Θέματα Αγοράς

Εννέα έργα για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων – “Εξοικονομώ – Επιχειρώ”

Ποσά που αρχίζουν από 20.000 ευρώ και φτάνουν έως και 250.000 ευρώ θα δοθούν από το κράτος σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν να «θωρακιστούν» ενεργειακά. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώ» ανοίγει τις πόρτες του, καθώς τέθηκε σε διαβούλευση ο οδηγός του προγράμματος που αφορά στην βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού.

Κάθε επαγγελματίας, εφόσον πληροί συνολικά 20 βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, μπορεί να επιλέξει μέσα από μια γκάμα 9 επιλέξιμων έργων τον τρόπο που θα αναβαθμίσει ενεργειακά την επιχείρησή του, λαμβάνοντας επιδότηση από 40 έως 50% για επενδύσεις ύψους 50.000 έως και 500.000 ευρώ.

Μεταξύ των επιλέξιμων έργων περιλαμβάνονται και οποίων συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, όπως φωτοβολταικά, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών.

Καθησυχαστικός ο Υπουργός για τον τρόπο εξοικονόμησης ρεύματος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά. Σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «με τον μηχανισμό μείωσης κατανάλωσης που θα θεσπίσουμε για τις βιομηχανίες, θα πετύχουμε τόσο τον στόχο υποχρεωτικής μείωσης 5% της ζήτησης στις ώρες αιχμής, όσο και τον εθελοντικό στόχο γενικής ελάττωσης κατά 10% της ζήτησης».

Αναφορικά με την πρόταση επιβολής γενικού πλαφόν στο ρεύμα, ο κ. Σκρέκας τόνισε: «Εμείς προτείνουμε ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν, το οποίο θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη διακύμανση των υπόλοιπων χρηματιστηρίων ενέργειας, όπως των ΗΠΑ, της βορειοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας».

Ο τελευταίος ασσφαλιστικός φορέας θα εξετάζει την αίτηση συνταξιοδότησης

Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις περί καθορισμού του αρμόδιου οργανισμού για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης, προκειμένου να μειωθούν τα χρονικά διαστήματα ασφάλισης που είναι απαραίτητα για να λάβουν οι ασφαλισμένοι σύνταξη με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο είχαν ασφαλιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, με την προτεινόμενη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, θεσπίζεται η απευθείας εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο φορέα διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον σε αυτόν έχουν διανυθεί 1.000 ημέρες ασφάλισης, με 300 την τελευταία πενταετία (προηγουμένως 1.500 και 500 αντίστοιχα).

Δηλαδή θεσπίζονται και για τη διαδοχική ασφάλιση, εκτός του e-ΕΦΚΑ, οι ίδιες προϋποθέσεις που ήδη ισχύουν για τη διαδοχική ασφάλιση εντός του e-ΕΦΚΑ. Με τη ρύθμιση αυτή απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία συνταξιοδότησης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης εκτός του e-ΕΦΚΑ (π.χ. χρόνος επικουρικής σε ΕΦΚΑ και ΕΔΟΕΑΠ).