Θέματα Αγοράς

Σήμερα το Fuel Pass

Σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές πληρωμές που αφορούν τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης Fuel Pass II. To επίδομα καυσίμων θα καλύψει το κόστος κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2022. Σήμερα εκκινεί και η διαδικασία έκδοσης των άυλων καρτών από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Επιστροφή Δακτυλίου

Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επανέλθει ο Δακτύλιος 2022 για τα οχήματα που εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο λόγος επίσπευσης της εφαρμογής του μέτρου, είναι η μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται όλο το προηγούμενο διάστημα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως και η ημερομηνία από το υπουργείο Μεταφορών.

Υπ. Ανάπτυξης για περιορισμό ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ

Να περιοριστούν, στο μέτρο του δυνατού, νέα κύματα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, στοχεύει η χθεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με εκπροσώπους κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, κάθε retailer με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει το δικό του «καλάθι της νοικοκυράς», το οποίο θα περιλαμβάνει 50 κωδικούς προϊόντων, branded και PL -θα αφορούν είδη από 20 βασικές προϊοντικές κατηγορίες που καταναλώνει ο μέσος καταναλωτής, π.χ. γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ.- με στόχο να επιτευχθεί μείωση, συγκράτηση ή, στη χειρότερη περίπτωση, μικρότερη αύξηση στις τιμές τους σε σχέση με τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Μένει να διασαφηνιστεί εάν μπορεί ο καταναλωτής να παρακολουθεί την πορεία των τιμών στα προϊόντα του κάθε καλαθιού -και σε τι χρόνους- πιθανόν μέσω της πλατφόρμας e–Katanalotis ή αν αυτό θα ελέγχεται μόνο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ για συγκράτηση των τιμών

Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε χθες, μετά από κοινή πρόταση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, να ανακοινώσει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με στόχο να ανακοπεί η διολίσθηση των τιμών του αργού, που έχει προκαλέσει η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής του από το 2020.

Επειδή τα μέλη του ΟΠΕΚ+ παράγουν κάτω από τα επίσημα επίπεδα των στόχων τους εδώ και αρκετό καιρό (3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τον επίσημο στόχο τον Αύγουστο), ο πραγματικός αριθμός των βαρελιών που βγαίνουν από την αγορά θα είναι μικρότερος.