You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επίδομα Ρεύματος: Μέσα Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα – Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαίου 2022 και μέχρι το ποσό των 600 ευρώ. Μάλιστα χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, η σχετική ρύθμιση. Η σχετική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες. Σύμφωνα με την τροπολογία το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος έως 45.000 ευρώ, που είναι η βασική προϋπόθεση, είναι το καθαρό – δηλαδή μετά την αφαίρεση των φόρων.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα χιλιάδες (45.000) ευρώ. Αν υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.


Θέμα κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητά η Κομισιόν από την κυβέρνηση στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 – 2025. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 22% το 2021 από 28% το 2019, αλλά στους επιτηδευματίες η χώρα μας επιβάλλει ετήσιο τέλος 650 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν αυτοί δημιούργησαν κέρδη ή όχι και πάνω από τον φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους.

Η Κομισιόν τονίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα. Καλεί δε τις ελληνικές αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο.


Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Την υπουργική απόφαση και τον οδηγό εφαρμογής για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου της εργασίας και τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του νέου Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ II, έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με το ΕΡΓΑΝΗ II αρχίζει η τελική περίοδος εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II θα είναι η βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας και στις άλλες επιχειρήσεις.

Με την εφαρμογή της, το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές.


Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και ακόμα υπάρχει περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για να τις καταθέσουν οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ,  μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.415. 373 φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet από τις 6,5 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Ιουνίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο “τρέχει” η υποβολή τους είναι ακόμα χαμηλός.


Ενιαίο πιστοποιητικό για χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ

Σε 18 μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα έκδοσης κοινού πιστοποιητικού ενημερότητας για οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Το νέου τύπου έγγραφο, που θα αποκαλείται πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, θα υποκαταστήσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και θα τεθεί σε εφαρμογή την 31η Δεκεμβρίου 2023, όπως προβλέπει ο νόμος 4934 2022, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


«Τίτλοι τέλους» για την ενισχυμένη εποπτεία

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022 δεν σημαίνει και το τέλος κάθε μορφής εποπτείας. Στις 21 Αυγούστου, εφόσον το Εurogroup του Ιουνίου ανάψει το «πράσινο φως», η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπου εντάχθηκαν όλες οι χώρες οι οποίες μπήκαν σε πρόγραμμα (Κύπρος,  Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία) έως ότου εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε, περίπου το 2059. Αντί για έλεγχο ανά τρίμηνο, η μεταπρογραμματική παρακολούθηση προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο και γενικότερα είναι πιο χαλαρή.


ΟΟΣΑ: Μείωση φορολογίας στους μισθούς στην Ελλάδα

Η χώρα μας κατέκτησε τη 19η θέση στη λίστα του ΟΟΣΑ από τη 17n θέση που κατείχε το 2020 και αιτία ήταν η μείωση κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθών (μέσο ποσοστό επιβάρυνσης για άγαμους μισθωτούς). Ειδικότερα, από το 38,9% το 2020 έπεσε στο 36,7% το 2021, εν αντιθέσει με τη μέση μείωση στις υπόλοιπες χώρες που ήταν οριακή (0,06%), με αποτέλεσμα το μέσο ποσοστό επιβάρυνσης να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στο 34,6%. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία τη μεγαλύτερη μείωση του φορολογικού βάρους είχε η Τσεχία (4,12%), ενώ την υψηλότερη επιβάρυνση είχαν το Βέλγιο (52,6%), η Γερμανία (48,1%), η Αυστρία (47,8%), η Γαλλία (47%) και η Ιταλία (46,5%).