Θέματα Αγοράς

Ανοδική η αγορά ακινήτων

Σε θετικό πρόσημο εξακολουθεί να κινείται η αγορά ακινήτων στην χώρα μας παρά τις νέες προκλήσεις στη διεθνή και κατ’ επέκταση στην εγχώρια οικονομία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνέχιση της τάσης αυτής, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προοπτικές στον τομέα των κατασκευών, που συνδέεται άμεσα με τον κλάδο των ακινήτων, είναι θετικές.

Σε πιλοτική εφαρμογή ο “Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων”

Πιο γρήγορες μεταβιβάσεις ακινήτων, χωρίς τη γραφειοκρατία και το χαρτοβασίλειο του παρελθόντος φέρνει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων που ήδη βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή ενώ θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος, σε συνδυασμό με τις e-δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλάζει το καθεστώς στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς σε αυτόν θα περιέχονται συγκεντρωμένα όλα τα δικαιολογητικά, τα πιστοποιητικά και οποιοδήποτε έγγραφο απαιτείται σήμερα από διάφορες υπηρεσίες (όπως Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο κ.ά.).

Εφόσον πρόκειται για μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ φυσικών προσώπων, θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από το γραφείο των συμβολαιογράφων, με όλα τα απαιτούμενα έντυπα και βεβαιώσεις να αντλούνται από την οθόνη του υπολογιστή.

3,1 δισ. ευρώ, για απορρόφηση

Ένα υπόλοιπο κοινοτικών κονδυλίων της τάξεως των 3,1 δισ. ευρώ απομένει να απορροφηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου έως το τέλος του 2023 το ποσοστό αξιοποίησης της «ενωσιακής στήριξης» να ανέλθει στο 100%. Στόχος δηλαδή να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων που αντιστοιχούν για τη χώρα μας κατά τη συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο, κάτι που για τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι «απολύτως εφικτό».

Από αρχές Απριλίου η άρση ακινησίας οχημάτων

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν θέσει σε ακινησία το όχημά τους μπορούν από τις αρχές Απριλίου να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Η σχετική πλατφόρμα «myCar» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι ανοιχτή.

Το ποσόν που θα πρέπει να καταβληθεί, εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Πλεόνασμα για τους ΟΚΑ το 2022

Πλεόνασμα που ανέρχεται στο 1,66 δισ. ευρώ κατέγραψαν το 2022 οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), έναντι του 2021, ως αποτέλεσμα του άλματος που συντελέστηκε στην οικονομία, μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων, σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες, είναι χαρακτηριστικά της εικόνας που παρουσιάζει κυρίως ο ΕΦΚΑ.