You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τα νέα μέτρα στήριξης- Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αφορούν στη φετινή χρονιά και το 2023. Πρόκειται για 21 παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας με 8 μέτρα άμεσης στήριξης, 12 μόνιμες παρεμβάσεις και 1 μεγάλη τομή που αφορά στη στέγη των νέων.

«Τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον 13,2 δισ, ευρώ για το 2022, από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσαμε τον Ιούνιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση. «Από αυτά το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται 4,3 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος», συνέχισε. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022.


Επίδομα θέρμανσης -Στα 350 ευρώ αυξάνεται το ποσό βάσης

Παρεμβάσεις σε έξι πυλώνες με στόχο την στήριξη του συνόλου της κοινωνίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, καλύπτοντας 1,3 εκατ. πολίτες, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.  Το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ, ενώ όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιο επίδομα.

Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων:

  • Αύξηση από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για άγαμους
  • Αύξηση από 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ έγγαμους, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο
  • Αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημερες σε 350 ευρώ

Όσοι καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων (εκτός του φ. Αερίου) δικαιούνται διπλάσιο επίδομα.

Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο, 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ και 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ. Επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών/ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση.

Στο 5,3% αναθεωρείται η εκτίμηση για το ΑΕΠ το 2022

-Μέτρα ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.

-Αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω/Αλλάζω συσκευή». Το κόστος ανέρχεται στα 140 εκατ.

-Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων. Το κόστος ανέρχεται στα 60 εκατ.

-Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων  για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Κόστος 89 εκατ. ευρώ

-Μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ύψους περίπου 0,25 λεπτών.

-Μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. 

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο

Δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας

– Νέα, τρίτη, αύξηση του κατώτατου μισθού, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εφαρμογή από τον Μάιο. 

– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων

– Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα

– Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως, που αυξάνουν το μέσο όρο πλήρους απασχόλησης εργαζομένων κατά ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο

– Όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που συνάφθηκαν πριν την 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν σε πλήρης απασχόλησης, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο

– Επέκταση επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες από το 2023

– Δημόσιοι υπάλληλοι: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους

– Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων

– Άμεση διευθέτηση πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. 

– Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ,  με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης

– Αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

– Συνταξιούχοι: Εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ

– Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατ. συνταξιούχους

– Αύξηση κύριων συντάξεων το 2013. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή η μηδενική προσωπική διαφορά.

– Φοιτητικό επίδομα:  από τα 1.000 το φοιτητικό επίδομα στέγασης θα φτάσει στα 1.500 ευρώ

– Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

– Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή»

– Αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.

– Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»: Κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους

– Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.


Γονική παροχή: Αφορολόγητο ακόμα και με κατάθεση μετρητών

Ακόμα και με κατάθεση μετρητών μπορούν οι συγγενείς πρώτης κατηγορίας να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στην περίπτωση χρηματικών γονικών παροχών ή δωρεών. Βασική προϋπόθεση είναι η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή. Η διάταξη που έχει αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2021, όταν και εφαρμόστηκε το νέο πλαίσιο και «διορθώνει» το υφιστάμενο καθεστώς, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.


Πρώτη κατοικία: Αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την προστασία της

Από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία ένταξης των ευάλωτων νοικοκυριών στην ενδιάμεση πλατφόρμα για το πρόγραμμα προστασίας από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Η πλατφόρμα αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο έως ότου λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ενώ σχετική αναφορά θα κάνει το βράδυ και ο πρωθυπουργός.

Μολονότι ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων του προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 5.000 οφειλέτες που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά περιουσιακά και λοιπά κριτήρια, εντούτοις μόνο 300-400 έχουν λάβει τη βεβαίωση, μιας και αφού δεν υπήρχε πρόγραμμα για να τους καλύψει δεν είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα. Η βεβαίωση για τα ευάλωτα νοικοκυριά αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ώστε οι δικαιούχοι να αποφύγουν τον άμεσο πλειστηριασμό και την έξωση από την πρώτη κατοικία τους, καταβάλλοντας δόση δανείου στην οποία περιλαμβάνεται η συνεισφορά του Δημοσίου και η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα τη σύνθεση.