You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου για το «καλάθι του νοικοκυριού»

«Πρεμιέρα» την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου κάνει το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού», όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Με μία κίνηση που είναι αμφίβολο αν θα πετύχει τον σκοπό της, δηλαδή να «φρενάρει» το «τσουνάμι» ανατιμήσεων που σαρώνει βασικά προϊόντα στην αγορά, το αρμόδιο Υπουργείο υποχρεώνει τις μεγάλες αλυσίδες Super Market να τοποθετήσουν μέσα σε ένα ψηφιακό «καλάθι» 55 κατηγορίες προϊόντων απαραίτητων για κάθε νοικοκυριό.

Μάλιστα, όποιες μεγάλες αλυσίδες αρνηθούν να βάλουν τα προϊόντα τους στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμο που διαμορφώνεται σε 5.000 ευρώ την ημέρα. Το «καλάθι» θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα με νέα προϊόντα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, δεδομένου ότι θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.


Φυσικό αέριο: Βουτιά των τιμών στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς συνεχίζεται η καλοκαιρία

Βουτιά στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα έκαναν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, καθώς ο ζεστός καιρός, τα υψηλά αποθέματα και οι κινήσεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης περιορίζουν τους φόβους για ελλείψεις τον χειμώνα.

Η τιμή αναφοράς των συμβολαίων για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) υποχώρησε σήμερα έως 12%, μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσε την Παρασκευή στον απόηχο της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ενώ είναι περίπου 70% χαμηλότερη από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου. Στις 11.00, η τιμή διαμορφωνόταν στα 103 ευρώ, με πτώση 9,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.


Ακίνητα: «Χρυσάφι» κοστίζουν τα καινούργια διαμερίσματα

Εκρηκτική αύξηση καταγράφηκε στις τιμές πώλησης διαμερισμάτων παλαιών και νέων στην Αττική, με την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός πλέον. Οι νέες προδιαγραφές στις κατασκευές αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος, προσθέτοντας επιπλέον δυσκολίες στην απόκτηση στέγης από τις νέες γενιές, οι οποίες αναμένεται να στραφούν στην ενοικίαση (Generation Rent).

Για τα νεόδμητα διαμερίσματα η αύξηση άγγιξε το 25% τον τελευταίο χρόνο και το 35,42% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, σε πέντε περιοχές της Αττικής: Αμπελόκηπους, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργό, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Αξιών Διαμερισμάτων της συμβουλευτικής εκτιμητικής εταιρείας Geoaxis Property & Valuation Services.


Επιχορήγηση 14.800 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις

Από σήμερα Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 στη 1 μ.μ. μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στο Β’ κύκλο του Προγράμματος της ΔΥΠΑ που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

• 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ

• 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

• 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

Σημειώνεται ότι η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση https://www.ependyseis.gr και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει  την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 3μμ.


Πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» – Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και τα ποσοστά επιδότησης

Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», το οποίο αφορά στην ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και η αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού, μέσω της χρήσης σύγχρονων έξυπνων τεχνολογιών με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η προώθηση του μετασχηματισμού Industry 4.0 στην Ελλάδα και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν:

-στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου της παραγωγής,

-στην προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού,

-στην ψηφιοποίηση των συστημάτων διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και

-στην παραγωγή συστημάτων και τεχνολογιών που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.


Πώς θα «τρέξει» το σχέδιο κατοικιών για 5.000 νέους

Τη δημιουργία 2.500 κατοικιών, που θα αξιοποιηθούν από τουλάχιστον 5.000 νέους έως 39 ετών, ώστε να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, προωθεί άμεσα η ΔΥΠΑ, μέσω της πρακτικής εκμετάλλευσης των οικοπέδων που διαθέτει, με κοινωνική αντιπαροχή.

O στόχος που έχει τεθεί είναι εντός των επόμενων έξι μηνών να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης του συνόλου της περιουσίας του Οργανισμού, έτσι ώστε να υπογραφούν οι απαραίτητες συμβάσεις με τους αναδόχους που θα προκύψουν. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία ενεργό ρόλο θα έχει και ο ιδιωτικός τομέας, μέσω συμπράξεων με τεχνικές εταιρείες.