You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Μαζικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές στην εφορία από την ΑΑΔΕ

Στον πρώτο μαζικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου με φορολογικές οφειλές των δικαιούχων των επιστροφών προχώρησε η Α.Α.Δ.Ε. με αυτοματοποιημένη διαδικασία που διεκπεραιώθηκε κεντρικά και όχι από κάθε Δ.Ο.Υ ξεχωριστά.

Ο συμψηφισμός έγινε όχι μόνο με αρρύθμιστες αλλά και με ρυθμισμένες οφειλές των φορολογουμένων που δικαιούνταν τις επιστροφές. Συνολικά, συμψηφίστηκαν και επιστράφηκαν, σε 202.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, φόροι συνολικού ύψους 64,67 εκατ. ευρώ προερχόμενοι από 317.000 τίτλους επιστροφής.

Από τη μαζική διασταύρωση προέκυψε και μια ακόμα ομάδα 230.000 φορολογουμένων οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν λάβει επιστροφή φόρου 32 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι δεν είχαν δηλώσει τους αριθμούς IBAN των τραπεζικών τους λογαριασμών στην εφαρμογή του Μητρώου της Α.Α.Δ.Ε. που βρίσκεται στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.


Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η αυλαία

Ανοίγουν οι «πύλες» του TAXISnet προκειμένου να υποδεχθούν τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από περίπου 9.000.000 φορολογούμενους, που έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου να τις υποβάλουν.

Το φετινό «ραντεβού» με την εφορία κρύβει ελάχιστες «εκπλήξεις», που αφορούν στην προσθήκη νέων κωδικών στο Ε1 και στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος είναι προσυμπληρωμένο με δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Ωστόσο, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και διορθώσεις, εάν διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα ποσά από την ΑΑΔΕ και από τα δεδομένα των βιβλίων τους προκύπτουν διαφορές.

Επισπεύδεται η διαδικασία παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ μετά τη 10ετία

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα, ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για την παραγραφή οφειλών που ξεπερνούν τα 10 έτη για χιλιάδες επιχειρηματίες- εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς μετά την παραγραφή θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Πέραν του ν. 4997/2022, έχουν εκδοθεί ήδη δύο σχετικές εγκύκλιοι προς τα στελέχη του ΕΦΚΑ μία τον Δεκέμβριο του 2022 (περίπου έναν μήνα μετά την ψήφιση του νόμου) και μία συμπληρωματική τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μέρες πρόσθετη συμπληρωματική εκπαίδευση των αρμοδίων υπαλλήλων για την διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.

Την επίσπευση της διαδικασίας παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών μετά την παρέλευση 10 ετών επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε σώρευση αιτήσεων, τις οποίες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και ο κ. Χατζηδάκης έδωσε εντολή να τρέξει άμεσα η εξέταση των αιτήσεων, εξήγγειλε επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν, κυρίως στην περιφέρεια, υπάλληλοι που δεν γνώριζαν τη διαδικασία, και ξεκαθάρισε ότι εφόσον το ΚΕΑΟ εγκρίνει την αίτηση, ο ΕΦΚΑ οφείλει να τρέξει τη διαδικασία.


Κατώτατος μισθός- Στη «Διαύγεια» η απόφαση για την αύξηση από 1/4/2023

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για τον νέο κατώτατο μισθό. Η απόφαση, η οποία ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, αφορά στον καθορισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), όπως ισχύει, του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 34,84 ευρώ.


Επιπλέον 5 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διεκδίκηση επιπλέον δανειακών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του REPowerEU, υπέβαλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Το REPowerEU είναι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως σκοπό να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, πολύ πριν από το 2030, υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Φοροελαφρύνσεις

Χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης, 50% έκπτωση στην προκαταβολή φόρου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χαμηλώνουν τον λογαριασμό των φορολογικών δηλώσεων για χιλιάδες νέους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μετά.

Τα φορο-δώρα των φορολογικών δηλώσεων φέτος αφορούν όσους έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2022 αλλά και όσους έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, δηλαδή όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 τρία έτη λειτουργίας. Προϋπόθεση για να κερδίσουν τις ελαφρύνσεις αυτές είναι να συμπληρώσουν τους σωστούς κωδικούς.