Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ποιο είναι το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα χαρίσει το Δημόσιο

Μόνο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα λάβουν τον Δεκέμβριο θα κληθούν να επιστρέψουν επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες επιβάλλεται τοπικό lockdown.

Στη δέσμη μέτρων στήριξης των «κόκκινων» περιοχών του υγειονομικού χάρτη που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προβλέπεται ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.


Πώς θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές το 2021

Τον τρόπο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2021 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα η διάταξη για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών θα μειωθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ως εξής:

-Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες από τα ασφάλιστρα υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 για τον εργοδότη και κατά 0,36 για τον εργαζόμενο. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας θα διαμορφωθεί σε 2,4 % και θα κατανεμηθεί κατά 1,2 % στον εργοδότη και 1,2 % στον εργαζόμενο.

-Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εισφορά που καταβάλουν οι εργοδότες υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.).

Το συνολικό ασφάλιστρο για τους εργοδότες διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής:

-Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.)

-Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.)

-Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) αποκλειστικά από τους εργαζόμενους. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π διαμορφώνεται σε 0,35 % και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει μέχρι την 31/12/2021.


Στην παγίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Τον λογαριασμό στους 100.000 φορολογουμένους που φαίνεται να απέκρυψαν εισοδήματα αποστέλλει προσεχώς η εφορία. Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει κάθε εφορία στη διάθεσή της. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων που βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb). Όσοι δεν δικαιολογήσουν τα εισοδήματα που εντόπισε η ΑΑΔΕ θα λάβουν μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet. 


«Bουτιά» στα έσοδα το 9μηνο

Υστέρηση 5,45 δισ. ευρώ ή 14,9% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού εμφάνιζαν τα φορολογικά έσοδα το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 31,032 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας του περασμένου Απριλίου, είναι μειωμένα κατά 1,13 δισ. ευρώ. Μεγάλη βουτιά σημειώθηκε, ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο, καθώς τα έσοδα από φόρους ήταν 3,942 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,9 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού του 2020 και κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις.