Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Αναδρομικός ΕΝΦΙΑ 5 ετών

Αναδρομικό υψηλότερο ΕΝΦΙΑ μέχρι και 5 ετών θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διόρθωσαν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους στους δήμους ή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, μετά την υποβολή των διορθώσεων στα τετραγωνικά των ακινήτων που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή τους δήμους έρχεται η ώρα των τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9. Οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετες επιφάνειες θα πρέπει να ενημερώσουν και την εφορία για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.


Αδήλωτα εισοδήματα : Στο «μάτι» της εφορίας – Ποιοι θα ελεγχθούν

Oι ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών, οι τραπεζικές καταθέσεις, οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας (τηλεφωνία, ρεύμα, κ.α.) και μια σειρά ακόμα από δαπάνες αποτελούν σημαντικές πηγές άντλησης πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα. Εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίζει τις πηγές των δαπανών αλλά και των εισοδημάτων, οι οποίες θα ελέγχονται ειδικά στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος που έχει προσδιοριστεί από την φορολογική διοίκηση είναι διαφορετικός από όσα αναφέρονται στην φορολογική δήλωση.


Μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών στον νέο πτωχευτικό κώδικα

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που συνοδεύει τον νέο πτωχευτικό κώδικα, η επιδότηση -η οποία θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα και θα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για πέντε χρόνια- θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 500 εκατ. ευρώ στο διάστημα μέχρι και το 2025.

Ουσιαστικά, η επιδότηση θα αφορά τους «ενήμερους» οφειλέτες, καθώς, όπως αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο, «σε οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και εφόσον δεν έχουν καθυστερήσει για χρονικό διάστημα άνω των 90 ημερών τις οφειλές τους προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, παρέχεται επιδότηση για την αποπληρωμή των δανείων που εξασφαλίζονται με την κύρια κατοικία τους για πέντε έτη από την ημερομηνία της αίτησης».


Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: Όχι στην πρόωρη διακοπή των μέτρων στήριξης των οικονομιών

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η διακοπή των δημόσιων δαπανών που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και την άμβλυνση του οικονομικού αντίκτυπού της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν σε πράσινα σχέδια και σε ψηφιακές υποδομές για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα, ενώ δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες με χαμηλό εισόδημα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα χρέη τους, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη στήριξη των πολιτών τους.