You are currently viewing Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Σκυλακάκης- Κίνητρα για «στροφή» στο πετρέλαιο

Το πλάνο της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον ίδιο και τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εξοικονόμηση ενέργειας θα αφορούν μόνο το δημόσιο σημείωσε στον Ant1 ο υπουργός.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα τόνισε ότι θα δοθούν κυρίως μέτρα κινήτρων για υποκατάσταση του φυσικού αερίου και τόνισε ότι η πολιτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνησης, θα στηριχθεί σε κίνητρα εξοικονόμησης, κίνητρα υποκατάστασης και βοήθεια με διαβαθμίσεις σε όλους.

Ο κ. Σκυλακάκης, παραδέχτηκε ότι η «στροφή» στο πετρέλαιο από φυσικό αέριο δεν είναι εύκολο να γίνει, ωστόσο όπως σημείωσε αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, θα υπάρχουν κίνητρα αν έχουν καυστήρες να χρησιμοποιούν καυστήρες. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι για την «στροφή» στο πετρέλαιο θα υπάρχουν κίνητρα και υπογράμμισε πως ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη επιδότηση στο πετρέλαιο αν αποτελέσει το κύριο μέσο θέρμανσης.


Βήμα – βήμα η στήριξη έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

Με τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο «κλείνει» η άσκηση για το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.  Από εκεί και πέρα, τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί το κόστος του ρεύματος το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.


Πόσο στοιχίζει στην Ελλάδα η ενεργειακή κρίση

Θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των φετινών μέτρων στήριξης διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών, καθώς η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης δημιουργεί ολοένα και χειρότερα δεδομένα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέα δεδομένα δημιουργεί και για την κυβέρνηση, η οποία λίγα 24ωρα πριν από τη ΔΕΘ εξακολουθεί να αναζητά το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθούν, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, προκειμένου -τουλάχιστον- να οριστικοποιηθούν οι προθέσεις της Ε.Ε. σχετικά με την επιβολή (και με ποιο τρόπο) του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.


Εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Σε τρεις βασικούς άξονες θα κινηθούν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Ο πρώτος άξονας θα αφορά τους νέους ανθρώπους με έμφαση στο θέμα της στέγασης, που θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ, με ορίζοντα χρόνου που ξεπερνάει το τέλος του 2023. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τους συνταξιούχους, καθώς αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δουν αυξήσεις πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι, με το κονδύλι να είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ. Τρίτο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το θέμα της ενέργειας, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει αποφασίσει τη συνέχιση της απορρόφησης έως και του 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.


Πώς θα λειτουργήσει ο κόφτης στην επιδότηση του ρεύματος

Με το «πλαφόν» στην επιδοτούμενη κατανάλωση, αλλά και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης θα επιχειρηθεί να στραφούν τα νοικοκυριά μακριά από την κατανάλωση φυσικού αερίου, που απειλεί να πλήξει καίρια και τον οικογενειακό αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τα 70 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες που καταναλώνονται σε ετήσια βάση (φέτος έχει αρχίσει να παρατηρείται κάμψη ειδικά από τη βιομηχανία που επιχειρεί να κάνει στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας λόγω υψηλού κόστους), τα 50 δισεκατομμύρια προορίζονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια για βιομηχανίες και νοικοκυριά. Το εφιαλτικό σενάριο προβλέπει ότι οι σημερινές υψηλές τιμές θα κρατήσουν για έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των εισαγωγών μόνο από το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει σε ετήσια βάση στα 15 με 17 δισ. ευρώ, από λιγότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν η ετήσια δαπάνη πριν ξεσπάσει η κρίση.


ΑΑΔΕ: Πώς οι φορολογούμενοι θα ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων μέσω smartphones

Την εγκυρότητα κάθε απόδειξης θα μπορούν να ελέγχουν μέσω του κινητού τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ θα παρέχει τη δυνατότητα αυτή, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα εγκαθίσταται στα smartphones. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν σκανάροντας το QR code της απόδειξης να διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο εάν η απόδειξη είναι αυθεντική ή «μαϊμού». Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και θα ξεκινά ο σχετικός έλεγχος και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.


Εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Έναν μήνα αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, μετατέθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής για τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ άνω των 250 εργαζομένων, που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Η ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έτσι θα φανεί ακόμα καλύτερα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου η λειτουργία και η αποδοτικότητα του εν λόγω μέτρου. Έως τώρα, πάντως, η πορεία του κρίνεται ως θετική. Από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αντληθεί, διαπιστώνεται ότι ξεπέρασε το 92% η συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία.