You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Αποκλιμάκωση τιμών ρεύματος

Σημαντική αποκλιμάκωση της στιγμής για το ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφεται για τη σημερινή μέρα σύμφωνα με τα δεδομένα της προ ημερησίας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Συγκεκριμένα η μέση τιμή για σήμερα Δευτέρα είναι 199,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 278,85 ευρώ που ήταν την προηγούμενη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου. Συνολικά από την Παρασκευή η τιμή του ρεύματος μειώθηκε κατά 25 % (από 266 σε 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη εργάσιμη ημέρα που καταγράφηκε τιμή χαμηλότερη από 200 ευρώ ήταν η Πέμπτη 19 Ιουνίου (με 167,41 ευρώ).

Η μέση χρηματιστηριακή τιμή για το ρεύμα μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο είναι 266,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ συγκριτικά η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου ήταν 416,87 ευρώ και του Αυγούστου 436,53 ευρώ.


Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Νέες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα των ηλιακών θερμοσιφώνων έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ήταν ήδη μια επιλέξιμη δαπάνη στο νέο Εξοικονομώ. Περίπου 60.000 νοικοκυριά είχαν ενταχθεί στο νέο Εξοικονομώ. Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι εξειδικευμένο και εστιασμένο μόνο στην αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, του συμβατικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα» τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο μειώνεται έως και 30% και πολλές φορές παραπάνω από το ποσοστό  αυτό  η κατανάλωση ενέργειας και ανάλογα και ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι θα είναι  «ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους πάντα με κριτήρια αξιολόγησης, όπως έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια ώστε να υπάρχει ιεράρχηση εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση».


Ποιες ΜμΕ θα επιδοτηθούν για εξοικονόμηση ενέργειας

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», του οποίου οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να ενεργοποιήσει και άλλα κονδύλια για την εξοικονόμηση ενέργειας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προερχόμενα όμως από το ΕΣΠΑ.

Τα 200 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» κατανέμονται σε 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον τουριστικό κλάδο. Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος καθορίζεται ως εξής:

α) Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%.

β) Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%.

γ) Αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτηριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 4122/2013.


Επίδομα στέγασης-ΟΠΕΚΑ

Την Πέμπτη  27 Οκτωβρίου και όχι τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, ως είθισται, θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ το επίδομα στέγασης στους δικαιούχους, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου. Ο Οργανισμός έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του https://opeka.gr/stegasi-proti-katoikia/epidoma-stegasis/ έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις  για το επίδομα στέγασης.


Κομισιόν: Σχεδιάζει μηχανισμό δυναμικού πλαφόν τιμών στο φυσικό αέριο

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό για να περιορίσει την αστάθεια των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου και να αποτρέψει ακραίες εκτοξεύσεις τιμών στις συναλλαγές για να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο TTF, ο κύριος δείκτης που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο.


Τέλη κυκλοφορίας 2023. Πότε θα αναρτηθούν στο Mycar

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,”myCar”, τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2023. H προθεσμία για την καταβολή τους αναμένεται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.  Πάντως, δεν προβλέπεται  να  υπάρξουν αλλαγές  στα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ενώ θα ισχύσει και η πληρωμή σε δόσεις.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για τα τέλη κυκλοφορίας:                                                                                        

  • Τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό του οχήματος τους θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες που έχουν αυτοκίνητα που είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010.
  • Με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας γίνεται η πληρωμή για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.