Θέματα Αγοράς

Αύξηση σε τιμές πώλησης ακινήτων

Σωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης κατά 40%- 44% στην Αττική, καταγράφει η εγχώρια κτηματαγορά την τελευταία τετραετία, ενώ το 2022, με τα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται πως η μέση αύξηση θα ξεπεράσει το 10%.

Αντίστοιχα οι τιμές εκτινάχθηκαν 30%-32% στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις περίπου στο 20%, από το 2018 έως σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το γ’ τρίμηνο του έτους, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε στο 11,2%.

Αμφισβήτηση της έκθεσης της ΓΣΕΕ, από Υπουργό Ανάπτυξης

«Αυτές τις γιορτές δεν είδα μιζέρια», ισχυρίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στο Open TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», σημειώνοντας ότι «τα ξενοδοχεία ήταν φίσκα, τα εστιατόρια φίσκα, το λιανεμπόριο φίσκα, οι δρόμοι αδιάβατοι».

Ο κ. Γεωργιάδης, αμφισβήτησε πλήρως την έκθεση της ΓΣΕΕ, η οποία αναφέρει ότι μεσοσταθμικά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 19%. «Ο ΟΟΣA έχει εντελώς διαφορετικά στοιχεία. Σε αυτές τις γιορτές είδατε μιζέρια γύρω σας; Τα ξενοδοχεία ήταν φίσκα, τα εστιατόρια φίσκα, το λιανεμπόριο φίσκα, οι δρόμοι αδιάβατοι. Το λιανικό εμπόριο, τον Δεκέμβριο ήταν πάνω από το 2019. Τα νούμερα είναι της ΕΛΣΤΑΤ», σημείωσε.

Νέα εργαλεία της Δ.ΥΠ.Α – νέο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των παροχών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς και τα νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων, τέθηκαν σε ισχύ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετάπτωσης των υφιστάμενων μητρώων ανεργίας, που τηρούσε η ΔΥΠΑ, στο νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ του άρθρου 18 του ν. 4921/2022. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Πέμπτη 29/12/2022 (ΦΕΚ Β’ 6867).

Χειμερινές εκπτώσεις

Tη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις των καταστημάτων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι χειμερινές εκπτώσεις γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και διαρκούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα, στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων φέτος περιλαμβάνεται και η Κυριακή 15 Ιανουαρίου, κατά την οποία τα μαγαζιά θα βρίσκονται ανοιχτά. Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, αυτό θα είναι προαιρετικό από τις 11:00 έως τις 20:00.