You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ελληνική οικονομία- «Έτρεξε» με 7,7% το δεύτερο τρίμηνο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τόσο για το β’ τρίμηνο του έτους όσο και σε επίπεδο εξαμήνου καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε παράλληλα στην προς τα πάνω αναθεώρηση της ανάπτυξης του α΄ τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου το ΑΕΠ  αυξήθηκε κατά 7,7% και την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου κατά 8% από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία με ρυθμό 7,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ισχυρή τουριστική σεζόν, η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων ήταν οι καταλύτες που οδήγησαν στο άλμα την οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε επίπεδο τριμήνου είναι η 5η καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, μετά την Ιρλανδία, την Μάλτα, την Σλοβενία και την Κροατία.


«Αppodixi»- Οι πολίτες στη «μάχη» των «μαϊμού» αποδείξεων

Με σύνθημα «Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουν», ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες, με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, θα μπορούν όχι μόνο να ελέγχουν εάν η απόδειξη που έλαβαν είναι γνήσια ή όχι, αλλά και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η απόδειξη είναι πλαστή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από το Play Store και το App Store.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη που έλαβε είναι από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, τότε το κράτος θα δίνει στους πολίτες μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση. Η χρηματική αμοιβή θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και μέχρι κάποιο όριο. Το ποσό της αμοιβής μπορεί να ανέλθει σε 2.000 ευρώ.


Πτώση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια φέρνει η αύξηση των επιτοκίων

Η αγορά στεγαστικής πίστης θα επηρεαστεί σημαντικά, όπως όλα δείχνουν, από τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ σε σχέση με τα επιτόκια. Η στεγαστική πίστη διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό και την αγορά ακινήτων σε μια περίοδο που τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί και που παρά τη διαφαινόμενη κρίση οι τιμές των ακινήτων κινούνται εξόχως ανοδικά, ιδιαίτερα στα νεόδμητα ακίνητα.

Η άνοδος των επιτοκίων, ωστόσο, αν και δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στα προϊόντα των τραπεζών, έχει καταγράψει τάση περιορισμού της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Σε ετήσια βάση η πτώση τον Ιούλιο ήταν 3,1%, ενώ σε μηνιαία βάση 115 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΤτΕ. Σε 30,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των στεγαστικών δανείων στη χώρα.


Διατήρηση μειωμένων εισφορών το 2023

Στη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και το 2023 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να περιοριστεί η μη μισθολογική δαπάνη και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται ώστε η διαδικασία που θα καταλήξει στις νέες κατώτατες αποδοχές, στα επίπεδα των 751 ευρώ, να εκκινήσει αμέσως με την έλευση της νέας χρονιάς.

Πρακτικά, όμως, αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει μια ακόμα επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να καταβάλουν τις συμφωνημένες αυξήσεις εν μέσω σφοδρής ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Ήδη, πάντως, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει την τελευταία τριετία κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Απομένουν 0,6 π.μ. έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της περικοπής κατά 5 μονάδες, όπως ήταν η αρχική κυβερνητική δέσμευση.


Επαγγελματικά ταμεία: Το 2023 οι αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα των ΤΕΑ

Την επόμενη χρονιά αναμένεται να προωθηθούν οι ριζικές αλλαγές στο ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που υπάρχει σήμερα στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) με πλήρως αφορολόγητες εισφορές, πλήρως αφορολόγητη καταβολή εφ’ άπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για την ευρύτερη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Δεύτερου Πυλώνα ασφάλισης δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.