Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Στην ταχύτερη εξώδικη επίλυση των φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα δικαστήρια και στο ΣτΕ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σύσταση σχετικής επιτροπής. Ο στόχος είναι διττός, να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Κατόπιν αιτήσεως του φορολογουμένου που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η επιτροπή θα προτείνει ένα ποσό για να κλείσει οριστικά η εκκρεμότητα. Σε περίπτωση συμφωνίας, η αποπληρωμή θα γίνεται σε δόσεις. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά αναμένεται να δοθεί παράταση.


Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα ή κινητές αξίες και για τους οποίους προβλέπεται κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2021, για το τρέχον φορολογικό έτος. Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα καθενός από τους φορολογούμενους αυτούς, το οποίο θα ληφθεί υπόψη για να υπολογιστεί το ποσό των δαπανών που απαιτείται να έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ώστε να μην πληρώσουν έξτρα φόρο 22%, θα είναι τελικά λίγο μεγαλύτερο, καθώς δεν θα αφαιρεθεί από αυτό η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Κι αυτό θα συμβεί λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων.


Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport (www.aade.gr/mybusinesssupport), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ λήγει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.


Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε για τον μήνα Σεπτέμβριο το Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” καθώς προέκυψε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 38.529 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισοζύγιο μηνός Σεπτεμβρίου 2020, αποτέλεσε τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση μηνός Σεπτεμβρίου από το 2001 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 259.421, ενώ οι αποχωρήσεις σε 220.892.


Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο και οριακή μείωση 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου -7,3%, καταγράφηκε, σύμφωνα με μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε οριακά τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία στις 86,4 από 85,6 μονάδες τον Αύγουστο, επίπεδο πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό (106,8 μον).