You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας

Στην Πράγα συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, για μια άτυπη σύνοδο που διοργανώνει το τσεχικό συμβούλιο της προεδρίας της ΕΕ. Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα παρουσιάσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη. Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανές προτάσεις για την αποσύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα συζητηθούν στη συνέχεια από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 20-21 Οκτωβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, παρόλο που αυξάνεται η πίεση για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο να καταλήξει σε πρόταση για προσωρινή αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της.


Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανατροπή με πτώση τιμών?

Ανατροπή στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς οι βίαιες διακυμάνσεις του καυσίμου στις τιμές Platts της Μεσογείου και οι σημερινές προβλέψεις για μεγαλύτερες μειώσεις τις επόμενες ημέρες μπορεί να προσγειώσουν τελικά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο (μετά την επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο). Ωστόσο, όπως λένε στελέχη της αγοράς, τίποτε δεν είναι απόλυτο, καθώς χθες οι προβλέψεις ήταν για 1,53 με 1,55 ευρώ το λίτρο (ή και 1,60 ευρώ το λίτρο) και σήμερα πέφτουν στο 1,45 ευρώ το λίτρο.


Πετρέλαιο κίνησης: Η στροφή των βιομηχανιών εκτοξεύει τις τιμές

Στα χθεσινά επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου Brent, φθάνοντας τα 94,96 δολάρια το βαρέλι στις 9.30 το πρωί, ενώ στην εγχώρια αγορά ο ανήφορος στην τιμή των καυσίμων δεν έχει τέλος, με το πετρέλαιο κίνησης να στέφεται για ακόμη μία ημέρα πρωταθλητής στην αντλία – πάνω από την τιμή της βενζίνης – και με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το ράλι αυτό θα συνεχιστεί.

Κι αυτό διότι, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, στρέφονται στο πετρέλαιο για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, κάτι που όμως αυξάνει τη ζήτηση για diesel κίνησης, άρα και τις τιμές του.


Σούπερ μάρκετ: Πώς θα λειτουργεί το καλάθι των «φτηνών» προϊόντων

Στην αντεπίθεση περνάει το υπουργείο Ανάπτυξης στην προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές στα βασική είδη στα σούπερ μάρκετ. Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η βασική λίστα των προϊόντων με βάση την οποία το κάθε σούπερ μάρκετ ξεχωριστά θα καταρτίσει το δικό του καλάθι που θα περιέχει συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων.

Τα καλάθια θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα e-katanalotis και θα μπορεί το υπουργείο και ο καταναλωτής να τα παρακολουθούν και να διαπιστώνουν πώς και αν μεταβάλλονται, με βάση έναν ιδιότυπο δείκτη που θα λειτουργεί εν είδη τιμαρίθμου. Η κατάρτιση της λίστας θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα φέρει αποτελέσματα και θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις υπέρμετρες αυξήσεις.


Ψωμί: Αυξήσεις αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Αύξηση της επιδότησης του κόστους ενέργειας, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ζητούν οι βιοτέχνες  αρτοποιοί της χώρας, διότι με τις παρούσες συνθήκες οι αυξήσεις στο ψωμί θα είναι αναπόφευκτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλη Μούσιο για να επιβιώσουν τα χιλιάδες αρτοποιεία της χώρα και με δεδομένο ότι είναι από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, θα πρέπει η  τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 15 – 16 λεπτά να κιλοβατώρα, ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6% αλλά και να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Από το καλοκαίρι του 2021 με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης έως και σήμερα  τα λειτουργικά κόστη των αρτοποιείων έχουν διπλασιαστεί, ενώ από τις αρχές του έτους, ο  συνολικό τζίρος έχει μειωθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό, 20%. Η αύξηση του κόστους και η μείωση το τζίρου, είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 204 αρτοποιεία ανά την Ελλάδα, ενώ στα πρόθυρα του λουκέτου εκτιμάται ότι είναι περίπου το 10%  των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων της χώρας.