You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Διευρύνεται το «πακέτο» της ΔΕΘ: Μείωση εισφορών και ΕΝΦΙΑ – Ενίσχυση ευάλωτων και ανέργων

Με ενισχύσεις για τους ανέργους και τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που τα εισοδήματά τους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και απειλούνται από το τσουνάμι της ακρίβειας, θα συμπληρωθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τη σχετική δυνατότητα για τη χρηματοδότηση των μέτρων παρέχει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο κατά 16,2%, που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της φετινής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% από μία έως μιάμιση μονάδα. Με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει περίπου 500 εκατομμύρια, τα περιθώρια για παροχές μπορεί να διαμορφωθούν από 500 έως 800 εκατομμύρια ευρώ.

Στη βασική φαρέτρα των κυβερνητικών εξαγγελιών θα περιλαμβάνεται η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 κατά 1,1 μονάδα που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα φέρει νέα ελάφρυνση στο εργοδοτικό κόστος των επιχειρήσεων.

Τα χαμηλά εισοδήματα και οι άνεργοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών, με μέτρα ελάφρυνσης από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και την ακρίβεια.


Πιθανή παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Ολιγοήμερη παράταση, έως και τη 15η Σεπτεμβρίου, εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία λήγει την προσεχή Παρασκευή 10η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα δημοσιοποιηθεί μέσα στις προσεχείς ώρες και με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθεί το αίτημα λογιστών και φορέων της αγοράς.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, με τους ρυθμούς να ανεβαίνουν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες υποβλήθηκαν περίπου 97.000 δηλώσεις και προχθές 94.000.

Σε ό,τι αφορά στις προθεσμίες καταβολής του φόρου δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό που ήδη υπήρχε. Πιο συγκεκριμένα:

* Δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τη 17η Σεπτεμβρίου.

* Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά η δόση του τρέχοντος μηνός.

* Τους επόμενους μήνες, από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2022 θα πληρώνεται από μια δόση για να συμπληρωθούν οι οκτώ που προβλέπονται.


Αναβολή εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων ζητεί το ΟΕΕ

Αναβολή εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων ζητεί το ΟΕΕ παρά το γεγονός ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) και πλήθος λογιστικών ενώσεων ζητούν τουλάχιστον για το 2021 να είναι προαιρετική η χρήση τους. Μάλιστα, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί η πλήρης και υποχρεωτική εφαρμογή να ξεκινήσει το 2023.


Χρ. Σταϊκούρας: Κατά περίπου 46 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών

Τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών μειώθηκαν κατά 46 δισ. ευρώ την τελευταία διετία στα 29,4 δισ. ευρώ, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε γραπτή δήλωσή του. «Η ορθή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, συνεχίζεται με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022», τόνισε ο υπουργός.


ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 16,2% το β’ τρίμηνο του έτους

Η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για ανάπτυξη φέτος και αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2ο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% ενώ διατήρησε αμετάβλητο το ύψος της ύφεσης για το 1ο τρίμηνο που ήταν 2,3%. Με βάση αυτά τα δεδομένα το α΄ εξάμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό κοντά στο 7%.


Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Σήμερα πιστώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ σε 6.551 εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. το καλοκαίρι, τους μήνες Μάιο,  Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Οι συνολικές καταβολές ανέρχονται σε περίπου 2,8 εκατ. ευρώ.


Αναδρομικά κληρονόμων

Με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της επιστροφής των αναδρομικών του 11μηνου (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) αναμένεται να επιστραφούν τα αναδρομικά με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στους δικαιούχους-κληρονόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, προκειμένου οι περίπου 2.600 κληρονόμοι «παλαιών» συνταξιούχων που απεβίωσαν πριν πληρωθούν τα αναδρομικά που δικαιούνται, να λάβουν αυτοί τα ποσά που τους αναλογούν.