You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, στην οποία χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους από τον Νοέμβριο του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Παράλληλα θα «τρέξει» η επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 36-72 δόσεων της πανδημίας, για περίπου 200.000 οφειλέτες που τις απώλεσαν το προηγούμενο  χρονικό διάστημα. Οι ρυθμίσεις  πρόκειται να ενεργοποιηθούν σε μια χρονική στιγμή που το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται θέτοντας σε ασφυκτικό κλοιό χιλιάδες οφειλέτες.


Χαμηλότοκα στους νέους και ομπρέλα προστασίας στους παλιούς

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης μπορούν να κάνουν σήμερα νέοι 25 – 39 ετών με την υποβολή αιτήσεων ώστε να λάβουν χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ με τους δυνητικά ωφελούμενους να υπολογίζονται σε 10.000 άτομα, με το ενδεχόμενο διπλασιασμού του προϋπολογισμού του προγράμματος να είναι ανοιχτό.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ενδιαφέρον είναι ήδη πολύ μεγάλο από τους ενδιαφερόμενους και εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα τρέξει με μεγάλη ταχύτητα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι απαιτείται το 10% της αγοράς του ακινήτου να καλύπτεται με ίδια κεφάλαια (για ένα ακίνητο 100.000 ευρώ, 90.000 ευρώ από δάνειο μέσω του προγράμματος και 10.000 ευρώ ιδία συμμετοχή).


Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι εξαιρούνται φέτος

Δεν πληρώνουν ακόμα μια χρονιά τέλος επιτηδεύματος όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε αύξηση του προσωπικού τους. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του μέσου αριθμού εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ο τρόπος και η διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Αναλυτικά, δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι: α) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, β) νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ.

Για την εξαίρεση των παραπάνω προσώπων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Νέα δεδομένα στις φορολογικές δηλώσεις

Προσυμπληρωμένο θα λάβουν φέτος το έντυπο Ε3 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των οικονομικών στοιχείων που θα περιέχονται σε αυτό.

Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) θα συνυποβάλλεται, εκτός απροόπτου, από σήμερα που ανοίγουν οι «πύλες» του TAXISnet, μαζί με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με το έντυπο «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και το έντυπο «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή σε χειρόγραφη μορφή στη ΔΟΥ κατά περίπτωση.


Περαιτέρω μείωση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης σημείωσε περαιτέρω μείωση τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές, νιώθοντας τον αντίκτυπο από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, περιόρισαν τα έξοδά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε και που έδειξε ότι το κόστος μεταποίησης μειώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα. Ο δείκτης παραγωγής, ωστόσο, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 50,4 από τις 50,1 μονάδες.


Κέρδη και ζημίες στον ΕΦΚΑ από τον κατώτατο μισθό

Οφέλη και ζημίες μετράνε στον ΕΦΚΑ από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά (667 ευρώ καθαρές αποδοχές). Από τη μία πλευρά, εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων, λόγω των υψηλότερων εισφορών που θα καταβάλλονται εφεξής από τους 585.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές. Από την άλλη, όμως, υπολογίζεται ότι θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τ. ΟΑΕΔ) εξαιτίας της αύξησης, που συμπαρασύρει μια σειρά από παροχές, με πιο σημαντική το επίδομα ανεργίας.


Μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους και επιδότηση εισφορών

Ενεργοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για μετατροπή συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστεί το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες, ενώ παράλληλα να αυξηθεί και ο μισθός για τους εργαζόμενους.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει αθρόα συμμετοχή επιχειρήσεων, που προέρχονται από τους κλάδους του λιανεμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης, καθώς εκεί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μαζική υπογραφή συμβάσεων μερικής απασχόλησης, που τώρα θα μπορούν να αντικατασταθούν από αντίστοιχες πλήρους απασχόλησης.