Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Μετά τις 20 Νοεμβρίου οι εκταμιεύσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει τους όρους για τη χορήγηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ. Η πλατφόρμα θα πρέπει να ανοίξει το ταχύτερο δυνατό για την υποβολή των αιτήσεων ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις της ενίσχυσης στους δικαιούχους. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η εκταμίευση των ποσών να ξεκινήσει μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Από το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί συνολικά, το κράτος θα λάβει πίσω τα 500 εκατ. ευρώ καθώς όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί και θα δοθεί ως επιδότηση.


Αναστολές συμβάσεων: Οι ημερομηνίες για τις δηλώσεις – Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα

Από τις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για το μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ  θα γίνουν σταδιακά.

Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ,  για τον μήνα Νοέμβριο, και εξαιρετικά για αυτήν την περίπτωση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εγκαίρως, οι υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας  εργαζομένων τους θα υποβληθούν από 15/11/2020 έως και την 24/11/2020.  Σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από 15/11/2020 έως και την 24/11/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.


e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2019

Ολοκληρώθηκε στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2019 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν:

– 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα.

– 800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ, το οποίο είναι καταβλητέο σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 30ή/11/2020. Οι συγκεκριμένες δόσεις εξοφλούνται με χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής που ίσχυε έως τις 31/12/2019. Σε ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της πανδημίας του COVID-19, θα προσαρμοστούν αντίστοιχα η πρώτη και οι υπόλοιπες καταληκτικές ημερομηνίες.

– 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά, μέχρι τις 15/12/2020, στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει, εκτός εάν, μέχρι τις 30/11/2020, επιλέξουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του φορέα (www.efka.gov.gr) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες-Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης-Εκκαθάριση έτους 2019).


Δεύτερη ευκαιρία για επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες

Σήμερα, Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου αναμένεται να στείλει η ΑΑΔΕ ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τη διόρθωση των δηλώσεων COVID. Αυτό αφορά αυτούς που υπέστησαν κούρεμα εισοδήματος και στις δηλώσεις COVID εντοπίστηκαν λάθη. Σημειώνεται ότι αφού γίνει η διόρθωση στις δηλώσεις αυτές, θα καταβληθεί και η επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την αποζημίωση ιδιοκτητών τα εξής:

1.Έως και τον Οκτώβριο:

Η επιστροφή φόρου αντιστοιχεί στο 30% της ζημιάς των ιδιοκτητών ακινήτων, αφού πρώτα έχουν διορθωθεί τα λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις COVID.

2. Για τον Νοέμβριο

Θα πρέπει να καταθέσουν το 50% της ζημιάς τους σε τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου η επιστροφή φόρου να καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου.


ΟΑΕΔ: Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού η εξυπηρέτηση του κοινού στα ΚΠΑ2 του Οργανισμού

Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού γίνεται από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 η εξυπηρέτηση του κοινού στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ λόγω του COVID-19 διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. Όπως επισημαίνεται, όσοι πολίτες επιθυμούν να εξυπηρετηθούν για επείγοντα λόγο και μόνο για υπηρεσίες που δεν παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα για ραντεβού στην διεύθυνση www.oaed.gr/menoumespiti επιλέγοντας το αρμόδιο ΚΠΑ2. Όσοι πολίτες προσέρχονται χωρίς ραντεβού δεν θα εξυπηρετούνται.

Μετ’ εμποδίων η πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης

«Ηλεκτρονικό κουδούνι» χτύπησε σήμερα για τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας καθώς από σήμερα και για τρεις εβδομάδες προβλέπεται ότι θα λειτουργούν με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, λόγω του νέου lockdown που έχει επιβληθεί στην χώρα μας. Η πρώτη ημέρα «ηλεκτρονικής» λειτουργίας συνοδεύτηκε, ωστόσο, από προβλήματα καθώς για αρκετούς μαθητές ήταν αδύνατη η πρόσβαση. Τα προβλήματα σημειώθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου 40λεπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, «έπεσε» το σύστημα της Cisco (Webex), μέσω του οποίου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιούν τα τηλεμαθήματά τους. Ωστόσο, πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζουν ότι όλες οι πλατφόρμες του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αδυναμία ανταπόκρισης από το Webex οφείλεται σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.