Θέματα Αγοράς

Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους έως 39 ετών

Εντός του τρέχοντος μηνός, ή το πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου, «ανοίγει» -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- η ειδική πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις νέων 18 έως 39 ετών, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω». Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ένας νέος μπορεί να εξασφαλίσει επιδοτήσεις που αγγίζουν τα 23.250 ευρώ, με το ποσό αυτό να μπορεί να το «ξοδέψει» για να αντικαταστήσει πλακάκια, τέντες ή ακόμη και είδη υγιεινής στο σπίτι του.

Για να μπορέσει ο δυνητικός δικαιούχος να φτάσει να χρηματοδοτηθεί για εργασίες ανακαίνισης της οικίας του (όπως είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση των πλακιδίων, ειδών υγιεινής, τέντας, ακόμη και αγοράς νέου ψυγείου ή κουζίνας), θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πρώτα για το σκέλος «Εξοικονομώ» του προγράμματος.

Προετοιμασία για νομοθετική αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού αρχής γενομένης από την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα θα προωθηθεί νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.   ​​​

Σύμφωνα με τη διαδικασία, τα επιστημονικά ινστιτούτα και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ, το οποίο θα πρέπει έως τα μέσα Μαρτίου, να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του στον Υπουργό Εργασίας. Στη συνέχεια ο Κ. Χατζηδάκης, θα ζητήσει την έγκριση της τελικής πρότασής του από το  υπουργικό συμβούλιο και ο νέος μισθός θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Με αυξήσεις σε είδη το καλάθι του νοικοκυριού

«Το καλάθι του νοικοκυριού, για 10η εβδομάδα, έχει διατηρήσει σταθερές τις τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων του, αν και τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει και αυξάνουν κάποιες τιμές, με βάση τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για τη νέα χρονιά», ανέφερε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με τις αυξήσεις που εντοπίζονται στο καλάθι του νοικοκυριού, σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τα σούπερ μάρκετ, ότι η αύξηση αφορά κυρίως τις τιμές πουλερικών και χοιρινού, που είχαν αυξημένη ζήτηση τις ημέρες των εορτών.