Συνιστά πανευρωπαϊκή πρωτιά χωρίς να είναι βέβαιο αν υπάρχει και άλλη χώρα παγκοσμίως που να διαθέτει ρευστότητα ίση με πάνω από το 21-22% του ΑΕΠ. Κατά δεύτερον σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη και δεν «εκδώσει» ούτε ένα ομόλογο.


Μείωση επιστρεπτέου τμήματος των κρατικών δανείων

Τη μείωση του επιστρεπτέου τμήματος των κρατικών δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με 550.000 επιχειρήσεις να έχουν όφελος 660 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις που συστάθηκαν προ του 2019 θα επιστρέψουν το 25%, εφόσον εμφανίζουν μείωση τζίρου άνω του 70% και ζημίες προ φόρων. Αν η μείωση τζίρου είναι μεταξύ 30% και 70%, τότε επιστρέφεται το 33,3%, ενώ οι υπόλοιπες επιστρέφουν το 50%.

Για επιχειρήσεις που συστάθηκαν μετά το 2019 επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν μείωση τζίρου άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες, ενώ για τις υπόλοιπες επιστρέφεται το 33,3%. Συνολικά το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25%, το 39% το 33,3% και το 33% θα επιστρέψει το 50%.


Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Διπλή ανατροπή με τον ΕΝΦΙΑ. Από τον νέο χρόνο αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού, αλλά και εξόφλησης του φόρου ακινήτων. Από τη μια, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα «σκαριά» νέα ενιαία κλίμακα για τον ΕΝΦΙΑ και από την άλλη θα εκδίδει από τον Μάρτιο τα εκκαθαριστικά και θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τον εξοφλούν σε 10 δόσεις. Το νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε εφαρμογή το 2022 και ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν έναν ΕΝΦΙΑ. Βάσει του νέου συστήματος για κάθε ακίνητο θα ισχύει μόνον ένας φόρος, και όχι κι άλλος ένας που επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας.


Αφορολόγητη η γονική παροχή έως 800.000 ευρώ

 Την δυνατότητα να μεταβιβάσουν κινητές αξίες και ακίνητα έχουν οι γονείς και γενικότερα οι συγγενείς πρώτου βαθμού χωρίς να πληρώσουν φόρο από την 1η Οκτωβρίου. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και δωρεών στα 800.000 ευρώ ουσιαστικά μηδενίζει τη φορολογία για όσους προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές.  


Έως 100.000 ευρώ θα μοιράζει η φορολοταρία

Χρηματικά έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 100.000 ευρώ θα μοιράζει στους τυχερούς φορολογουμένους η νέα φορολοταρία, που ενδεχομένως να ξεκινήσει από φέτος τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ Θα έχουν όσοι πληρώνουν με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς, φωτογράφους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.


Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

Λήγει αύριο 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετά την ολιγοήμερη παράταση του έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία αφορά συγκεκριμένα την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.


Επιχειρήσεις: Στο 22% ο συντελεστής φορολόγησης κερδών

Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, και μάλιστα από το τρέχον έτος, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης σε μόνιμη βάση. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που γίνεται από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το 2019 είχε μειωθεί ο συντελεστής από το 28% στο 24% και πλέον περιορίζεται στο 22%. Για παράδειγμα, νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ με τον φορολογικό συντελεστή 24% έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ. Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 400 ευρώ.


Η «επιχείρηση» πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το α΄ μνημόνιο αλλά και του εναπομείναντος ποσού από το δάνειο του ΔΝΤ, το οποίο θεωρείται «ακριβό». Οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς έχουν ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να δούμε τις πρώτες αποφάσεις να λαμβάνονται ακόμα και εντός του έτους.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του. Στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αλλά και τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρώπη στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου το 2010 (GLF).