Οικονομικά νέα

Οικονομικά νέα

Τι περιλαμβάνει το ”πακέτο” φοροελαφρύνσεων για εργαζόμενους, επαγγελματίες

Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές άνω των 857 ευρώ, καθώς επίσης και για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ προκύπτουν από την αναστολή της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα έτος, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «βήμα» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

 Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό χθες από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει και για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια.


Eισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι εξαιρούνται από την απαλλαγή

Μόνο τα εισοδήματα που αποκτώνται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας αφορά η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Επίσης, η απαλλαγή αφορά, για τους μεν μισθωτούς, τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2021, για τους δε ελεύθερους επαγγελματίες, τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν το 2021 και αφορούν το οικονομικό έτος 2020. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνιζαν χθες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται τα εισοδήματα από συντάξεις και αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό αφορά τα εισοδήματα και όχι τους ίδιους τους συνταξιούχους ή δημοσίους υπαλλήλους.


Τα εκκαθαριστικά του φετινού “νέου” ΕΝΦΙΑ, πόσο και πού μειώνεται ο φόρος ακινήτων

Μετά τις 20 του μηνός εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν στο MyTaxis τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, λόγω των αναγκαίων προσαρμογών που πρέπει να γίνουν από την ΑΑΔΕ, μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ των ακριτικών νησιών. Εντός της εβδομάδας αναμένεται, μάλιστα, να ψηφιστεί και η σχετική απόφαση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επανυπολογισμού.

 Όσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων, πιθανόν να δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος, η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9. Γενικότερα, όσοι είχαν αλλαγές στην περιουσία τους με βάση τα όσα δηλώνουν στο Ε9 είτε λόγω κτηματολογίου, είτε λόγω ρύθμισης αυθαίρετων κτισμάτων ή για άλλους λόγους, θα κληθούν να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό ΕΝΦΙΑ.


Λιανεμπόριο: Μειώθηκε κατά 5,8% ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων

Μείωση 5,8% σημείωσε ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2020 παρουσίασε αύξηση 8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης απασχολούμενων ατόμων στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 0,3% το β’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2020 σημείωσε αύξηση 0,1%.


Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εισέλθει σε ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό κύκλο

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εισέλθει σε έναν βιώσιμο και αναπτυξιακό κύκλο με την εφαρμογή της πολιτικής της και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει την παγκόσμια και κατ’ επέκταση και την ελληνική οικονομία, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.


Καμπανάκι για τις εκκρεμείς συντάξεις από τον Ρέγκλινγκ

Κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων συντάξεων έβγαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σήμερα θα είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Economist. Αγκάθι παραμένει το στοκ των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης, το οποίο για τους τεχνοκράτες του ESM ισοδυναμεί με κρυφό χρέος.


Προ των πυλών το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Έως το τέλος του χρόνου θα έχει θεσμοθετηθεί η πλήρης κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, ήδη συζητούνται στο υπουργείο Εργασίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, έξυπνοι τρόποι, ώστε η μετάβαση από το σημερινό σύστημα στο νέο να γίνει χωρίς να μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Κάτι για το οποίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εγγυήθηκε προσωπικά.