Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Περισσότεροι είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που χρωστούν στις εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, παρά … στις τράπεζες. Αυτό, προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα η “Ενεργειακή Φτώχεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”.

Μάλιστα, το 33% των μικρών επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα διακανονισμού αποπληρωμής παλαιότερων οφειλών, ενώ το 20% όσων έχουν τζίρο έως 50.000 ευρώ, δηλώνουν ότι αφήνουν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος ή φυσικού αερίου.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, στο ερώτημα για το αν έχουν καθυστερημένες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, ή άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) το 15% των μικρομεσαίων απαντά θετικά, όταν στο αντίστοιχο ερώτημα για οφειλές έναντι των τραπεζών, την ίδια απάντηση δίνει το 14,9%.

Η επικοινωνία έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat,  καθώς το 2018 τα νοικοκυριά της Ε.Ε. δαπάνησαν πάνω από 200 δισ. ευρώ για επικοινωνίες. Το ποσό ισοδυναμεί με το 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Βουλγαρία, Ελλάδα και Ρουμανία «πρωταθλήτριες» στις δαπάνες για επικοινωνίες. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα έξοδα για επικοινωνίες αντιπροσωπεύουν το 2,3% των συνολικών δαπανών των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Κοντά στα 3 δις ευρώ, υπολογίζεται ο τζίρος μετά την Black Friday και την Cyber Monday. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη, υπολογίζεται ότι οι 6 στους 10 καταναλωτές, έκαναν ψώνια σε αυτές τις δύο ημέρες, με το ποσό που υπολογίζεται πως ξόδεψαν σε μέσο όρο ανά άτομο, να υπολογίζεται από 180 ως 200 ευρώ. Οι καταναλωτές έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για είδη ρουχισμού, υποδήματα, καλλυντικά, κοσμήματα, καθώς και είδη σπιτιού, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη.

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ μια σειρά από επιδόματα αλλά και παροχές στους δικαιούχους. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωση του:

Την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:

→ Επίδομα Παιδιού, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα.

→ Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης (ενοικίου), Στεγαστικής Συνδρομής, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Close Menu