You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Αύξηση αντικειμενικών αξιών: Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τα επιδόματα που “κόβονται”

Διευκρινίσεις για το εάν “κόβονται “κοινωνικά επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον  ΑΝΤ1.  Αρχικά ο υπουργός ξεκαθάρισε πως αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων δεν σημαίνει και αύξηση φορολογίας ακινήτων, αλλά συνήθως σημαίνει μείωση φορολογίας ακινήτων.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ο δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ενδέχεται να πληρώνει χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και επεσήμανε πως για να χάσει κάποιος το επίδομα αυτό συντελούν και άλλοι παράγοντες.


Λογαριασμοί ρεύματος: Βουτιά έως 38% στα τιμολόγια των παρόχων

Κατακόρυφη βουτιά κάνουν τα τιμολόγια του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα οι καταναλωτές θα δουν τις χαμηλότερες χρεώσεις από τον περασμένο Αύγουστο όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα για τα τιμολόγια του ρεύματος στη λιανική. Και αυτό διότι οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινούνται κάτω από τα 40 λεπτά/KWh. Η συνολική μείωση ξεπερνά το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών φτάνει έως και το 38%.


Άδωνις Γεωργιάδης: Ξεκινούν άμεσα οι προσκλήσεις για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

“Είμαστε πρώτοι σε όλη την ΕΕ και σε απορρόφηση και σε ταχύτητα έγκρισης στο νέο ΕΣΠΑ” σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στην συνεδρίαση της Πρώτης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027, έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. Ευρώ, προοριζόμενα να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξελιχθούν ως προς τις ψηφιακές τους δυνατότητες και δεξιότητες, αλλά και ως προς την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα”. Ο ίδιος σημείωσε ότι ξεκινάει άμεσα μία σειρά προσκλήσεων.


“Κόβουν” το ψωμί οι Έλληνες – Γιατί αυξάνεται η τιμή του

Είδος πολυτελείας κοντεύει να γίνει το ψωμί για τους Έλληνες καταναλωτές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”, οι συνεχείς αυξήσεις στην ενέργεια “καίνε” τα αρτοποιεία και οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απορρόφηση των αυξήσεων καλώντας την πολιτεία να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ στην ενέργεια για να μη γίνει το ψωμί είδος πολυτέλειας.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι σύμφωνα με τη Eurostat, η τιμή της φρατζόλας αυξήθηκε κατά 18,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η αύξηση ήταν μόνο 2%. Επιπλέον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση σε σχέση με τις 27 χώρες της ΕΕ αναφορικά με  την αύξηση της τιμής του ψωμιού, σε ετήσια βάση βρίσκεται στο 18%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία με 66% και τη Λιθουανία με 33% ενώ οι χαμηλότερες στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).


Η κρίση «χτύπησε» τα είδη τεχνολογίας

Μόλις δύο στους δέκα Έλληνες συνεχίζουν να αγοράζουν ηλεκτρικά είδη και προϊόντα τεχνολογίας χωρίς περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης. Η εγχώρια αγορά είδε σημαντικές διαφοροποιήσεις καθώς όπως φαίνεται από τις πρώτες περικοπές των Ελλήνων ήταν τα ηλεκτρικά είδη αλλά  και τα  προϊόντα τεχνολογίας.  Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari:

  • Ένας στους τέσσερις Έλληνες σταμάτησε εντελώς να αγοράζει ηλεκτρικά είδη και προϊόντα τεχνολογίας.
  • Τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) δηλώνει ότι μείωσε τις αγορές του στις δυο συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ σχεδόν
  • ένας στους πέντε Έλληνες καταναλωτές (ποσοστό 18%) απαντά ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν τις αγορές του σε ηλεκτρικά είδη και προϊόντα τεχνολογίας.

Τουρισμός: Εκτινάχθηκαν οι εισπράξεις στο 8μηνο

Υψηλές πτήσεις κατέγραψε ο τουρισμός τον Αύγουστο, με τις τουριστικές εισπράξεις σχεδόν να αγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 44% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%).