Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

ΥΠΟΙΚ: Πέντε μέτρα πρόσθετης στήριξης σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις

Στην υλοποίηση 5 μέτρων-«γέφυρα» προς τη μετά-κορωνοϊό εποχή προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να δοθεί πρόσθετη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους. Πρόκειται, όπως αναφέρει, για μέτρα-«καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά είναι:

1. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

2. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

3. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, «δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που ήταν στο 28%». Προηγήθηκε, πέρυσι, μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

4. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.


Lockdown- Τι θα ισχύει το Πάσχα

Το σχέδιό της για «ασφαλές Πάσχα» παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, μετά τις εισηγήσεις και της επιτροπής των ειδικών, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν κοινωνία και οικονομία, εν μέσω πάντως εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, με ιδιαίτερα αποθαρρυντικά δεδομένα.

Οι εορτασμοί του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν και φέτος με κανόνες και με αυστηρά μέτρα, αλλά και με την ελπίδα για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Καθοριστικός σύμμαχος στην προσπάθεια, όπως τονίστηκε, είναι οι εμβολιασμοί, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο καλός καιρός.

Τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών, προκειμένου να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες με το σκεύασμα της AstraZeneca, αποθέματα του οποίου αποφάσισε να διαθέσει το Υπουργείο Υγείας σε νεότερους πολίτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Όπως ανακοινώθηκε, από τη Μ. Δευτέρα ισχύουν τα παρακάτω:

* Από τη Μεγάλη εβδομάδα ισχύει από τις 22:00

* Την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00

* Από τις 3 Μαΐου ισχύει από τις 23:00

Οι εορτασμοί του Πάσχα

Η Ανάσταση θα εορταστεί στις 21.00 κατ’ εξαίρεση, με σύσταση στους πολίτες να επισκεφθούν εκκλησία πλησίον της οικίας. Υποχρεωτικό είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού. Εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 20 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τους 100 και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Οι ακολουθίες μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή θα τελεστούν μισή ώρα νωρίτερα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών όχι στους δρόμους γύρω. Συστήνεται διπλή μάσκα για τους πιστούς σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Το πασχαλινό τραπέζι

Για το παραδοσιακό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν

* Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

* Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

* Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.


Αποζημιώσεις Μαρτίου: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Περιθώριο έως τις 14 Μαΐου έχουν περισσότεροι από 269.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν χθες προκαταβολικά την αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου, να υποβάλουν τη σχετική δήλωση COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση :

·         Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για το μήνα Μάρτιο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την αποζημίωση, υποχρεούται να υποβάλλει «Δήλωση Covid» μέχρι τις 14 Μαΐου 2021.

·         Σε  περιπτώσεις που δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, το ποσό της αποζημίωσης που εισπράχτηκε καθίσταται απαιτητό και ξεκινά  η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος

·         Η διαδικασία καταβολής του ποσού της αποζημίωσης σε νέους δικαιούχους για τον μήνα Μάρτιο που δεν είχαν υποβάλλει «Δήλωση Covid» θα καθοριστεί με νέα απόφαση.

Δηλαδή αν κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραξε τον Μάρτιο ολόκληρο το ενοίκιο ή  μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με το Φεβρουάριο, θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά που τυχόν προκύπτει από την ποσό που εισέπραξε ως αποζημίωση για το Μάρτιο.


Παγώνει 30 μέρες η πληρωμή επιταγών

Αναστέλλονται από την 1η Απριλίου 2021 μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από τις εν λόγω επιχειρήσεις αξιογράφων, κατά τριάντα ημέρες από την ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε αξιόγραφο.


Αναστολές: Οι προθεσμίες για δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Ανακοινώθηκαν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τον Απρίλιο που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις.

1) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν ΚΑΔ 85.53 «Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών» σε όλη τη χώρα, που επαναλειτουργούν και πλήττονται, σύμφωνα με την αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489/2021 (Β΄ 1558) Κοινή Υπουργική Απόφαση, από 19/4/2021, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με έναρξη από 19/4/2021.

2) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν ΚΑΔ 47.82 και 47.89 που επαναλειτουργούν και πλήττονται, σύμφωνα με την αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489/2021 (Β΄ 1558) Κοινή Υπουργική Απόφαση, από 17/4/2021 και έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με έναρξη από 17/4/2021. Οι δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις μπορούν να γίνουν  από 21/4/2021 έως 23/4/2021.


ΕΛΣΤΑΤ: Έλλειμμα 9,7% και χρέος 205,6% το 2020

Λίγο χαμηλότερο στο 9,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ από 9,9% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2020 (κατά ESA). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές διαμορφώθηκε στο 205,6% στα 341 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επικυρώθηκαν από τη Eurostat, το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 ανήλθε στο 6,7% του ΑΕΠ από 6,8% του ΑΕΠ που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό.