You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Κλείνει ο κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας

Τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου άνοιξε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιφορτίζοντας, όμως, τη χώρα μας με την υποχρέωση να ολοκληρώσει επιπλέον 22 μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να εισπράξει την τελευταία δόση των 748 εκατ. ευρώ από μέτρα ελάφρυνσης χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018 (ANFAs, SMPs).

Αυτή η ουρά της ενισχυμένης εποπτείας αφορά μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε κανονικά, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου 2018, να είχε ολοκληρώσει η χώρα, αλλά δεν πρόλαβε για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία.


Ενέργεια: Είσπραξη 550 εκατ. από τα “υπερέσοδα” των παρόχων

Στα 0,3% του ΑΕΠ (ή περίπου 550 εκατ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα) είναι το ποσό που έχει προϋπολογίσει ότι θα αντλήσει φέτος  η ελληνική κυβέρνηση από την επιβολή έκτακτου τέλους 90% στα «υπερέσοδα» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το «ενεργειακό κεφάλαιο» της 14ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Εποπτείας για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


ΕΝΦΙΑ 2022: Στα 761,38 δισ. η ακίνητη περιουσία που έχουν 7,207 εκατ. ιδιοκτήτες

Ακίνητη περιουσία ύψους 761,38 δισ. ευρώ έχουν στην κατοχή τους 7.206.608 φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα τα στατιστικά στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ. Η ακίνητη περιουσία το 2021 ήταν στα 643 δισ. ευρώ και η σημαντική αύξηση που προκύπτει οφείλεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τη «μερίδα του λέοντος» έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν στον νομό Αττικής, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.557.631 και έχουν στα χέρια τους περιουσία που ανέρχεται στα 403 δισ. ευρώ, δηλαδή το 53% του συνόλου.


Οι τιμές του νέου ΕΝΦΙΑ  

Στο 12,85% διαμορφώνεται φέτος η μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ πανελλαδικά, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Αττική να περιορίζεται στο 8,47%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι στην Αττική έγιναν οι σημαντικότερες αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, ενώ καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα.

 Αντίθετα, στα νησιά του Ιονίου καταγράφεται η υψηλότερη μέση μείωση φόρου, η οποία έφθασε το 20,95%, ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Κρήτης (μείωση 19,09%) και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (19,06%). Επίσης στους ιδιοκτήτες στην Αττική αναλογεί το 52,95% της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς δηλώνουν ακίνητα αξίας 403 δισ. ευρώ (από 323 δισ. ευρώ πέρυσι), όταν η συνολική περιουσία φθάνει τα 761 δισ. ευρώ.


Ασύλληπτες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

Ασύλληπτες επιβαρύνσεις ιδιοκτητών ακινήτων από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που αφορά κυρίως όσους διαθέτουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, εντείνονται οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών από την Αττική, αλλά και από άλλα μέρη της χώρας, για πολλαπλασιασμό του φόρου του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας.


Χατζηδάκης: Αύξηση συντάξεων το 2023 

Η στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων, η εξάλειψη του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και οι μεταρρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις και στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (Επαγγελματικά Ταμεία) είναι οι πέντε βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης που περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Labor and Insurance Conference του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Κατάργηση ακρόασης συνταξιούχων

Δεν θα απαιτείται να προσέρχονται οι ασφαλισμένοι για να εκθέτουν τις απόψεις τους στις περιπτώσεις που τα Ταμεία εκδίδουν απορριπτική απόφαση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να συντομευθούν κι άλλο οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η διαδικασία του άρθρου 46 του ν. 2676 1999 περί ακρόασης του ασφαλισμένου πριν από έκδοση διοικητικής πράξης απόρριψης αίτησης για απονομή σύνταξης δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αιτήσεων για απονομή σύνταξης που υποβάλλονται ηλεκτρονικά (με τη διαδικασία του άρθρου 17 του ν. 4670 2020). Η διάταξη εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς μέχρι τώρα, ενώ ισχύει και για τις νέες που θα υποβληθούν από εδώ και στο εξής.