Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Ολοκληρώνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 – Έρχονται ενισχύσεις ειδικού σκοπού

Πέφτει οριστικά η αυλαία για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα υποβολής των αιτήσεων για τον 7ο κύκλο, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση. Με την Επιστρεπτέα 7 κλείνει η πρακτική ενίσχυσης των επιχειρήσεων με αυτό τον τρόπο. Διάδοχο σχήμα είναι η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, ενώ η μοναδική περίπτωση να «αναβιώσει» η μέθοδος της Επιστρεπτέας είναι μόνο ένα νέο lockdown.

Ήδη πάνω από 580.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν υποβάλει αίτηση στο MyBusinessSupport. Ενίσχυση μέσω του 7ου κύκλου υπολογίζεται πως θα πάρουν και νέοι δικαιούχοι, όπως επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν είχαν πάρει ποτέ ξανά Επιστρεπτέα.


“Πρεμιέρα” των self test για τους εργαζομένους – Για ποιους είναι υποχρεωτικά

Από σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση των self test σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως αναφέρεται σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας. Αναλυτικά, οι βασικές ρυθμίσεις της ΚΥΑ για τα self test είναι οι εξής:

Tα self test είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

– Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

– Εστίαση

– Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες

– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)

– Υπηρεσίες καθαρισμού

– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. Ολόκληρη η ΚΥΑ στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ


Παράταση στην υποβολή έκθεσης αποβλήτων

Έως το τέλος Μαίου θα μπορεί να υποβληθεί η έκθεση αποβλήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΗΜΑ για το έτος 2020 σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης. «Λόγω της πολυπλοκότητας των νέων απαιτήσεων, σχετικά με τις δραστηριότητες συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων (παρ. 1 του άρθρου 85 του ν. 4685/2020) στις 15/4/2021 η αρμόδια υπηρεσία του Υ.Π.ΕΝ.,  σε συνέχεια της έκδοσης της με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/8437/176/2021 (ορθή επανάληψη 09-02-2021) εγκυκλίου», προχώρησε στην έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου.

Υπήρχε δυσκολία κατά τη διαδικασία της  αυθεντικοποίησης των χρηστών μέσω του TAXISnet, κάτι ζητήθηκε φέτος για πρώτη φορά και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών από την πανδημία COVID-19, η συμπλήρωση της Έκθεσης Αποβλήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΗΜΑ για το έτος 2020 θα συνεχιστεί μέχρι και την 31η Μαΐου 2021″. Ολόκληρη η εγκύκλιος στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ  


Δώρο Πάσχα

Τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ενώ όσοι εργοδότες το επιθυμούν μπορούν να το δώσουν και νωρίτερα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός. 

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου. Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου. Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).