Θέματα αγοράς

Θέματα αγοράς

Νέο διάγγελμα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση του τουρισμού 

Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το σχέδιο στήριξης του τουρισμού, με στόχο να μη χαθεί η χρονιά, βρίσκονται όλοι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενου του κλάδου. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το απόγευμα και θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε στις ανακοινώσεις για την άρση των περιορισμών, όπου το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού ακολούθησαν οι εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Αύριο, θα εξειδικεύσουν οι υπουργοί Τουρισμού, Ανάπτυξης και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο, που θα καλύπτει όλο το φάσμα: Στήριξη στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ρευστότητα και μειώσεις στη φορολογία και στήριξη των εργαζόμενων, ανάγοντας σε προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα στήριξης τις εγγυήσεις των επιχειρηματιών για την τήρηση των θέσεων εργασίας και της εργασιακής νομοθεσίας.


Αγοραστική κίνηση σε μεγάλα εμπορικά 

Μικτή είναι η εικόνα από την κίνηση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall), εκπτωτικά χωριά αλλά και εκπτωτικά καταστήματα (outlet), που άνοιξαν τις πόρτες τους έπειτα από μεγάλο διάστημα διακοπής της λειτουργίας τους λόγω της επιβολής των μέτρων της πανδημίας. Οι έμποροι, είχαν προσμονή για την έλευση του αγοραστικού κοινού, που πλέον πρέπει να υιοθετήσει νέες συνήθειες όσον αφορά τον υγειονομικό εξοπλισμό του, κατά τη διάρκεια των αγορών του. Όπως τονίζεται από τους ανθρώπους του χώρου, η έλευση του κόσμου δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες τους, ενώ υποτονική ήταν η αγοραστική διάθεση όσων επισκέφθηκαν τις οργανωμένες κλειστές εμπορικές αγορές.


Ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση των ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ τον Μάιο

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού 534 ευρώ για τον Μάιο 2020 είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν, κατά τον Μάιο 2020, με εντολή δημόσιας αρχής. 

Επίσης, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν, μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους, με εντολή δημόσιας αρχής, για τον Μάιο 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κατ’ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, που έχει δημοσιευθεί, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ (υπολογισμός ποσού αντιστοίχισης κατά ημέρα 17,8 ευρώ). Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.


Καταβολή συντάξεων Ιουνίου 

Την τροποποίηση του προγράμματος προπληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2020 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)

Οι συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το ταμείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ταμείο ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ, θα καταβληθούν:

  • Στις 22 Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 25 Μαΐου 2020, ημέρα Δευτέρα, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 27 Μαΐου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Οι συντάξεις του Δημοσίου, του ταμείου ΝΑΤ, του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 29 Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή.