Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ψηφιακό πιστοποιητικό παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Η επίσημη εφαρμογή (σ.σ.: στην Ευρώπη) θα γίνει την 1η Ιουλίου», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα.


Δομική αλλαγή η ψηφιοποίηση των συντάξεων για μείωση των εκκρεμών υποθέσεων

Η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων είναι, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, το «κλειδί» για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων στα ταμεία απονομής. Ήδη, οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν με τον νόμο 4798/24/4/2021 αλλάζουν σημαντικά όσα ισχύουν έως σήμερα και δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο στην απονομή της σύνταξης που ανοίγει τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, την απλοποίηση της διαδικασίας του υπολογισμού των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, την ενίσχυση του ρόλου της χορήγησης της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης στη διαδικασία για ταχύτερη έκδοση της σύνταξης και την εκ νέου ρύθμιση της διαδικασίας για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τις συντάξεις γήρατος των υγειονομικών (τ. ΤΣΑΥ), ενώ τον Ιούλιο θα μπουν στο ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας, ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στα γκισέ των ταμείων.