Θέματα Αγοράς

Κλείνουν αρτοποιεία στην Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον 20 φούρνοι-αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Περαιτέρω, ένα ποσοστό 20% των περίπου 700 αρτοποιείων που λειτουργούν σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης έχει φτάσει πλέον σήμερα στην «κόψη του ξυραφιού», λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους και των πολύ μεγάλων επίσης ανατιμήσεων των πρώτων υλών (άλευρα, βούτυρα κ.ά.), καθώς βρίσκονται ήδη στη δεύτερη ή τρίτη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Τα παραπάνω στοιχεία και εκτιμήσεις αναφέρει στη «Ναυτεμπορική» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου, για ανυπέρβλητες ζημιές του κλάδου εάν γίνουν πράξη τον φετινό χειμώνα τα δυσμενή σενάρια περί προγραμματισμένων διακοπών ενέργειας.

Μείωση παραγωγής πετρελαίου με ….αύξηση τιμής ενέργειας

Οι σημαντικότεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, οι χώρες του ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. O ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, αποφάσισε τον περιορισμό της παραγωγής με στόχο να αυξηθούν οι τιμές που είχαν μειωθεί τον Σεπτέμβριο κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ.

Ο ΟΠΕΚ+ είναι ένα διακρατικό καρτέλ, στο οποίο μετέχουν 23 πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, που επηρεάζει τις τιμές στην αγορά μέσω των αποφάσεων που παίρνει για την ποσότητα που θα προσφέρει. Συνεδριάζει τακτικά, σε μηνιαία βάση, με την τελευταία συνεδρίαση να γίνεται στην έδρα του στη Βιέννη,  για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την πανδημία.

Πάνω από το μισό εισόδημα, πάει στο κόστος στέγασης

Tο 60% – 70% του μέσου μηνιαίου μισθού, αγγίζει σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στη χώρα μας για το κόστος στέγασης, σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια, χρειάζεται ακόμη και ένας ολόκληρος «καλός» μισθός.

Τα στοιχεία της Eurostat  είναι αποκαρδιωτικά. Αν συνυπολογιστούν η αύξηση του πληθωρισμού, που συρρικνώνει τα εισοδήματα, η αύξηση των τιμών στα βασικά καθημερινά, αγαθά, η ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, που αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη τον προσεχή χειμώνα, καθώς και η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων τα τελευταία δυο χρόνια, γίνεται κατανοητό ότι το κόστος στέγασης έχει καταγράψει ραγδαία αύξηση και επιβαρύνει περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σενάρια μαζικών παραιτήσεων παγκοσμίως, λόγω ανασφάλειας

Τον κίνδυνο των μαζικών παραιτήσεων σε επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναδεικνύει νέα έρευνα του ομίλου Adecco (Global Workforce Of The Future). Στην έρευνα, που συμμετείχαν 34.000 εργαζόμενοι από 25 χώρες, ανάμεσά τους και 400 από την Ελλάδα, φαίνεται ότι βασικά πεδία προβληματισμού στους χώρους εργασίας είναι η οικονομική σταθερότητα, εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης, και η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

-Σε παγκόσμια κλίμακα 3 στους 5 εργαζομένους (61%) ανησυχούν ότι ο μισθός τους δεν είναι αρκετός για να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

-Είναι έντονη η επιρροή των συναδέλφων σε ζητήματα παραμονής στην εργασία. Ειδικότερα, 7 στους 10 εργαζομένους δηλώνουν ότι σκέφτονται να παραιτηθούν όταν βλέπουν συναδέλφους τους να αποχωρούν από την εταιρεία, με 5 στους 10 να ακολουθούν τους συναδέλφους τους στην έξοδο.

-Από το 27% όλων των εργαζομένων παγκοσμίως που σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στους επόμενους 12 μήνες σχεδόν οι μισοί (45%) αναζητούν ήδη ενεργά νέα δουλειά.

-Έξι στους δέκα εργαζόμενους (61%) αισθάνονται σίγουροι ότι θα μπορέσουν να βρουν μια νέα δουλειά σε έξι μήνες ή λιγότερο, ακόμη και εν μέσω ύφεσης.

Εγκαίνια, για νέους σταθμούς Μετρό

Τελείωσε η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό  από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Σήμερα θα κοπεί “η κορδέλα” προσθέτοντας τρεις νέους σταθμούς Μετρό, που θα βάλουν τον Πειραιά στο επίκεντρο του δικτύου της πρωτεύουσας.

Όπως έχει κάνει γνωστό η ΣΤΑΣΥ, οι τρεις σταθμοί, θα δοθούν σε λειτουργία στις 2 το μεσημέρι. Τότε αναμένεται να γεμίσουν οι τρεις σταθμοί, από τους Πειραιώτες που θα θέλουν να καμαρώσουν τα νέα αποκτήματα της πόλης, που θα αλλάξουν τελείως τον κυκλοφοριακό χάρτη της πρωτεύουσας.