Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αναστολή πληρωμής επιταγών- Οι ΚΑΔ που υπάγονται στη ρύθμιση

Άκυρες θεωρούνται όσες επιταγές σφραγίστηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και καταγράφουν μείωση τζίρου κατά 40% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ θέτει σε εφαρμογή την παράταση κατά 75 ημέρες στην προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου βάσει συγκεκριμένων ΚΑΔ. Σύμφωνα με την απόφαση, από τις 12 έως τις 17 του μηνός οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τα ακαθάριστα έσοδά τους για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Ειδικότερα, το μέτρο της αναστολής πληρωμής επιταγών κατά 75 ημέρες αφορά:

–    Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

–    Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 40% για την περίοδο Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.

–  Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά την 1η.1.2020, με δραστηριότητα που εμπίπτει στις λίστες των ΚΑΔ.


Απελευθέρωση πλειστηριασμών από την 1η Ιουνίου

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την 1η Ιουνίου με βάση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, εκτός εάν η εξέλιξη της πανδημίας φέρει ανατροπές.

Με βάση πάντως τον σχεδιασμό, όσοι έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και εφόσον έχουν πληγεί από την πανδημία, δηλαδή έχουν χαρακτηριστεί κορωνόπληκτοι, προστατεύονται έως τις 31 Μαΐου από το μέτρο του πλειστηριασμού καθώς και από κάθε άλλο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης. Εφόσον είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους, θα πρέπει να το δηλώσουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να λάβουν αναστολή.

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιουνίου για όλα τα ακίνητα, δηλαδή ακόμη και για αυτά που είναι πρώτη κατοικία, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ενόψει της έναρξης από την ίδια ημερομηνία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των οφειλών τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο.


Δάνειο ΔΝΤ: Επιστολή Σταϊκούρα για την αποπληρωμή των 3,6 δις ευρώ

Επιστολές-αιτήματα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην επιστολή ο υπουργός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Η σχετική διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν το τέλος του 2020, ωστόσο εκκρεμούσε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία για να δοθούν οι τελικές εγκρίσεις. Η εν λόγω καταβολή αφορά δάνεια του ΔΝΤ τα οποία λήγουν το 2021 και το 2022.


Υποβολή δηλώσεων για το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ξεκίνησαν οι υποβολές δηλώσεων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ για «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»  και οι μονομερείς δηλώσεις για τους επαγγελματίες τέχνης και  πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» σημειώνονται τα εξής:

Ι. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

1. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2021 από σήμερα 9/2/2021 έως και τις 21/2/2021.

2. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής από σήμερα 9/2/2021 έως και τις 21/2/2021 των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και μόνο:

– για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗΣ του μήνα, και

– για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ΦΑΣΗΣ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ  και  επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.


Τα μέτρα για τους εργαζόμενους που φέρνει το νέο lockdown

Στην επαναφορά των μέτρων που τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον προηγούμενο Μάρτιο προχωράει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου στην Αττική. Για τους εργαζόμενους ενεργοποιείται εκ νέου η άδεια ειδικού σκοπού από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και έως το τέλος του μήνα, καθώς κλείνουν για 2,5 εβδομάδες παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. Το μέτρο που είχε τεθεί άτυπα στον «πάγο» μετά το άνοιγμα των Γυμνασίων, επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καθώς παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια κλείνουν για τουλάχιστον 2,5 εβδομάδες.

Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που θα τεθούν από την Πέμπτη σε αναστολή λόγω του καθολικού lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, η προαναγγελία των δηλώσεων θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται. Η τηλεργασία θα παραμείνει υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και η αύξηση του ποσοστού στο 70%.

Πέρα από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για κλειστές επιχειρήσεις και πληττόμενες, σε εφαρμογή παραμένει και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο θα παραμείνει ενεργό όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.


Νέα δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας

Την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες για όσους έληξε το επίδομα ανεργίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός είπε πως σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα για επιδόματα και αναστολές και πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσουν να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και με τον όρο να μην απολύονται οι εργαζόμενοι.


Κληρονόμοι συνταξιούχων

Αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν χθες στους λογαριασμούς 63.207 κληρονόμων συνταξιούχων α΄ βαθμού, που αντιστοιχούν στις παράνομες μειώσεις της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πληρωμή σε δικαιούχους – κληρονόμους συνταξιούχων α΄ βαθμού χωρίς διαθήκη που υπέβαλαν ηλεκτρονικά και οριστικοποίησαν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση – αίτηση.