Οικονομικά νέα

Πώς μηδενίζεται ο φόρος για ανείσπρακτα ενοίκια

Αντιμέτωποι με φόρο – «φωτιά» έως και 45% για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν, κινδυνεύουν όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα και είτε δεν εισέπραξαν κατά την προηγούμενη χρονιά ενοίκια είτε εισέπραξαν μικρότερα ποσά από αυτά που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους. Αν δεν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, η εφορία θα τα φορολογήσει σαν να εισπράχτηκαν.

Οι ιδιοκτήτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα σε δύο συγκεκριμένες κινήσεις, με δεδομένο ότι το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ανοίγει φέτος νωρίτερα από ποτέ, στις 15 Μαρτίου.

Για να μηδενίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση δεν αρκεί μόνο να το δηλώσουν, θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης, να έχουν:

  • Εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Προσκομίσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας ΜμΕ

Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί με πόρους του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Στη δράση θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να επιδοτούν τα επενδυτικά σχέδιά τους με ποσοστό έως 50% και ανώτατο όριο επιδότησης τις 200.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ξεκινά από 80.000 ευρώ.

Η δράση αποσκοπεί να ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων υφιστάμενων ΜμΕ με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Νέα μείωση επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,75% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου,  σύμφωνα με την UBS, η οποία προβλέπει ότι το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί περαιτέρω στο 2% και ενδεχομένως χαμηλότερα, εφόσον υλοποιηθούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Υποχρεωτική η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, έρχονται από την 1η Μαρτίου, όπου θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ήδη η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται πιλοτικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο στους κλάδους εστίασης και τουρισμού αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ανταποκριθεί με τις περισσότερες να έχουν μέχρι στιγμής «γυρίσει» την πλάτη στο μέτρο.

Αυξημένες έως και 11,8% οι νέες κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ,του Δημοσίου και του ΕΤΕΑΕΠ

Αυξημένες έως και 11,8% σε ετήσια βάση είναι οι κύριες συντάξεις που απονέμουν στους νέους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ, το Δημόσιο, και το ΕΤΕΑΕΠ όσον αφορά τις επικουρικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Ήλιος , η μέση σύνταξη γήρατος για νέους δικαιούχους σε όλα τα Ταμεία για τον μήνα Σεπτέμβριο 2024 διαμορφώθηκε στα 1.087,43 ευρώ, από 1.044,94 ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα του 2023. Η μέση σύνταξη λόγω θανάτου διαμορφώθηκε στα 694,36 ευρώ για νέους δικαιούχους τον Σεπτέμβριο του 2024, από 676 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023 και η μέση σύνταξη αναπηρίας ήταν 672,45 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2024 από 658 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2023.