Θέματα Αγοράς

Από 1ης-1 τα “πράσινα τιμολόγια – αιτήσεις για έκπτωση

«Πρεμιέρα» κάνουν με την έλευση της νέας χρονιάς τόσο τα «χρωματιστά» τιμολόγια ενέργειας, όσο και το περιβόητο επίδομα ρεύματος. Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση -με τη μορφή επιδότησης-στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν το νέο έτος. Την ίδια ώρα βέβαια, θα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν τα νέου τύπου τιμολόγια, με τον «πράσινο» λογαριασμό να είναι αυτός που κάνει την διαφορά.

Το ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο, ουσιαστικά θα περιλαμβάνει δύο χρεώσεις, ενσωματωμένες σε… μία. Η μία χρέωση είναι η λεγόμενη Βασική Τιμή Προμήθειας, η οποία θα καθοριστεί από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων). Πάνω σε αυτή τη χρέωση ο κάθε πάροχος «χτίζει» την Τελική Τιμή Προμήθειας η οποία είναι και αυτή που καλείται να πληρώσει ο πελάτης.

Παράταση για το “καλάθι νοικοκυριού”

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2024, το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Το συγκεκριμένο μέτρο, που ήδη έχει παραταθεί, είχε διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και κρίθηκε αναγκαία η διατήρησή του και για το επόμενο εξάμηνο.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο νόμου (στις διατάξεις που αφορούν σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης) παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2024 και η προθεσμία ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Τι ποσά παίρνουν οι συμμετέχοντες του “νταντάδες της γειτονιάς”

Διευκρινίσεις για τα ποσά που θα λάβουν οι συμμετέχοντες του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» που αφορά στη φύλαξη βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών, έδωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφαλά.

«Το voucher για τους εργαζόμενους γονείς, είναι 500 ευρώ με το εργόσημο και για τους γονείς που έχουν και άλλο voucher, ή για τις άνεργες μητέρες, είναι στα 300 ευρώ», σημείωσε η κ. Κεφαλά. «Έχει ανοίξει η πλατφόρμα και για τους γονείς. Για τους επιμελητές, είχε ανοίξει πριν από κάποιους μήνες, όπου είναι  και πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον θέλω να σας πω», συμπλήρωσε.