You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή τέλους από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους καταναλωτές σε λιγότερο από 10 ημέρες. Αφορά στο περιβαλλοντικό τέλος ύψους 8 λεπτών το οποίο θα επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου κατά την πώληση των προϊόντων σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. 

Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το ποσό του τέλους θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ Φ.Π.Α. και να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται στα σημεία πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.


«Τρύπα» 2,33 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Τρύπα» 2,33 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε τον Μάρτιο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να έχει εκτοξευτεί από το πρώτο τρίμηνο στα 6,44 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 144% σε ετήσια βάση, όταν ολόκληρο το 2021 είχε συγκρατηθεί στα 10,6 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο δεν υπάρχουν επαρκή τουριστικά έσοδα για να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα που αποτυπώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται.

Συγκεκριμένα το έλλειμμα των 2,33 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προκλήθηκε από: 

1. Την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα 6,977 δισ. ευρώ από 5,456 δισ. ευρώ πέρυσι και

2. Την επιδείνωση της κατάστασης στα δύο ισοζύγια εισοδημάτων: έλλειμμα 16 εκατ. ευρώ στα πρωτογενή εισοδήματα από πλεόνασμα 456 εκατ. ευρώ πέρυσι και έλλειμμα 192 εκατ. ευρώ από 12,3 εκατ. ευρώ πέρυσι στα δευτερογενή εισοδήματα.


Νέο πληθωριστικό κύμα τον Μάιο

Ισχυρές παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά και όλα δείχνουν ότι τον Μάιο θα καταγραφεί ένα ακόμη ρεκόρ, με ανοικτό το ενδεχόμενο ο δείκτης να υπερβεί ακόμη και το 11%.

Άλλωστε η απόσταση από το 10,2% με το οποίο «έτρεξε» τον Απρίλιο δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη, πολύ δε περισσότερο όταν οι αιτίες αυτής της πρωτοφανούς ανόδου είναι το ίδιο ή περισσότερο ενεργές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών βρίσκονται και οι τιμές των υγρών καυσίμων λόγω του συνδυασμού της ανόδου των διεθνών τιμών και της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ανοδικά κινούνται σχεδόν καθημερινά και οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς το υψηλότερο κόστος παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων μετακυλείται στον καταναλωτή.

Σχεδόν βέβαιες θεωρούνται οι ανατιμήσεις σε προϊόντα με βάση το αλεύρι και το ηλιέλαιο, καθώς η τιμή του σταριού έχει υπερτετραπλασιαστεί, τα γαλακτοκομικά και το κρέας λόγω της εκτίναξης των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας, ενώ και τα φρέσκα οπωροκηπευτικά διατηρούν την ανοδική τροχιά.


Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους

Για το τέλος Ιουνίου μετατίθεται -για τεχνικούς λόγους- η έναρξη της καταβολής των αναδρομικών ποσών για περισσότερους από 60.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, τα αναδρομικά πενταετίας μπορεί να φτάσουν και τα 33.750 ευρώ, όταν η μηνιαία προσαύξηση της σύνταξης προσεγγίζει τα 563 ευρώ.

Για άλλον έναν μήνα το απαιτούμενο λογισμικό εξακολουθεί να μην είναι έτοιμο, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να μην μπορεί να προχωρήσει στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών ποσών, με την αναμονή σε ορισμένες περιπτώσεις να ανέρχεται πλέον ακόμη και σε 72 μήνες.


Τσακλόγλου: Το 2023 είναι έτος αύξησης των συντάξεων για πρώτη φορά, ύστερα από 12 χρόνια

Για την εικόνα στο ασφαλιστικό σύστημα  της χώρας, λαμβάνοντας υπόψιν τις πιέσεις που δέχτηκε αρχικά από την οικονομική κρίση και  στη συνέχεια  από την πανδημία μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μεταξύ άλλων, μίλησε και για το θέμα των συντάξεων. Όπως είπε “Το 2023 είναι έτος αύξησης των συντάξεων για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια”, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει το εισόδημα των συνταξιούχων ποικιλοτρόπως.


Με μισθό 480 ευρώ ένας στους τρεις ιδιωτικούς υπαλλήλους

Το 34,2% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (770.823 άτομα) λαμβάνει μισθό μόλις 468,40 ευρώ μικτά ή 398,20 ευρώ καθαρά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Μάρτιο του 2021. Πρόκειται για την επίδραση που έχει στους μισθούς η μερική απασχόληση και αποκαλύπτεται από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν σε μηνιαία βάση οι επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν προστεθούν και οι εργαζόμενοι με όρους πλήρους απασχόλησης (1.510.161 άτομα), ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 992,11 ευρώ μικτά.