Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Εν αναμονή μέτρων στήριξης σε εστίαση – τουρισμό

Σε νέο πακέτο στήριξης για το λιανεμπόριο αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως, πως θα πρέπει να επεκταθεί και η κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, καθώς μπαίνουμε στον Απρίλιο, χωρίς επί της ουσίας κανένα μαγαζί από αυτά που παραμένουν κλειστά, να μπορεί να ανεβάσει ρολά. Ο συνολικός προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης για το 2021, ανεβαίνει και άλλο και φτάνει στα 13 δισ. ευρώ. Τα ειδικά μέτρα στήριξης, τα οποία θα διευκολύνουν την επανεκκίνηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο νέο πακέτο μέτρων, αναμένεται να περιληφθεί και πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα στοχεύσει στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. Άλλες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν, είναι:

– Καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους σε αναστολή από το δημόσιο

– Παράταση του μέτρου «κουρέματος» των ενοικίων τουλάχιστον και για τον Απρίλιο κάτι που αποτελεί κομβικό αίτημα κυρίως του λιανεμπορίου

– Παράταση των προγραμμάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας αλλά και του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

– Νέα αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως των δόσεων ρυθμίσεων) και για τον μήνα Απρίλιο.

– «Πάγος» στην εξόφληση επιταγών.

– Δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν μέσα στον Μάρτιο.

Δηλώσεις Άδ. Γεωργιάδη: «Έχουμε προ πολλού εξαγγείλει και δουλεύουμε πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα, για τη δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ, ειδικά εστιασμένου στην εστίαση, με σκοπό να τους διευκολύνουμε κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, όταν η πανδημία το επιτρέψει. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί είναι στη διαδικασία της έγκρισης, μπορώ να σας πω ότι ναι, θα πάρουν χρήματα».


Ανεβαίνει …ολοταχώς το ιδιωτικό χρέος

Η επιδημιολογική κρίση επιδείνωσε το ήδη οξύ πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους το οποίο στο τέλος του 2020 ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ. Χρέη τα οποία μοιράζονται σε οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης. To ιδιωτικό χρέος εντείνει την πίεση σε ιδιώτες και κυρίως στις επιχειρήσεις, που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από τα 242,6 δισ. Ευρώ, το μεγαλύτερο ποσόν, 108,1 δισ. είναι στην εφορία, τα 37,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δις. ευρώ σε τράπεζες και Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.


Σχεδιασμός νέου γύρου χρηματοδότησης από Εγγυοδοτικό Ταμείο

Έτοιμος να ανοίξει ο τρίτος γύρος χρηματοδότησης, αυτή τη φορά πολύ μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου. Κυβέρνηση και τράπεζες, διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες, με στόχο το νέο πρόγραμμα να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. 

Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 460 εκατ. ευρώ, θα παρέχονται δάνεια έως 50.000 ευρώ από μία τράπεζα και το 80% του δανείου θα έχει την εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Οι τράπεζες επικοινωνούν ήδη το νέο υπο-πρόγραμμα που θα βγει στον αέρα τις επόμενες εβδομάδες, με τους πελάτες τους (πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοπασχολούμενους κ.ά.), προκειμένου να έχουν έτοιμες τις αιτήσεις χρηματοδότησης και το πρόγραμμα να τρέξει γρήγορα.


Επέκταση του μηδενικού ενοικίου και τον Απρίλιο

Την απαλλαγή από τα ενοίκια του Απριλίου για τις περίπου 200.000 επιχειρήσεις που και σήμερα δεν καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα, και ενδεχομένως του Μαΐου (για όσες θα παραμείνουν κλειστές), σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τις βοηθήσει να επιβιώσουν όταν θα ανοίξει η αγορά. Ταυτόχρονα, θα συνεχισθεί, όπως φαίνεται, και για τον μήνα Απρίλιο το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η επέκταση και τον Απρίλιο του μηδενικού ενοικίου αφορά τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών με το κόστος να φθάνει στα 70 εκατ. ευρώ τον μήνα, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των μηδενικών ενοικίων για ακόμα δύο μήνες το κόστος θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ (διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου).


Πρόβλεψη αβέβαιη… για ανάπτυξη το 2021

Ανάπτυξη 2,7% για το 2021 προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση του για το 4ο τρίμηνο του έτους. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπόκειται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, που προέρχεται τόσο από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων όσο και από ενδεχόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.


Εξακολουθεί το όριο των 50 € για τις ανέπαφες συναλλαγές

Παρατείνεται η ισχύουσα αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Παράταση έως 29-4 για ενδικοφανείς προσφυγές φορολόγησης

Έως και τις 29 Απριλίου παρατείνονται οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής, από υπόχρεους που αμφισβητούν οποιαδήποτε πράξη της φορολογικής διοίκησης, που έχουν λήξει ή λήγουν από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 28 Απριλίου 2021.