Ικανοποίηση πάγιου αιτήματος Β.Ε.Α- Απονομή σύνταξης σε «εγκλωβισμένους» βιοτέχνες και μικρομεσαίους με απόφαση Χατζηδάκη

Σε πλήρη ικανοποίηση του αιτήματος της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας σχετικά με το όριο οφειλών για την έκδοση σύνταξης, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες που οφείλουν και δεν μπορούν να λάβουν την σύνταξή τους.

Με το άρθρο 5 της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», αποκαθίσταται μια στρέβλωση ετών, καθώς αναφέρει ότι «η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ».

Το Β.Ε.Α, είχε πολλάκις επισημάνει, ότι το όριο οφειλής των 20.000 ευρώ δεν εφαρμοζόταν στην πράξη, καθώς οι υπηρεσίες του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), διαχώριζαν το ποσό, σε κύρια οφειλή έως 14.202 ευρώ και το υπόλοιπο σε τόκους και προσαυξήσεις, απορρίπτοντας έτσι, τις αιτήσεις συνταξιοδότησης χιλιάδων ασφαλισμένων.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να αιτηθούν για να λάβουν ούτε την προσωρινή εθνική σύνταξη, που θα δοθεί ως έναντι την επόμενη εβδομάδα, από το τελικό ποσό της σύνταξής τους.

Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α. Παύλος Ραβάνης δήλωσε τα εξής: « ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ανταποκρίθηκε άμεσα στο πάγιο αίτημα των βιοτεχνών και των Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών, θέτοντας ως γενικό όριο οφειλών για την απονομή σύνταξης τις 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, δίνοντας έτσι λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, χιλιάδες βιοτέχνες, μετά από αυτή την παρέμβαση, θα αποκτήσουν εισόδημα, λαμβάνοντας τη νόμιμη σύνταξή τους, που θα προέρχεται από την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών επί σειρά ετών. Οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών, χαιρετίζουν την απόφαση του Υπουργού και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα «ευήκοα ώτα» με τα οποία η πολιτεία αντιμετώπισε το αίτημά τους.

Στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α.-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ– ολόκληρο το τροποποιούμενο άρθρο