You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Καταγραφή αποθεμάτων σε φούρνους και σούπερ μάρκετ

Νέα  Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά για τη δήλωση αποθεμάτων των φούρνων και των σούπερ μάρκετ.

Όπως επισημαίνεται, παρατείνεται για άλλους 3 μήνες η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό αρχικά ίσχυε έως  τις 28 Σεπτεμβρίου του 2022  ωστόσο με την νέα απόφαση αυτό παρατείνεται έως τις 28 Δεκεμβρίου του 2022.

Υποχρεωτική είναι η καταγραφή για άλευρα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση άνω των 200 κιλών, ενώ σχετικά με τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.ά.), αυτά θα πρέπει να καταγράφονται εφόσον υπερβαίνουν τα 100 λίτρα.

Τέλος, οι φούρνοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε άλευρα εφόσον ξεπερνούν τα 500 κιλά, ενώ τα σούπερ μάρκετ υποχρεούται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.


«Ελλάδα 2.0»- Έργα 3,28 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σε 13,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 372 έργων που έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα 230 έργα, που είχαν ανακοινωθεί έως τον Μάιο του 2022, προστέθηκαν ακόμη 142 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,28 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0», με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίησή του, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Από τα 142 έργα, 21 αφορούν στην «Πράσινη μετάβαση», 10 στην «Ψηφιακή μετάβαση», 43 σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 68 έργα σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».


Διψήφια μείωση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

Μικρή αύξηση ως προς τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά διψήφια πτώση ως προς τον όγκο και την επιφάνεια παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας τον Ιούνιο, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος από την εκτίναξη των τιμών στα οικοδομικά υλικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον φετινό Ιούνιο εκδόθηκαν 2.178 οικοδομικές άδειες, αριθμός μειωμένος κατά 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ωστόσο, καταγράφηκε μείωση κατά 21,2% στην επιφάνεια και μείωση κατά 18,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος αναμένεται να συνεχίσει να δοκιμάζει τον κλάδο, όπως προοιωνίζονται τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν αύξηση της τάξης του 12% τον Αύγουστο στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά.


Εντός Οκτωβρίου τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις

Προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις και επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τα εξής προγράμματα:

-«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ύψους 360 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τουρισμό, υπηρεσίες και ορισμένους κλάδους του δευτερογενούς τομέα. Ο Οδηγός θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

-«Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με πιο αποδοτικά. Επίσης ο Οδηγός θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

Με νομοθετική πρωτοβουλία θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιούν τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού εγκαθιστώντας πχ ένα φωτοβολταϊκό σε άλλο νομό, στη μέση ή την υψηλή τάση για συμψηφισμό της κατανάλωσης των επιχειρήσεων.