Οικονομικά Νέα

Οικονομικά Νέα

Υπ. Απόφαση για την κατανομή του 1,4 δις € της επιστρεπτέας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το πώς θα γίνει η κατανομή του 1,4 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να επεξεργάζεται  ένα ακόμα κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής προς τα τέλη Ιουλίου σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, λίγο περισσότερες από 139.000 επιχειρήσεις (139.041) υπέβαλαν τελικά αίτηση για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται πλέον στο στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων των επιχειρήσεων για να καθορίσουν το ύψος του ποσού που θα μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση. Υπενθυμίζεται, ότι στον δεύτερο γύρο δικαίωμα συμμετοχής είχαν και όσες εταιρίες δεν είχαν εργαζόμενους όπως και όσες ήταν προβληματικές στις 31/1/2019.


Πρόσθετος φόρος και περισσότερες δόσεις φέτος

Πρόσθετο φόρο εισοδήματος κατά μέσο όρο 656,06 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν 1.360.788 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό από την Εφορία, τα «κέρδη» της οποίας από τη μέχρι σήμερα εκκαθάριση των δηλώσεων ανέρχονται σε 746,9 εκατ. ευρώ. Παρά την παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και τις 29 Ιουλίου, ο ρυθμός υποβολής τους κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός από τα στελέχη του υπουργείου, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί 4.304.982 δηλώσεις.

Φέτος, οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, θα έχουν και περισσότερες δόσεις για την εξόφλησή του και την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, με δεδομένο ότι ο λογαριασμός του δεύτερου εξαμήνου είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Η πρώτη δόση πάντως θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους έως το τέλος Ιουλίου, ενώ το «πακέτο» των ευνοϊκών μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα,
  • εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων που ίσχυε,
  • εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων που ίσχυε,
  • εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις που ίσχυε.

Δυο ή και περισσότερων…ταχυτήτων η επίδοση των ξενοδοχείων

Πολλών ταχυτήτων θα είναι φέτος οι επιδόσεις των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω πανδημίας, με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για το κρίσιμο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα εποχικά ξενοδοχεία και τα resort φαίνεται να καταγράφουν μια άνοδο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες και όσο «ανοίγουν» τα σύνορα, ενώ για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και γενικότερα τα ξενοδοχεία πόλης ο προβληματισμός για την πορεία του επόμενου διμήνου παραμένει έντονος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην πρωτεύουσα κατεγράφη κι ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείων που ενώ άνοιξαν στις αρχές Ιουνίου στη συνέχεια σταμάτησαν και πάλι τη λειτουργία τους. 


Διαφορές στην εκτίμηση της ύφεσης

Στο εύρος 5,67% με 7,16% εκτιμά την ύφεση για το 2020 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όπως σημειώνεται στη σύνοψη του τετραμηνιαίου περιοδικού «Οικονομικές Εξελίξεις» για τον μήνα Ιούνιο από το κέντρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση το ΚΕΠΕ αναφέρει: «οι περισσότεροι αναλυτές προχωρούν σε επανεκτίμηση της κατάστασης προβλέποντας μικρότερη ύφεση. Για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα έχουμε ύφεση (μόνο) 8% το 2020 και ανάπτυξη 4,5% το 2021. Στο ΚΕΠΕ, εκτιμούμε πλέον την ύφεση στο εύρος 5,67% με 7,16%.

Το σημαντικότερο στοιχείο της αλλαγής αυτής είναι η εμπιστοσύνη και αξιοπιστία που δημιουργήθηκε στη χώρα μας από τη διαχείριση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης από την ελληνική πολιτεία. Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία ήταν τα «χαμένα» όπλα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για δεκαετίες».


Δέσμη μέτρων για ευκολότερο δανεισμό από Τράπεζες 

Πριν από το τέλος Ιουνίου, θα τεθεί σε ισχύ η προσωρινή προσαρμογή των κοινοτικών κανόνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα μεγιστοποιήσει την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα και να υποστηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη δέσμη μέτρων για τις τράπεζες, που επικυρώθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ε.Ε., προβλέπονται στοχευμένες και έκτακτες νομοθετικές τροποποιήσεις στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΚΚΑ 2).


Έως 30/9 η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News». Η παράταση αποφασίστηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε ότι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, για τα οποία υπάρχει τελεσίδικο πρωτόκολλο, θα προχωρήσει κανονικά.


Προς βελτιωτικές κινήσεις το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Για λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο καταγράφει ιδιαίτερα «χαμηλές πτήσεις» το πρώτο 15νθήμερο λειτουργίας του, προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο. Στόχος ήταν το πρόγραμμα να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή στην αγορά εργασίας μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των απολύσεων και να διασωθεί η παρτίδα του καλοκαιριού.

Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις του, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, καθώς έχουν ενταχθεί περί τις 3.000 επιχειρήσεις και περίπου 35.000 εργαζόμενοι. Ενδεικτικό είναι πως την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του και μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου, είχαν ενταχθεί 2.694 επιχειρήσεις και 30.990 εργαζόμενοι κι αυτό ενώ η δήλωση συμμετοχής στην «Εργάνη» υποβάλλεται εκ των προτέρων και πριν από τη μείωση του ωραρίου απασχόλησης.


Ανεβαίνει το ποσοστό στις προσωρινές συντάξεις 

Προ των πυλών βρίσκονται αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και προκαταβολή μέρους του εφάπαξ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. 

«Στις 9 Ιουλίου, 250.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης θα έχουν τα αναδρομικά των οκτώ μηνών τους, όπως είχαμε δεσμευτεί». Ακόμη, πρόσθεσε ότι «στα μέσα Ιουλίου ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση, την ψηφιακή σύνταξη “Άτλας”, η οποία λειτουργεί ήδη πιλοτικά και είμαστε στις τελευταίες διευθετήσεις». 

Όσο για τις προσωρινές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν προσωρινή σύνταξη 50%, αυτή ανεβαίνει αυτόματα στο 80%. Για το εφάπαξ ο υπουργός Εργασίας τόνισε: Όπως γνωρίζουμε, ποτέ δεν προβλεπόταν προκαταβολή για το εφάπαξ. Τώρα με νομοθετική παρέμβαση που έρχεται το επόμενο διάστημα (πιθανώς μέσα στον Ιούλιο) δίνουμε για πρώτη φορά προκαταβολή στους φορείς απονομής των ταμείων σε ένα ποσοστό που θα ορίσουμε με υπουργική απόφαση.