You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στεγαστική πολιτική

Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης, το πρόγραμμα Φθηνή Στέγη που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, παρουσιάστηκε αναλυτικά σήμερα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Το πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων μέχρι 150.000 ευρώ για την αγορά στέγης, που υποδομήθηκε έως το 2007, σε 10.000 νέους ως 39 ετών. Τα πρώτα δάνεια θα καταβληθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Το πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων αφορά νέους και ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι με επιτόκιο 1% ή καθόλου επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Σύμφωνα  με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, σκοπός είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτήρια.

Άρα ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία. Το εισοδηματικό κριτήριο ξεκινάει από 10.000 ευρώ μέχρι το ανώτερο που είναι το αντίστοιχο του επιδόματος θέρμανσης.

Ακόμη θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση κενών κατοικιών με ανακαίνιση. Αφορά 4.000 κατοικίες που θα παραχωρηθούν στο κράτος για 5 έτη από τους ιδιοκτήτες και θα παραχωρηθούν με κοινωνικά κριτήρια σε 10.000 νέους από 25 ως 39 ετών.


Κατασκευές: Αύξηση 28,9% στον δείκτη παραγωγής το β’ τρίμηνο

Αύξηση 28,9% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το β’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 18,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020. Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 47,9% το β’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 31,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του β’ τριμήνου 2021 με το α’ τρίμηνο 2021.


Βιομηχανία: «Άλμα» 28,1% στις τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία, προμηνύοντας αύξηση του κόστους παραγωγής εν μέσω του πληθωριστικού κύματος που εντείνει ολοένα και περισσότερα τα βάρη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον φετινό Ιούλιο παρουσίασε αύξηση 28,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου του 2021, έναντι αύξησης 21,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.


Ανεργία: Στο 12,6% τον Ιούλιο – 591.209 οι άνεργοι

Στο 12,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον φετινό Ιούλιο, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 14,1% τον Ιούλιο του 2021 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,3% τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή άνεργα τον Ιούλιο ήταν 591.209 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 63.165 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (-9,7%) και αυξημένος κατά 10.509 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 (+1,8%).


Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές: Καμπανάκι για ασφαλιστικές, τράπεζες και χρηματιστήρια

Τη διόγκωση των κινδύνων που εγκυμονεί η τρέχουσα συγκυρία για όλους τους χρηματοοικονομικούς τομείς επισήμαναν οι τρεις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, χθες, με κοινή έκθεσή τους για το φθινόπωρο του 2022. Η έκθεση των EBA (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλιστικών Εταιρειών) και ESMA ESAs (Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών) υπογραμμίζει ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν εντείνει τις ευπάθειες σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς. Οι θεσμοί συμβουλεύουν τις εθνικές εποπτικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές προκλήσεις.


Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου η υποβολή των δικαιολογητικών για επιστρεπτέες

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έχουν οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τα δικαιολογητικά τους στην ΑΑΔΕ. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν το πράξουν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα κληθούν από τη φορολογική διοίκηση να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όσοι εξ αυτών υποβάλουν εντός της προθεσμίας τα δικαιολογητικά τους παρέχεται η δυνατότητα να αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα εφάπαξ και με επιπλέον έκπτωση 15%.


Χαρτόσημο στα έντοκα δάνεια, τις λοιπές χρηματοδοτήσεις και τους τόκους αυτών

Τα έντοκα δάνεια και οι λοιπές έντοκες χρηματοδοτήσεις από μη τραπεζικές εταιρείες, καθώς και οι απορρέοντες συμβατικοί τόκοι επιβαρύνονται με τέλη χαρτοσήμου, σε αντίθεση με τις έντοκες δανειοδοτήσεις και λοιπές χρηματοδοτήσεις από τραπεζικά ιδρύματα οι οποίες απαλλάσσονται από τα εν λόγω τέλη. Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 172 του νομοσχεδίου που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής της φορολογίας χαρτοσήμου, με την προσθήκη δύο νέων εδαφίων στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 63 του Κώδικα ΦΠΑ που κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000. Με τα εδάφια αυτά ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή τελών χαρτοσήμου στις συμβάσεις δανείων και τις λοιπές χρηματοδοτήσεις από εταιρείες μη τράπεζες.


Ακύρωση προστίμων για γονικές παροχές και δωρεές

Ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για γονικές παροχές και δωρεές που έγιναν έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022, μεταξύ συγγενών Α’ βαθμού, με κατάθεση μετρητών εντός τριών ημερών από την ανάληψη του χρηματικού ποσού.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κίνηση αυτή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο περιελήφθη διάταξη με την οποία επιδιώκεται ουσιαστικά η αποσαφήνιση των τρόπων διενέργειας γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών, για την εφαρμογή του αφορολόγητου πόσου των 800.000 ευρώ, καθώς στο πρώτο διάστημα εφαρμογής της ρύθμισης παρατηρήθηκε το φαινόμενο να δωρίζονται χρηματικά ποσά μέσω ανάληψης και κατάθεσης και όχι με απευθείας μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.