You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Όλα τα μυστικά της ρύθμισης για εξόφληση σε 72 δόσεις των χρεών στα Ταμεία

«Άνοιξε» το ηλεκτρονικό σύστημα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των επαγγελματιών για ρύθμιση των απλήρωτων εισφορών τους σε έως 72 δόσεις. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2022. Στην ρύθμιση εντάσσονται άμεσα τα λεγόμενα «κορονοχρέη» με εξαίρεση τις εισφορές του τετραμήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020, που θα έχουν την δυνατότητα αυτή μετά την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης για την εξόφληση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 72 μηνιαίες δόσεις αφορά τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Από την ρύθμιση εξαιρούνται –προσωρινά όμως- τα χρέη της περιόδου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 και αυτό γιατί δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμα –με απόφαση του υπουργού Εργασίας- και άρα δεν έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο. Αυτό θα συμβεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου και άρα θα μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση από την 1η Ιανουαρίου.

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.


Έρχεται το Eispraxis για τους οφειλέτες

Σαφάρι φορο-ελέγχων και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αλλά και επέκταση των αυτόματων κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία θα επιστρατεύσει το 2022 με τάμπλετ η ΑΑΔΕ, προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και οι φορο-ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ελεγχόμενων πολιτών και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι από την επόμενη χρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, Eispraxis το οποίο θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη. Εν συνεχεία, αυτό θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ ).


Στην κορυφή της φοροδιαφυγής η Ελλάδα- Χάθηκαν 5,3 δισ από ΦΠΑ σε έναν χρόνο

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση που παρατηρείται σε σχέση με παλαιότερα η χώρα μας παραμένει στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απώλεια εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), με το δημόσιο ταμείο να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2019 η Ελλάδα είχε απώλεια 5,3 δισ ευρώ από ΦΠΑ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα ελλείμματος συμμόρφωσης για τον ΦΠΑ της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάνοντας το 25,8% των εσόδων της. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία, που έχασε το 34,9% των εσόδων της από ΦΠΑ. Πάντως, σημειώνεται ότι οι απώλειες ΦΠΑ για τη χώρα μας το 2018 είχαν υπολογιστεί στο 29%, με το ποσοστό να πέφτει το 2019.


Eurostat: Στο 12,9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Νέα ελαφρά πτώση παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Υποχώρησε στο 12,9% από 13,1% τον Σεπτέμβριο και 13,8% τον Αύγουστο και απέχει έτσι αισθητά σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν έναν χρόνο νωρίτερα. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία, όπου διαμορφώνεται στο 14,5%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 ωστόσο έχει μειωθεί κατά 3,5 μονάδες (ήταν στο 16,4%).