You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στεγαστικά δάνεια- Στους 70.000 οι δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου

Διευρύνεται η περίμετρος για τα ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης των δανείων τους από την πλευρά των τραπεζών  οι οποίες επιδοτούν το μισό της αύξησης στη δόση των δανείων όπως αυτή ενισχύεται εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Η αύξηση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα ανεβάσει στις 60.000 – ενδεχομένως και στις 70.000 – τους δυνητικά ωφελούμενους του προγράμματος επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα αποτυπώνεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες, υιοθετούνται τα νέα υψηλότερα και πιο ρεαλιστικά κριτήρια, ώστε να λάβουν επιδότηση ίση με το 50% της επιβάρυνσης που καλούνται να «σηκώσουν» οι δανειολήπτες, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων, που κανονικά έληγε στις 30 Απριλίου.


Αυξημένα εκκαθαριστικά σημειώματα

Με φουσκωμένα εκκαθαριστικά ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς ένας στους τέσσερις που υπέβαλε δήλωση πληρώνει φόρο που κατά μέσο φτάνει τα 585 ευρώ. Παράλληλα, το 21,37% των φορολογούμενων έλαβε πιστωτικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα να δικαιούνται επιστροφή κατά μέσο όρο ύψους 402,1 ευρώ ο καθένας, ενώ το 55,52% των σημειωμάτων είναι μηδενικού φόρου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 που έτρεξαν να υποβάλλουν 14.324 φυσικά πρόσωπα.


Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για όσους περιμένουν ακόμα τα δάνεια

Πίστωση χρόνου φαίνεται να ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και πιο συγκεκριμένα στην επιτροπή που χειρίζεται το θέμα των ενστάσεων από όσους έχασαν τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 ώστε οι  φορολογούμενοι να ενημερωθούν αν τελικά δικαιούνται τα κρατικά δάνεια, μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η τύχη των ενστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει περισσότερο χρόνο στην αρμόδια επιτροπή ώστε να λυθούν ορισμένα νομοθετικά και τεχνικά θέματα μηχανογράφησης.


Στα 3,3 δις ευρώ ο τζίρος από Airbnb στην Ελλάδα-Σαφάρι ελέγχων από ΑΑΔΕ

Στη φορολόγηση τζίρου που ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρώ μόνο από τις μισθώσεις Airbnb στοχεύει φέτος η ΑΑΔΕ μέσω της δήλωσης των εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία, πρώτα στο έντυπο Ε2 και αυτόματα στο Ε1. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα εισοδήματα από μακροχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες, αλλά και ενέχουν υψηλό κίνδυνο απόκρυψης φορολογητέας ύλης.


Ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ

Ιστορικό ρεκόρ με τη δημιουργία 6.814 νέων θέσεων εργασίας σημείωσαν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 250% σε ετήσια βάση (1.940) και κατά 210% συγκριτικά με τον Μάρτιο 2021 (2.197).

Η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας, απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ τον προηγούμενο μήνα αποτελεί την καλύτερη μηνιαία επίδοση ιστορικά. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο 2020 με 6.294 προσλήψεις.