Γραφεία: Ράλι στα ενοίκια έως 35€/τ.μ. για τα νεόδμητα, φρένο για τα παλιά
Φωτιά… έχουν πάρει τα ενοίκια σε νεόδμητους επαγγελματικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, εν αντιθέσει με τα γραφεία σε παλιά ακίνητα για τα οποία παρουσιάζεται επιβράδυνση στην αύξηση των μισθωμάτων, το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ειδικότερα, αυξανόμενη μεν αλλά σαφώς πιο συγκρατημένη καταγράφεται η πορεία των μισθωμάτων (Market Rents) γραφείων το 1ο τρίμηνο 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, για τα τυπικά, μέσης ηλικίας ακίνητα, επί βασικών οδικών αξόνων και στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη κατηγορία γραφείων αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία του γραφειακού αποθέματος της Αττικής και δεν πρέπει να συγχέεται με τα εξαιρετικά λίγα νεόδμητα και σύγχρονα, πράσινα κτίρια που εισήλθαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια και καταγράφουν ενοίκια στην περιοχή των 30 – 35 ευρώ/τμ/μήνα.
Τα παλιά ακίνητα και δίχως σύγχρονες προδιαγραφές αποτελούν πάνω από το 90% του γραφειακού αποθέματος, με τα ενοίκια να ξεκινούν από 5 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως και να φθάνουν περί τα 20 ευρώ ανά τ.μ. Τα λίγα νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημένα κτίρια σε κεντρικές τοποθεσίες και με θέσεις στάθμευσης καταγράφουν πολύ υψηλά μισθώματα, στο επίπεδο των 30 – 35 ευρώ το μήνα, δίχως στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι κοινόχρηστες δαπάνες.
Βενζίνη: Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη σε όλη την Ελλάδα
Στα ύψη παραμένουν οι τιμές στα καύσιμα στα πρατήρια όλης της χώρας. Για ακόμη μία φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό στην αντλία, καθώς, αν και εδώ και εβδομάδες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, οι τιμές στη λιανική παραμένουν υψηλές. Είναι ενδεικτικό πως το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στις αγορές σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά στα εγχώρια πρατήρια τα καύσιμα πωλούνται έως και 17% ακριβότερα!