You are currently viewing Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Φόβοι ότι θα φτάσει στα 3 ευρώ το λίτρο η βενζίνη

«Βλέπω ότι θα πάμε στα 3 ευρώ τελικά», εκτίμησε για την τιμή της βενζίνης ο  Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στο Open TV, ο κ. Ασμάτογλου επισήμανε τον εκτροχιασμό της τιμής της βενζίνης κυρίως στη νησιωτική χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στα μακρινά νησιά των Κυκλάδων η τιμή είναι στα 2, 74 ευρώ/λίτρο».


Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την αναζήτηση δικαιολογητικών

Μεταβιβάσεις ακινήτων εξπρές, χωρίς τη σημερινή γραφειοκρατία, θα φέρει η λειτουργία της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων έως τα τέλη του 2023. Το έργο εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα διασφαλίσει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση των υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων με πλήρη ηλεκτρονικό τρόπο.

Μέχρι σήμερα η μεταβίβαση ακινήτων αποτελεί μια εντελώς γραφειοκρατική διαδικασία καθώς απαιτεί τουλάχιστον 17 δικαιολογητικά από διάφορες υπηρεσίες, τα οποία πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος μεταβαίνοντας σε όλες αυτές τις υπηρεσίες προκειμένου να τα αναζητήσει.


«Φουσκώνει» η επιδότηση στα καύσιμα

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, το πολύ έως τις αρχές της επόμενης, ανακοινώνει η κυβέρνηση νέο πακέτο μέτρων που φιλοδοξεί να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στην ακρίβεια στα καύσιμα. Με τις τιμές στις αντλίες των πρατηρίων να έχουν πάρει «φωτιά», το Μαξίμου έχει βάλει στο τραπέζι διάφορα σενάρια για την στήριξη των πολιτών στο συγκεκριμένο πεδίο. Εκείνα όμως που φαίνεται πως προκρίνονται είναι εκείνα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όμως «ενισχυμένα» και διευρυμένα. 

Αμφότερες οι παρεμβάσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις προϋπάρχουσες. Η μεν επιδότηση του καυσίμου διαμορφωνόταν σε 40 – 55 ευρώ (τα ποσά ήταν χαμηλότερα για τα δίκυκλα), ενώ η μείωση της τιμής του diesel στην αντλία περίπου στα 15 λεπτά /λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του fuel pass και μετά την 30ή Ιουνίου με «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.


Βαρύς ο πέλεκυς για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

Με αυστηρά πρόστιμα, που κυμαίνονται από 5.000 έως και 20.000 ευρώ, κινδυνεύουν όσοι παραβιάζουν ή παραποιούν ή επεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών. Από την άλλη πλευρά, η μη διαφύλαξη των λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων), καθώς και η μη διαφύλαξη των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, φορολογικών μνημών, και αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί, επισύρει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ.


«Φωτιά» στις τιμές των διαμερισμάτων

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στις τιμές διαμερισμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ειδικά στα νέα διαμερίσματα οι αυξήσεις κινήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 8,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Για το 2021, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,4% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 4,5% το 2020.