Θέματα Αγοράς

Σενάρια ανά επίπεδο «συναγερμού» στο Σχέδιο του ΔΕΣΦΑ

Αναλυτικά σενάρια ανά επίπεδο συναγερμού στο δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, περιλαμβάνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΔΕΣΦΑ, που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, στο τρίτο επίπεδο συναγερμού, «η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών» (νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.).

Και 2ο αίτημα της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε χθες, ότι έλαβε το δεύτερο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα για 3,56 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Το ποσό των 3,53 δισ. ευρώ αφορά προχρηματοδότηση, εκ των οποίων 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ αφορά επιχορηγήσεις και 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ αφορά δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, θα χρηματοδοτηθεί με 17,43 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Επιλέξιμες οι αρχικά επιλαχούσες Αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021»

Μετά την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», οι αρχικά επιλαχούσες αιτήσεις Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων, χαρακτηρίζονται πλέον καταρχήν επιλέξιμες (προς Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) ή προς Έλεγχο), ανέφεραν πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι αιτήσεις που εντάσσονται στον διαθέσιμο ανά Περιφερειακή Ενότητα προϋπολογισμό του Προγράμματος, είναι συνολικά 47.433.

Ο νέος χαρακτηρισμός των αιτήσεων, αναφέρεται στους Πρόσθετους Πίνακες Κατάταξης Καταρχήν Επιλέξιμων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων (Εισοδηματική κατηγορία 1 και 2 έως 5) που εκδόθηκαν και οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ενότητα «Αποτελέσματα Αξιολόγησης» της ιστοσελίδας του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση της αίτησής τους μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος.

Προσθήκη στο ασφαλιστικό, με αύξηση στο επίδομα μητρότητας

Προς διαβούλευση οδεύει το νέο μίνι- ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πιθανόν εντός της εβδομάδας και κατόπιν κατατίθεται για ψήφιση στην Βουλή. Μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου, προωθείται –μεταξύ άλλων- η παραγραφή χρεών για σχεδόν 250.000 επαγγελματίες, πλαφόν στις επικουρικές, ρυθμίσεις για ένστολους και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής οφειλών προς τα Ταμεία.

Θα υπάρχει όμως και μια προσθήκη για το επίδομα μητρότητας που φέρνει ανατροπές για τις νέες μητέρες. Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Βάσει διευκρινίσεων που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Από 5/10 η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Κεφ. ΣΤ΄ (οικιστικές πυκνώσεις)

Ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου 2022 η επίσημη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του κεφαλαίου ΣΤ΄ Οικιστικές Πυκνώσεις του ν.4685/2020 (άρθρα 50-55), η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022.

Από 1/11 σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο

Από την 1η Νοεμβρίου του 2022 έως τις 30 Απριλίου 2022 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Το ωράριο λειτουργίας του τιμολογίου θα είναι το εξής:

  • 02:00 – 08:00 και 3μμ  –  5μμ, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
  • 02:00 – 08:00 και  3.30 μ.μ – 5:30μμ για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών.