You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Εξελίξεις για το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα”, το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως για το σύνολο των επαγγελματιών και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις θα καταργηθεί τα επόμενα χρόνια. Ο φόρος αυτός, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ήταν να καταργηθεί από το 2023 και είχε περιληφθεί στην αρχική ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί η πλήρης κατάργηση και να ισχύσει η κατάργηση μόνο στην περίπτωση που κάποιος κάνει έστω και μια πρόσληψη. Το ποσό που θα έλειπε από τον κρατικό προϋπολογισμό από την εν λόγω κατάργηση αποφασίστηκε τελικά να αφορά την πρόσθετη επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.


Φυσικό αέριο: Βουτιά των τιμών καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές LNG

Βουτιά έκαναν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, παρά τη βαρυχειμωνιά που επικρατεί στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς οι εισαγωγές LNG συνεχίζουν να αυξάνονται και η παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων παραμένει σταθερή. Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) μειώθηκαν το πρωί έως και 9% στα 127 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ μετά το μεσημέρι διαμορφωνόταν στα 133 ευρώ, χαμηλότερη κατά 4,4% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.


Καλάθι του νοικοκυριού: καίει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Την προσεχή Τετάρτη ξεκινούν την λειτουργία τους τα νέα «καλάθια του νοικοκυριού» που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης με μοναδικό στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την ακρίβεια και βέβαια να μην υπάρξουν νέες ανατιμήσεις που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, ο φόβος υπάρχει στην αγορά και στην κυβέρνηση ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Και σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και αφορούν στην πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία παρά τη μείωση του πληθωρισμού η ακρίβεια καλπάζει καθώς το πρόβλημα διαχέεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση σε όλη την οικονομία με τις τιμές βασικών τροφίμων να καταγράφουν ετήσια αύξηση από 11,3% έως και 25,3% (ψωμί, δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά, έλαια, καφές).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση αύξηση τιμών στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχων ποτών τρέχει αισθητά πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού με 15,3% ενώ σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται στα είδη ένδυσης και υπόδησης (10,9%) αλλά και σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη (11%).


Νέος αναπτυξιακός «Επιχειρηματικότητα 360°»

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η προκήρυξη του καθεστώτος του νέου αναπτυξιακού νόμου «Επιχειρηματικότητα 360°», το οποίο θα «βγει στον αέρα» με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Εκ του ποσού των 150 εκατ. ευρώ, τα 75 εκατ. θα διατεθούν ως ενισχύσεις στις επιχειρήσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing) και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ ως φορολογικές απαλλαγές. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή για τρεις μήνες.


Τράπεζες: «Πράσινο φως» από SSM για επιδότηση των επιτοκίων

Με τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον SSM, να έχει δώσει το «πράσινο φως» για ένα πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια πρώτης κατοικίας, συναντώνται εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. To βλέμμα όλων βέβαια είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στην Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και στις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και τον πόλεμο «γερακιών – περιστεριών» να είναι σε εξέλιξη.


Έκπτωση 50% στα ΚΤΕΛ για νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς την περίοδο των Χριστουγέννων

Με έκπτωση 50% θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν αναπληρωτές και νεοδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές με τα ΚΤΕΛ την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και του νέου έτους προς τον τόπο κατοικίας τους και αντίστροφα, με απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών.