Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ

Αρχίζει η διαδικασία εκταμίευσης των χαμηλότοκων δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ. Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της αναλυτικής υπουργικής απόφασης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, αλλά και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusiness Support, οι περισσότεροι από 160.000 αιτούντες θα πρέπει να καταθέσουν την τελική αίτηση μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν την αίτηση, είναι πιθανή n εκταμίευση του δανείου ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στην υπουργική απόφαση έχει εγγραφεί ως προϋπολογισθέν ποσό διανομής το 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που ανακηρύσσει την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ελάχιστα ποσά δανεισμού από 2.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων υπάρχουν και πάλι, όπως και n διάταξη που επιτρέπει το κούρεμα της οφειλής κατά 30% 40%, ανάλογα με το αν θα διατηρηθούν οι θέσεις των εργαζομένων, αλλά και το αν θα υπάρξει μείωση εσόδων και το 2021.


Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Αρχίζει μεθαύριο Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρα στους δικαιούχους επιδότησης, ενώ το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά μέχρι τέλους του έτους για ολόκληρη τη φετινή χειμερινή σεζόν. Ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν τα νοικοκυριά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα γίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021. Το συνολικό κονδύλι του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, ενώ εκτός από την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης σχεδιάζεται να επιδοτηθεί και η δαπάνη για φυσικό αέριο ή υγραέριο ή ακόμα και για την αγορά πέλετ ή καυσόξυλων.


Επιστροφή αναδρομικών

Από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου αρχίζει η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι πληρωμές θα γίνουν μαζί με τις συντάξεις του μηνός Νοεμβρίου. Χθες υπεγράφησαν από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι δύο υπουργικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή των αναδρομικών σε 350.000 συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και 750.000 του ιδιωτικού.


Το νέο πτωχευτικό

Πτώχευση εξπρές και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του τρία χρόνια μετά την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο, προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο δικαίωμα στην πτώχευση έχει ένας οφειλέτης που βρίσκεται σε παύση πληρωμών, δηλαδή όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή τις Τράπεζες, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών υποχρεώσεών του προς τον αντίστοιχο φορέα για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών και εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.


Στην τελική ευθεία το Ταμείο Ανάκαμψης

Σημαντικό βήμα για την έναρξη υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή το βράδυ, στις Βρυξέλλες, για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία οριστικοποιεί τον τρόπο και τους όρους κατανομής 672,5 από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ του ταμείου. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών, αφού προηγουμένως, στις 6 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο ΕCOFIN (υπουργοί Οικονομικών) έδωσε το «πράσινο φως» στους διπλωμάτες για την έγκριση των νομικών κειμένων.


«ΕΡΓΑΝΗ»: Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων τον Σεπτέμβριο

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων κατά 38.529 θέσεις εργασίας  καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Οι ροές μισθωτής απασχόλησης του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 259.421, ενώ οι αποχωρήσεις σε 220.892. Από τις 220.892 συνολικά αποχωρήσεις, οι 91.745 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 129.147 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.