You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ξεκινούν οι ρυθμίσεις 120 και 72 δόσεων για παλιές και νέες οφειλές

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία για την επανένταξη των οφειλετών του ΕΦΚΑ στις 120 δόσεις, καθώς και στην ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας (72 δόσεις για την COVID-19 περίοδο), καθώς το ΚΕΑΟ είναι στην τελική ευθεία για την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Σε δεύτερο χρόνο και εντός Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία για την ένταξη στην νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων που θα αφορά στις οφειλές της ενεργειακής κρίσης, καθώς η ένταξη στη νέα ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που προετοιμάζεται. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει πριν το Πάσχα. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Απριλίου.


Εφορία: Έρχονται πρόστιμα από το μακρινό 2017 για παραβάσεις που παραγράφονται το 2023

Χιλιάδες σημειώματα έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ξέχασαν το 2017 να υποβάλουν τη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών προμηθευτών. Η παράλειψη το 2017 της συγκεκριμένης υποχρέωσης (παραγράφεται στο τέλος του έτους) επισύρει πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία που θα λάβουν το σχετικό σημείωμα από την εφορία.


Πενταετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Κοντά στο 4% το επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap κοντά το 4%. Στόχος είναι η άντληση ενός ποσού κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Επιδίωξη της έκδοσης είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα ενόψει της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και των αυξημένων αναγκών που διαμορφώνονται.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την ζήτηση που υπάρχει διεθνώς για κρατικά ομόλογα που να συνδυάζουν και υψηλές αποδόσεις και να έχουν καλή πιστοληπτική αξιολόγηση.


Κατώτατος μισθός: Ενίσχυση κατά 475 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από εισφορές, κατά 475,8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ τον μήνα και του κατώτατου ημερομισθίου στα 34,84 ευρώ από την 1η Απριλίου για σχεδόν το 25% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Όπως επισημαίνεται στην Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να αναπροσαρμόσουν τις πληρωμές τους σε εργαζομένους, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, το συνολικό ύψος της αύξησης των εσόδων του ΕΦΚΑ, λόγω της αύξησης των ασφαλιστέων αποδοχών, εκτιμάται σε 475,8 εκατ. ευρώ κατ’ έτος εφαρμογής. Καθώς, βέβαια, η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει και 19 επιδόματα, προκαλείται αύξηση δαπανών για τη ΔΥΠΑ, ύψους περίπου 144 εκατ. ευρώ.


Συντάξεις: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές

Την επικουρική τους σύνταξη έλαβαν τις μέρες αυτές, για πρώτη φορά, 26.000 δικαιούχοι, με τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει συνολικά 54,5 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η πληρωμή επιπλέον 17.000 ασφαλισμένων για τους οποίους εκδόθηκε η οριστική επικουρική τους σύνταξη στα τέλη Ιανουαρίου και πληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Έτσι, συνολικά, οι ασφαλισμένοι που είδαν να εκδίδεται και να πληρώνεται η οριστική επικουρική τους σύνταξη το τελευταίο δίμηνο ανέρχονται σε 43.000.


Έλεγχοι στην αγορά εργασίας

Αυξημένοι κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αναμένονται φέτος οι έλεγχοι των ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής επιθεωρητών εργασίας, με πρόστιμα που θα αγγίζουν τα 10.500 ευρώ ανά παράβαση για τη μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Η Αρχή καταστρώνει το business plan στη βάση της υπουργικής απόφασης και των οδηγιών του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ενισχύει οικονομικά την υπηρεσία για 66.000 ελέγχους μέσα στο 2023.

Τα ποσά των προστίμων θα προσαυξάνονται ακόμη και κατά 200%, αν κατά τη διάρκεια επανελέγχου (εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο) διαπιστωθεί ότι ο ίδιος εργοδότης απασχολεί ξανά ανασφάλιστους εργαζόμενους.


Ψηφιοποιούνται τα δημοτολόγια – Εκσυγχρονίζονται τα ληξιαρχεία

Αλλαγή σελίδας για τα δημοτολόγια τα οποία ψηφιοποιούνται, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες που σχετίζονται με την κατάρτιση, τήρηση και επικαιροποίησή τους. Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, το οποίο αφορά σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαταγμάτων για τα δημοτολόγια.

Καταργούνται τα βοηθητικά βιβλία δημοτολογίου που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένος να τηρεί, σε έντυπη μορφή, ο εκάστοτε δήμος και καθιερώνεται η ψηφιοποίηση του δημοτολογίου, το οποίο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών.