Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Προκαταβολή σύνταξης και σε όσους οφείλουν

Προσπάθεια καταβάλουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να εντάξουν στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης που θα πραγματοποιηθούν την Μεγάλη Πέμπτη σε περισσότερους δικαιούχους και συγκεκριμένα σε όσους «κόπηκαν» λόγω χρεών στα ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες ασφαλισμένοι είχαν μείνει εκτός της προκαταβολής σύνταξης επειδή τα χρέη τους στα ταμεία ξεπερνούσαν τα προβλεπόμενα όρια με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή θα μπορέσουν να λάβουν χρήματα.

Ειδικότερα, με το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρότινος δεν μπορούσε κανένας επαγγελματίας (τ. ΟΑΕΕ) να λάβει την προκαταβολή σύνταξης αν χρωστούσε πάνω από 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις), ενώ όπως ανέδειξε το ΒΕΑ οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ διαχώριζαν την οφειλή σε κύρια έως 14.202 ευρώ και σε προσαυξήσεις τα υπόλοιπα.

Στα υπόλοιπα ταμεία το συνολικό όριο ήταν πιο χαμηλό, για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (τ. ΕΤΑΑ) το όριο ήταν 15.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαύξηση), τώρα θα είναι 20.000 ευρώ και για αγρότες το όριο ήταν 4.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) και θα φτάσει τα 6.000 ευρώ.


Παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα

«Ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού», «κεφάλαια επανεκκίνησης» και «επιδότηση παγίων δαπανών», είναι οι τρεις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα αυτά που είναι βασισμένα σε ένα εξειδικευμένο «μοντέλο» στήριξης των επαγγελματιών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Εκείνο που θα προηγηθεί χρονικά είναι το πρόγραμμα επανεκκίνησης για τον κλάδο της εστίασης. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων που θα αφορούν σε επιχορηγήσεις για τα «πρώτα έξοδα» των επαγγελματιών γίνεται προσπάθεια να ανοίξει στις 5 Μαΐου.


Οι κόφτες στην Επιστρεπτέα Νο 7

Έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν τις τελικές αιτήσεις, για να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την είσπραξη της συγκεκριμένης ενίσχυσης και πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ανοίγει σήμερα. Στόχος είναι να υποβληθούν άμεσα οι αιτήσεις από τους δικαιούχους και να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές τη Μεγάλη Πέμπτη.

Με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση, κόβονται περίπου 400.000 από τους 704.604 που έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις για την 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και οι τελικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 300.000. Από την απόφαση προκύπτει ότι τα ποσά που θα καταβληθούν κυμαίνονται από 1.000 έως 100.000 ευρώ.


ΥΠΟΙΚ: Ανάπτυξη 3,6% το 2021 και 6,2% το 2022

Στο 3,6% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φτάσει η ανάπτυξη το 2021, από 4,8% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Βασική αιτία η παράταση της υγειονομικής κρίσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο που είχε εκτιμηθεί. Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταïκούρα, στο υπουργικό συμβούλιο, το 2022 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 6,2%, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες που υπέστη η οικονομία το 2020. Το 2023 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% και 4,4% το 2024.


Ημιυπαίθριοι: Νέα ευκαιρία για δηλώσεις και διορθώσεις

Νέα ευκαιρία για να «σώσουν» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους από υπέρογκα πρόστιμα αποκαλύπτοντας στους δήμους τις επιφάνειες που έχουν τακτοποιήσει θα έχουν τον Ιούλιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τον Ιούλιο θα «χτυπήσει την πόρτα» των ιδιοκτητών ακινήτων ο λογαριασμός των «ξεχασμένων» τετραγωνικών ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με τη νέα ρύθμιση που σχεδιάζεται θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.