Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Πώς θα λάβετε σύνταξη ενώ έχετε οφειλές- Βελτιωτική παρέμβαση

Σε νομοθετικές βελτιώσεις επί της τροπολογίας για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει συνταξιούχους που έχουν οφειλές και δεν μπορούν να λάβουν την σύνταξή τους, εφόσον καταβάλλουν το υπερβάλλον ποσό από τις 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους ή από τις 6.000 για ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ να την πάρουν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα. Συγκεκριμένα σε περίπτωση οφειλών ορίζεται ότι μόλις ο οφειλέτης πληρώσει το υπερβάλλον ποσό από τις 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους ή από τις 6.000 για ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ θα του καταβληθεί η σύνταξη την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα. Ειδικότερα με τις νέες βελτιώσεις ορίζεται ότι “Εφόσον το υπερβάλλον ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον πρώην Ο.Γ.Α. δεν εξοφληθεί εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης αυτού”.


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Χωρίς κάποια χρηματική «ποινή» όπως ίσχυε προηγούμενα χρόνια, εκείνοι που θα θελήσουν να βάλουν σε κίνηση τα αυτοκίνητά τους θα πληρώσουν για κάθε μήνα κυκλοφορίας ποσό αντίστοιχο στο 1/12 της ετήσιας αξίας τους.

Πρόκειται να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Μόλις δημοσιευτεί σε ΦΕΚ αναμένεται να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, ώστε να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους.


Σε τρεις δόσεις το δώρο Πάσχα σε όσους μπήκαν σε αναστολή

Σε τρεις πληρωμές θα καταβληθεί τελικά το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους που μπήκαν σε αναστολή το διάστημα από 1η Ιανουαρίου ως 30 Απριλίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΚΥΑ:

– Έως την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου καταβάλλεται η αναλογία του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021

– Για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1 Απριλίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως την 31η.5.2021.

– Η αναλογία του εργοδότη εφόσον ο εργαζόμενος εργάσθηκε θα πληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου.


«Ελλάδα 2.0»: Στην τελική ευθεία για κατάθεση στην Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας σχεδιάζει η κυβέρνηση να αποστείλει στην Κομισιόν το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», των 32 δισ. ευρώ. Με ευρωπαϊκές πηγές να σημειώνουν ότι το ελληνικό σχέδιο εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στη λίστα με τα πιο ώριμα σχέδια μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η πρώτη που θα υποβάλλει το τελικό κείμενο στην Κομισιόν (πρόλαβε χθες η Πορτογαλία), ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα το καταθέσουν. Μαζί με την Ελλάδα, φαίνεται ότι έτοιμες για να υποβάλλουν τα σχέδια τους είναι επίσης η Ισπανία και η Γαλλία.

Η γρήγορη κατάθεση και έγκριση του Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της προκαταβολής, ύψους 4,1 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.


Πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ: Καταβάλλεται σήμερα η οικονομική ενίσχυση Μαρτίου

Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας ύψους 5.005.860,08 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο θα καταβληθεί σήμερα σε 16.268 δικαιούχους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιπλέον, καταβάλλεται το ποσό των 106.430,91 ευρώ σε 7.026 δικαιούχους εργαζόμενους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 (συμπληρωματικές πληρωμές).


Από «κόσκινο» οι αποζημιώσεις για τα χαμένα ενοίκια Μαρτίου

Από το «κόσκινο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα περάσουν οι εκμισθωτές που θα υποβάλουν «Δήλωση Covid» έως τις 14 Μαΐου και οι οποίοι έλαβαν χθες την προκαταβολή της αποζημίωσης για τα μισθώματα του μηνός Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι δικαιούχοι είσπραξης της εν λόγω αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο, εκμισθωτές ή υπεκμισθωτές, ανεξαρτήτως του εάν έλαβαν την προκαταβολή, υποχρεούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid»), επίσης μέχρι τις 14 Μαΐου 2021.


Ποιοι ωφελούνται από αλλαγές στα τεκμήρια και στις e-αποδείξεις

Εκατομμύρια μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ναυτικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, καθώς επίσης και από την επιβολή επιπλέον φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης του 30% του ετησίου ατομικού εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Από τις αλλαγές που προβλέπει η τροπολογία κερδίζουν και οι φορολογούμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 έως 69 ετών, καθώς απαλλάσσονται κι αυτοί από τον βραχνά της επιβολής επιπλέον φόρου λόγω μη κάλυψης του 30% του ετησίου εισοδήματός τους με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.

Μικρότερα οφέλη αποκομίζουν και όσοι δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά επίσης δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του ετησίου εισοδήματος με e-δαπάνες, καθώς ο επιπλέον φόρος που θα πληρώσουν μειώνεται έως και 50%. Ωφελημένοι επίσης από τις αλλαγές είναι και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, καθώς διευκολύνονται στην κατοχύρωση του δικαιώματος απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020.


Καταβολή συντάξεων

Από σήμερα, Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 αρχίζει η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Μάιο. Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων θα ολοκληρωθεί Τη Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021.