Εκπνέει σε λίγες μέρες η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των αγροτών στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»
Σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των αγροτών στην πλατφόρμα https://pvstegi.gov.gr αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στο χωράφι“. Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2024 στην πλατφόρμα του προγράμματος με τους κωδικούς taxisnet. Πάντως μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Ενίσχυση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, αγρότες ειδικού καθεστώτος και αγροτικές επιχειρήσεις.
- Ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW θα πάρουν οι ωφελούμενοι
- Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.
Αλλαγές στο σύστημα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας από το 2025
Για τις αλλαγές που θα γίνουν από το 2025 στο σύστημα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης σταματάνε οι παρατάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας. Αλλάζει το σύστημα από του χρόνου έτσι ώστε όσοι καθυστερούν να πληρώνουν τα τέλη να καταβάλλουν αναλογικά το πρόστιμο και να “μην το τρώνε όλο στο κεφάλι” συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης και από του χρόνου θα επιβάλλεται κλιμακωτά.
Νέα προϊόντα εντάσσονται στο «Καλάθι του Πάσχα»
Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα: Αρνί, Κατσίκι, Τσουρέκι, Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα
Στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό, εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα
Σταθερή, στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό, εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα, με τους καταναλωτές να στρέφονται πάντως σε μικρότερα οικογενειακά τραπέζια και περισσότερες παρασκευές στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα, σε μία περίοδο που η ακρίβεια δοκιμάζει τις αντοχές τους.
Τις διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα εν όψει της πασχαλινής περιόδου, χαρτογραφεί το ΙΕΛΚΑ, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα, 1 στα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%.