You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλη Ιουλίου ξεκινά η αποπληρωμή

Παρατείνεται για ακόμα μία φορά, έως το τέλος Ιουλίου, η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ενισχύσεων που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, είτε εφάπαξ, είτε σε 96 δόσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές και γυμναστήρια έως το τέλος του 2022.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούν:

  • είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% λίγες ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου (από τέλη Μαΐου που ισχύει έως τώρα)
  • είτε σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου (από τέλη Ιουνίου που ήταν μέχρι σήμερα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιδιώκει έως τα μέσα Ιουνίου να έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 8 ετών, μετά και την επέκταση του χρόνου εξόφλησης.


Καύσιμα- Από σήμερα νέα αύξηση στις τιμές

Σε καθημερινό Γολγοθά εξελίσσονται για τους καταναλωτές οι τιμές των καυσίμων, ενώ το πλαφόν της κυβέρνησης στο περιθώριο κέρδους, δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά στο πορτοφόλι των πολιτών. Η τιμή στην αντλία βενζίνης καθημερινά αλλάζει κατά 2 με 3 λεπτά προς τα πάνω, ενώ σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη ψηλότερα.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, δείχνουν τη μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης προχθές, Τρίτη, να διαμορφώνεται στα 2,211 ευρώ/λίτρο.

«Με κάθε επιφύλαξη, την Πέμπτη 19 Μαΐου αναμένονται νέες σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή διυλιστηρίου για νέες παραγγελίες βενζίνης, μικρή αύξηση στο υγραέριο κίνησης και σταθεροποίηση στο πετρέλαιο κίνησης BIO», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων.


ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 790 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο

Απλήρωτοι έμειναν τον Μάρτιο φόροι ύψους 790 εκ. ευρώ, οι οποίοι προστέθηκαν στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 καταγράφεται αύξηση 26%, η οποία σύμφωνα με την ΑΑΔΕ συνδέεται με τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα πέρυσι λόγω πανδημίας και συνακόλουθα τη μειωμένη βεβαίωση φόρων. Τον Μάρτιο οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων έφτασαν τα 246 εκ. ευρώ, με αύξηση 46% έναντι των 169 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.


«Εξοικονομώ» για δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις

Εντός του Ιουλίου προσδιορίζεται η έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ το φθινόπωρο, όπως εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» για περισσότερες από 9.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταλαμβάνουν έκταση περί τα 2,5 εκατ. τ.μ.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.


ΕΣΠΑ: Έγκριση όλων των προγραμμάτων μέχρι τον Αύγουστο

Τους επόμενους 2-3 μήνες θα έχει εγκριθεί το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στη χώρα μας, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, (ΜΟΔ) Γιώργος Παπαδημητρίου.

«Πλέον κάποιος που έχει επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει να προετοιμάζει έναν σωστό φάκελο, γιατί πλέον είτε ΕΣΠΑ, είτε Ταμείο Ανάκαμψης, είτε αναπτυξιακός νόμος, υπάρχουν τρία βασικά εργαλεία από τα οποία μπορεί να τύχει χρηματοδότησης», εξήγησε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι «τον Ιούνιο ξεκινούν οι δράσεις για τον τουρισμό, μετά έρχεται η μεταποίηση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση  μικρομεσαίων επιχειρήσεων».


Έρχεται το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας

Εντός Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του e-ΕΦΚΑ, όπου οι συνταξιούχοι μετά την επικοινωνία με τους αρμόδιους υπαλλήλους με τη χρήση του νέου Ψηφιακού εργαλείου θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν τη σύνταξή τους έως και 6 μήνες νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου θα είναι σε θέση να υποδεχθούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου. Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος που θέλει να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης θα μπαίνει στο efka.gov.gr ή στο gov.gr και με τους κωδικούς taxis στην πλατφόρμα ” Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας”.


Κ. Χατζηδάκης: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του  προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το 2022, από 30 σε 35 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σήμερα στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.