Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

«Παράθυρο» για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων εντός Μαρτίου

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον Μάρτιο -αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο- αποτελεί βασικό κυβερνητικό στόχο, με τις ημερομηνίες… επιστροφής στην κανονικότητα να κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα. Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας, με δεδομένο πως δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλο διάστημα το «κλείσιμο» οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, ένας μήνας σκληρού lockdown κοστίζει στο σύνολο της οικονομίας περίπου 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το λιανεμπόριο, «λουκέτο» 30 ημερών εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες 1,4 δισ. ευρώ.


Από σήμερα οι αιτήσεις για το «e-λιανικό»

Από σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό» που αφορά στη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος εκπνέει στις 24 Μαρτίου. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων για την δράση αυτή τα εξής:

– Με τη νέα Δράση, ο προϋπολογισμός της οποίας είναι 80 εκατ. ευρώ, επιδοτούνται δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα), διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019 και νεοσύστατες εφόσον έχουν συσταθεί μετά την ημερομηνία αυτή.


Πόσα «έφαγε» η πανδημία από τον τουρισμό

Σε μόλις 4,28 δισ. ευρώ ανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις τη χρονιά που μας πέρασε. Ο κλάδος του τουρισμού ήταν ανάμεσα στους μεγάλους ασθενείς της πανδημίας, πράγμα που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ την στιγμή που την προηγούμενη χρονιά, το 2019 δηλαδή, είχαν φτάσει τα 18,17 δισ. ευρώ. Έτσι οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο διαμορφώθηκαν στα 13,89 δισ. ευρώ.


Ακίνητα: Πώς θα κάνετε μεταβιβάσεις σε μία μόλις ημέρα

Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων που θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται μέσα σε μια ημέρα φέρνει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων, το «χαρτοβασίλειο» και τις καθυστερήσεις. Από τον Μάρτιο, οι μεταβιβάσεις ακινήτων περνάνε στην ψηφιακή εποχή. Με έναν ηλεκτρονικό φάκελο, μερικά κλικ στον υπολογιστή από τον συμβολαιογράφο, χωρίς καμία επίσκεψη στην Εφορία ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και μέσα σε μια μόνο ημέρα οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους για τις οποίες σήμερα ταλαιπωρούνται μέχρι και πάνω από δυο μήνες.


Δρομολογείται επιδότηση για μηχανήματα καθαρισμού αέρα

Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς (π.χ. covid) ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Η δράση θα προβλέπει ποσοστό επιχορήγησης 50% ως και 100%, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αν και το άνοιγμα της εστίασης δεν τοποθετείται στο άμεσο μέλλον, ωστόσο είναι βέβαιο ότι μία προμήθεια τέτοιων μηχανημάτων θα επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας τους.


Συντάξεις, επιδόματα, παροχές:Τι καταβάλλεται και σε ποιους αυτή την εβδομάδα

Μπαράζ πληρωμών αρχίζει αυτή την εβδομάδα, καθώς το καλεντάρι περιλαμβάνει καταβολές συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών. Αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες πληρωμών και τη λίστα των δικαιούχων. Από αύριο, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και έως την Παρασκευή ο e-ΕΦΚΑ θα πληρώσει τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις μηνός Μαρτίου 2021 για όλα τα πρώην Ταμεία. Όπως συμβαίνει όλους αυτούς τους μήνες οι συντάξεις θα πληρωθούν με βάση τον ΑΜΚΑ των δικαιούχων.

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ σε χιλιάδες πολίτες. Πρόκειται για δικαιούχους μίας σειράς επιδομάτων και παροχών από τον ΟΠΕΚΑ, όπως το Επίδομα Γέννησης, το Επίδομα Ενοικίου και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ).