Θέματα αγοράς

Έως τις 15 Μαΐου στις 18:00,παρατείνονται οι αιτήσεις  για το «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

Μέχρι τις 15 Μαΐου στις 18:00 παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της σχετικής τροποποιητικής Απόφασης προβλέπεται, ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε υποβάλλοντας Σχετική Υπεύθυνη Δήλωση περί επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 κατά 30% είτε προσκομίζοντας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου. Η προθεσμία είναι, επίσης, η 15η Μαΐου 2024. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υποβληθούν τα αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Νέες ρυθμίσεις, για το περιβάλλον και τα αυθαίρετα ,σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Απριλίου.

Αλλάζει το σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, με νέες ρυθμίσεις σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως 15 Απριλίου. Οι αρμοδιότητες για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης μεταβιβάζονται σε κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ ώστε με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, σύνδεση της με την εφαρμογή e-adeies και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος), να καταστεί δυνατή η  καταγραφή, ο έλεγχος και η κατεδάφιση κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος. Προτάσσονται τα νέα αυθαίρετα κτίσματα και αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Έρχεται το «καλάθι του Πάσχα»

Και φέτος πρόκειται να εφαρμοστεί το «καλάθι του Πάσχα», σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές στα αμνοερίφια θα είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Ο υπουργός ανέφερε ότι η εκτίμηση που υπάρχει για τις τιμές των αμνοεριφίων είναι ότι θα διαμορφωθούν κάτω από 10 ευρώ το κιλό, ενώ τόνισε πως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς.