Θέματα Αγοράς

Πλαφόν αναγκαίο στην τιμή του αερίου

Αναγκαία θεωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης τονίζει το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια και καλεί την Ευρώπη να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς, προτείνοντας να επιβληθεί οριζόντιο πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο σε ένα επίπεδο που τηρεί τις ισορροπίες.

Συζήτηση εκ νέου για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας από Ε.Ε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί, για να συζητήσουν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε γνωστό από διεθνή ΜΜΕ, έχει μπει ξανά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη ναυτιλία, στο πλαίσιο των κυρώσεών της στο ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό που εξετάζεται, είναι η απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου διά θαλάσσης-  προοπτική η οποία είχε «παγώσει» τους προηγούμενους μήνες λόγω της έντονης αντίδρασης Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Ποια προϊόντα θα έχουν ανατιμήσεις

Με έναν νέο γύρο ανατιμήσεων σε εκατοντάδες βασικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ θα έρθουν αντιμέτωποι οι καταναλωτές μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Η πορεία των τιμών θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης που θα έχει, την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται αυξήσεις σε τουλάχιστον 800 προϊόντα.

Τα κυριότερα προϊόντα που θα έχουν ανατιμήσεις: 

Τρόφιμα- Τυροκομικά έως 30%, Αλλαντικά έως 8,5%, Γαλακτοκομικά έως 7%, Κρέατα 7%, Αρτοσκευάσματα έως 19%, Κονσέρβες, ελαιόλαδο, κρασιά έως 10%, Σάλτσες για ζυμαρικά έως 21%

Ποτά, καφέδες, σνακ- Αναψυκτικά και ροφήματα έως 35%, Αλκοολούχα ποτά έως 13%

Ελληνικός καφές έως 12%, Σοκολατοειδή έως 12%, Σνακ έως 12%

Είδη καθαρισμού, προσωπικής υγιεινήςΒρεφικές πάνες έως 21%, Καθαριστικά, απορρυπαντικά ρούχων-πιάτων έως 20%, Σαμπουάν, αφρόλουτρα έως 13%, Αποσμητικά έως 10%, Χαρτικά έως 11%.

Πτωτική η τάση στην ζήτηση στον μεταποιητικό τομέα

Οι συνθήκες λειτουργίας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα επιδεινώθηκαν τον Σεπτέμβριο λόγω της σημαντικής μείωσης της παραγωγής και των παραγγελιών, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας S&P Global. Αν και ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, υψηλότερα από τον Αύγουστο (48,8 μονάδες) και λίγο κάτω από τι 50 μονάδες που είναι το όριο για την αύξηση της δραστηριότητας, η ζήτηση των πελατών παρέμεινε αδύναμη καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν.

6η θέση σε δαπάνες η ένδυση – υπόδηση το 2021

Την 6η θέση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών με 5,1% καταλάμβαναν οι δαπάνες ένδυσης- υπόδησης το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που παραθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η κατανάλωση ενδυμάτων – υποδημάτων σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 14,6% το 2021, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το ποσοστό της στο σύνολο της κατανάλωσης από 4,7% το 2020 σε 5,1% το 2021.

Αύξηση ορίων ηλικίας έως 7 έτη για το Δημόσιο

Αύξηση ορίων ηλικίας, έως επτά έτη, προκύπτει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, από την 1η/1/2023 και μετά, με διάταξη νόμου που αναμένεται να ενσωματωθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Πρόκειται για το κρίσιμο ζήτημα που εκκρεμούσε και αφορούσε την καταβολή πρόωρης σύνταξης για όσους είχαν συμπληρώσει 25ετία την περίοδο 2010 – 2012. Με τη διάταξη που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, ουσιαστικά κλείνει το «παράθυρο» της πρόωρης συνταξιοδότησης, που έως τώρα ίσχυε στα 55 – 58 και στα 60 έτη, ανά περίπτωση. Υπολογίζεται, ότι σε αυτήν την κατηγορία, της αξιοποίησης της 25ετίας, έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την ανωτέρω τριετία, βρίσκονται έως 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως εκπαιδευτικοί.