You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Εξειδίκευση μέτρων που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ

Σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι δηλώσεις θα γίνουν στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομικών και θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, η οποία θα τις διανείμει σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα ακολουθήσει ενημέρωση των δημοσιογράφων.


ΔΕΘ: Τα 24 μέτρα – ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ορίζοντα συνεχούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι και το 2025 προδιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη και τη συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕU ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος για δίκαιη κατανομή μερίσματος της ανάπτυξης αυτής για όλους τους πολίτες και εξαγγέλλοντας στην ομιλία του μέτρα για τη διετία 2021 2022 ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων στήριξης για το 2022 ανέρχεται στα 2,35 δια, στα οποία εάν ενσωματωθούν και τα ήδη νομοθετημένα μέτρα ύψους 1,055 δισ. το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για την εν λόγω διετία ανέρχεται σε 3,405 δισ. ευρώ. Ολόκληρο το πακέτο των 24 παρεμβάσεων στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ


Φορολοταρία… μπόνους

Έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 50.000 κάθε μήνα και 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα θα μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά στη φορολοταρία. Το μέχρι σήμερα μέτρο που προέβλεπε 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους καταργείται και στη θέση του θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το ποσό που δαπανάται σε σχέση με το ύψους του εισοδήματος και εάν η οικογένεια είναι τρίτεκνη ή πολύτεκνη.


Μέτρα για την επιβάρυνση του ρεύματος

Να μετριάσει τις επιβαρύνσεις από τα τιμολόγια ρεύματος και απορροφά μέρος των επερχόμενων ανατιμήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης θα επιδιώξει με δυο κινήσεις η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, από την μια θα αυξηθεί το επίδομα για την αγορά πετρελαίου και από την άλλη θα επιδοτηθούν –τουλάχιστον-το επόμενο τρίμηνο οι λογαριασμοί ρεύματος!

Κοντά στα 800 ευρώ υπολογίζεται πως θα φτάσει το φετινό επίδομα θέρμανσης, την ώρα που θα υπάρξουν και κρατικές επιχορηγήσεις –οι οποίες σε συνδυασμό με εκπτώσεις από την ΔΕΗ- θα περιορίσουν ή θα μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις, νοικοκυριό με κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα. Διαφορετικά θα χρεωνόταν 20 έως 44 ευρώ.


Προστασία από πλειστηριασμούς

Tην παράταση του προγράμματος Γέφυρα που αφορά στους πιο ευάλωτους δανειολήπτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η παράταση αφορά ένα τρίμηνο από τη λήξη του προγράμματος η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου λήγει μέσα στο Σεπτέμβριο. Οι τρόποι διαφυγής από τους πλειστηριασμούς είναι οι εξής:

1.Το πρόγραμμα  «Γέφυρα Ι» επιδοτεί δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, δηλαδή δάνεια που έχουν ως υποθήκη την α κατοικία. Η επιδότηση αναμένεται για την τρίμηνη παράταση να αφορά το 30-40% της δόσης του δανείου με βάση τα κεφάλαια που έχουν μείνει αδιάθετα στον προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτόν.

2.Εκτός από το πρόγραμμα Γέφυρα Ι,  ανάχωμα στους πλειστηριασμούς θα αποτελέσουν περίπου 30.000 αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα ολοκληρωθούν αμέσως μόλις αναρτηθούν τα νέα πιστοποιητικά του ΕΝΦΙΑ όπως και οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος ώστε να ενταχθούν στα χρέη και οι νέες οφειλές. Εκτιμάται πως η πλατφόρμα θα αποδώσει τα αναμενόμενα από αυτήν την άποψη στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

3.Τέλος αναμένεται η ανακοίνωση του διαγωνισμού για τη δημιουργία του Οργανισμού που θα αναλάβει τις κατοικίες των πιο ευάλωτων δανειοληπτών διαμορφώνοντας μια διαχείριση η οποία θα προβλέπει το Sale and Leaseback των κατοικιών αυτών σε τιμές που να είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν οι πιο ευάλωτοι δανειολήπτες.


Γονικές παροχές: Αφορολόγητες από 1η Οκτωβρίου μέχρι την αξία των 800.000 ευρώ

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων και τις δωρεές περιουσιακών στοιχειών μεταξύ λοιπών συγγενών πρώτου βαθμού, από τις 150.000 στις 800.000 ευρώ εξήγγειλε, μεταξύ πολλών άλλων, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2021 και από την εφαρμογή του θα ωφεληθούν ουσιαστικά όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 150.000 ευρώ στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους ή στους/ στις συζύγους τους.